Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольний дайджест/«Боруссія» Дортмунд – найвідвідуваніший клуб Європи у ХХІ столітті, у топ-10 – лише два представники АПЛ

«Боруссія» Дортмунд – найвідвідуваніший клуб Європи у ХХІ столітті, у топ-10 – лише два представники АПЛ

Але в Англії вже повертають стоячі місця на трибунах.

6 июля 2022, 14:09
8
«Боруссія» Дортмунд – найвідвідуваніший клуб Європи у ХХІ столітті, у топ-10 – лише два представники АПЛ

Але в Англії вже повертають стоячі місця на трибунах.

Видання 90min.com підрахувало середню відвідуваність європейських клубів, починаючи з 2000 року. Першим став очікувано «Дортмунд» – клуб із найпотужнішою фан-базою в Європі.

З інших цікавинок рейтингу – загалом потужна відвідуваність у Німеччині («Ганновер» та «Кайзерслаутерн», що вже майже десяток років грають у нижчих дивізіонах, не поступаються нічим європейським грандам), майже 10-тисячну діру між максимальною місткістю та відвідуваністю «Ліверпуля» та «Сіті», і ще більшу – в «Барселони».

До речі, на англійських стадіонах поступово з’являється дещо, що може привабити більш «олдскульних» фанатів – стоячі місця на трибунах. Їх в Англії заборонили повністю після трагедії у Гіллсборо 1989 року, коли загинули 97 фанатів «Ліверпуля».

З 1 січня цього року уряд спільно з федерацією тестував їхнє повернення на стадіонах – до експерименту долучилися «МЮ», «Ман Сіті», «Тоттенгем» та «Челсі» в АПЛ та «Кардіфф» з Чемпіоншипу. Суть випробовувань і повернення – дослідження питань безпеки.

Наступного сезону, окрім вищезгаданих клубів, стоячі місця матимуть ще й «Брентфорд», «Вулвергемптон» та «КПР», утім в організації, що видає дозволи, очікують, що кількість клубів скоро значно зросте.

Міністр спорту Великої Британії Найджел Гаддлстон зазначає, що за відповідним дозволом тепер можуть звертатися усі клуби та уточнив, як це виглядатиме: «Ми дуже раді, що розширимо практику «безпечних стоячих місць». Це великий день для футболу, для фанатів, тому що це не старі тераси, це зовсім інший світ, у центрі якого – безпека. Це одне місце на людину, із складаним сидінням, якщо людина захоче сісти, але із тими бар’єрами попереду й позаду. Абсолютна більшість фанатів поводиться добре, і це рішення – про вибір фанатів: насолоджуватися грою так, як цього хочеш».

Також міністр додав, що це нововведення допоможе побороти масові вибігання на поле, які спостерігалися чи не щотижня протягом травня: «Безпечні стоячі місця насправді збільшать кількість камер спостереження. Ми знатимемо точно, хто на якому місці, у якому секторі. Фізична інфраструктура також ускладнить рух до поля чи спроби перелізти сидіння».

Стоячі трибуни будуть і на головному стадіоні Англії, «Вемблі» – для початку на стадіоні зроблять дві зони місткістю по тисячу людей кожна за обома воротами. 

Варто відзначити, що працюватимуть вони традиційно лише на внутрішніх змаганнях – УЄФА усе ще забороняє стоячі місця на матчах під своєю егідою.

Фото: getty images/Martin Rickett/PA Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты