Tribuna/Футбол/Блоги/Новини з Буковини/«Буковина», яку у 2013-му не пустили в УПЛ. Де вони зараз?

«Буковина», яку у 2013-му не пустили в УПЛ. Де вони зараз?

Спойлер: є навіть капітан клубу Прем’єр-ліги!

12 декабря 2020, 10:19
4
«Буковина», яку у 2013-му не пустили в УПЛ. Де вони зараз?

Спойлер: є навіть капітан клубу Прем’єр-ліги!

2013-ий – фактично останній рік золотої епохи українського футболу, коли за чемпіонство у Прем’єр-лізі боролися чотири команди, а наші топ-клуби могли запрошувати легіонерів найвищого рівня. Також це один із найуспішніших років у новітній історії «Буковини». Саме тоді чернівецький клуб не просто стабільно виступав у Першій лізі, а був за крок до виходу в елітний дивізіон.

Команда, яку очолював нинішній президент «жовто-чорних» Вадим Заяць, давала бій будь-якому супернику. На зимову перерву «Буковина» пішла, перебуваючи на сьомому місці, проте відставання від четвертої сходинки складало лише два залікові пункти. Після поновлення чемпіонату чернівчани реально претендували на «бронзу» Першої ліги. Але через необов’язкові втрати очок закінчили сезон на четвертому місці.

За регламентом підвищитись у класі мали два найкращі клуби Першої ліги – «Севастополь» і «Сталь». Однак колектив із Алчевська відмовився від цієї можливості, а за ним до УПЛ не захотіла входити і «Олександрія», яка посіла третє місце. А наступна в турнірній таблиці «Буковина» висловила готовність грати в Прем’єр-лізі. Водночас клуб розумів, що не у всіх аспектах відповідає вимогам елітного дивізіону. Тому попросив у футбольних чиновників, аби ті дозволили «підтягнути» інфраструктурні та інші питання вже по ходу чемпіонату. Та атестаційний комітет ФФУ відмовив, не допустивши «Буковину» в УПЛ. Тому наступний сезон чернівчани знову розпочали в Першій лізі.

«Мені важко визначити, за яким принципом наші чиновники вирішили, що клуб «Буковина» не готовий виступати у Прем’єр-лізі. Так, є моменти з інфраструктурою, які нам потрібно і ми готові привести до ладу. Але від федерації не приїхав жоден представник, щоб розглянути це на місці», – говорив тоді Вадим Заяць.

Згодом у клубу почались проблеми із фінансуванням, тож від літа 2013-го й донині і мови не могло бути про те, що «Буковина» боротиметься за вихід в УПЛ. Через декілька сезонів «жовто-чорні» вилетіли із Першої ліги, були за крок від втрати професійного статусу та нині виступають у Другій лізі. Хтозна, як склалась би доля клубу, якби сім років тому столичні чиновники дали шанс колоритному колективу із Чернівців.

А тепер – до найцікавішого. Хто грав за «Буковину» у сезоні 2012/13 і де ці футболісти зараз? Безальтернативним голкіпером був Когут, який взяв участь в усіх матчах чемпіонату. Щодо польових футболістів, то до кінця чемпіонату вималювався кістяк гравців, на яких здебільшого розраховував тренерський штаб. Оборону справа наліво складали: Вечтомов, Донець, Аблітаров (Новотрясов), Керчу. У центрі півзахисту оптимальним став дует Дорош – Лупашко. На флангах запалювали Сантрапинських та Савін, а під нападником з’являвся бразилець Алан. Багато матчів на різних позиціях в атаці провів досвідчений Маковійчук. Головним центрфорвардом і кращим бомбардиром (16 голів) став Платон.

Дехто зі складу «Буковини»-2013 вже завершив кар’єру гравця та розпочав тренерську діяльність; хтось, як-от Гунчак і Донець, брав участь у останніх місцевих виборах; є навіть чемпіон Європи, а є й такі футболісти, які зараз захищають «жовто-чорні» кольори.

Також були в заявці «Буковини», але на поле не виходили: голкіпер Сергій Тукач, захисник Андрій Сагайдак, півзахисники Олексій Литовченко та Володимир Монастирський.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты