Tribuna/Футбол/Блоги/Volia/Чотири причини цього тижня в ЛЧ обрати матч «Бенфіки» та «Аякса»

Чотири причини цього тижня в ЛЧ обрати матч «Бенфіки» та «Аякса»

Блог — Volia
22 февраля 2022, 14:00
5
Чотири причини цього тижня в ЛЧ обрати матч «Бенфіки» та «Аякса»

Цього тижня в Лізі чемпіонів не має центрального протистояння на кшталт двобою «ПСЖ» та «Реала» чи хоча б пари типу «Інтера» проти «Ліверпуля». Найбільш схожим за вивіскою є дуель «Атлетіко» та «Манчестер Юнайтед», але обидві команди в цьому сезоні не вилазять із зони турбулентності, достатньо розчаровуючи прихильників.

Якщо натомість хочеться яскравого та іскристого футболу, то найімовірніше такий сценарій буде в сутичці «Бенфіки» та «Аякса». 

Tribuna.com в спецпроекті з Volia пропонує вам огляд цього протистояння, яке нам з вами варто подивитися. Цю зустріч можна подивитися в повному обсязі, якщо ви підключите пакет «Спортивний» на Volia TV (199 грн/30 днів). Для абонентів цифрового телебачення (Інтернет+ТБ) така послуга доступна в пакеті «Світ Спорту» (299 грн/місяць).

Битва стилів

Саме так найвлучніше описати зустріч португальського та нідерландського грандів. Якщо як клуби загалом «Бенфіка» та «Аякс» знані як майстри селекції та підготовки юних талантів, то нинішні команди зокрема характерні своїм стилем. І стилі ці конфліктують ключовими аспектами.

Лісабонці – це вміння класно рухати м’ячем та рухатись розумно самим. Технічно це в них відточено дуже добре. Як наслідок, в чемпіонаті Португалії «Бенфіка» ділить лідерство з «Порту» за такими параметрами як протидія високому пресингу (14,2), глибокі передачі (в середньому 10,8 за матч), ривки з просуванням (18,8 за матч), кількість передач загалом (512 за гру).

Амстердамці – це в тому числі якраз чітка дисципліна, коли доводиться грати проти м’яча. Гравці «Аякса» вміло діють персонально по кожному з гравців суперника, в успішності чого якраз й потрібна дисциплінованість. Команда тен Хага – лідер Ередивізі за якістю пресингу та інтенсивністю єдиноборств. В Лізі чемпіонів ситуація та ж – нідерландці серед лідерів турніру за цими показниками.

От і виходить – або «Аякс» не впорається з пересуваннями «Бенфіки», або «Бенфіка» не уникне жорсткої опіки «Аякса». В обох випадках ключову роль матиме атакувальна ланка обох команд, завданням якої буде втілити в голи перевагу своєї команди над суперником.

В цьому плані кращі шанси має «Аякс». Амстердамці цього сезону в прекрасній формі, особливо атака. В чемпіонату, в якому команда йде першою, у них уже 70 голів – в середньому 3 за гру. Такі ж показники в середньому і в Лізі чемпіонів, де в груповому раунді хлопці тен Хага виграли всі шість ігор, забивши 20 голів – більше наклепала тільки «Баварія».

Про «Бенфіку» такого не скажеш. Для виходу в раунд плей-офф португальцям вистачило всього 7 м’ячів – це найнижчий показник серед всіх учасників 1/8 фіналу, стільки ж у «Атлетіко». До всього лісабонці вийшли в 16-ку найкращих ще й з найгіршою різницею голів (-2). Що ж, підстави для розставання з Жорже Жезушем в грудні минулого року були і в чемпіонаті, де команда програє з відривом лідерство «Порту», а на той момент взагалі йшла третьою в Прімейрі.

Тому фаворитом пари вважається саме «Аякс», який наче готовий повторити успіх трирічної давнини, коли дійшов до півфіналу ЛЧ. Тоді як «Бенфіка» тільки шукає стабільність у виступах.

Як себе проявить Роман Яремчук

Проблеми «Бенфіки» – це і проблеми українця Романа Яремчука. Форвард ударно розпочав новий етап кар’єри в Лісабоні, але почин підтримати не вдалось. На сьогодні він ще досі не зіграв жодного повного матчу за «орлів», хоч і є гравцем основи (особливо в Лізі чемпіонів, де в усіх шести іграх групи форвард виходив у старті).

Зараз в активі Романа 31 гра в сезоні (з них 20 в старті), 6 голів та 7 асистів. Показники були б кращими, але на заваді стали проблеми зі здоров’ям – за півсезону Яремчук пропускав ігри через зовсім різні проблеми зі здоров’ям – травма ока чи м’язу, і навіть коронавірус.

«Прийти в цей клуб було моїм вибором – я знав, що це велика команда, де царює фантастична атмосфера. Я зовсім не жалкую про свій вибір. Якість футболістів тут дуже висока, ми граємо в Лізі чемпіонів та чемпіонаті, тому все відбувається так, як має бути.

Звісно, я очікував кращих результатів від себе, але маємо що маємо. Мені необхідно продовжувати працювати так важко, як можу. Тиск вболівальників відчутний, не можу це пояснити. «Бенфіка» має довгу історію, тому вимоги тут більші. Нічия чи поразка, кожна невдала гра призводить до великого тиску», – зовсім нещодавно описував свої справи в Лісабоні нападник збірної України.

Насправді така неоднозначна форма Яремчука є симптоматичною для теперішньої «Бенфіки» загалом. Наприклад, той же останній матч з «Боавіштою» – «орли» виграли перший там 2:0, але не вдержали перевагу, пропустивши двічі в останні 15 хвилин зустрічі. Головний тренер Нельсон Веріссімо випустив Романа на 87-й хвилині, щоб переламати настрій окриленого суперника добитись перемоги, але все одно був близький до поразки.

