Tribuna/Футбол/Блоги/Трохи про лого/Історія логотипів клубів УПЛ. Часнита перша. «Зірка» (Кропивницький)

Історія логотипів клубів УПЛ. Часнита перша. «Зірка» (Кропивницький)

Давайте поглянемо, як змінювалися логотипи клубів які виступають в УПЛ за час їх існування.

Автор — duce
25 октября 2016, 16:10
7

Тему логотипів українських клубі піднімали вже не раз, дехто пропонував свої варіанти змін. А я вирішив подивитися в глибину століть, якщо так можна сказати, і подивитися на те, як же змінювали логотипи нинішніх учасників УПЛ. На офіційних сайтах клубів інформації дуже мало, на сайтах де збирають лого, якщо чесно теж, тому довелося покопатися, і якщо чесно – затягнуло. Проте дуже глибоко дивитися не буду, візьму період з 1991 року по сьогодення.

Сьогодні перша частина матеріалу, яка буде присвячена дебютанту Прем’єр-Ліги – клубу «Зірка» (Кропивницький).

Свій виступ в українській футбольній першості «Зірка» почала Перехідній лізі (аналог теперішньої Другої ліги). Як виглядав логотип клубу достеменно невідомо, проте в період незалежності він увійшов у такому вигляді. Обидва варіанти зустрічаються в один час. І варто відзначити, що заснування клубу датується 1935 роком (а не 1911 як зараз).

В сезоні 1992/1993 логотип клубу змінився. Виглядав він не так ефектно, і використовувався всього один сезон.

Наступний логотип протримався два з половиною сезони, а клуб змінив назву і став називатися «Зірка-НІБАС». В сезоні 1993/1994 кропивниччани посіли третє місце в Другій лізі, і підвищилися в класі. В цей період клуб почав розвиватися дуже активно, і вже в сезоні 1994/1995 виграв Першу ліги, завоювавши місце в еліті українського футболу.

Сезон 1995/1996 «Зірка» почала у Вищій лізі, але ще зі старим логотипом. Невеликий апдейт відбувся після першого кола змагань, і вже з 1996 року почала використовуватися інша емблема, а клуб закріпився у «вишці» посівши у своєму дебютному сезоні шосте місце (а це навіть вище за «Шахтар», який фінішував 10-м).

В сезоні 1996/1997 логотип не змінився, а результат став гіршим, «Зірка-НІБАС» фінішувала 10-ю.

Сезон 1997/1998 приніс черговий ребрендинг. Перше коло клуб виступав з тими ж лого та назвою, але вже друге коло почав з попередньою назвою «Зірка», та новим логотипом. Саме цей логотип, з певними його апдейтами і стане останнім для «Зірки», але про все по порядку.

В сезоні 1998/1999 логотип не змінився, але «Зірка» опустилася в нижню половину турнірної таблиці (11 місце).

На зламі віків логотип став досить патріотичним, і на ньому з’явився трохи модифікований герб міста (проте замість орнаменту там було зображено зірку). Проте цей логотип протримався лише сезон. А сама «Зірка» опустила до Першої ліги.

Разом з цим відбувся і відкат до старого лого, попередній варіант протримався ще два сезони. В сезоні 2000/2001 «Зірка» ледь не вилетіла до Другої ліги, посівши 15 місце. Сезон 2001/2002 був куди більш успішним, у підсумку 9 місце.

В сезоні 2002/2003 відбувся невеликий апдейт лого, чорні секції м’яча стали синіми, і цей логотип протримався найдовше, аж до 2006 року, в сумі це цілі 4 сезони. Ця зміна пішла на користь, клуб виграв Першу лігу, але друга спроба затриматися у Вищій лізі була невдала, клуб посів останнє місце, і це став початок кінця. На Першу лігу 2004/2005 «Зірка» не заявилася, і опустилася до Другої ліги. Виступ там був теж невдалий, 12 місце з 14 учасників, а наступний сезон взагалі став для «Зірки» останнім серед професійних клубів. Хоч кропивниччани і посіли 9 місце але на наступний сезон не заявилися.

Зникнувши з професійної арени клуб не зник взагалі і продовжив виступи в першості Кіровоградської області. Змінилося і лого, в його центрі з’явився герб міста. В аматорах «Зірка» виступала 2 сезони і померла.

Її місце посів клуб під назвою «Олімпік», який рік перед тим дебютував в Другій лізі, але не дуже вдало, посівши останнє місце. Звісно ж відбувся ребрендінг, «Олімпік» було перейменовано в «Зірку» а на логотипі покійної «Зірки» пташку замінили на ту ж саму зірку. Проте цей логотип протримався лише пів року, починаючи з другого кола чемпіонату лого змінилося. Виступ нової «Зірки» був успішним, і вона виграла Другу лігу.

Цей логотип теж прожив не так довго, сумарно на протязі трьох сезонів, з яких лише два були повні. Проте у результатах клубу настала стабільність, наступні 2 сезони клуб закінчив на 12 місці.

В сезоні 2011/2012 результати не дуже покращилися (11 місце), але знову посередині сезону було змінено логотип, він набув сучасного вигляду.

Вже наступного сезону лого трохи оновили, дата заснування клуб змінилася з 1922 на 1911 рік. І цей логотип прожив знову ж 4 сезони. В цих сезонах клуб прогресував, і виграв Першу лігу 2015/2016.

У поточному сезоні відбувся дебют нової «Зірки» (бо жодного відношення до того клубу який виступав в еліті середині 90-х він не має) відбувся і апдейт емблеми, він пов’язаний з тим, що місто Кіровоград було перейменовано в Кропивницький.

Ось така історія логотипів футбольного клубу «Зірка». Далі буде…

Лучшее в блогах
Больше интересных постов