Tribuna/Футбол/Блоги/Біля поля/Скільки місць у професійному футболі?

Скільки місць у професійному футболі?

Шлях футболіста: від академії до основної команди.

Блог — Біля поля
Автор — Dmytro Kl
10 октября 2020, 15:06
Скільки місць у професійному футболі?

У хлопчика питають: «Ким ти хочеш стати?». Відповідь: «Футболістом». Зазвичай, так відповідають діти, яких щойно віддали у футбольну школу. Проте дитина ще не підозрює, який шлях їй доведеться пройти, щоби зіграти хоча б один матч на професійному рівні.

У цій статті, за допомогою статистичних даних, ви дізнаєтесь, скільки українських гравців однієї вікової категорії стали професійними футболістами. Для прикладу візьмемо вікову групу 1995 року народження. Гравці, яким зараз 24-25 років, пройшли всі етапи становлення професійного гравця. Цифри, що показує обрана група, на дитячому й молодіжному рівні приблизно однакові для всіх вікових груп.

Дитячо-Юнацька Футбольна Ліга

Шлях до професійного футболу починається з дитячо-юнацької ліги. На ДЮФЛ гравець отримує свій перший футбольний досвід. Протягом чотирьох років, з чотирнадцяти до сімнадцяти, розвиває футбольну майстерність. З’являється розуміння командної гри, тактики.

У вищій дитячо-юнацькій лізі (до реформи дитячого футболу у 2019 році) приймало участь 40 команд. 970 футболістів 1995 року пройшли її шляхом. Ще більше тисячі зіграло в першій лізі. Вдумайтесь: кожен рік близько двох тисяч футболістів переростають дитячий рівень і готові вриватись у дорослий футбол. Та шанс спробувати себе отримує далеко не кожний.

Молодіжні команди

Найкращі вихованці академії отримують перші в житті контракти з професійною футбольною командою. Граючи за U-19 та за дубль, молодий гравець показує себе тренерам першої команди. Із двох тисяч гравців 1995 року народження, 270 отримали контракти з молодіжними складами команд УПЛ, яких у той час було шістнадцять.

Цікавий факт: найбільше заявлених гравців цієї вікової групи було в луцькій «Волині» - аж 35! Але на сьогодні ніхто з них не грає в УПЛ. І лише три футболісти грають у Першій лізі.

Перша команда

Найкращі гравці молодіжних складів підпускаються до роботи з першими командами. На цьому етапі гравець показує тренерському штабу всі свої раніше набуті вміння, щоби закріпитись у обоймі основи. Зазвичай, молодим гравцям дають декілька хвилин у кінці гри, щоби проявити себе. Найбільше ігрового часу молодь отримує в кінці сезону, коли основна команда вирішила турнірні завдання або немає їх.

Трохи більше п’ятдесяти футболістів 1995 року дебютували в українській Прем’єр лізі. Та, на жаль, у силу різних причин, більшість із них не змогли надалі проявити себе. Багато таких, що зіграли декілька матчів і не витримали рівень професійного футболу. Дехто подавав великі надії, але згас. Наприклад: вихованець київського «Динамо» Євген Чумак та улюбленець Мирона Маркевича Артем Радченко.

Підсумок

Шостого жовтня завершилося трансферне вікно. До цього часу українські клуби мали змогу підписувати й заявляти нових футболістів. Отже, аналізуючи заявки команд на сезон, маємо наступну статистику.

До вашої уваги представлена таблиця, у якій наведено кількість гравців різних вікових груп в українському футболі.

За табличними даними вираховуємо середнє значення кількості місць у професійному футболі:

  • Українська Прем’єр ліга – 19 гравців однієї вікової категорії.
  • Перша ліга України – 28 гравців.
  • Збірна України -  5 гравців (без 1998 року).

Також, варто відзначити, що багато українських гравців змогли реалізувати себе за кордоном. У 2019 році 250 футболістів з українським паспортом виступали в іноземних чемпіонатах. На жаль, отримати повну статистику про них не вдалося. Тому припустимо, що близько п’ятнадцяти гравців однієї вікової групи зараз за кордоном.

А де ж решта? 

  • Грають у нижчих лігах (Друга ліга України, Чемпіонат України з футболу серед аматорів)
  • Виступають у чемпіонатах областей та районів (благо такі є в кожній області)
  • Ідуть в інших види футболу (Пляжний футбол, футзал)
  • Кидають футбол, лише інколи граючи для себе

На завершення

Шлях до футбольних висот дуже складний. Молоді гравці, які читають цю статтю, не зважайте на цифри, старанно тренуйтесь, щоби покращувати загальну статистику. Зробіть усе, щоби ваш вік мав якомога більше представництва на професійному рівні.

Керівники ліг, футбольних клубів, менеджери - ви теж можете допомогти збільшити представництво наших гравців. Як це зробити? Наприклад: розширити склади ліг, не боятися відпускати гравців, коли є хороша пропозиція. Ну й найголовніше - не кидати фінансування клубів. Футбольні клуби повинні розвиватися, а не зникати!

Фото: ФК "Волинь"; Readfootball.com; uaf.ua.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты