Tribuna/Футбол/Блоги/Спільний Футбол/Григорій Суркіс: «Прем'єр-ліга - гальмує розвиток українського футболу»

Григорій Суркіс: «Прем'єр-ліга - гальмує розвиток українського футболу»

В невеликому інтерв’ю сайту «MatchDay», віце-президент УЄФА та екс-президент ФФУ Григорій Суркіс відповів на питання стосовно українського чемпіонату, нового контракту Михайла Фоменка, про президента ФФУ та й взагалі про український футбол.

Автор — Denys Cherednychenko
19 декабря 2015, 12:58

- Григорію Михайловичу, ви були гостем Виконкому федерації. Які головні його підсумки заслуговують уваги?- Я б розділив їх на кілька складових. По-перше, в 2016 році федерація футболу відзначатиме 20-річний ювілей, по-друге, у березні відбудеться Конгрес ФФУ. Але головне питання на цьому виконкомі, звичайно ж, стосувався інституту збірних. Те, що ми прогнозували до початку виконкому, відбулося - Михайло Фоменко продовжить роботу з національною збірною України. Це логічне, правильне і в першу чергу людяне рішення по відношенню до цього фахівця. Фоменко отримав можливість повести команду вже крізь матчі фінальної частини чемпіонату Європи у Франції.

Так само з виконкому варто виділити питання зміни головного тренера молодіжної збірної України. У Олександра Головко з'явиться можливість довести, що у нас не перевелися козаки, наші молоді футболісти, які зроблять все можливе, щоб все ж потрапити у фінальну частину чемпіонату Європи. Але окремо треба говорити про завдання попаданні команди на майбутні Олімпійські ігри. Головко пообіцяв, що він і команда докладе для цього максимум зусиль, щоб вперше в історії України була представлена на такому турнірі, а в інституту збірних буде цикл, щоб працювати на перспективу.

Я дуже хотів би, що б Головко був успішний. Він не просто хороша людина, але і професійний фахівець, має інтелектуальну складову. Як він веде розбір матчів «Динамо» чи «Шахтаря», відверто скажу - заслухатися можна.

Приємно чи ні, що Головко «динамівець»? А ви мені нагадайте, коли в інституті національних збірних працювали не «динамівці». Вони повсюду. Можливо, це погано, скажу відверто. Але мені дуже приємно, що Головко очолює молодіжну команду. Дуже шкода, що ще один динамівець Ковалець не досяг згоди з Федерацією футболу про пролонгацію контракту. Він чудова людина. Але така тренерська доля, коли немає успіху. І це стосується не тільки збірних, але і клубів. І свіжий приклад: звільнення Жозе Моуріньо з «Челсі», який здавалося, весь час був у Лондоні на вершині. Як кажуть: «Немає пророка у своїй вітчизні».

Не будемо ще забувати, що нам наступного року треба готуватися до прийому в Києві наступного року однієї з груп проведення єврочемпіонату однією з юнацьких збірних. Це теж серйозне питання, про який не варто забувати.

Але, поза сумнівом, ключовою проблемою і трагедією нашого футболу на даному етапі є поведінка наших уболівальників на стадіонах під час міжнародних матчів. Також на Виконкомі ми трохи торкнулися теми формату чемпіонату України, але тільки побіжно, оскільки головне рішення в цьому питанні повинні приймати клуби учасники прем'єр-ліги. Тому, перш ніж говорити або дорікати, що хтось не працює у федерації, треба засукати рукави і працювати. Оскільки в останні роки, на мій погляд, головним гальмом українського футболу є Прем'єр-ліга. Президента ліги, на жаль, ми не бачимо. Пропозиції, які могли б бути прийняті від неї федерацією, теж не спостерігається. Тому поки тільки розмови, а треба об'єднатися і працювати, як це зробили наші клубні вболівальники, які після початку військових дій на Сході країни оголосили перемир'я і більше не ворогують між собою.

- Як вам бачиться варіант подальшого існування прем'єр-ліги? Її треба переформатувати?- Ні в якому разі. Ми не можемо повертатися в союзні часи, коли у федерації футболу був департамент проведення чемпіонату. Навпаки, Прем'єр-ліга повинна бути, але з президентом. Ми повинні його вибрати, але не такого, щоб він захотів, ми його бачимо, не захотів, не бачимо. Потрібна людина, яка буде цілком присвячений футболу, який зможе весь свій професіоналізм і потенціал зосередити на нашому чемпіонаті.

- До Виконкому в кулуарах багато обговорювалося ім'я Андрія Шевченка та його можлива робота помічником Михайла Фоменка. Але в підсумку легендарний футболіст в Київ так і не приїхав.- Головний тренер збірної України - Михайло Фоменко, з ним продовжили контракт, і тільки він і ніхто більше не може вирішувати подібні питання, навіть коли мова йде про такий легендарний футболіст і людину як Андрій Шевченко.

- Але йому можна було сказати: «Михайло Іванович, зверніть увагу на Шевченка».- Сьогодні некоректно про це говорити і радити головному тренеру, кого запрошувати у свій штаб. Більше того, це стосується й інших кадрів збірної, які стосуються медицини, фармакології, розміщення команди у Франції на час Євро і будь-яких інших людей, які пов'язані з життєдіяльністю нашої національної команди. Всі ці питання віддані на відкуп головному тренеру. Така ж ситуація і з Головком, і з Петракова і з будь-яким тренером збірних, які мають можливість запросити у свої команди того, кого вони вважатимуть за необхідне.

- На ваш погляд, на який термін варто продовжити співпрацю з Михайлом Фоменко?- Чесно зізнаюся, у мене немає відповіді на це питання. На мій погляд, напевно, правильно, що сьогодні це не обговорювалося. Я оптиміст: давайте уявимо, що збірна вийде з групи, пройде далі і займе одне з призових місць. Яка нормальна людина в цій ситуації скаже: «Давайте поміняємо Фоменко?». Хто думав, що в 1988 році збірна під керівництвом Лобановського дійде до фіналу Євро? Могли ж виграти і фінал. Хто знає, якби не був дискваліфікований Олег Кузнєцов, можливо, збірна СРСР і виграла «золото». Тому наше завдання зараз об'єднатися навколо головної команди країни і не ставити запитань, бути чи не бути Фоменко. Відповідь одна - бути!

Я пам'ятаю 2006 рік, коли ніхто ні копійки не готовий був поставити на збірну України, а вона була у чвертьфіналі чемпіонату світу. Ми повинні бути оптимістами, і я ставлюся до цієї категорії людей.

- Як ви оцінюєте діяльність на посту президента ФФУ Андрія Павелка?- Я ніяким чином не можу впливати на Андрія Павелка, оскільки я його цілком підтримую. Він самостійна людина, у якого є велике бажання допомогти українському футболу. Він не новачок, ми ще разом готувалися до Євро-2012. Павелко запросив мене на Виконком, але ні в якому разі я його не підштовхую, не тисну і не показую перед ним свій авторитет. Він рухається у правильному напрямку і, на мій погляд, не робить кадрових помилок і отримати досвід можна тільки тоді, коли рухаєшся самостійно.

Є проблеми в професійному футболі, і він пропонує клубам самим розібратися в цих питаннях і сісти за круглий стіл всієї футбольної сім'єю. Я йому не заздрю, оскільки доводиться працювати в умовах війни, економічної турбулентності, проблем маса. Від президента залежить дуже багато, але не всі. Треба віддати належне, що ФФУ на останньому в цьому році Виконкомі присвятила засідання не з підсумками року і загальному «одобрямсу», а сконцентрувалася на кадрове посилення всіх збірних. Давайте почекаємо Конгресу, і потім будемо оцінювати роботу президента ФФУ. Він працює неповний рік, навіщо відразу людини критикувати? Або Суркіс повинен померти або не приходити іноді у федерацію, щоб перестали його лаяти? Навпаки, Андрію Павелко треба віддати належне, в тому числі за законопроект про боротьбу з корупцією у футболі, який був прийнятий досить оперативно. Найголовніше, що він в темі, в проблематиці нашого футболу і творчому пориві, щоб допомогти нашій грі мільйонів.

Джерело: MatchDay.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты