Tribuna/Экстремальные виды/Блоги/Світла Сторона Сили/Веганки в бодибілдингу і пауерліфтингу: топ-10 прикладів, що ламають стереотипи

Веганки в бодибілдингу і пауерліфтингу: топ-10 прикладів, що ламають стереотипи

Автор — Andriana Fedevych
18 января 2021, 14:32
Веганки в бодибілдингу і пауерліфтингу: топ-10 прикладів, що ламають стереотипи

Просто комбо, чи не так? Гендерні стереотипи в поєднанні зі стереотипами про веганів дають 100% сприйняття суспільством цих понять, що стоять поряд, як оксюморон. Але ми тут, щоб зруйнувати стару картину світу. Що краще за все може зламати будь-який стереотип про людину? Звичайно ж, протилежний приклад. Тому в цій статті ви побачите 10 прикладів того, як у сфері бодибілдингу і пауерліфтингу можуть досягти успіху не просто жінки, а жінки-веганки. Але спершу розберемося все-таки в суті проблеми.

Гендерні стереотипи в спорті

На жаль, у сучасному світі досі більшість видів спорту не тільки розділяються на жіночі й чоловічі (в відношенні команд, змагань та ін.) всередині самого напрямку, але й існує великий розрив між тим, які види спорту вважаються «жіночими», а які – ні. 

«Жінки просто не створені такими ж сильними, як чоловіки, отже, спостерігати за ними в спорті нудніше. Просто вдягніть їх у білі футболки та облийте водою!» – вважають багато чоловіків, переконаних, що у жінок інша генетика.

Та й багато жінок самі бояться займатись традиційно «чоловічими» видами спорту, часто через суспільні ярлики. Попри численні дослідження й наукові докази того, що силові тренування так само корисні для жінок, як і для чоловіків, у тренажерних залах з додатковою вагою ви частіше всього зустрінете саме чоловіків. Дослідження показали, що багато жінок бояться розвивати м’язи через психологічний дискомфорт, у тому числі через те, що їх будуть сприймати як «маскулінних». Але хто придумав ці ярлики?

Стереотипи про рослинне харчування

Якщо жінок вважають «слабкою статтю» через генетику, то веганів та веганок – через харчування. Той факт, що вони їдять лише рослини, чомусь створює враження, що їм не вистачає сил і нутрієнтів (а як же горили й слони, наприклад?). І навпаки, споживання їжі тваринного походження, такої як яйця і м’ясо, давно і міцно зв’язане з хорошою фізичною підготовкою через те, що в ній міститься велика кількість білка, необхідного для росту м’язів. 

Однак, рослинне харчування не є перешкодою для отримання білка чи інших нутрієнтів: при наявності знань і досвіду воно може бути повністю збалансованим і здатне забезпечувати усім необхідним, яким би видом спорту ви не займались. Мало того, такі фільми як «Змінюючи гру» («The Game Changers») довели, що рослинне харчування, на відміну від традиційного, дає нескінченні переваги в спортивних досягненнях, такі як зменшення запалення, швидше відновлення і ріст м’язів та загальне покращення самопочуття.

Фільм зіграв головну роль у руйнуванні стереотипів про веганство і спорт. Та все ж, як відзначає The Vegan Review, що стосується жінок-спортсменок – він відповідав стереотипам, перераховуючи чоловіків – бодибілдерів, силачів, боксерів, футболістів, гонщиків, ультрамарафонців, борців змішаних єдиноборств і штангістів, а жінок – велосипедисток і легкоатлеток. Це не знецінює силу й витривалість жінок, яких вони представили, але де баланс? 

Веганок-бодибілдерок й пауерліфтерок просто не існує? Звичайно вони існують! І ми познайомимо вас з деякими з них.

Анастасія Зінченко (Anastasia Zinchenko)

Пауерліфтерка міжнародного рівня, бодибілдерка і вчена, що захистила кандидатську дисертацію з біохімії. Її кращими результатами у ваговій категорії 63 кг є присід в 115 кг, жим лежачи 75 кг і тяга в 140 кг.

Анастасія – веганка з 2013 року. Спочатку її інтерес був зумовлений перевагами для здоров’я та спорту, але пізніше вона зрозуміла, що не хоче «підтримувати й робити внесок у те, що вважає неправильним і непотрібним».

Йоланда Пресвуд (Yolanda Presswood)

Світова рекордсменка з присіду, тяги й загальної кількості змагань, Йоланда Пресвуд – пауерліфтерка, яка дуже швидко досягла великого успіху. Вона починала кар’єру в бодибілдингу, але пізніше перейшла в пауерліфтинг і недавно побила дев’ять рекордів на перевірених на допінг національних змаганнях із пауерліфтингу USPA в Лас-Вегасі.

З 19 років Йоланда – вегетаріанка, а з 2010 року стала веганкою з етичних міркувань. «Я веганка сім років, і п’ять із них і займаюсь пауерліфтингом. Кожен грам м’язів, вся моя сила була побудована на рослинному харчуванні».

Джеіна Малік (Jehina Malik)

Ця потужна культуристка – веганка з народження, і такий спосіб життя дозволив їй досягти успіхів у спортивній кар’єрі та наростити вражаючі м’язи! Джеіна займається бодибілдингом з 19 років, і тепер вона стала журі національного відбору на змаганнях із бодибілдингу. Крім того, вона також є першою спортсменкою-веганкою, що отримала звання професіональної культуристки Міжнародної федерації бодибілдингу і фітнесу (IFFB)!

«Мені ніколи не хотілось змінити спосіб життя: я не хотіла цього, оскільки вважаю, що тварин не можна їсти, я ніколи не бачила в них їжу. Я продовжую вести веганський спосіб життя, щоб показати світу, що люди можуть бути сильними й здоровими, не харчуючись тваринами. Я живий приклад!»

Крісі Карвалью (Crissi Carvalho)

Веганка-культуристка, австралійська жінка-ніндзя, провівши більшу частину свого життя в фітнес-індустрії, Крісі Карвалью страждала від проблем з психічним здоров’ям і розладами харчової поведінки. Через 10 років після того, як дівчина припинила тренування, вона перейшла на рослинне харчування і виявила його численні переваги. Крісі зуміла швидко та повністю відновити своє здоров’я й повернутися в індустрію з кардинально іншим мисленням. У свої 40 із гаком років вона завоювала золоті медалі в конкурсі бікіні IFBB Pro League, і тепер руйнує стереотипи, навчаючи інших успішному веганському бодибілдингу, а також бере участь в австралійських змаганнях Ninja Warrior.

Наталі Метьюз (Natalie Matthews)

Професійна культуристка IFFB Pro, триразова призерка в бікіні Naturally Fit Federation і сертифікована шеф-кухарка веганської кухні. Наталі була вегетаріанкою з дитинства, хоча на її батьківщині, в Пуерто-Рико, м’ясо займає важливе місце в раціоні. Близько восьми років тому вона відмовилась і від молочних продуктів, щоб підтримати свого чоловіка, якому за станом здоров’я було рекомендовано відмовитись від молока і сиру.

«Я помітила суттєву різницю. В мене зникли прищі й з’явилось так багато енергії та концентрації, що не було дороги назад», – ділиться Наталі. «Я знаходжуся в найкращій формі в моєму житті не всупереч веганському способу життя, а завдяки йому. У світі є достатньо спортсменів-веганів, які розвиваються і перевершують інших у всіх видах спорту».

Джулія Хабад (Julia Hubbard)

Джулія була і є сильним конкурентом у різних видах спорту, змагаючись на міжнародному рівні в бобслеї, бодибілдингу, фітнесі й спринті. Дівчина брала участь у національних та міжнародних змаганнях із бодибілдингу понад п'ятдесят разів, зайнявши перше місце в одній чи декількох категоріях у двадцяти семи з них! Вона є кваліфікованим веганським дієтологом і має диплом в області фізіології та спортивної науки.

В липні 2015 року Джулія перейшла з вегетаріанської дієти до повністю рослинного харчування у віці 39 років. Її мотивацією були тварини й проблеми зі здоров’ям у зв’язку з непереносимістю яєць та молочних продуктів.

Лорель Анабель (Laurel Annabel)

Лорель почала тренуватися у 2014 році, а в 2015 році вона вперше взяла участь у змаганнях із бодибілдингу. В 2017 дівчина здобула перемогу в змаганнях Північної Кароліни NC State Championships. Надалі Лорель вирішила піти з бодибілдингу, і зараз тренується інтуїтивно. Проте це не скасовує той факт, що вона, можливо, одна з найбільш значущих веганок у бодибілдингу/пауерліфтингу, яких ми знаємо.

Вікторія Лісак (Victoria Lissack)

За короткий час Вікторія справила хороше враження на сферу бодибілдингу. З 2015 року вона зайняла призові місця в конкурсі WBFF і кілька разів брала участь у змаганнях NPC. У віці близько 20 років Вікторія стала вегетаріанкою, але пізніше поверталась до продуктів тваринного походження через упередження про їхню необхідність для спортивних результатів. Але з часом вона стала почуватися втомленою, в неї з’явилась атопічна екзема, проблеми з травленням, і вона вирішила спробувати рослинну «детокс дієту».

«Я знову почала почуватись дуже добре – дуже швидко».

Вікторія перейшла на 100% рослинне харчування в 2016 році. За її власними словами, зараз вона «переконана етична веганка».

«Люди зазвичай дивуються, коли дізнаються, що я веганка, бо вони асоціюють веганів з «живими скелетами», а я сильна і м’язиста. Я люблю кидати виклик стереотипам!»

Аманда Рістер (Amanda Riester)

Боксерка з 10-річним досвідом і чотирма приголомшливими титулами турніру «Чиказькі Золоті Рукавички», сертифікована тренерка AFFA і консультантка з боротьби із втратою тварин та їх утриманням, закохалася в бодибілдинг після прочитання книги про веганський бодибілдинг. У 2011 році вона виграла чемпіонат із бодибілдингу та фітнесу Natural North America, а в 2013 році стала переможницею змагань Середньо західних штатів Midwest States Bodybuilding and Figure Contest. Аманда відмовилась від м’яса в 5 років, коли зрозуміла, що це плоть убитих тварин, і потім, в 2009 році, у віці 29 років, вона стала веганкою й активісткою захисту прав тварин.

«Я тренуюсь шість днів на тиждень, двічі на день. Моя улюблена частина тіла для тренувань – це ноги (оскільки через бокс у мене розвинена верхня частина тіла). Я можу підняти 326 кг у вправі на розгинання ніг 10 разів! Навколо мене в такі моменти часто збирається натовп, і я люблю говорити всім, що в мене є «веганські суперздібності»!

Мааян Еліасі (Maayan Eliasi)

Мааян Еліасі – професіональна ізраїльська бодибілдерка, що зайняла призові місця в багатьох національних та зарубіжних змаганнях.

«Мій фаворит – це безперечно 1-ше місце в чемпіонаті WNBF, оскільки в ньому всі спортсмени проходять тестування на наркотики, так ми всі представляємо публіці «чисті тіла», – говорить Мааян. «Знання того, що я отримала перемогу без допінгів і будучи веганкою, допомогло мені надихнути більше спортсменів перейти на веганство».

«Я строга веганка, моя дієта повністю складається з рослин останні шість років», – заявила вона у 2019 році. «Багато хто не знає, що частина м’яса, яке продається в Ізраїлі, – це плоть тварин, яких перевозили континентами й морями в якості, так званого «живого вантажу», тільки щоб відгодовувати та вбивати їх в Ізраїлі. У 2017 році число жертв перевезень до Ізраїлю досягло 499 265 телят і овець. Я сподіваюся, що скоро настане кінець цій практиці». 

Підсумовуючи…

Важка атлетика, пауерліфтинг і бодибілдинг потребують багато рішучості, цілеспрямованості та завзятості. Ймовірно, знадобиться ще більше зусиль, щоб подолати гендерні стереотипи й досягти успіху у світі, де домінують чоловіки. Особливо веганкам.

Ми сподіваємося, що ці приклади розвіють суспільні упередження щодо жінок та веганства у важких видах спорту і надихнуть вас подолати будь-які перешкоди й досягти всього, чого ви хочете в житті.

Якщо ви хочете дізнаватись більше про спорт та веганство – сторінка кампанії «Світла сторона сили» саме для вас. Нумо руйнувати стереотипи разом!

Оригінал тут. Фото спортсменок взяті з їхніх сторінок в Instagram.

Переклад: Марія Коротченя, активістка кампанії «Світла сторона сили»

Другие посты блога

Без названия
19 ноября 2020, 16:50
Все посты