Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Skeleton 24/Перше чемпіонство Німеччини та провал Гераскевича. Що сталося? / Підсумки чоловічого скелетону на Олімпіаді-2022

Перше чемпіонство Німеччини та провал Гераскевича. Що сталося? / Підсумки чоловічого скелетону на Олімпіаді-2022

Сьогодні завершились змагання у чоловічому скелетоні. Німецькі спортсмени продовжують тріумфувати на санно-бобслейній трасі у Яньцині. Вже після першого змагального дня Крістофер Гротер та Аксель Юнгк створили величезний гандикап. Найближчі переслідувачі могли нав’язати боротьбу лише при умові повного завалу німців. Господарі Ігор порадували публіку феноменальними заїздами і принесли успіх своїй країні. Особлива увага була прикута до нашого Владислава Гераскевича. Усі чекали на відмінний виступ, однак цього не сталося. У чому причина провального результату? Про це та інше далі.

Блог — Skeleton 24
11 февраля 2022, 22:01
2
Перше чемпіонство Німеччини та провал Гераскевича. Що сталося? / Підсумки чоловічого скелетону на Олімпіаді-2022

Сьогодні завершились змагання у чоловічому скелетоні. Німецькі спортсмени продовжують тріумфувати на санно-бобслейній трасі у Яньцині. Вже після першого змагального дня Крістофер Гротер та Аксель Юнгк створили величезний гандикап. Найближчі переслідувачі могли нав'язати боротьбу лише при умові повного завалу німців. Господарі Ігор порадували публіку феноменальними заїздами і принесли успіх своїй країні. Особлива увага була прикута до нашого Владислава Гераскевича. Усі чекали на відмінний виступ, однак цього не сталося. У чому причина провального результату? Про це та інше далі.

Історичний успіх Американського Самоа та аутсайдери змагань

Найнижчі позиції посіли ті, хто і мав. Тут без сенсації. Лише на рахунок представника ОКР є питання.

За підсумками трьох заїздів у фінальну спробу не потрапили: Ніколас Тіммінгс, Андер Мірамбелл, Даніїл Романов, Базіль Зібер та Ендрю Блейзер.

Тіммінгс попри жахливе пілотування зазнав важкого удару на вершині треку після того, як його скелетон різко вирвався зі стартової канавки. З таким прокатом вище піднятися було неможливо.

«Оцінка Пекіна досить позитивна. Поза топ-20 залишились ті, хто не змогли прибути на жовтневі тренування. Я з кожним днем намагався покращити результати. Мені дуже сподобалося, ми зробили все можливе і були максимально конкурентоспроможними. Потрапити в топ-20 було б історичним подвигом», – аналізує свій виступ на четвертій Олімпіаді Мірамбелл.

Перед фіналом змагання наймолодший учасник змагань Блейк Ензі зміг покращити положення у протоколі та заскочити в останній вагон. У підсумку канадець фінішував 20-м.

Натан Крамптон з Американського Самоа встановив національний рекорд, посівши 19-е підсумкове місце. Бобслейна двійка була попереднім учасником Зимових Ігор, що представляли цю країну. Тоді вона фінішувала 39-ю. Натан вперше побачив скелетон по телевізору під час Олімпіади 2010 року у Ванкувері. «Я просто подумав, що це найкрутіший вид спорту, який я коли-небудь бачив у своєму житті, і подумав: «Я повинен спробувати», — сказав він. «Це було так весело, що мені просто довелося продовжувати це робити».

Протест від Гераскевича «Ні війні в Україні». Зміна скелетону, хвороби та напруження вплинули на результат

Після двох вчорашніх невдалих спроб була невеличка надія на поліпшення результату сьогодні, адже Влад вміє зібратись і видати максимум в останніх заїздах. Після третьої спроби українець втратив одну позицію – його випередив британець Маркус Ваятт, але втримався у топ-20, посівши 17-е місце перед останнім заїздом. Після фінішу Гераскевич, йдучи повз камери, провів мовчазний протест, підготувавши звернення до телеглядачів. У ньому він продемонстрував напис на плакаті «Ні війні в Україні».

Протести на Олімпіаді – гостра тема. Правило 50 Олімпійської хартії забороняє спортсменам або іншим учасникам демонструвати або демонструвати «політичну, релігійну чи расову пропаганду» на заходах. Але нещодавно це правило було пом’якшено, щоб дозволити спортсменам висловлювати свою думку в олімпійських селах і околицях, а також на сайтах соціальних мереж, але не під час змагань чи нагородження медалями.

Влад розповів, чому вирішив виступити із плакатом: «Дискваліфікація? Ні, ні, все було нормально. Нас підтримали в цьому. Так, це моя позиція. Жодна нормальна людина не хоче війни. Я теж нормальна людина і не хочу війни. Хочу миру у своїй державі, хочу миру над своєю головою. Не хочу, щоб люди гинули через війну», – сказав він в ефірі UA:Перший.

Такий жест не залишився без уваги усіх іноземних ЗМІ. «В Україні зараз дуже нервово, – сказав Гераскевич A.P. – Багато новин про зброю, про те, що буде в Україні, про якісь армії навколо України. Це не нормально, не в 21 столітті. Тому перед Олімпіадою я вирішив показати світові свою позицію».

Після гонки Міжнародний олімпійський комітет заявив: «Це був заклик до миру. Для МОК це питання закрито».

У фінальній спробі Гераскевич показав найкращий показник часу на цьому треку 1:01.45, однак опустився на 18-е підсумкове місце. Вочевидь це не той результат, який очікував сам спортсмен і українські вболівальники.

«Незадовго до вильоту на Олімпіаду сталася жахлива ситуація, я дуже сильно отруївся. Інтоксикація тіла була скажена, в якийсь момент температура тіла досягла 41.5 градуса. Тоді я мріяв залишитись живим, а з Олімпійськими іграми вже не було ніяких надій. Але я не з тої категорії людей, які здаються. Дуже радий, що в підсумку вдалося дістатися Пекіну і достойно представити Україну на міжнародній арені. Звичайно, захворювання дуже сильно вплинуло на фізичний стан і ми не змогли досягти того результату, на який так довго працювали. Заїздами загалом задоволений, але побачили проблеми в спорядженні – будемо працювати над цим», – підбив підсумки Гераскевич.

Також наш скелетоніст підмітив непрофесіоналізм з боку представників нашої делегації: «Була проблема й зі сторони нашого НОКу. Не зовсім оперативно люди, відповідальні за це, реагували, і через це ми пропустили тренування, яке є дуже дорогоцінним. Усі дуже нервові, і в нашій збірній це жах якийсь. Я слідкую за іншими видами спорту, і не знаю, чому саме нас так сильно зачепило це».

Перед стартом Кубка світу наша збірна вирішила змінити скелетон, який був би більше конкурентоспроможним у Пекіні. Однак ризик не виправдався. До того ж Влад знов був одним з найгіршим на розгоні.

«Своїми заїздами я задоволений: дуже якісні заїзди. Тут, на Олімпійських іграх, ми бачимо, що дуже не вистачає нам стартового розгону. Вже не перший рік ми про це говоримо: стартова естакада вкрай необхідна, якщо ми хочемо розвивати бобслей, скелетон та санний спорт. Також ми бачимо, що по техніці є проблеми. Ми в цьому сезоні міняли скелетон, і, може, це не було виправдано. Може, десь цей ризик не зіграв, але ми на нього пішли, і ми очікували, що таке теж може бути», – розповів українець в інтерв'ю Суспільного.

У телефонній розмові Міністр молоді і спорту України Вадим Гутцайт пообіцяв найближчим часом зайнятись цим питанням і розглянути готові варіанти ескізів естакади. Сподіваємо, що це не чергові пусті балачки. Будемо слідкувати за розвитком подій у міжсезоння.

Британці не змогли повторити медальні успіхи співвітчизників з минулих Олімпіад. Розкритикували обладнання, будуть проведені серйозні зміни. Австрійці та італійці задоволені результатами

Двоє австрійців Самуель Маєр та Александр Шлінтнер добре виступили у фіналі: обидва встановили особистий кращий час на трасі. Тіролець Маєр закінчив змагання на 13-му місці, Шлінтнер у підсумку став 17-м. Обидва залишилися задоволеними. 

«Третій і четвертий заїзди були сильними. У четвертому я вже відчував себе дуже впевнено», – підсумував Маєр, який також практикував самокритику: «Я дійсно дуже втрачаю швидкість на старті».

Так само сказав і Шлінтнер: «Я дуже щасливий зараз, четвертий заїзд був найкращим, який я коли-небудь мав на трасі. Змагання стали справжнім досвідом». Цікаво, чи мав би такий результат Флоріан Ауер? Сумніваюся.

Великобританія не могла зрівнятися з успіхом Пхьончхану, де Дом Парсонс здобув бронзову медаль. Маркус Ваятт був другим на неофіційних змаганнях на пекінському треку восени. Однак повторити або хоча б наблизитись до цього результату йому не вдалося. Він посів 16-е місце, Метт Вестон 15-е, хоча міг закріпитись вище. В останній спробі Метт грубо помилився і показав найгірший час заїзду. Після змагань Ваятт сказав, що, хоч і досвід був чудовим, гонка залишила бажати кращого.

«У мене такі змішані емоції. Це так дивно бути тут, представляючи свою країну», – сказав він про свою Олімпіаду. «Це був важкий сезон і важкі змагальні дні. Але в цілому бути тут дивовижно».

Коментатор BBC Джон Джексон, який виграв бронзу в бобслеї в 2014 році, розкритикував сани, якими користується британська команда: «Тут треба поговорити про британське обладнання. Так, Маркус і Метт чудово попрацювали тут, вони добре ковзали. Коли ви дивитеся на заїзд Метта Вестона, ви можете порівняти його з найкращими скелетоністами, але в цьому обладнанні просто немає швидкості. Хто б не прийняв ці рішення з боку технічного розвитку, вони пішли неправильним шляхом».

Також додав сам Метт: «Я не можу зрозуміти, що пішло не так. Я погано ковзав. Думаю, в моїх заїздах було багато помилок, які коштували багато часу. Під час своєї першої спроби я нервував трохи більше, ніж зазвичай, але після цього я точно налаштувався на змагання. Думаю, є багато питань, які потрібно підняти, але обладнання, безумовно, буде одним із них».

Італійці на повну готуються до своєї домашньої Олімпіади. Амадео Баньїс зупинився за крок десятки найкращих. Він дуже добре виступив у двох останніх спробах сьогодні, зберігши абсолютно престижну позицію як для молодого скелетоніста, який у своєму першому олімпійському досвіді лише 3,5 роки тому ніколи не чув про цей вид спорту. Маттіа Гаспарі посів 14-е місце.

Провал чинного олімпійського чемпіона та найтитулованішого скелетоніста усіх часів. Епоха Дукурсів поступово завершується

Під особливим прицілом знаходився чинний олімпійський чемпіон Юн Сунбін. З 2018 року кореєць суттєво здав, однак більшість сподівались на боротьбу за високі місця. «Залізна людина» на стартах здивувала всіх відсутністю свого фірмового шолома, виготовленому за мотивами персонажа з фільму-героя Marvel. Причина полягала в правилах МОК про те, що «всі речі учасника не повинні мати жодних ознак третьої особи» і «жоден предмет не може з’являтися в продуктах, послугах або в будь-який інший спосіб, що суперечить принципам Олімпійської хартії».

Юн Сунбін сказав про заборону шолома Залізної людини: «Я був засмучений, тому що не міг виступити у старому. Я не носив шолома Залізної людини 8 років оскільки це було незручно». У такому випадку спортсмен використав запасний чорний варіант, який мали взяти на Ігри всі учасники. Сам Юн посів 12-е місце, лише в останньому заїзді зміг показати 7-й час, однак цього не вистачило для потрапляння хоча б до десятки найкращих.

Натомість його співвітчизник Сенгі Чон на своїй дебютній Олімпіаді замкнув топ-10. Він показував стабільні результати на кожному заїзді і у підсумку став найкращим у збірній Кореї.

Справжнім розчаруванням змагань став найтитулованіший в історії латвієць Мартінс Дукурс. Він як ніхто був повністю налаштований на перемогу, хоч і не раз в інтерв'ю визнавав себе слабшим за німців: «Гротер добре ковзає, його спорядження працює добре, а тренування показали, що він один із фаворитів. Коля я побачив його заїзд, сказав: «Він № 1»». І як виявилось, не дарма. Після першого змагального дня він залишався 6-м, і перед останнім заїздом його відрив від бронзового місця був не таким значним, можна було боротись. Мартінс був змушений ризикнути, однак у нижній частині треку назбирав купу помилок, які відкинули його на 7-е місце.

«Я зробив кілька серйозних помилок тут і там. Були й інші, яких ви не бачили по телевізору. Але ці маленькі помилки коштували мені часу. Я побачив репліки хлопців і зрозумів, що не можу зробити жодної помилки в четвертій пробіжці. На жаль, я зробив», – розповів після стартів латвієць.

Також Мартінс не розраховує на виступ у Мілані: «Думаю, це були останні Ігри». Він сказав, що не планує негайно закінчувати кар’єру, але усвідомлює, що це може статися незабаром. «Я буду продовжувати, поки не змотивуюсь і не відчую, що можу щось зробити», – сказав він.

Його старший брат Томасс посів 9-е місце, що є найгіршим результатом за всі його виступи на Іграх. У розмові з Latvijas Radio Томасс також заявив, що, ймовірно, найближчим часом залишить спорт. «Я не так швидко це зрозумів. Якби хтось дав мені спортивне спорядження, я б залишився», – сказав він.

Наприкінці кар’єри брати планують більше зосередитися на сімейному бізнесі, який вони вже почали.

