Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол зсередини/Ральф Хазенхюттль - від роботи з аутсайдерами до світового визнання

Ральф Хазенхюттль - від роботи з аутсайдерами до світового визнання

Тернистий шлях до успіху Ральфа Хазенхюттля, який вже зовсім скоро може стати одним із найкращих тренерів світу.

6 января 2021, 13:59
4
Ральф Хазенхюттль - від роботи з аутсайдерами до світового визнання

Цьогоріч «Саутгемптон» за короткий термін уже встигнув здивувати багатьох шанувальників гри мільйонів. Команда показує дуже симпатичний футбол і часто не дозволяє англійським грандам забрати бажані залікові бали. У чому секрет успіху «святих»? Однозначно у їхньому наставнику – австрійський тренер Ральф Хазенхюттль підняв команду із дна місцевого чемпіонату і зробив із «Саутгемптона» бойовий колектив.

Звідки же взявся Хазенхюттль? Австрієць значну частину своєї тренерської кар’єри працював у скромних німецьких клубах із нижчих ліг, проте майже ніколи на довго у них не затримувався. Ні, результати у його команд не були поганими, просто коуч завжди йшов на заслужене підвищення та ставав до керма сильніших колективів.

Вперше Хазенхюттль змусив говорити про себе у 2011 році. Тоді наставник був покликаний врятувати «Аален» від вильоту із третього дивізіону Німеччини, із чим він легко впорався. Тоді із австрійцем продовжили контракт ще на рік, поставивши перед ним завдання закріпитись у середні турнірної таблиці. На здивування багатьох задача була навіть перевиконана – «Аален» зайняв 2-е місце і зміг підвищитись у класі до другого дивізіону. Після періоду у «Аалені» тренер взяв паузу в тренерській діяльності, на чому закінчилася його співпраця із клубом.

Наступним місцем роботи австрійця був «Інгольштадт», який покликав коуча рятувати команду від вильоту. Хазенхюттль вкотре впорався із поставлений завданням і згодом отримав продовження контракту. Як і при роботі з «Ааленом», наступний сезон видався ще більш вдалим за попередній – під керівництвом тренера «Інгольштадт» домігся підвищення у класі та вийшов у Бундеслігу. При Хазенхюттлі німецький клуб показував хороший результат як для свого рівня, однак після 3-ох років праці Ральф відмовився продовжувати контракт і пішов у пошуках футбольного щастя деінде.

Доволі швидко австрієць знайшов нове місце роботи – у 2016 він підписав контракт із «Лейпцигом», який тільки-но вийшов до німецької еліти. Керівництво клубу поставило перед тренером завдання закріпитись у зоні Ліги Європи, однак і тут Хазенхюттль зумів його перевиконати. Несподівано для всіх молодий і амбітний клуб зайняв 2-у сходинку та потрапив у Лігу Чемпіонів. Надалі він не довго пропрацював у «Лейпцигу» і посварившись із керівництвом, покинув команду.

Вже тоді австрієць став найбажанішою кандидатурою для німецьких грандів, але у жоден з них він потрапити не зумів. За іронією долі «Баварію» очолив Ніко Ковач, а «Борусія» із Дортмунда зробила вибір на користь Люсьєна Фавра, що змусило Ральфа шукати щастя в іншій країні.

І знову Хазенхюттль недовго чекав запрошення від чергової футбольної команди, вже в грудні 2018 року він очолив англійський «Саутгемптон». Австрієць отримав найбільш звичну роль для себе – рятувати клуб від вильоту, адже саме це він звик робити як ніхто інший. Тоді «святі» безнадійно засіли на дні турнірної таблиці і мало що могло їх врятувати. На щастя для них, керівництво клубу вгадало із рятівником і під керівництвом австрійця «Саутгемптон» уник вильоту і отримав шанс продовжити грати в еліті англійського футболу.

Наступний сезон 2019-20 «святі» провели вже дещо краще і завершили чемпіонат на 11 місці. Цей розіграш АПЛ став для Хазенхюттля радше перехідним, адже він лише розпочав розбудовувати колектив і продовжив це робити навіть незважаючи на всілякі перепони. Під труднощами мається на увазі ганебну поразку 0-9 проти «Лестера». Керівництво клубу не стало робити поспішних висновків, я а довірилось австрійському наставнику, і як показав час – не дарма.

Вже у цьому сезоні «Саутгемптон» став справжнім відкриттям, команда дуже часто відбирає очки у лідерів, а навіть якщо і програє – показує зуби. Справа не лише в позитивному результаті, австрієць поставив гру «святим» і привив кусючий стиль, до якого суперники часто не можуть підібрати ключ. Кілька днів тому підопічні Хазенхюттля змогли обіграти діючого чемпіона Англії – «Ліверпуль» (1-0). Команда показала феноменальний футбол і не дала «мерсисайдцям» нічого створити біля власних воріт – це однозначно найбільша тренерська перемога австрійця, якщо брати до увагу очний матч проти будь-якого тренера.

Обігравши «Ліверпуль», Хазенхюттль не стримав сліз. Чуйність тренера демонструє, що ця багаторічна робота, яку він провів, виявилась недаремною. Він досягнув всього сам і навіть у м’яко кажучи не найсильніших колективах  витискав із них максимум та робив ім’я на світовій арені. Зараз коуч є найбільш бажаним персонажем для топ клубів, подейкують він розглядається у якості заміни Френка Лемпарда у «Челсі». Своєю клопіткою працею він заслужив такого виклику, як робота в одному із світових грандів. Цей тренер цілком може досягти успіху у топ-клубі та навіть перевершити Юргена Клоппа, із яким австрійця найчастіше порівнюють.

Історія Хазенхюттля неначе із якогось кінофільму, вона наглядно демонструє, що не обов’язково бути на «хайпі», тренувати лише грандів світового футболу, як це робив Гвардіола, щоб тобою захоплювались. Можна постійно рости, тренуючи навіть відверто скромні колективи, повільно робити собі ім’я, згодом це все окупиться. Якщо працювати та віддаватись справі на сто відсотків – світове признання прийде, як і зараз прийшло до Ральфа Хазенхюттля, який має всі шанси, аби незабаром бути найкращим тренером сучасності. P.S. Мій перший матеріал такого типу, буду вдячний за фідбек і вигляді виших коментарів.

Другие посты блога

Все посты