Tribuna/Бокс/Блоги/تریبون دروغ می گوید/👀 Фідель Кастро вкрав в українця золото першого в історії ЧС з боксу

👀 Фідель Кастро вкрав в українця золото першого в історії ЧС з боксу

Ще одна причина ненавидіти соціалістів

Автор — Анонимус07
10 июля 2019, 21:05
10
👀 Фідель Кастро вкрав в українця золото першого в історії ЧС з боксу

Від редакції Tribuna.com: цей пост також приймає участь в конкурсі «Найкращий блогер України – 2019». Підтримайте автора, який тільки зареєструвався на сайті, плюсами та підписками. Також реєструйтесь за посиланням, щоб поборотися за головний приз. 

Цю історію мені розповів мій дід, який був шокований несправедливістю та дискримінацією земляка. Вона дійсно цікава, тому її точно варто винести на широкий загал.

Владислав Засипко – звичайний донецький хлопчина-трудяга, який самовіддано та тільки завдяки щодненній праці робив карьєру боксера у радянських умовах. Думаю, ви розумієте, що за тих часів справжніх висот досягали люди тільки стійкі та характерні.

При цьому Засипко головним у спорті завжди вважав справедливить. Це можна описати лише одним красномовним епізодом.

Донецький боксер став чемпіоном шостої Спартакіади народів СРСР у Ташкенті. Але у півфінальному бою з московськи боксером Бабаном Надировим, у якому Засипко здобув перемогу, Владислав вважав себе незаслуженим переможцем.

Вже після тріумфу у фіналі, Засипко знайшов тренера Надирова та зі словами: «Передайте Бабану. Він заслужив цю нагороду», – віддав золото. Після цього навіть радянські поети Кугультінов і Дудін присвятили Владиславу Засипку такі рядки:

...И вот восторг взрывает стадион,

Когда в средине, на почетном круге

Своей медалью гордый чемпион

Соперника венчает по заслуге.

Можете уявити таке сьогодні? Думаю, що ні.

У 1974-му у кубинській столиці Гавані відбувся перший в історії ЧС з боксу

Історична і масштабна подія для боксу.

На перші всесвітні змагання під егідою Міжнародної асоціації аматорського боксу приїхали спортсмени із 45 країн, а у турнірі прийняли участь 263 боксера. Величезна кількість на ті часи.

Серед делегації радянських спортсменів був і дійсний чемпіон Європи у найлегшій вазі (до 43-х кг) Владислав Засипко. Так, він був дуже мініатюрним, але на ЧМ піднявся – виступав вже у 2-й найлегшій (до 53 кг).

До півфіналу боксер дійшов доволі легко, доки не зустрівся з господарем турніру – кубинцем Дугласом Родрігесом.

«Бокс у Кубі фантастично популярний, усі жили цією подією. Панувала атмосфера свята: переповнені трибуни величезного Палацу спорту, емоційні вболівальники», – так описував атмосферу навколо бою Владислав.

Але для Засипка такий тиск трибун не був перешкодою. Усі, хто спостерігав той файтинг, бачили, що радянський боксер виносив кубинця у перших 2-х раундах. Доки не сталося щось дійсно неймовірне – посеред бою на арені з’являється народний герой-революціонер Фідель. Ви можете собі уявити, що відбувалося серед глядачів?!

Але навіщо уявляти, якщо можна прочитати коментар самого Засипка.

«Два раунди я виграв вчисту. І раптом перед третім з’являється Фідель Кастро. Трибуни ніби з глузду з’їхали, всі схопилися і стали скандувати: «Фі-дель! Фі-дель!», я ці крики досі забути не можу, вони у мене в вухах стоять.

Розпочався третій раунд, обопільна така бійка: він – мене, я – його. Коли йому вдавалося вдарити мене в плече, або руку, крики такі розносилися по стадіону, як ніби він в нокаут мене послав. І раптом за вісім секунд до кінця раунду команда «Cтоп!»

В голові проноситься: «Засудять, потрібно його впустити». Пульс під триста, напевно, торохтів. Дали команду «Бокс!». І я негайно пішов на нього і так зачепив зліва, що він впав на коліна і обхопив мене за талію. Суддя розвів нас.

А коли зібрали записки, виявилося, що 3:2 в його користь (рахунок в суддівських записках був нічийним – 59:59. – прим.).

Родрігес виграв у фіналі, і коли відіграв кубинський гімн, він зняв медаль і, підбігши до трибуни, де сидів Фідель, надів її на нього. Так що моя золота медаль першого чемпіонату світу з боксу – у Фіделя Кастро. Поїхати забрати, чи що...»

Епізод із врученням золота мені вдалось знайти у мережі.

Кубинці були реально дуже сильні на тому ЧМ, хоча домашнє суддівство теж варто враховувати. Вони із п’ятьма золотими нагородами перемогли у загальному заліку, СРСР з двома зайняв друге місце.

Схоже, що карма таки існує, але чомусь діє зовсім по-іншому.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов