Tribuna/Биатлон/Блоги/Біатлон-Онлайн/Українські біатлоністи готуються до сезону в Німеччині: Підручному дозволили виїхати, Санітра з командою

Українські біатлоністи готуються до сезону в Німеччині: Підручному дозволили виїхати, Санітра з командою

«Усю цю важку роботу, яку робимо, ми присвячуємо уболівальникам та всім громадянам України».

11 июля 2022, 22:36
Українські біатлоністи готуються до сезону в Німеччині: Підручному дозволили виїхати, Санітра з командою

«Усю цю важку роботу, яку робимо, ми присвячуємо уболівальникам та всім громадянам України».

Чоловіча збірна України з біатлону розпочала тренувальний збір у німецькому Обергофі. Про це у своєму інстаграмі повідомив німець Ерік Лессер.

«Добре бачити цих хлопців здоровими та сильними на зборі в Обергофі. Ми провели хороше спільне велосипедне тренування», – написав Ерік.

До складу команди на зборі увійшли: Антон Дудченко, Денис Насико, Артем Прима, Тарас Лесюк, Дмитро Підручний та Богдан Цимбал. Також до чоловічої збірної приєдналася Дар’я Блашко.

Санітра вирішив продовжити працювати з командою

Перший збір чоловіки вже провели у Сянках, де тренерському штабу вдалося зібрати кістяк команди. А головне, рішення продовжити співпрацю зі збірною прийняв Юрай Санітра. Словенський спеціаліст не зміг покинути хлопців, з якими працював вже 6 років.

«Коли 21 лютого після Олімпіади всі роз’їхались по домівках, то ніхто навіть не думав про те, що ми можемо не поїхати на останні етапи Кубка Світу. Тоді ми вже планували, як будемо працювати в наступному олімпійському циклі. Але все змінилося 24 лютого, коли почалася агресія Росії проти України.

У ті дні була різна інформація та телефонні розмови. Я дуже переживав за всіх спортсменів і тренерів, а також за вболівальників, яких так багато в Україні. Я допомагав чим міг. П’ять тижнів сім’я одного з моїх спортсменів жила в мене. Це дуже важкі часи, і я довго думав, чи продовжувати працювати з командою. Я поспілкувався з рідними і зрозумів, що не можу покинути своїх спортсменів та український біатлон, у час коли їм потрібна допомога.

Ми постійно були на зв’язку і разом думали, як працювати далі. Знаю, що майже всіх хлопців відразу після Пекіна призвали до армії», – розповів Санітра.

«Звичайно, дефіцит у тренуваннях відчувається, але я бачу по очах, що вони готові виконувати найважчу тренувальну роботу, щоб бути гідно підготовленими. Адже це їхня можливість показати, що Україна сильна країна. Ну, а спорт – це гарна форма, щоб представити свою країну у світі», – додав тренер.

Спортсмени отримали дозвіл на виїзд

Щоб приїхати до Німеччини на тренувальний збір, необхідно було вирішити головне питання: отримати дозволи на виїзд біатлоністів з України, адже багато з них перебували на службі Збройних силах України, або в Національній гвардії. Питання були з дозволом для Підручного, але капітан команди теж отримав його.

Головне завдання, яке зараз стоїть перед збірною: заповнити прогалини у підготовці всіх членів команди, які не мали можливості тренуватися практично два місяці. «Топ-спортсмени українського біатлону знаходяться зараз у різних стадіях підготовки до сезону. Ми зробили дуже хорошу роботу за обсягом та кількістю у попередньому олімпійському циклі. І я думаю, що ми встигнемо все, якщо виконуватимемо ту програму, яка є на літній період підготовки, вона допоможе підняти хлопців на хороший рівень», – зазначив Санітра.

Блашко вирішила тренуватися з Санітрою та чоловічою командою

Блашко вже готувалася під керівництвом Санітри в сезоні 2020/21 – тоді Юрай очолював одразу дві команди: як чоловічу, так і жіночу збірні. Дар'я тоді зробила значний стрибок у результатах та стабільності виступів.

«Дар’я Блашко мені телефонувала. Її бажання тренуватися під керівництвом Юрая Санітри ми обговорили з Міністерством і з федерацією.

Поспілкувалися і з Юраєм, коли перебували на першому зборі. Ми вирішили, якщо Даша має бажання працювати зі словацьким наставником, то цьому немає перешкод. Ми пішли їй на зустріч, і вона буде працювати з чоловічою командою.

Даша казала, що їй буде там комфортніше і більше розуміння, бо Юрай вже раніше з нею працював до цього цілий рік. Тобто прохання Блашко ми виконали, з Санітрою усі питання обговорили.

І хлопці, і дівчата будуть брати участь на чемпіонаті світу. Даша теж там буде, стежитимемо за її станом. З Юраєм ми також на контакті, я думаю, що все буде добре», – сказав старший тренер жіночої збірної України з біатлону Олександр Кравченко.

Підручний перехворів на ковід

Своєю формою стурбований Дмитро Підручний, який з початку агресії Росії проти України служив у Національній гвардії: «Раз на тиждень мене відпускали додому, і я бігав кроси, щоб хоч на годину серце та м'язи згадували, що таке навантаження.

Я також перехворів на ковід, тому почав тренуватись лише в середині травня, і перші тренування були дуже важкі. Але крок за кроком ми зараз намагаємось відновлювати форму, щоб повернутися на колишній рівень. Відчуваю, що на місяць-півтора відстаю від тієї форми, яка в мене була в цей період. Але я вже почав відчувати ритм і починаю наздоганяти хлопців».

Усі переживають за Україну та хочуть показати силу нашої держави

Підручний каже, що ситуація в Україні сильно на нього впливає: «Звичайно, все те, що відбувається вдома, не може не позначитися на настрої та моральному стані. Важко себе відокремити від держави. Ти знаєш, що йде війна і гинуть люди, що ЗСУ стоять стіною, даючи, в тому числі й нам, можливість тренуватися тут. Але виходиш на тренування та думаєш про те, що тобі треба робити зараз, концентруєш усю увагу тут».

Для Артема Прими минулий сезон також закінчився дуже рано та несподівано. Він проходив службі в ЗСУ на Чернігівщині: «Через 3 дні після нашого повернення з Олімпіади в Україні розпочалася війна і жодних тренувань уже не могло бути. Я намагався хоч якось підтримувати форму, але я був у своїй військовій частині. І вже звідти мені дозволили виїхати на перший тренувальний збір.

Між зборами бігали кроси вулицями, тренувалися в спортзалі, але покататися на лижеролерах або постріляти не вийде. Коли я був удома, працівники бази (яку знищили росіяни в Чернігові, – прим.) та тренери намагалися розчистити та підготувати хоча б 1-1,5 км траси, щоб діти могли хоч якось тренуватися, бо крос у лісі бігати не можна через нерозірвані снаряди та міни, які можуть бути де завгодно. Спорядження, яке було на базі повністю згоріло; діти та молоді спортсмени, у яких там зберігалося абсолютно все, постраждали найбільше. У мене на той момент на базі інвентарю практично не було, тому мої гвинтівка і більшість лиж не постраждали».

Також Прима розповів, що про наступний сезон взагалі не думав: «Думав про те, що треба захищати країну, свою родину. Всі думки були лише про це. Два з половиною місяці я перебував у своїй частині ЗСУ. Але виходить так, що сьогодні кожен має займатися тим, що найкраще вміє. Мені сказали, що моя робота – представляти свою країну на світовій спортивній арені. Я подумав і погодився. Намагатимуся своїми результатами захищати честь України».

Наприкінці серпня збірна візьме участь у літньому ЧС

Перший міжнародний старт команда проведе вже за місяць у Рупольдингу, де з 24 по 28 серпня пройде чемпіонат світу з літнього біатлону. Мотивація – виступити максимально потужно основним складом.

«Усю цю важку роботу, яку робимо, ми присвячуємо нашим уболівальникам та всім громадянам країни, щоб у такий складний час вони могли порадіти успіхам українських біатлоністів, адже біатлон – це один із найпопулярніших видів спорту в Україні. Хочу, щоб люди дивилися на представників своєї країни та раділи їхнім успіхам», – сказав Санітра.

Фото: фотопул IBU, Марія Осолодкіна

Текст за матеріалами релізу TEAM UKRAINE: PREPARING FOR A NEW SEASON AGAINST ALL ODDS

Другие посты блога

Все посты