Tribuna/Прочие/Блоги/Genius/Історія творця найбільшої крикетної ліги світу Лаліта Моді – як шахрайство може зруйнувати вагомі досягнення

Історія творця найбільшої крикетної ліги світу Лаліта Моді – як шахрайство може зруйнувати вагомі досягнення

Та сама історія, коли благими намірами викладений шлях до пекла. А ще чому не треба «виносити сміття із крикетної хати» і як це може зробити людину із героя в першого із шакалів.

Блог — Genius
6 января 2022, 15:10
3
Історія творця найбільшої крикетної ліги світу Лаліта Моді – як шахрайство може зруйнувати вагомі досягнення

Сага чи фіаско, що це було?! В історії творця IPL (Індійська прем’єр ліга – найбільш знаменитий крикетний турнір світу) є дві сторони. Обговоримо всі плюси та мінуси пізніше. 

Більшість індійців, незалежно від того, наскільки вони знають про гру, щороку із задоволенням дивляться IPL. Особливо останнім часом гра стає цікавішою завдяки своїм перипетіям з кожним днем, відволікаючи фанів у страшні часи пандемії. 

Якщо мова йде про IPL, то всі повинні знати про людину, яка стоїть за цією революційною серією, пана Лаліта Моді, тодішнього віце-президента Ради контролю крикету в Індії (BCCI). Він отримав багато нагород і велику вдячність, зокрема, у зв'язку зі впровадженням IPL. Це, безсумнівно, змінило життя багатьох гравців у крикет та успіху виду спорту у світі. Але справжнє питання тут полягає в тому, чи вартий він усіх похвал, які він отримав? Чи справді він робив це для загального блага, чи був задіяний особистий інтерес?

Лаліт Моді на початку своєї діяльності 

Лаліт Кумар Моді народився в 1963 році у відомій бізнес-сім'ї в Індії. Його дід Гуджармаль Моді заснував у 1933 році конгломерат під назвою Modi Group, який почав діяльність як цукровий завод, а потім розширився на різні бізнес-вертикалі, як-от розваги, чай та напої, засоби особистої гігієни, сільськогосподарська хімія, виробництво сигарет тощо. Це був сімейний бізнес, який дістався його синам.

Закінчивши перші роки навчання в Індії, Лаліт Моді переїхав до США, щоб вивчати електротехніку та бізнес-адміністрування. Він не зміг пройти курс, та й навіть у кінцевому підсумку був заарештований за торгівлю кокаїном та викрадення. Його засудили до 2 років позбавлення волі, яке згодом покарання зменшилося до 100 годин громадських робіт. Це був лише початок злодіянь цього чолов’яги.

Згодом Лаліту вдалося повернутися до Індії, заявивши, що він хворий. Далі він успішно приєднався до свого сімейного бізнесу. У 1993 році він відкрив власну справу під кодовою назвою Modi Entertainment Network, щоб сприяти трансляції та перегляду міжнародних програм і подій в Індії. Його компанія працювала добре і здавалося, що він чи не найкраща людина, з якою можна було б працювати.

Зародження IPL

Усвідомлюючи любов індійців до гри в крикет і приватних спортивних ліг, свідком яких він був за кордоном, він зародив ідею IPL. Довгоформатні турніри з крикету, такі як «Тестові матчі» і «Одноденні турніри», добре оцінюють гравця в крикет, але враховуючи зниження уваги аудиторії, T20 набирали темпів. Додайте до цього трохи грошового фактора, гламурну рекламу та спонсорство, і ви отримаєте одну зі світових спортивних ліг, що розвиваються, а саме IPL. Очевидно, що це була вигідна угода для всіх зацікавлених сторін.

Але саме тоді, коли його ідея була спочатку відхилена BCCI (Board of Control for Cricket in India), він вирішив приєднатися до ради. Він почав з Асоціації крикету Хімачал-Прадеш і поступово проклав собі шлях до посади віце-президента BCCI у 2005 році.

У 2008 році він разом з іншими членами правління започаткував індійську Прем'єр-лігу. Лаліт Моді став першим головою IPL.

Ви можете задатися питанням, адже Лаліт Моді досі здається кмітливим бізнесменом і дуже рішучою особистістю, тож де все почало падати до дна?

Період шахрайств

Шахрайство #1. Одним із значних правопорушень, в яких звинувачують Лаліта Моді, є шахрайство з оплатою зборів за сприяння MSM та WSG. Ця афера мала місце, коли Лаліт був уповноваженим діячем IPL. При наданні медіа-прав, тодішній MSM (Multi Screen Media Limited, тепер Sony Pictures Networks India) звернувся до BCCI, якому останній повідомив, що надав медіа-права телемовлення IPL World Sports Group (WSG) Маврикій і що, якщо сплачено збір за сприяння в розмірі 425 крор WSG, то WSG відмовиться від своїх прав. Погоджуючись на це, MSM і WSG Mauritius уклали контракт, і MSM спочатку заплатили 125 крор. Суму було перераховано на рахунок у Маврикій.

Але насправді такої угоди між BCCI та WSG не було. За заявою тодішнього секретаря BCCI, ці контракти укладав лише Лаліт Моді. Відповідно до звіту ED стверджується, що Лаліт Моді може бути бенефіціаром 125 крор, уже виплачених MSM групі WSG.

Шахрайство #2. Лаліта Моді також звинувачують у тому, що він приносив користь своїм друзям та родині від IPL, перераховуючи їм кошти та таємно роблячи їх власниками команд без будь-якого належного розкриття інформації.

Здається, ця людина також мала сильні політичні зв’язки. Як близький соратник Васундхари Радже, тодішнього головного міністра Раджастхана, Лаліт також став досить впливовим у цьому штаті. Лаліту висували звинувачення в тому, що він проводив різні сумнівні операції з бізнесом сина Радже у вигляді серії позик, наданих через фіктивну компанію на Маврикії.

Шахрайство #3. Лаліта Моді також звинувачують у фальсифікації ставок, коли він додав два пункти без дозволу, вводячи дві нові команди до IPL. Ці положення були додані на користь Videocon Group та Adani Group. Крім того, він порушив угоду про конфіденційність, опублікувавши в Твіттері модель участі у франшизі Kochi Tuskers Kerala, що також призвело до відставки тодішнього державного міністра закордонних справ Шаші Тарура.

Франшиза Kochi поскаржилася BCCI на те, що на зустрічі (яку Моді заперечував звісно), Моді погрожував її представникам «відмовитися від франшизи». Він зробив це, оскільки хотів, щоб інша група виграла ставку. А список шахрайств продовжується...

Не винось сміття з «крикетної» хати або найбільш резонансне шахрайство Лаліта Моді

Хто міг би подумати, що у вже наразі далекому 2010му запис у Твіттері обернувся гучним корупційним скандалом.

26 квітня стало відомо про усунення з посади голови та засновника індійської Прем'єр-ліги з крикету бізнесмена Лаліта Моді. Несподіваним це повідомлення не було – рішення звільнити Моді з посади керівництво Контрольної ради Індії з крикету (Board of Control for Cricket in India, BCCI) прийняло тиждень потому, коли бізнесмен опинився в центрі корупційного скандалу, що кинув тінь на головну спортивну першість в Індії. Початок скандалу поклала запис самого Моді у Твіттері.

Про усунення Лаліта Моді було оголошено в ніч на 26 квітня – відразу ж після закінчення фінальної гри Індійської прем'єр-ліги (IPL) між Chennai Super Kings та Mumbai Indians. Наступного дня на екстреному засіданні Контрольної ради було офіційно оголошено, що Моді відсторонено від усіх посад у спортивних структурах Індії через корупційний скандал, що розгорівся навколо IPL.

Підібравши кандидата на посаду тимчасового виконувача обов'язків голови IPL, керівництво BCCI заявило, що має намір провести власне розслідування щодо висунутих проти Лаліта Моді звинувачень, які, за словами президента BCCI, "шкодять репутації Прем'єр-ліги та завдають шкоди іміджу крикету в Індії".

Голова Контрольної ради Шашанк Манохар наголосив, що йдеться не про звільнення голови Прем'єр-ліги, а лише про зупинення його повноважень. Керівництво BCCI пред'явило Лаліту Моді власний неофіційний список звинувачень і зажадало від опального функціонера відзвітувати по кожному з п'яти пунктів протягом 15 днів. Якщо відповідь Моді задовольнить Контрольну раду, то він зможе повернутися до виконання своїх обов'язків. Інакше на щорічному з'їзді BCCI у вересні 2010 року буде поставлено питання щодо його звільнення.

У неофіційному списку звинувачень, на який належало відповісти Лаліту Моді, фігурували, зокрема, фінансові махінації при започаткуванні кількох команд Прем'єр-ліги та зловживання при наданні прав на трансляцію ігор IPL. Занепокоєння BCCI також викликає "легковажну поведінку" Моді, на думку Манохара, причетного до витоку в пресу конфіденційної інформації про IPL.

Мікроблогінг з непередбачуваними наслідками

Йдеться, мабуть, про те, що Лаліт Моді, будучи активним користувачем "Твіттера", регулярно сповіщав численних читачів свого мікроблогу про те, що відбувається на роботі. Свою реакцію на події останніх днів Моді теж умістив у два повідомлення. По-перше, бізнесмен повідомив, що на доленосному засіданні BCCI не був присутнім, поїхавши натомість розслаблятися в спа-салон. По-друге, подякував прихильникам за підтримку та нагадав, що все ще є головою IPL, хоч і відстороненим.

Тим часом схоже, що саме звичка Моді про все писати у Твіттер і призвела до скандалу в IPL, останньою жертвою якого став сам голова ліги. Принаймні, податкове відомство Індії зацікавилося фінансовою структурою IPL та доходами її керівництва після того, як Моді написав у блозі про причетність до податкових махінацій під час заснування команди міста Кочин політика Шаші Тахура (Shashi Tharoor).

18 квітня Тахур був звільнений з посади в індійському уряді, а податківці вирішили уважніше придивитися до IPL. Коли податкові органи попросили IPL надати низку документів на розслідування, з'ясувалося, що папери "зникли" з офісу Моді. Після цього у влади виникли питання до самого голови Прем'єр-ліги – як незабаром з'ясувалося, цілком правомірні.

Як писала 19 квітня газета The Times of India, розпочавши розслідування щодо Лаліта Моді податківці з подивом виявили, що голова IPL не лише таємно володіє частками у трьох командах Прем'єр-ліги (Rajasthan Royals, Kolkata Knight Riders та Kings XI Punjab), а й неодноразово допомагав своїм родичам набувати акцій команд-учасників першості. Слідом з'явилися звинувачення в організації договірних матчів та пов'язані з ними підозри у букмекерських махінаціях.

Корупційний скандал навколо Прем'єр-ліги був ударом не лише по репутації Лаліта Моді, а й по головному спортивному дітищу всієї Індії. Справа не лише у цифрах. Якщо говорити словами самого Лаліта Моді, вимовленими ним на стадіоні після недільного фіналу, IPL стала втіленням індійської мрії мати спортивну першість, якій заздрив би весь світ. Крикет – найпопулярніший вид спорту Індії, і успіх IPL приніс Моді, її творцю, славу видатного бізнесмена, а й, у певному сенсі, статус народного героя. У 2008 році  (рік заснування IPL) журнал India Today назвав Лаліта Моді серед 30 найвпливовіших людей країни.

Тим часом сам Моді всі звинувачення на свою адресу категорично заперечував. У своїй промові після фінальної гри у 2010 році він згадав скандал, що розгорівся навколо IPL. За його словами, Індійська прем'єр-ліга "чиста і прозора", а весь скандал заснований на "недоліках", "напівправдах" та "навмисних витоках інформації". "Якщо ж з'ясується, що було допущено будь-які порушення правил або законів, - запевнив він, - я візьму на себе всю відповідальність". Він навіть натякнув, що йому є що протиставити недоброзичливцям. Але виявилося, що ні…

Судний день Лаліта Моді та його втеча

Як вже відомо, Моді був відсторонений від посади голови та комісара IPL у квітні 2010 року. Повідомлення про призупинення та 34-сторінковий лист із переліком 22 звинувачень у невідповідності були надіслані Моді електронною поштою. У вересні 2013 року дисциплінарний комітет BCCI, у складі якого були Арун Джайтлі та Джіотірадітя Скіндіа, визнав Лаліта Моді винним за 8 пунктами, включаючи фінансові порушення, неналежну поведінку, недисципліну та «дії, що завдають шкоди інтересам BCCI».

У 2018 році Управління примусового виконання покарало BCCI, Н. Шрінівасана (колишнього голову) та Лаліта Моді штрафом у розмірі 121,56 крор. Це стосувалося порушення Закону FEMA під час переказу коштів на IPL 2009 року, що проходив у Південній Африці. У розпорядженні зазначено, що були порушені рекомендації Радбезу Індії щодо переказу грошей за кордон. Цей чоловік розшукується індійськими правоохоронними органами за справи про фінансові порушення та ухилення від сплати податків, що датуються 2010 роком.

«Бай-бай, Індія». Лаліт Моді втік з країни, щоб попросити притулку у Сполученому Королівстві, заявивши про погрози. Кажуть, що його політичні зв’язки допомогли втекти з країни без особливих клопотів.

Правоохоронне управління Індії звернулося до Інтерполу з проханням видати глобальний ордер на арешт Лаліта Моді. Однак у 2017 році Інтерпол, який відкладав видачу, відхилив цей запит. Уряд Індії та інші регулюючі органи все ще розслідують його справу та з’ясовують способи екстрадиції пана Лаліта.

Висновки

Щоб здійснити будь-яке шахрайство, потрібно багато знань, ресурсів, впливу та стратегічного планування. Кінцевий результат може навіть не вартувати всієї важкої роботи, яку ви вкладаєте. Але зі слабкою економічною системою та відсутністю самоцілі подібні шахрайства досить поширені, зокрема в Індії.

Лаліт Моді справді розумна людина з хорошою діловою хваткою, але без етичних цінностей. Якби він використав свої ресурси та інтелект з користю, це було б чудово як для нього, так і для суспільства в цілому. Це має стати важливим уроком для всіх, хто планує досягти успіху в житті.

Ось чому варто уникати ситуацій, коли «благими» намірами може бути викладена дорога у пекло. І «виносити сміття» варто дуже обережно. Бо отримаємо на виході ситуацію, як коли Лаліт став першим серед «шакалів», а не серед тих, кого знатимуть як творця величного турніру.

 

Другие посты блога

Все посты