Tribuna/Футбол/Блоги/Push for Analysis/Розбір команди року в АПЛ від OptaJoe

Розбір команди року в АПЛ від OptaJoe

Розбираємо команду сезону в АПЛ за данними OptaJoe. Приємного перегляду.

Блог — Push for Analysis
16 июня 2022, 12:26
4
Розбір команди року в АПЛ від OptaJoe

Розбираємо команду сезону в АПЛ за данними OptaJoe. Почнемо з голкіпера. 

Жозе Са - Вулверхемптон

Жозе Са виявився одним з найкращих голкіперів цього сезону і став чудовою заміною Руі Патрісіо.

Він пропустив всього 39 м'ячів з гри, при цьому очікувана кількість пропущених голів(xGOT) склала 47,5 (без урахування автоголів). Са очолив рейтинг АПЛ за кількістю запобіглих голів (8,5).

Також португальський голкіпер показав другий за величиною відсоток(75%) відбитих м'ячів серед усіх воротарів Прем'єр-ліги (мін. 15 відбитих м'ячів), поступаючись тільки Алісону з "Ліверпуля" (76%).

 

Жоао Канселу - Манчестер Сіті

Цього сезону у всіх турнірах Кансело найчастіше виходив в старті (51) і провів більше хвилин на полі (4622), ніж будь-який інший гравець клубу. За всю кар'єру Гвардіоли лише три гравці на полі починали понад 50 матчів в одному сезоні, і Кансело приєднався до Ліонеля Мессі (57 у 2011-12 роках) та Дані Алвеса (50 у 2010-11 роках).

Важливість Кансело обумовлена його універсальністю: за 36 виступів на позиції захисника у Прем'єр-лізі цього сезону португалець 22 рази починав ліворуч і 14 – праворуч, але саме його вихід у півзахист та атаку найкраще підкреслює його здібності.

Цього сезону він зробив найбільше дотиків у Прем'єр-лізі - 3908(на чужій половині поля 2461). Зробив 113 спроб дриблінгу, а також 716 передач. Тільки Емерік Лапорта та Деклан Райс могли похвалитися більшою кількістю передач, ніж Кансело. Також він забив один раз і віддав сім гольових передач.

Тьяго Сілва - Челсі

Незважаючи на 37-річний вік, Тіагу Сілва є невід'ємною частиною "Челсі" Томаса Тухеля.

Тільки Антоніо Рюдігер (34 рази вийшов в старті та зіграв 3035 хв.) та Едуар Менді (34 та 3060) вийшли або зіграли більше цього сезону в АПЛ, ніж бразилець (28 та 2651). Його команда пропустила всього 33 голи в лізі цього сезону - тільки "Манчестер Сіті" та "Ліверпуль" пропустили менше (обидва по 26).

Будучи частиною п'ятірки оборони Челсі, він часто просував м’яч за рахунок передач. Серед центральних захисників тільки Емерік Ляпорт (257), Жоель Матіп (227) і Рубен Діаш (166) частіше просували м’яч уперед на 10 метрів, ніж він (155). Жоден центральний захисник не починав атаку, що закінчується ударом, частіше ніж ветеран (33).

Також тільки Йоахім Андерсен (7,8) та Трент Александер-Арнольд (6,4) зробили більше успішних довгих передач за 90 хвилин цього сезону, ніж він серед захисників (5,8). І лише Адам Вебстер (34,0) зробив більше передач уперед за 90 хвилин серед центральних захисників, ніж Сілва (31,4).

Вірджил Ван Дейк - Ліверпуль

Тільки Алісон виходив в старті частіше(36) і зіграв більше хвилин (3240) цього сезону, ніж Ван Дейк (34 і 3060).

Минулої кампанії "червоні" пропустили 42 рази в АПЛ. Цього сезону лише 26 разів, що, як я говорив раніше, є найкращим результатом нарівні з "Манчестер Сіті". При цьому Ван Дейк допоміг своїй команді зберегти 21 раз ворота "сухими" , що також є рекордом нарівні з "Манчестер Сіті".

Ван Дейк виграв більшу кількість єдиноборств (74%) та повітряних дуелей (77%), більше, ніж будь-який інший захисник цього сезону.

Повернення голландця після травми також допомогло "червоним" в атакуючому плані: тільки Йоахім Андерсон (253), Трент Александр-Арнольд (203) та Тіагу Сілва (171) цього сезону здійснили більше успішних довгих передач, ніж Ван Дейк (165), а єдиним центральним захисником, який брав участь у створенні гольових моментів більше, ніж Ван Дейк (18), був Антоніо Рюдігер (19).

Цього сезону Ван Дейк допоміг встановити новий рекорд “Ліверпуля” в АПЛ - 64 домашні матчі за "червоних" без поразок (П55 Н9).

Трент Александер-Арнольд - Ліверпуль

У цьому сезоні АПЛ Трент Александер-Арнольд зробив 12 асистів. На його рахунку 3 з 4 випадків, коли захисник асистував 12+ разів за один сезон в АПЛ. Один з випадків на рахунку Ендрю Робертсона у сезоні 2019-20.

Його очікувана кількість гольових передач(xA) становила 13,0 - на одну більше, ніж те, що він зробив у результаті. При чому 9,9 xA було зароблено з гри.

Александер-Арнольд також створив більше моментів (90), ніж будь-який інший гравець у цьому сезоні АПЛ, і виконав 203 довгі передачі – найбільше серед усіх гравців "Ліверпуля".

Він також показав гарні оборонні навички. Правий захисник контролював м'яч на своїй позиції більше разів, ніж будь-який інший гравець "Ліверпуля" у Прем'єр-лізі цього сезону (235 разів). Також лише Жоель Матіп здійснив більше перехоплень (78), ніж ТАА (66) за "червоних".

Родрі - Манчестер Сіті

Точність передач Родрі в цьому сезоні становила 91,8% в АПЛ, а очікувалося, що він виконає 87% із них.

Опорник здійснював 17 перехватів на 1000 дотиків суперника, наступний результат у Калвіна Філліпса - 12,8.

Цього сезону 164 гравці зіграли не менше 2000 хвилин - з цієї групи Родрі зайняв п'яте місце по пройденій відстані за 90 хвилин (11,7 км). Його відсоток виграних верхових єдиноборств складає 72% – найвищий серед усіх півзахисників, які провели не менше 50 повітряних дуелей.

Родрі показав не тільки прекрасний результат в оборонних діях, але і був корисний в атаці. Він забив сім м’ячів, чотири з них – в останніх шести матчах сезону, коли велась напружена боротьба за титул. Саме Родрі увірвався до штрафного майданчика "Арсеналу" після 93-ї хвилини в січні і забив переможний м'яч.

Деклан Райс - Вест Хем

У своєму четвертому сезоні "Вест Хема" Деклан Райс досяг нових успіхів у вдосконаленні своєї гри як центрального півзахисника. Після закінчення сезону 2021-22 мало хто сумнівається в тому, що 23-річний гравець входить до числа найкращих гравців АПЛ на своїй позиції.

В чому Райс додав у цьому сезоні, так це в просуванні м’яча. Якщо спостерігати за його грою, можна побачити, що його коронним прийомом є проривання з м’ячем через центр, іноді через фланги.

Серед захисників/центральних півзахисників, які зіграли понад 1000 хвилин цього сезону, Райс просувався з м’ячем більше всіх, в середньому 256,7 метрів за 90 хвилин. У тій же групі гравців Райс також має найбільшу кількість progressive carries(передачі, при яких м'яч переміщується у бік воріт суперника на відстань не менше ніж 10 метрів, або будь-яка передача до штрафного майданчика) за 90 хвилин (5,5).

Відповідно до свого активного стилю гри, капітан "Вест Хема" зіграв 93% усіх можливих хвилин в АПЛ цього сезону.

Сон Хин Мін - Тоттенхем

Сон Хин Мін зробив чудовий індивідуальний результат, забивши двічі в останній день і завоювавши "Золоту бутсу" Прем'єр-ліги (розділивши її з Мохамедом Салахом) забивши 23 м’ячі. Сон Хин Мін став першим азіатським гравцем, якому вдалося досягти такого успіху. 

При цьому жоден з його 23 голів не був забитий з пенальті - це найбільша кількість голів, забитих гравцем "шпор" в АПЛ без урахування пенальті, що перевершує попередній рекорд Гарета Бейла у сезоні 12 -13 (21). В додачу, його xG був всього 15,8 - тільки Кевін Де Брюйне (+8,8) перевершив свій xG з більшою різницею, ніж форвард "шпор" (+ 7,2).

Сон також був креативною силою "Тоттенхема" у Прем'єр-лізі цього сезону, створивши більше гольових моментів (72), ніж будь-який інший гравець клубу.

З сімома гольовими передачами на додаток до своїх 23 голів, Сон став лише четвертим гравцем "Тоттенхема", якому вдалося досягти 30+ гольових дій в одній кампанії АПЛ після Харрі Кейна, Тедді Шерінгема та Юргена Клінсмана.

 

Кевін Де Брюйне - Манчестер Сіті

Кевін Де Брюйне був визнаний найкращим гравцем сезону АПЛ за день до того, як його команда "Манчестер Сіті", поступаючись 2:0 в матчі проти “Астон Вілли” виграла титул. Саме бельгієць організував переможний гол, виконавши передачу через всю штрафну, після чого Ілкаю Гюндогану потрібно було лише забити.

За останні три сезони він двічі отримував нагороду POTS (також у сезоні 2019-20), ставши першим гравцем, якому це вдалося з часів Неманьї Відіча у сезоні 2008-09 та 2010-11 .

Про небезпечність Де Брюйне знають усі, але зупинити його знову виявилося практично неможливо. Він єдиний гравець, який в середньому завдає більше трьох ударів і створює понад три моменти за 90 хвилин цього сезону.

Він забив 15 разів, що є його найкращим показником у АПЛ, і лише Садіо Мане (16), Мо Салах (18) та Сон Хин-Мін ( 23) забили більше голів у лізі без врахування пенальті, ніж бельгієць (15).

Після матчу з "Лідсом" в середині грудня Де Брюйне не забивав і не асистував лише у шести з 20 своїх виступів у лізі, тоді як у восьми з 10 останніх матчів у чемпіонаті він або забивав (вісім голів), або асистував партнеру (шість передач).

Одним з таких матчів стала перемога "Сіті" над "Вулвз" з рахунком 5:1 11 травня, коли бельгієць оформив третій ранній хет-трик в історії АПЛ всього через 24 хвилини - всі голи були забиті його слабкою лівою ногою. Потім додав четвертий гол правою у другому таймі. Це означає, що "Ман Сіті" став лише третьою командою, в якій два гравці забили 4 і більше голів у матчі АПЛ в одному сезоні. Крім бельгійця це робили Габріель Жезус в “Манчестер Сіті”, “Манчестер Юнайтед” в 1999-00 (Енді Коул, Оле Гуннар Сульшер) та "Шпори" у 2009-10 (Роббі Кін, Джермейн Дефо).

Бернарду Сілва - Манчестер Сіті

Бернарду Сілва найрізноманітніший гравець у АПЛ. Чи може ще хтось грати як опорник, восьмий номер, правий вінгер і "хибна дев'ятка" на найвищому рівні?

Бернард Сілва - не тільки все перераховане. Цього сезону в Прем'єр-лізі він долав 12 кілометрів за 90 хвилин - більше за всіх гравців. Якщо подивитися на 20 найвищих показників відстані, пройденого гравцями "Манчестер Сіті" за одну гру цього сезону, то 14 із них належать Бернарду.

Цей рівень залишається високим незалежно від того, володіє він м'ячем чи ні. Бернардо лідирує серед усіх гравців "Манчестер Сіті" за тиском на суперників цього сезону, а єдиним півзахисником у лізі з більшою кількістю progressive carries був Деклан Райс. Сілва навіть зробив найбільше забігань у штрафний майданчик серед усіх півзахисників ліги цього сезону.

Серед гравців "Манчестер Сіті" він закінчив сезон другим після Кевіна Де Брюйне (87) за кількістю створених моментів (59).

З початку сезону і до першого тижня грудня Бернардо був найкращим бомбардиром "Сіті" з 7 голами, що більш ніж удвічі більше, ніж у будь-якого з партнерів по команді на той час. Якщо Де Брюйне вивів "Ман Сіті" на фінішну пряму, Бернарду Сілва запустив двигун.

Мохамед Салах - Ліверпуль

Це був топ сезон для футболіста року за версією FWA. Мохамед Салах відзначився 23 голами та 13 результативними передачами у 35 матчах Прем'єр-ліги – більше одної результативної дії за гру.

Єгиптянин забивав або віддавав гольову передачу кожні 77 хвилин гри в Прем'єр-лізі цього сезону, що є найкращим показником серед усіх гравців, які зіграли не менше 300 хвилин цього сезону.

Більш того, цей показник став найкращим для гравця АПЛ, який зіграв не менше 2 000 хвилин у кампанії з часів самого Салаха у сезоні 2017-18 (один гол кожні 70)

Салах став четвертим гравцем, який закінчив сезон АПЛ з найкращим (або спільним) показником за голами (23) та передачами (13), після Енді Коула (1993-94), Джиммі Флойда Хассельбаїнка (1998-99) та Харрі Кейна (2020-21). Він розділив "Золоту бутсу" з Сон Хин Міном, втретє вигравши цю нагороду у Прем'єр-лізі (також у 2017-18 та 2018-19 сезонах), і цей показник перевершив лише Тьєррі Анрі (чотири рази).

Салах очолив рейтинг за кількістю ударів (139), очікуваних голів без пенальті NPxG (19,0) та дотиків у штрафному майданчику суперника (337). Він також увійшов до трійки лідерів за кількістю створених моментів з гри (62) та за кількістю очікуваних передач xA (7,4) у АПЛ цього сезону. І все це, незважаючи на те, що він пропустив частину кампанії, щоб допомогти Єгипту вийти у фінал Кубка африканських націй.

Пеп Гвардіола - Манчестер Сіті

"Манчестер Сіті", який на рубежі століть був у другому ешелоні, в сезоні 2021-22 вшосте став чемпіоном АПЛ, посівши друге місце за кількістю титулів після "Манчестер Юнайтед" (13). Чотири з останніх п'яти титулів були під керівництвом Пепа Гвардіоли і тепер іспанець є не британським менеджером з найбільшою кількістю титулів в історії вищої ліги Англії.

Перегони за титул сезону 2021-22, які спочатку здавались легкою прогулянкою - у середині січня "Ман Сіті" був на 13 очок попереду, - зрештою звелися до останнього дня.

“Ман Сіті" завершив сезон з найкращими показниками в атаці (99 голів) та найкращими показниками в обороні (26 пропущених голів, 21 мяч без пенальті), а різниця м'ячів 73 - другий за величиною показник за всю історію АПЛ.

Не дивно, що єдиною командою, якій вдалося перевершити цей показник, є "Сіті" Пепа Гвардіоли, який закінчив сезон 2017-18 з різницею у 79 м'ячів.

Лучшее в блогахБольше интересных постов