Третьяков втрачає медаль. Напруження у збірній ОКР. Китаєць підкорив старт домашнього треку

Александр Гасснер обіцяв просто так не здаватись та нав'язати боротьбу своїм партнерам, однак щось не дуже вийшло. Німець в останньому заїзді з п'ятим часом піднявся на 8-е загальне місце. Втім, це на одну позицію вище, аніж у Пхьончхані.

Представник ОКР Євгеній Рукосуєв вирушив на Ігри замість хворого Нікіти Трегубова. Збірну він точно не підвів. У кожному заїзді мав одні з найкращих показників розгону і в першій спробі зробив хорошу заявку на медалі. Однак не впорався з натиском і сьогодні виступив гірше, посівши 6-е місце.

«Зараз я на емоціях нічого не говоритиму. Можу сказати, що мені буде соромно перед тренерським складом, командою, усіма вболівальниками. Чи є проблеми у збірній, про які каже Олена Нікітіна? Звісно є! Вона не стала б так просто писати. Чи вплинули проблеми на результат? На мій ні. Вплинула лише голова», – заявив спортсмен на рахунок скандальної заяви Нікітіною щодо критики зі сторони федерації.

Досвідчений Олександр Третьяков перед останнім заїздом посідав третє проміжне місце. Для медалі потрібно було проїхати у своєму темпі, що він і зробив. Але китайці у четвертій спробі показали щось нереальне. Чемпіон Сочі залишився без третьої медалі Олімпіади.

«Був готовий боротися за медаль, але німці і особливо китаєць в останній спробі не залишили шансів, – цитує спортсмена місцеві ЗМІ. – Із китайцями все зрозуміло. Домашня траса, великий накат. Якби вони були трохи досвідченіші, всіх би тут знищили. По гарячих слідах важко робити аналіз, треба переглянути четвертий заїзд, зрозуміти де недопрацював. Зараз емоцій жодних немає, окрім розчарування. Натомість тепер є стимул прожити у спорті ще один олімпійський цикл. Закінчувати кар'єру ось так, із дерев'яною медаллю, я не хочу».

Інь Чжен встановив стартовий рекорд 4,60 секунди в першій гонці. До того ж він був завжди лідером у першій частині треку. Завдяки другому часу в останній спробі, Інь піднявся з 7-го місця на 5-е. Місцева публіка не змогла стримати емоцій.

Збірна Німеччини святкує перші в історії медалі у чоловічому скелетоні. Важка тривала робота збірної Китаю таки принесла свої плоди – перша медаль у скелетоні

Як було зазначено у попередній статті з прогнозами – Китай без медалі не залишиться. Саме Янь Веньґан з першим часом в останній спробі не залишив шансів представнику ОКР зазіхнути на медаль. Для китайців бронза Яня була як золото. Країна, яка відносно нова в світі ковзання, інвестувала купу часу та грошей у змагання на цих Іграх. Найкращі тренери та спеціалісти у сфері даного виду спорту таки досягли своєї мета. Важкий відбір із сотні заявок, робота зі спортсменами, вивчення та накат власного треку, вибір учасників змагань на самій Олімпіаді – все це колосальна праця, яка буде позитивно оцінено місцем НОК.

«Під час останнього заїзду я вніс корективи, — сказав Янь. «Тренер дав мені кілька речей, які я можу налаштувати знаряддя, і я зміг внести ці зміни. Виграти медаль для моєї країни – це просто найкраща річ. Я дуже щасливий, що зміг надолужити у четвертому заїзді. Я сподіваюся, що також зможу надихнути багатьох людей на спорт скелетону, і що нові спортсмени почнуть займатись спортом».

Срібну медаль здобув Аксель Юнгк. Ця медаль стала першою для Німеччині в скелетоні на Олімпійських Іграх.

«Зрештою, мені все-таки вдалося фінішувати другим. Це також чудова командна робота і дякую всім, хто долучився. Тепер я просто радий назвати цю медаль своєю!», — радіє Аксель.

Уперше за три Олімпіади чемпіоном став не господар Олімпіади. Крістофер Гротер приніс довгоочікуване золото своїй збірній. Для нього ця нагорода стала третьою поспіль у гонках із чотирьох заїздів після того, як він виграв золото на двох попередніх чемпіонатах світу, що проходили в Альтенберзі.

«Неймовірно. Я мріяв про це з дитинства, тепер мрія здійснилася. Я дуже нервувала перед першим заїздом, і минулої ночі теж не міг спати. Тепер я просто пишаюся собою і всіма навколо мене, хто цьому посприяв. Я думаю, що Альтенберг можна порівняти в тому, що невеликі помилки можуть мати серйозні наслідки», – сказав Гротер, порівнюючи свої останні кілька золотих медалей. «Але трек дуже інший».

Фото: ibsf.org

Другие посты блога

Все посты