Tribuna/Футбол/Блоги/Козацька Розвага/Пацан, дай PES. ТОП-5 футбольних симуляторів

Пацан, дай PES. ТОП-5 футбольних симуляторів

Головний конкурент серії FIFA.

Автор — Andriy Victorov
13 января 2018, 16:59
9
Пацан, дай PES. ТОП-5 футбольних симуляторів

В рамках циклу "ТОП-5 футбольних симуляторів" блогу "Козацька Розвага" другий випуск буде присвячений Pro Evolution Soccer, або Winning Eleven Soccer International - продукту японської компанії Konami. За іронією, передові розробники футбольних симуляторів базуються в нефутбольних, будемо відвертими, країнах - Канаді та Японії. Ніколи не був фанатом ПЕС, але є в цій франшизі слабке місце для мене. Маю на увазі Pro Evolution Soccer 3 - першу і останню частину, в яку через 15 років весело та цікаво грати. Далі я спробую пояснити її феномен та порівняти із конкурентами - FIFA 2003 та 2004. Ну і, звісно ж, дати відповідь на головне питання - чому лише ця частина PES-WE заслуговує на увагу?

Pro Evolution Soccer 3

В шкільні часи хизувалися: "в мене обкладинка третього ПроЕволюкшна з автографом Колліни!". Так, були часи, коли вважалося за честь розмістити арбітра (!) на обкладинці спортивної гри. Далі Konami почало програвати маркетингові битви конкуренту - у ФІФА були Давідс, Ґіґґз, Роберто Карлос, Анрі, Роналдіньйо, Дель П'єро, Шевченко, Мор'єнтес, Вієйра. У ПЕС після Колліни були Тотті, також Анрі, Террі, Дроґба, Адріано, Роке Санта Крус, Майкл Оуен... Тенденція спаду простежується. 

Проте, це далеко від теми посту. Перша згадка про ПЕС - це проблеми. Проблеми в управлінні, у вигаданих гравцях та в командах, у складному, як для школяра, ігровому процесі. Що було в FIFA 2004? Розіграв з центра поля, натиснув Enter - м'яч у воротах. Бігай та й радій. А у PES 3 була тактика

Нідерланди виграють в Англії, але мають вилучення 4 гравців. Якщо звернути увагу на малюнок гри ліворуч, то можна побачити, що захист відсутній повністю. Що робити? Прямо під час матчу, розташувати всіх гравців, що залишилися, у захисті та обрати режим контратак (малюнок праворуч). У FIFA подібне стало можливим році в 2011-му. Той матч Нідерланди таки виграли, а згодом виграли і Кубок Світу ;)

Для 2003-го року це було колосальним проривом. Не кажучи про "advantage rule" - правило, коли фол не перериває атаки (суддя показує "можна грати"), про помилки воротарів на виходах (коли під час кутового можна вибити м'яча прямо з-під воротарських кулаків), про братів Де Бурів, яких чомусь не було в FIFA, про класичних гравців та команди, які можна розблокувати за очки PES. 

Взагалі, тема PES Shop та PES Points являє собою головний спортивний інтерес у грі. За кожен зіграний матч надається 50 PES - тому я грав тайми по 2 хвилини, від чого забиті голи ставали на вагу золота. Для чого набирати очки, окрім як класичних гравців та команд? Konami заскочило фанатів зненацька, не додавши у Режим Редагування командних стратегій та трансферів (!). Тому мені й довелося виграти Кубки Океанії, Азії, Африки, Америки, Європи та Кубок Світу, аби набрати 13 000 очок і купити Ґвардіолу в "Бешикташ" та зробити "Динамо" їхню класичну схему з двома ліберо. На той час "відчуття перемоги переповнювало мене", тому грати далі не було жодних сил.

Проте все це стало можливим лише завдяки патчу, який повертає гравцям їхні реальні прізвища, а командам - назви і форми. Без нього грати в Pro Evolution Soccer можна, але лише з італійськими командами, які є ліцензійними. Чи ви б радше зайшли за "Челсі" і грали за Зергаїва (Зендена) та Хоттебєніка (Хассельбанка)?

Олександр Хацкевич у складі "Динамо".

Проте, погодьтеся: коли дивишся на такий скріншот - справжня Англія, Челсі - Манчестер Сіті, довгий рукав, дощ, бруд, м'яч після удару Макелеле (!) з-під захисника летить у дев'ятку, і всі емоції можна прочитати у цього захисника на обличчі - тоді Pro Evolution Soccer 3 насправді западає в душу:

Ще одна ілюстрація переваг PES 3 - увага до деталей. У футболі часто все залежить від одного малесенького рикошету. В жодній з наступних частин FIFA я не бачив таких голів. Федоров з пасу Калініченка забиває Оліверу Кану в півфіналі Кубку Європи:

Чергова відмінна риса - ось такі показові атаки, які буває доволі складно провести у цій грі. Ребров підсікає на Роберто Баджо, той - у два дотики - на Косовського, який з ходу вбиває цвях у кут воріт Діда.

Отже - чому саме третя частина?

Я грав у всі наступні ПЕС до 2010 року - оскільки саме тоді ФІФА зробила порт консольних версій на ПК і відповідно продукт від Konami знову став другим. PES 4 та 5 є дещо схожими одна на одну, проте не схожі на PES 3 із її графікою та новим на той час ігровим процесом, що й казати про гравців. PES 6 є останньою грою на цьому "двіжку" - і ніде правди діти - в неї досі грають мешканці депресивних регіонів зі старими комп'ютерами, ставлячи склади та форми команд 2018 року. Далі, починаючи з PES 2008, гра стала схожою на ляльковий театр. Тому комбінація "легендарні гравці - атмосфера телетрансляції - тактичний ґеймплей" є виграшною для Pro Evolution Soccer 3. На відміну від наступних версій, її легше та приємніше опановувати - адже відомо, що грати в ПЕС зручно лише з джойстиком, тоді як всі тодішні FIFA здобули собі ім'я на ПК і клавіатурах. Недоліки, звісно, нікуди не діти - так, приємно грати, отримуючи задоволення від кожного пасу, вдалого руху та м'яча, що затріпотів у сітці воріт - але робити це ноунеймами рано чи пізно допікає. Тому без патчів - нікуди.

А так, Pro Evolution Soccer позбавлена заскриптованості та не спричинить нервових зривів несподваними голами з нічого, які були характерні для ігор серії FIFA.

P. S. Відео перемоги збірної України на Кубку Європи та церемонія нагородження. Наша мета - 2020 ;)

Лучшее в блогах
Больше интересных постов