Tribuna/Футбол/Блоги/Дніпро за справжній футбол/Потрійний запис: Стан справ у Першій лізі, чому УПЛ не слід розширювати та клуби, які ми можемо втратити

Потрійний запис: Стан справ у Першій лізі, чому УПЛ не слід розширювати та клуби, які ми можемо втратити

Чутки про розширення УПЛ ширяться в останні місяці. За деякий час має бути прийнято офіційне рішення. У цьому довгому записі я розповім про те, чому це не слід робити й наведу список клубів, які можуть не пережити найближчі часи.

Автор — Roman Ščerbak
14 сентября 2018, 14:09
Потрійний запис: Стан справ у Першій лізі, чому УПЛ не слід розширювати та клуби, які ми можемо втратити

Я виступаю проти розширення УПЛ. Бо це штучно й ненадовго підвищить її рівень, знизивши рівень Першої ліги та повністю розваливши Другу. Багато клубів можуть зникнути доволі скоро, і про це я теж напишу. Вірогідність зникнення кожного з цього переліку є різною, і багато з них скоріше залишиться. Але їхнє майбутнє може не бути найбільш райдужним: пониження в класі, перехід у стан ферми чи повторення історії «Дніпра» (з підставним клубом чи без нього) — усе це вірогідне майбутнє багатьох українських клубів.

 

ПУНКТ 1: Хто хоче до УПЛ

За останньою інформацією вісім клубів готові пройти атестацію на сезон 2019/20 Прем’єр-ліги. Це СК-1, «Колос», «Волинь», «Інгулець», «Металіст 1925», «Балкани», « Миколаїв» та «Рух». 

Якщо брати нинішній стан справ у турнірці та порівнювати його з цим переліком, то в УПЛ мають вийти СК, «Колос», «Волинь» та «Інгулець», а «Металіст 1925» — зіграти перехідні матчі з «Арсеналом-Київ». Але все насправді не дуже райдужно.

ПУНКТ 2: ігрова складова

За грою найсильнішим поки виглядає саме дніпровський проект. Перевага в 6 очок над конкурентами (хоч ті й мають на одну гру більше через «Кобру») і непоганий за рівнем УПЛ склад. Але: СК отримав гарний календар. З восьми супротивників, з якими вони зустрічалися, справді сильними були лише «Металіст 1925» (поразка 0:2), «Волинь» (перемога 5:0, після того, як гості зіграли 120 хвилин у Бериславі серед тижня) й «Авангард» (перемога 1:2). Поки це 6/9. Але справді встане на свої місця все після того, як буде зіграно з «Оболонню-Бровар», кубок із «Металургом», «Балканами», «Інгульцем», «Колосом» та, можливо, «Миколаєвом». Тож підсумки треба буде підбити лише в кінці жовтня. А потенційні два кубкові матчі за короткий проміжок часу не є позитивом.

Другим поки йде ковалівський «Колос». Він протистояв чотирьом серйозним конурентами: «Балканам», «Інгульцеві» (обидва — 0:0), «Авангарду» (2:2) та «Миколаєву» (перемога 2:0). Тож поки 6/12. За тур грати з «Металістом 1925», ще за один — з «Волинню», а ще раз за тур — СК-1, після чого «Оболонь-Бровар» та «Балкани». Тож і тут найцікавіше ще попереду. Перевагою є відсутність кубкових матчів.

«Волинь» посідає третє місце, але вже програла СК-1 (згадані 5:0) та «Оболоні-Бровар» (2:4). Але переграла «Металіст 1925» (2:0) та «Авангард» (0:1). Тож знову таки 6/12. Попереду «Балкани» та «Інгулець», трохи пізніше — «Колос» та «Миколаїв». Луцький клуб гратиме в Кубку проти СК-1 чи МФК «Металурга».

 

«Інгулець» поступився «Авангардові» (2:4), зіграв унічию з «Колосом» (0:0), переграв «Миколаїв» (2:0) та «Металіст 1925» (1:0). Поки 7/12. Дивно виглядає поразка 2:0 від «Зірки». Так петрівці могли вже бути на другому місці. За тур грати з «Волинню», на початку жовтня — СК, потім — «Оболонь-Бровар», «Балкани» та знову «Авангард». Клубові ще грати на Кубок проти друголігового «Мира».

 

«Металіст 1925» програв «Волині» (2:0), «Оболоні-Бровар» (0:1) та «Інгульцю» (1:0). Але здобув перемоги над СК-1 (0:2) та «Балканами» (3:0). Це 6/15. За тур грати з «Колосом», потім буде «Миколаїв». Також буде кубкова гра з «Калушем», що припадає на відтинок часу між цими двома матчами.

 

Про «Миколаїв» казати я поки не збираюся, оскільки є чутки про його виключення. Поки цього не відбудеться, або ж це не скасують, то його в таблиці не буде. 

«Балкани» зіграли внічию з «Колосом» (0:0), програли «Миколаєву» (2:1) та «Металісту 1925» (3:0). Тож поки 1/9 балів. Попереду «Волинь», за тур після неї — СК-1, одразу за ним — «Оболонь-Бровар», «Авангард» та «Інгулець». Календарю не позаздрити. Гірше лише в СК, де попереду 5 матчів із номінальними лідерами та Кубок. Зорянцям останнє не світить.

 

«Рух» не показав нічого. Поразки від СК-1 (1:3), «Балкан» (2:1) «Інгульця» (0:1), «Колоса» (0:2) та «Миколаєва» (4:1). Лише нічия 0:0 з «Оболонню-Бровар» трохи виправляє становище. А воно таке: 1/18 очок. Попереду ще «Авангард», трохи пізніше — «Металіст 1925». До цієї таблиці винниківці теж не потраплять.   

                                                                                          

КлубМВНПЗ/ПОКубок «Інгулець»  4 2 1 1  5:4 7     + СК-1  3 2 0 1  7:3 6     + «Колос»  4 1 3 0  4:2 6     - «Металіст 1925»  5 2 0 3  5:4 6     + «Волинь»  4 2 0 2  5:9 6     + «Балкани»  3 0 1 2  2:4 1     -

ПУНКТ 3: Стадіони

Інфраструктурні проблеми наявні в нашому футболі та є відчутними. Не без них і претенденти на УПЛ.

СК-1 грає на «Дніпро-Арені», що вміщує 31003 людей. Але стадіон останнім часом виглядає дуже брудно та засмічено, а також наявні проблеми з подачею води.

«Колос» використовує однойменний стадіон, який жодним чином не пройде атестацію на УПЛ. 1020 місць, відсутність даху над сидіннями, антисанітарні туалети — це все наявно в Ковалівці.

«Волинь» грає на місцевому «Авангарді». Не найкращий стадіон, але під рівень УПЛ підійде. Місткість — 12080 уболівальників.

«Інгулець» займає однойменний стадіон, який не пройде атестацію. 1720 місць і ледь не найгірша система освітлення з перших двох дивізіонів. Тому вони подавали новий, ще не добудований. Коли він з’явиться та чи з’явиться взагалі — запитання.

«Металіст 1925» виступає на «Металісті», який точно пройде атестацію з його 40003-ма місцями.

«Балкани» грають на стадіоні імені Бориса Тропанця. Його місткість — 1600 людей.  Все інше можна зрозуміти з цієї світлини.

Хочу відмітити два стадіони: «Прапор» у Краматорську (6000 глядачів) — симпатичний стадіон, який може приймати матчі УПЛ, та «Оболонь-Арену» в Києві (5100 місць) — тут уже проводилися ігри УПЛ, і стадіон повністю заслуговує на повернення найвищого рівня змагань. Клуби, що грають на них, заслуговують на підвищення, але не подавалися на атестацію.

 

Таким чином ми можемо отримати відразу три нові клуби без дому. Чи треба це в Прем’єр Лізі? Маю багато сумнівів.

 

ПУНКТ 4: Кого можемо не дорахуватися

ВОРСКЛА

Клуб нині в боргах, платню гравці не отримують і результатів не показують. Якщо не вдасться показати чогось надзвичайного й вийти до плей-оф Ліги Європи, то вже взимку ці борги можуть вилізти боком полтавцям. Можливим є те, що Жеваго зробить ставку на існування «Гірника-Спорт» замість «Ворскли».

 

ЛЬВІВ

Копитко має тенденцію забивати на свої клуби доволі швидко й легко. Особливо, якщо вони не показують очікуваного результату. А «Львів» поки йде в кінці турнірної таблиці. І якщо йому не вдасться змінити такий результат, то олігарх може підшукати собі нове місце для вкладання грошей. А в місті знову залишиться один клуб.

 

ШАХТАР-2  МАРІУПОЛЬ

Клуб є повною маріонеткою Ахметова. І якщо йому буде потрібна нова ферма, то завжди можна згорнути стару. Уже зараз є «Арсенал-Київ», який потенційно можна взяти під крило. І можливо, що керівник «Шахтаря» вирішить завершити маріупольський експеримент.

 

ЗІРКА

Команда показує жахливу гру, апогеєм якої стала поразка 7:1 від «Прикарпаття». Багато вболівальників уже зараз каже про те, що такий клуб не дуже потрібен. Падіння «Зірки» поки не має тенденцій до припинення, тож керівники можуть легко закрити це все дуже швидко.

 

ВСІ МФК (7 штук)

Після кожних виборів муніципальні клуби можуть дуже швидко зникнути. А вже навесні саме вони й відбудуться. Майбутнє поки викликає запитання. Особливо «Миколаїв», який підозрюють у договірних матчах.

 

СУМИ

Особливих успіхів клуб не мав і навряд чи матиме, популярністю в Сумах він теж не користується. А тут іще й договірний скандал, що не додає перспектив майбутньому.

 

ЧЕРКАЩИНА-АКАДЕМІЯ

Дивний і нелогічний клуб, який став жертвою ігор Лашкула та з’явився на уламках «Черкаського Дніпра». Але дурне керівництво може згубити й це утворення доволі швидко.

 

ТАВРІЯ-СІМФЕРОПОЛЬ

Кримський клуб поки не дуже близький навіть до Першої ліги, кадри обмежено, а Куніцин поки не робить нічого для зміни цього стану. Перспективи виглядають дивно й неоднозначно.

 

Бонус

Запитання є щодо СК-1, який може виявитися лише політичним проектом Коломойського, котрий також любить закидати свої клуби, та й навряд чи може з-за кордону добре тримати СК.

Також сумніви маю щодо «Металіста 1925». Стороженко веде якусь свою гру, звільняє тренерів раз на декілька місяців і садить туди своїх людей. Внутрішні протиріччя, авторитаризм одного бізнесмена та його втручання в тренувальний процес можуть стати ідеальним рецептом для вибуху. І перспективна ідея завершиться бозна-чим.

 

ПУНКТ 5: Як може виглядати наступний сезон

Найкращий варіант: два найвищі дивізіони ніхто не чіпатиме, Другу лігу розширять. Але є й інші, більш вірогідні.

Варіант 2: розширення УПЛ без зникнення клубів.

Тоді ми отримаємо таку ситуацію: в УПЛ додаються СК-1, «Колос», «Волинь», «Інгулець» та «Металіст 1925» (навіть із цими тренерськими змінами він є сильнішим за «Арсенал-Київ»). У Першій лізі залишається 10 клубів. Один іде до Другої ліги, на його місце зайде 2, тож їх уже 11. Можливий обмін через плей-оф, але то вже окремо. Мати менше за 16 клубів буде відверто дурно, тому забирати треба 5 клубів зі Другої ліги. Я не фанат повернення тих, хто вилетів, отже вважаємо, що ті, хто програли плей-оф, там і залишаться. Якщо ж перемогу здобудуть обидва учасники Першої ліги, то ті, хто програв у стикових мають перейти до дивізіону вище. Це вже 13. Отже, добирати зі Другої ліги слід від трьох до п’яти клубів. 

У ній же число учасників скоротиться до 19 через зняття «Кобри». Ще два клуби вилітають, тож це вже 17. Із розширенням Першої ліги тих може бути тільки 12-14. Для збереження кількісного складу потрібно брати 6-8 клубів з аматорів. Але дві групи по 10 — дуже погано, тож треба шукати шляхів розширити Другу лігу швидше.

Варіант 3: Дискваліфікація «Миколаєва» та «Сум».

Тоді в Першій лізі буде лише 9 клубів, зі Другої заберуть 5-7 учасників, а в ній залишиться лише 10-12, залежнг від тієї позиції, яку посяде «Миколаїв 2», що теж зникне. Це вже буде дуже близько до колапсу.

Варіант 4: Зникнення половини клубів

Якщо поставити на зникнення всіх МФК, то Перша ліга не дорахується «Миколаєва» та «Прикарпаття», Друга — «Полісся», «Кременя», «Металурга», «Кристала» та «Миколаєва-2».

Перша ліга тоді матиме 11 учасників. Зі Другої ліги слід брати 5-7 клубів.

Але в ній самій залишиться лише 14, а може бути й 7-9. Забрати 11-13 учасників з аматорів буде неможливо. І це ще ближче до колапсу.

Варіант 5: Зникнення всіх клубів.

Тоді УПЛ матиме лише 9 учасників, з Першої ліги доведеться брати аж 7. «Рух» зможе підвищитися з останнього місця.

У Першій лізі тоді буде лише 5 клубів, від дев’яти до одинадцяти слід буде брати зі Другої. У ній же залишиться 11 учасників, забравши ще п’ятьох, отримуємо лише 6. 14 клубів з аматорів не взяти. Ще бличе до колапсу.

 

ПУНКТ 6: Як слід робити розширення

Для початку, відмовитися від нього на цей момент. ФФУ не має стратегії розширення, не уявляє, що робити з дивізіонами 2 та 3 після нього. Та й наш футбол іще не готовий до цього.

Потім треба зібратися та обговорити механізм зміни формату. І це треба робити до початку наступного сезону. Бо кроїти все просто посеред нього — дурно. 

Нещодавно Австрія швидко й безболісно розширила чемпіонат з 10 до 12 команд. Але про це було відомо ще до початку сезону, був наявний механізм і все чітко відомо. У нас же це відбувається швидко, безсистемно, необґрунтовано та просто по-дурному.

Поки слід спробувати збільшення кількості учасників до 14. Якщо все пройде добре, то за сезон можна знову розширитися. Нині невідомо, чи витримають «Колос», «Інгулець» та «Балкани» рівень УПЛ. Як фінансовий, так й ігровий. Я маю сумніви навіть щодо «Волині», СК-1 та «Металіста 1925». Тож може відбутися так, що чемпіонат скоротиться самостійно вже протягом сезону.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Повернення «Метеору»
20 марта 2019, 12:29
10
Рішення для «Карпат»
28 сентября 2018, 22:19
8
Все посты