Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольна форма/Вишуканість. Форма найуспішнішого клубу Азії

Вишуканість. Форма найуспішнішого клубу Азії

Блог «Футбольна форма» - про те, як корейський «Соннам Ірхва Чунма» позбувся двох третин своєї назви, релігійного заступництва та став окрасою азійського футболу.

Автор — Gedeonus
22 апреля 2015, 00:53
3
Вишуканість. Форма найуспішнішого клубу Азії

Блог «Футбольна форма» - про те, як корейський «Соннам Ірхва Чунма» позбувся двох третин своєї назви, релігійного заступництва та став окрасою азійського футболу.

2010 року вони зустрілися у фіналі Азійської ЛЧ з іранським «Зоб Аханом». Арбітром тієї зустрічі був Юїті Нісімура, якому ще доведеться стати відомим європейському вболівальнику. Man of the Match визнали їхнього капітана, Сашу Оґнєновскі – людину, яка після цього матчу вихрем увірвалася до центру захисту збірної Австралії – і це у свої 31.

Вони виграли 3:1.

«Соннам Ірхва Чунма» були на вершині азійського футболу.

Звичайно, без падінь злети неможливі. Потім на них чекав сухий програш (0-3) від міланського «Інтера» Рафаеля Бенітеса на Клубному ЧС, виліт від узбецького «Буньодкора» у плей-офф наступної АЛЧ та два десятих місця поспіль у чемпіонаті - але весь цей час «Соннам» залишався найтитулованішим клубом Південної Кореї та одним з найтитулованіших клубів Азії.

Після створення у 1989 році «Ірхва Чунма» встиг виграти три чемпіонати поспіль, переїхати з Сеулу в Чхонан (за думкою організаторів К-Ліги, надлишок клубів у Сеулі шкодив корейському футболу), а згодом в Соннам (через невтішні результати). Останній переїзд лиш допоміг: дві АЛЧ та сім чемпіонств здобуто у новому місті. «Соннам» ніколи за всю свою історію надовго не зникав з небосхилів корейського футболу, неодмінно повертаючись на вершину.

Втім, успішні клуби теж переживають тяжкі моменти.

У 2012 році помирає Мун Сон Мьон, основний акціонер «Ірхви» та лідер одної з світових релігійних організацій «Церква об’єднання». Позаяк у клубі був зацікавлений саме Мьон, після його смерті церква відмовляється від його втримання - і це на фоні чуток про переїзд «Ірхви» з Соннаму до Ансана. Поки мер цього містечка підтверджував ЗМІ, що «Ірхва» справді дуже близька до переїзду в Ансан, очікувано повстали вболівальники – близько восьмиста людей протестували перед соннамською міськрадою задля збереження прописки найуспішнішого азійського клубу у місті. Чи варто дивуватися, що в результаті у жовтні 2013 року стало відомо, що клуб залишиться у Соннамі, бо його у «Церкви об’єднання» викупила соннамська міськрада!

У грудні 2013 року власником клубу офіційно стало керівництво міста Соннам, а вже у новому 2014 році клуб змінив назву на «Соннам», а також емблему та кольори форми.

У старого «Ірхва Чунма» основними кольорами були жовтий та червоний, а на емблемі – Пегас. Скоріш за все, це пов’язано з примхою головного інвестора чи його релігійної організації, зате запам’ятовується. Тільки спробуйте-но ще пригадати клуби, основними кольорами яких є саме жовтий з червоним. Подивимось, чи зайдете ви далі, ніж кіровоградська «Зірка» та «Бредфорд Сіті».

Кольори змінили на темні, і форма, відповідно, стала соліднішою. От, наприклад, синій (майже чорний) домашній комплект виглядає неперевершено. Простий комір, елегантний логотип виробника (Arbol; впевнений, що ви вперше чуєте про такого) та мінімалістична емблема-щит – все це створює майже ідеальну форму. Що в ній справляє враження, запитаєте ви? Однотонність. Коли навіть емблема клубу майже не вирізняється з-поміж загальної гами, коли немає набридливої реклами, тоді наступає справжнє торжество кольору – і це прекрасно.

Виїзна форма продовжує класичний тон, заданий основною. Білий комплект, посмугований широкими сірими горизонтальними смугами, та ще й з чорним коміром, блискуче впорався зі своїм завданням. Фото гравця на білому фоні так просто гріє душу.

Здавалося б – як мало треба для того, щоб справді вразити простотою форми. Насправді ні, не так вже й мало. От форма «Іллічівця» проста, а вас вона вражає? Аніскілечки. Для цього потрібна душа, вкладена дизайнерами у своє творіння; а також цікава історія, що і привертає увагу до комплекту.

У «Соннама» є і те і інше. Разом з новим виглядом вони здобули той невеличкий необхідний градус пафосу, який просто зобов’язані мати титуловані клуби. Навіть за мірками азійського футболу.

Залишилося тільки закріпити ці успіхи. 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты