Tribuna/Бокс/Блоги/Fightgame/Протистояння зі смертю та шалена історія повернення на рінг Даніеля Джейкобса

Протистояння зі смертю та шалена історія повернення на рінг Даніеля Джейкобса

Доля боксера, який подолав страшну хворобу, заборони лікарів і самого себе.

Блог — Fightgame
Автор — Dmytro Hushchin
7 июня 2020, 22:29
6
Протистояння зі смертю та шалена історія повернення на рінг Даніеля Джейкобса

Нічого не віщувало біди

2010 рік. Даніель Джейкобс - молодий і перспективний спортсмен, який не знає поразок у професійному боксі. У 23 роки він уже володів поясами WBO, NABO та NABF.

У липні 2010 року Джейкобсу довелося прийняти перший виклик долі. За тиждень до бою за вакантний титул чемпіона світу за версією WBO померла бабуся боксера. Зрозуміло, що думки спортсмена були аж ніяк не про майбутній поєдинок. Даніель одноголосно вигравав за балами суддів, але в 5 раунді пропустив несподіваний удар, який остаточно зруйнував його мрії про титул чемпіона світу в середній вазі. Здавалося, це був поганий день для Золотої Дитини, але, як виявилося, найгірше чекало його попереду.

У грудні він повернувся в ринг, відправивши в нокаут Джессі Орту, а в березні Ден розібрався з Робертом Кліевером за 204 секунди. Спортсмен вирішив відпочити від боїв і відправився в тур по Іраку в рамках благодійної акції.

Бій за життя

Удар гонгу пролунав ще в січні, коли Джейкобс вперше відчув дивне оніміння в ногах.

«Я чудово проводив час, але з моєї лівою ногою щось відбувалося. Не було ніякого болю - я просто її не почував. Знаєте, як ніби ти відсидів ногу? Було таке ж почуття. Я відчував поколювання, тисячі голок. Але коли я потряс її і спробував довести до ладу, все стало тільки гірше. Стало настільки погано, що мені довелося повернутися в США. Я ледве міг ходити. Доктор сказав, що мені защеміло нерв, дав кілька таблеток і сказав, що все буде добре. Я прийняв таблетки і продовжив спокійно жити».

Весняний травневий ранок. Джейкобс прокинувся і усвідомив, що не може піднятися з ліжка. Не працювали вже обидві ноги - довелося докласти чималих зусиль, щоб доповзти до дверей. Біль був нестерпним: при першій спробі піднятися Деніель знепритомнів. Через кілька болісних хвилин американець все-таки зумів доповзти до порога, де хрещена мати знайшла його нездатним пройти навіть крок.

МРТ виявило злоякісну пухлину на спині, яка розтягнулася від четвертого до дев'ятого грудного хребця (всього 12) - це вся середина спини або половина хребта. Лікарі поставили діагноз - рак кісток. Остеосаркома - різновид агресивного раку, який обертає хребет, знищує нерви і викликає параліч. Масштаби виглядали катастрофічно: через кілька днів пухлина могла стати причиною зупинки серця.

«Лікарі сказали, що, швидше за все, я більше ніколи не буду битися. Була велика ймовірність того, що я ніколи більше не буду ходити. У цей момент весь світ просто зупинився. Я пам'ятаю це гнітюче відчуття, ніби моє тіло раптово стало дуже важким. Я щойно втратив все. Ти ніколи не думаєш про те, що станеш жертвою раку. Особливо в 24 роки».

Усі надії, пов'язані з боксом, змінилися інвалідною коляскою. У травні боксер ліг на операцію, ризикуючи не прокинутися. На щастя, через 6 годин хірурги вирізали більшу частину пухлини. Джейкобс здобув перемогу в найважливішому "раунді" цього протистояння. Але попереду його чекав тривалий етап хіміотерапії: його апетит повністю зник, він постійно хворів, його нудило - ніхто не буває готовий до цього.

Однак це була не остання проблема. Боксеру довелося розплачуватися за свою марнотратність і короткозорість.

«Я був молодим і безвідповідальним. Я не вкладав свої гроші - я витрачав їх. Багато людей з моєї команди говорили мені, що потрібно вкладати свої кошти правильно, багато хто навіть приносив мені інвестиційні ідеї та бізнес-плани. Але я не хотів цього робити. Я хотів бути молодим хлопцем зі своїми грошима. Я збирався витрачати свої гроші, і я їх витратив».

У якийсь момент у нього не залишилося грошей навіть на медичну страховку. Деніелу пощастило - його погодилися лікувати експериментальною хіміотерапією, тому медична страховка навіть не знадобилася. Але витрати на лікування все одно були колосальними. Він втратив пентхаус і машину, а грошей ледь вистачало на їжу.

Його синові було два роки, коли їм довелося переїхати в квартиру мами спортсмена в Браунсвілл. Свого часу боксер буквально бився за можливість покинути це місце. Не дивно, адже життя там було важким - кримінальний район, наркоторговці, стрілянина і сирени поліцейських. Джейкобс не хотів, щоб син ріс у такій атмосфері. Це стало його головним страхом і мотивувало навіть більше, ніж рак.

Деніель пройшов повний курс хіміотерапії, але лікарі були переконані: з боксом покінчено. Проте це не зупинило спортсмена: він начхав на поради лікарів і самостійно вибирався на воркаут. Після 25 променевих терапій він важив 102 кг, а його тіло було повністю розбите. Деніел відправився в зал, де почався його наступний "раунд" за можливість повернутися в професійний бокс.

Він ледве витримував 30 хвилин тренувань. Згодом 30 хвилин перетворилися на годину, а потім на дві. Однозначний вердикт «Навіть не думай про бокс» змінився на «Ми не рекомендуємо продовжувати займатися боксом». Безумовно, це був значний успіх для людини, яка мало не втратила життя.

Жовтень 2012 року, Бруклін. Боксер остаточно відновився, набрав форму і до шоку спеціалістів піднімається на ринг Barclays Center. Деніелу знадобилося трохи більше хвилини, щоб відправити спати Джоша Лютерана. Так-так, це не чергова голлівудська історія: через 17 місяців і 2 дні з того самого вечора, коли боксер дізнався про свій страшний діагноз, він зробив це. Усупереч усім скептикам. Прізвисько "Золота Дитина" залишилося в минулому, спортсмен отримав нове - "Чудотворець". Неможливо з цим не погодитися. Справжнє диво.

«Я просто мріяв, що коли-небудь знову зможу битися і виступити на Barclays Center, ось і все. Я просто хотів повернутися в спорт, який я люблю. І тепер отримати цю можливість - це дійсно дивовижно. Коли я думаю про це, у мене мурашки біжать».

До 2017 Деніел провів 9 боїв - усі перемоги нокаутом. Він завоював пояси WBC і WBA, чотири рази захистив титули. 18 березня 2017 року відбувся грандіозний бій Деніела проти одного з найнебезпечніших нокаутеров сучасності. "Чудотворець" не зміг шокувати світ, але дав Головкіну найбільш конкурентний поєдинок в його кар'єрі. Цікаво, що Джейкобс зумів перервати дивовижну серію Геннадія з 23 дострокових перемог, ставши першою людиною з 2008 року, хто пройшов з казахстанцем усі 12 раундів. З тих пір боксер провів ще 5 поєдинків, зазнавши поразки лише в бою проти Сауля Альвареса 4 травня 2019 року. Варто відзначити, що також він став першим, кому вдалося здолати українського бійця Сергія Дерев'янченко.

Спортсмен не раз довів, що рак та інші випробування лише допомогли зміцнити його психологічну стійкість: «Боротьба з раком - це супер-важко. Той факт, що я не здався і продовжив боротися, дає мені додатковий стимул, коли я виходжу на ринг. Тому що я знаю, що людина навпроти не зможе зламати мою волю. Моя сила волі занадто міцна. Мій психологічний стан дуже сильний. Якщо мій опонент буде краще мене, то так тому і бути. Але я завжди знаю, що буду старатися з усіх сил і ніколи не здамся».

У 2013 році Джейкобс заснував свій власний фонд Get in the Ring. Його місія - допомогти дітям боротися з раком, ожирінням і знущаннями.

Сподіваємося, що Даніель продовжуватиме витворяти дива в рингу, хоча головний і найбільш важливий бій життя він уже виграв!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов