Художня гімнастика = цирк?

Найбільш красивий вид спорту все менше нагадує грацію, і все більше - набір трюків

Автор — callmesasha
1 сентября 2017, 01:43
2
Художня гімнастика = цирк?

Як відомо, кожного циклу (на даний момент триває цикл 2017-2020, основною подією якого будуть Літні Олімпійські Ігри в японському Токіо), в художній гімнастиці змінюються правила. І не завжди на краще.

Що ми маємо: якщо раніше найбільше цінувались так звані елементи складності тіла, то за новими правилами - складність предмету (відбивання, підкрутки і далі далі). Я особисто нічого не маю проти цікавих елементів, але з новим нововведенням - відсутністю карток із записами програм гімнастки, виграє той - хто хитріший, перемагає той, хто може завуалювати помилку.

Перша підгрупа бригади Е (виконання) оцінює артистичність. Але передивившись багато змагань цього року, я можу зробити висновок, що по факту справді емоційні спортсменки, які показують на килимі справжню виставу (а на те художня гімнастика і є "художньою") перебувають далеко не на перших місцях. Чому ж так?

Чому, коли гімнастка не виконує якісь базові для гімнастики речі, але хаотично протягом виділеного часу демонструє набір трюків з предметом (і не завжди точно), це оцінюється вище, ніж цілісний виступ з цілою купою складнокоординаціних елементів?

Ще одна неоднозначність: нові правила дозволяють набирати складність із запасом. Тобто, ти тренуєш елементи балів так на 12-13 (оцінка D-складність), навіть якщо ти втрачаєш предмет (один або більше раз), або якийсь елемент не зараховується - ти все одно отримуєш свою максимальну 10. Тому дуже часто дівчатам ставлять програми в стилі "была не была, спіймає чи ні". 

Дуже часто спостерігаємо ситуацію, коли гімнастка проходить вправу впевнено і чисто, а оцінка не зрозуміла не лише глядачам, але їй самій. 

Нові правила змушують бігати по різних частинах килиму і ловити предмети, щоб хоч якось набрати ту саму складність. Чи виправдано це? Не думаю.

Здається, ми почали забувати, що таке справжня художня гімнастика. Сподіваємось, ситуація зміниться в кінці року, і правила, можливо, переглянуть. А зараз залишається лише насолоджуватись виступами справжніх грацій, і намагатися не дивуватися оцінкам.