Tribuna/Футбол/Блоги/Push for Analysis/Метрика, яка враховує якість прийому м'яча гравцем

Метрика, яка враховує якість прийому м'яча гравцем

Чи варто звинувачувати пасуючого, якщо приймаючий, не може вдало це зробити? Зараз це розберемо.

Блог — Push for Analysis
31 мая 2022, 13:09
5
Метрика, яка враховує якість прийому м'яча гравцем

Чи варто звинувачувати пасуючого, якщо приймаючий, не може вдало це зробити? Зараз це розберемо.

Перед початком, пропоную вам підписатися на мій телеграм-канал - t.me/push_for_analysis, там я публікую цікаву статистику, переклади та багато іншого. Переклад тексту з сайту theathletic.com

Футбольні фанати люблять тих, хто віддає пас. Ми хвалимо їх за бачення поля та техніку, за гарну передачу, яка проходить через вузькі коридори, за м'які діагональні передачі, які лягають на ногу партнеру за командою.

Про що ми мало говоримо, то це про майстерність того, хто приймає м'яч. Якщо партнери по команді не відкриватимуться під передачі та не займатимуть правильні позиції, то найкращі розпасовувачі у світі не зможуть віддати хорошу передачу.

Оскільки більшість провайдерів даних реєструють лише події з м'ячем (пас, удар, перехоплення тощо), вони не можуть сказати, що роблять партнери по команді без м'яча. В результаті ми маємо всі види статистики, які вираховують дії пасуючих, але майже немає статистики, що фіксує дії приймаючого пас.

Чи ні? Найвідоміший параметр у футбольному аналізі це xG. Він оцінює можливість голу в той момент, коли гравець завдає удару. Якщо гравець не влучає по м'ячу, то не отримує жодного xG. Але xG за своєю природою нічого не говорить нам про дії гравця, після того, як він віддав пас або зробив удар. У багатьох випадках прийом пасу і удар є тим самим дотиком.

Дослідницька група із KU Leuven хотіла розробити аналогічну метрику для визначення того, як одержувачі пасів підвищують шанси своєї команди забити гол. І планували зробити це для кожного пасу у матчі, а не лише для тих, що призводять до удару.

Найбільш поширені футбольні параметри просто підраховують, скільки разів гравці виконують певні дії та скільки є успішними. Підрахунок статистики дуже корисний, але не говорить про те, наскільки цінні ці дії. Всі знають, що деякі види передач складніші і небезпечніші за інші. Гравці з точністю передач 90% часто роблять короткі та безпечні передачі.

Нові футбольні статистики, такі як xT, враховують володіння м'ячем, та оцінюють шанси забити гол із будь-якої точки поля. Наприклад, передача м'яча вінгеру за кілька секунд до удару нападника могла збільшити шанс забити гол із 2 відсотків до 12 відсотків. Це 10-відсоткове збільшення ймовірності гола (або 0,1 xG), ми можемо приписати гравцю, який починає атаку.

Але хто із гравців отримає очки за передачу? Спочатку метрика команди KU Leuven під назвою VAEP нараховувала очки, який володіє м'ячем. Значення 0,1 xG цієї передачі надавалася півзахисникові, що віддав пас. А гравець, який приймає м'яч нічого в плані xG не отримує.

Вимірювання навички прийому м'яча, а також навички передачі звучить чудово теоретично.

Один з варіантів – подвійний підрахунок: наш пасуючий у центрі поля отримує 0,1 xG під час передачі м'яча; вінгер отримує 0,1 xG при прийомі м'яча. Також працюють очікувані передачі та очікувані голи, нараховуючи очки xG при ударі як пасуючого, який віддає останню передачу, так і гравцю, який отримує пас і б'є. Часто можна побачити, що передача xT та прийом xT мають однаковий показник.

Дослідники з KU Leuven спробували вчинити по-іншому. Вони створили альтернативну версію VAEP, яка ділить цінність пасу між пасуючим та приймаючим. Пасуючий отримує xG за те, наскільки переміщення м'яча з точки А до точки Б змінює ймовірність того, що його команда заб'є або пропустить гол. Дуже важливо, до цього числа не входить результат пасу. Незалежно від того, чи перехопив м'яч захисник, чи його отримав партнер по команді, xG залишається незмінним.

Якщо передача завершена, приймач отримує частину, що залишилася за те, що випередив захисника в точці B і успішно забрав м'яч. Залежно від виду пасу та ймовірності його завершення, xG може майже не зміниться або бути більшим, ніж частка пасуючого.

Подібний поділ xG винагороджує пасуючих за переміщення м'яча ближче до воріт, але він також винагороджує приймаючого м'яч.

Додавання рівняння цінності прийому м'яча змінило те, як VAEP оцінює гравців. "Ви часто бачите два різні типи нападників: нападники, які добре забивають голи, і нападники, які вміють прийняти м'яч, володіють ним і віддають пас на партнера, який забиває гол", - пояснив Пітер Робберехтс, аспірант, який працює над VAEP. Ця версія заохочує другий тип нападників, які приносять користь, отримуючи небезпечні передачі та пов'язуючи гру.

Роздуми про передачу з точки зору ймовірності голу, а не їх кількості та кількості завершень – це зрушення у бік покращення футбольної статистики.

Щоб досягти більшого прогресу у вимірі навички прийому, вам потрібні не просто найкращі метрики – вам потрібні найкращі дані.

За допомогою трекінгових даних, які фіксують розташування кожного гравця та м'яча багато разів на секунду, ви можете отримати деякі показники, які покажуть майстерність прийому м'яча гравцем: чи правильна його позиція, чи він рухається таким чином, щоб відкритися для пасу?

Ви навіть можете виміряти, що роблять потенційні одержувачі, коли пас не йде у їхній бік.

Девід Самптер, автор книги "Soccermatics: Математичні пригоди в прекрасній грі" і ведучий каналу "Friends of Tracking" на YouTube, професор математики, працює на передовій футбольної аналітики . Його компанія Twelve Football випускає програму зі статистикою для вболівальників та займається роботою з клубами, які хочуть набирати гравців, використовуючи передові метрики, які враховують гру без м'яча.

Існує щонайменше чотири способи вимірювання навички прийому м'яча за допомогою даних відстеження, пояснив Самптер.

Перший варіант - це цінність отримання м'яча у певному місці, що є майстерністю як пасуючого, так і приймаючого". Це та сама основна ідея, що і в xT або VAEP. Наскільки сильно та чи інша дія змінила ймовірність гола у грі? Але знання того, що гравці роблять без м'яча, дозволяє отримати точніші оцінки.

Друге - це те, скільки простору біля себе створює отримувач м'яча.

У "Twelve Football" є кілька різних способів нарахування очок нападаючим, які грають без м'яча, за те, як вони використовують вільний простір. Якщо гравець здійснює небезпечний забіг, при якому захисті доведеться зміститися, щоб закрити його, ви можете приписати йому цінність пасу у простір, який він відкрив. Самптер писав про те, наскільки гарний Роберто Фірміно з "Ліверпуля" в цих забіганнях, які звільняють простір для Мохамеда Салаха та Садіо Мане.

Третій варіант - можна зарахувати очки пасу забігаючому, який так і не був зроблений(пас)(що Twelve називає "створенням простору") або очки пасу, який намагався знайти забігаючого, але не зміг ("потенційне забігання"). "Ці показники без м'яча мають тенденцію до високої кореляції", - сказав Самптер, - "бо ці гравці роблять багато таких забігань".

Іншими словами, постійна дезорганізація захисту рухом без м'яча може допомогти атаці незалежно від того, чи стане одержувачем пасу, що забігає, чи ні. Якщо я зроблю 15 або 20 таких забігань за гру, а м'яч прийде до мене один раз, і я опинюся один за два метри від воріт, всі скажуть: "Ну, він опинився в потрібному місці в потрібний час". Але відповідь полягає в тому, щоб бути тут постійно».

Але забігання, що створюють простір, - не єдиний спосіб, за допомогою якого одержувачі пасу можуть підвищити свою цінність. "Ми також вимірюємо цінність прийомів під тиском", - сказав Самптер, - "що майже протилежне". Різні показники рухів без м'яча можуть виділяти тих самих гравців, але показник тиску добре підходить для визначення іншого типу одержувачів, які працюють між лініями. Обидва типи руху можуть підвищити ймовірність голу команди, але у різний спосіб.

Четвертий вид цінності прийому м'яча може бути пов'язаний з тим, що ви просто стоїте на місці та змушуєте захист реагувати на вашу позицію. У Twelve немає спеціального параметра для руху без м'яча. Цей параметр складніше виміряти, ніж активні забігання чи фактично отримані паси, але це ще одна перспективна область для аналізу руху гравця без м'яча.

Уміння приймати пас — це не тільки цінність отриманих м'ячів, а й цінність хорошої позиції і руху.

Перші клуби, які прийдуть до цього можуть отримати конкурентну перевагу, виявивши гравців, яких не помічають інші клуби. "Це нова область, що розвивається, але я б не став стверджувати, що вона повністю випробувана і протестована." - каже Самптер.

"У світі не так багато гравців, які були підписані на основі моделі, подібної до цієї".

Лучшее в блогах
Больше интересных постов