Попри все, португальські експерти очікують появи українця в старті на домашній матч з «Аяксом». Це означає, що форвард матиме солідний шанс нарешті забити у 2022 році, відволікшись від ситуації в Україні, через яку форвард стурбований, судячи з інформації в португальській пресі.

Чи продовжить в тому ж дусі Аллер

На противагу проблемам «Бенфіки» у «Аякса» все більш ніж чудово. Лідерство в Ередивізі, вихід в півфінал Кубка Нідерландів, хороші шанси на прохід у чвертьфінал ЛЧ – зараз амстердамці у чудовій формі. Багато в чому всі ці результати – заслуга нападника команди Себастьяна Аллера.

Івуарійський форвард переїхав до столиці Нідерландів рік тому, і відтоді не перестає забивати, чого не було у «Вест Гемі». На гольовий темп Себастьяна не вплинув навіть нещодавній від’їзд на Кубок Африки – після повернення з турніру Аллер уже забив чотири м’ячі в чемпіонаті.

Загалом в активі нападника уже 28 голів у поточній кампанії, з якими він є найкращим бомбардиром як в Ередівізі (16 м’ячів), так і в Лізі чемпіонів (10). До того ж в ЛЧ він забив у всіх шести турах групового етапу, що раніше вдавалось лише одному Кріштіану Роналду. І на десерт – Аллер є першим у історії ЛЧ, кому вдалось забити 10 голів у перших шістох іграх в турнірі.

Простіше кажучи, в Лізі чемпіонів у «Аякса» є безвідмовна зброя, яка настільки вдало вписалась в командну гру, що не може не забивати. «Я навіть не мріяв про такі показники в Лізі чемпіонів. Тим паче в перших же матчах. Все, чого ти хочеш на такому рівні, – добре грати і бути в тонусі», – ділився сам супербомбардир.

В цьому сезоні він уже добряче нашкодив одній португальській команді – в двох групових матчах зі «Спортіном» Себастьян забив аж п’ять голів, чотири з яких – в першому матчі якраз в Лісабоні. Є всі підстави вважати, що цього разу в столиці Португалії також не повинно бути сухо.

Чий молодий талант засяє найяскравіше

Як вже згадувалось вище, обидва клуби відомі як фабрики молодих талантів. Тому в головних командах «Бенфіки» та «Аякса» завжди знайдуться проспекти, які вже завтра виступатимуть в топ-лігах Європи. Нинішній сезон – не виключення.

Одним з найяскравіших талантів «Бенфіки» сьогодні є 22-річний ургуваський нападник Дарвін Нуньєс. Конкурент нашого Романа Яремчука в цьому сезоні забив уже 23 голи на фоні всього шести в українця і, за прикладом Аллера в «Аяксі», є сьогодні головною ударною силою лісабонців.

Саме Дарвін восени відзначився дублем у ворота «Барселони», а загалом по сезону назбирав шість дублів та два хет-трика. На фоні серйозних проблем у «Бенфіки» – загроза пониження в класі через можливий підкуп арбітра, кадрові чистки в клубі, розслідування можливих ухилянь від сплати податків – гра Нуньєса може бути чи не найбільшою розрадою для фанатів «орлів».

В «Аякса» може й нема настільки вирізненого таланта, але похвалитись все одно є ким. Взимку 2020 року амстердамці купили за понад 20 млн євро юного хавбека «Сан-Паулу» Антоні. Через це клубу навіть дісталось трохи критики через настільки дорогий відхід від моделі, в якій ставку клуб робить на своїх вихованців.

Втім, сьогодні 21-річним бразильцем цікавляться «Баварія» та «ПСЖ», а це, як розумієте, повинно мати підстави. В поточному розіграші ЛЧ Антоні є одним з найкращих асистентів – з чотирма гольовими передачами він програє лідерство лише Бруну Фернандешу з «МЮ», в якого таких п’ять.

Загалом в цьому сезоні у хлопця 11 голів та 9 асистів у 26 іграх, а в останньому поєдинку – проти «Віллема ІІ» – хавбек віддав переможний асист в кінці матчу. Зважаючи на такі показники Антоні та Аллера (особливо в ЛЧ), «Бенфіці» слід придумати, як цій парочці не дати зробити те, що їм вдається найкраще.

***

Матч «Бенфіка» – «Аякс» пройде уже у середу, 23 лютого. Початок – о 22.00. А переглянути його ви зможете на Volia TV. 

Volia є однією з двох українських онлайн-платформ, на якій доступні канали MEGOGO Футбол, що транслюють матчі Ліги чемпіонів та інших єврокубків. Також на платформі Volia TV доступні трансляції чемпіонатів Англії, Іспанії, Німеччини, Франції, Бразилії, Бельгії і Шотландії. 

Все це для передплатників Volia TV об’єднано в пакет «Спортивний», а для переплатників цифрового телебачення (Інтернет+ТБ) у пакеті «Світ Спорту». Тут ви зможете знайти ексклюзив з єврокубків на каналах MEGOGO Футбол та матчі не тільки в наживо, але і в зручному архіві. У пакет входять також 11 спортивних ТВ каналів на яких ви зможете побачити трансляції НХЛ, НБА, UFC, Формули 1 , великого тенісу, екстремальних видів спорту тощо.

І все це на трьох екранах одночасно, із будь-якої точки України. Підписку можна оформити одразу на рік, заощадивши майже 600 грн.

Фото: Claudio De Capitani/Keystone Press Agency, Eibner-Pressefoto/Roger Buerke

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты