Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Friendship is magic. Нові форми «Райо Вальєкано»

Friendship is magic. Нові форми «Райо Вальєкано»

Чому веселка – це не тільки ЛГБТ, а рожевий – не тільки дівчачий колір – у блозі «Футбольна форма».

Автор — Gedeonus
2 июля 2015, 17:58
3
Friendship is magic. Нові форми «Райо Вальєкано»

Чому веселка – це не тільки ЛГБТ, а рожевий – не тільки дівчачий колір – у блозі «Футбольна форма».

Бути третім за популярністю клубом у місті вкрай важко (якщо ти не в Лондоні). У всіх великих містах найчастіше є так звана футбольна влада – домінуючий клуб; є опозиція – клуб поменше, який час від часу ненадовго міняється місцями з домінатором; інші ж клуби не виходять за маленькі рамки свого регіону, іноді й району. Не маючи родзинки, такі маленькі клуби завжди будуть знаходитися у тіні своїх більших та багатших сусідів. Ви давно цікавилися, як там йдуть справи у «Транмер Роверз»? Його ж найближчі сусіди «Евертон» та «Ліверпуль» не були обділені вашою увагою. Лісабонський «Белененсіш» вже дуже давно не може посперечатися з «Бенфікою» та «Спортінгом» хоч за щось. «Райо Вальєкано» зараз точно не готовий до боротьби за титул Ла Ліги, на відміну від його старших сусідів – «Реала» і «Атлетіко».  

Візитівкою «Райо Вальєкано» вже доволі довго є гостроатакувальна гра. Варто було тільки «бджілкам» вийти до Прімери, як увага усієї Іспанії час від часу була прикута до команди спочатку Хосе Рамона Сандоваля, а потім Пако Хемеса. Саме Хемес продовжує щороку набирати все нових і нових гравців (оскільки для того, щоб утримати в клубі талановитих старих, в клубі немає грошей), і розкривати їх. І утримувати бідолашний клуб в Прімері вже третій сезон поспіль!

---

Після успішного збереження місця в еліті в сезоні 2014/15, у «бджілок» закінчився контракт з італійським виробником форми errea, якого вчасно замінив місцевий Kelme. Вже першого липня відбулася офіційна презентація нової форми «Райо», яка миттєво набула такого розголосу, якого форма клубу з району Вальєкас ще ніколи не отримувала. А все чому?

Останнім часом тема гомосексуалістів набуває неабиякого розголосу в усьому світі. Причому як в позитивних тонах (найчастіше зі сторони США), так і в негативному (найчастіше зі сторони Росії). Тематичні дискусії досягли свого піку менше тижня тому, коли у США легалізували одностатеві шлюби, і люди з усього світу висловлювали згоду (чи то незгоду) з цим жестом. Мабуть, тому ця форма «Райо» так швидко вибралася до світових трендів Твіттера: багато людей, навіть не намагаючись дізнатися причину вибору таких кольорів для форми клубу, просто репостили цю фотографію зі схвальними чи агресивними коментарями.

Варто зауважити, що як і в мнемонічному віршику, кожен колір веселки на формі «Райо» дещо означає. Як зазначено в офіційній заяві клубу, кожен колір веселки означає певне угрупування «неоспіваних героїв суспільства» - людей, що борються з несправедливістю та різноманітними негараздами щодня.

  • Червоний колір – для тих, хто бореться з раком;
  • Помаранчевий – для тих, хто допомагає інтегруватися в суспільство людям з вадами;
  • Жовтий – для тих, хто не втрачає надії;
  • Зелений – для тих, хто захищає навколишнє середовище;
  • Синій – для тих, хто бореться з дитячим насильством;
  • Фіолетовий – для тих, хто бореться з гендерним насильством.
  • Ну і все ж таки, звичайно, веселка як знак тих, хто бореться з дискримінацією на сексуальному ґрунті.   

В сумі маємо 7 кольорів – і 7 напрямів, на які будуть виділені кошти клубу. 7 євро з продажів кожної футболки буде йти в один з семи фондів, які займаються вищезгаданими проблемами. Така ініціатива клубу заслуговує найліпших відгуків і підтримки світової спільноти, яку вона вже отримала.

Власне виїзна форма клубу з веселкою, як на мене, є ще й стильною сама по собі. Веселка зовсім не псує загальний вигляд форми, а навпаки, навіть робить її ліпше та трохи урізноманітнює форму клубу, на якій щороку присутня діагональна смуга. Дизайнери Kelme дуже правильно розмістили райдужні елементи на формі так, щоб вони тільки підкреслювали синій та темно-синій основні кольори.

Третя форма клубу з Вальєкас є сірою з рожевою діагональною стрічкою. Ця стрічка, знову ж таки, символізує тих людей, які борються проти рака. Рожева діагональна смуга на власне формі та тонкі рожеві смуги на рукавах гарно комбінуються з сірим та додатковим білим кольором, що робить цю форму простою, але цікавою.

Основна ж форма мадридського клубу повторює той самий шаблон, що і в виїзній та третій формах цього сезону, але у класичних кольорах клубу: білому та червоному. Відповідно, і логотип титульного спонсора команди – китайського сайту qbao виділено чорним для більшого виокремлення на формі.

---

Читаючи коментарі до цієї форми на міжнародних ресурсах, я зустрів наступний коментар: «ненавиджу, коли у футбол додають політику». Футбол поза політикою, як виявилось останнім часом в Україні, є нонсенсом, тому і веселкову форму необхідно розглядати в тому числі як політичний жест. Але не варто й забувати, що все ж таки в першу чергу це жест вдячності людям з добрим серцем та тим, які не хочуть здаватися у своїй боротьбі проти хвороби чи соціуму.

Ну і, врешті-решт, це футбольна форма.  

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты