Tribuna/Фигурное катание/Блоги/ПроSkating/Фігурне катання - це мистецтво на льоду?

Фігурне катання - це мистецтво на льоду?

Фігурне катання це спорт, який для багатьох в Україні маловідомий, хоч він і представлений на Олімпіаді (і на кожній з них фігуристи представляють Україну).

Блог — ПроSkating
Автор — Tetiana Pidhirna
19 декабря 2021, 22:21
5
Фігурне катання - це мистецтво на льоду?

Фігурне катання це спорт, який для багатьох в Україні маловідомий, хоч він і представлений на Олімпіаді (і на кожній з них фігуристи представляють Україну).

Тому однозначно хочеться розповісти вам про цей синтез спорту й мистецтва, адже попри технічне виконання елементів високо цінується артистизм й передача музики. Навіть за старою системою оцінювання, яка існувала до 2005 року, перший бал виставлявся за техніку, а другий за артистизм.

Багатьох приваблює у цьому виді спорту те, що спортсмени не просто виконують набір спортивних та хореографічних елементів, але створюють образ, грають, немов у театрі свою роль. Неодноразово фігурне катання черпало хореографічні елементи з балету, а тому тепер кожного сезону можна побачити програми, які були запозичені з балетних вистав -"Болеро", "Чорний лебідь", "Дон Кіхот", "Кармен" та багато інших.

Але водночас це спорт, у якому помилки дорого коштують. Здавалося б, закінчив на 5 секунд пізніше, а вже зняли 1 бал, і це не мало, бо частенько роль можуть грати декілька сотих різниці - і бах ти не на п'єдесталі, або ти не відібрався до довільної програми. Так-так, на чемпіонатах світу, Європи, чотирьох континентів чи Олімпіаді визначено певне число учасників з кожного виду, які відібралися до довільної програми. Так, на чемпіонаті світу до довільної програми можуть потрапити по 24 одиночниці і одиночника, 20 спортивних пар і 20 танцювальних дуетів.

Першочерговим завданням у фігурному катанні є фізична підготовка фігуриста. При цьому важливі як звичайні вправи поза льодовою ареною, так і на ній. Безпосередньо на льодовому майданчику фігуристи виконують комплекс вправ, які покликані розвинути необхідну рухливість для катання. Водночас важливими є вправи для розвитку вестибулярного апарату. Адже дуже важливим є збереження рівноваги при паралельних рухах і рухах навколо власної осі.

Хореографія – не менш важлива складова успіху фігуриста. Координація рухів з музичним супроводом тренує пластику та гнучкість, швидкість та силу. Вправи виконуються під різну музику для тренування ритму, пластики, виразності рухів. Деякі фігуристи навіть займаються з хореографами або тренерами з балету. У парному катанні дуже важливо, щоб рухи партнерів були синхронні, а самі вони налаштовані на одній хвилі. Адже це не тільки майстерність кожного партнера окремо, а й групові зусилля, де важливими є вправи для синхронного катання.

Здавалося б – мистецтво та спорт, що може бути більш несумісним. Але, поєднавши це люди, отримали одне з найкрасивіших і захоплюючих видовищ у світі. Адже не використовуючи жодного слова, фігурист, на льодовій арені, здатний розповісти за допомогою жестів і рухів тіла будь-яку історію - любові, ворожнечі і примирення, щастя і трагедії.