Tribuna/Биатлон/Блоги/ПОЗОР ФБУ/Перший чемпіонат світу з біатлону: як це було?

Перший чемпіонат світу з біатлону: як це було?

В 1958 році пройшли перші офіційні міжнародні змагання з біатлону. І зараз фани цього виду спорту знають про нього майже все, проте ця стаття зможе Вас здивувати та відкрити цікаві факти про нього. Якщо цікаво хто ж став першим історії чемпіоном світу з біатлону - швиденько переходь і читай цю статтю.

Блог — ПОЗОР ФБУ
Автор — nazar_kapko
12 февраля 2021, 19:51
21
Перший чемпіонат світу з біатлону: як це було?

Днями в Поклюці розпочався 55-ий Чемпіонат світу з біатлону. Кожен спортсмен готується до цих стартів весь біатлонний сезон, щоб найкраще проявити себе. Усе проходить на найвищому рівні - організація змагань, телетрансляції, приділяється увага найменшим деталям. Та так було не завжди. 63 роки тому коли проходив перший Чемпіонат світу, все виглядало зовсім інакше. Можливо сучасному вболівальнику буде дивно читати цю статтю, але біатлон в ті часи виглядав саме так.

Австрійська гостинність

Змагання приймало австрійське місто Заальфельден (Зальфельден-ам-Штайнернен-Мер) - на той час невеличке місто з населенням понад 8000 жителів, яке знаходиться неподалік Хокфільцена. Символічно, чи не так?

Попри те що це були перші офіційні змагння з біатлону, учасники відмічали високий рівень організації. Було проведено парад учасників, церемонії нагородження та закриття чемпіонату. Всі спортсмени та тренери були поселені в готелях - було створене таке собі "біатлонне селище". Варто також зазначити, що це були єдині змагання проведені в Заальфельдені - більше тут не відбувались офіційні гонки з біатлону.

Специфіка змагань

Однією з вражаючих, для сучасного вболівальника, особливістю є траса яку проходили тоді спортсмени. Її довжина становила 20 кілометрів і містила 4 вогневі рубежі. Звісно що, ні про який стадіон з трибунами для глядачів мова навіть не йшла - всі охочі подивитись на змагання розміщувались вздовж траси.

Особливістю вогневих рубежів була різна відстань з якої велась стрільба. Перші три стрільби спортсмени вели з положення лежачи, з відстані 250, 200 та 150 метрів відповідно, а на останній - стоячи зі 100 метрів. Цікаво що 4 окремі вогневі рубежі використовувались аж до Чемпіонату світу 1971 року.

Та й стріляли тоді хто як хотів - не було єдиного стандарту зброї. Переважно використовували гвинтівки які були на озброєнні в армії тієї чи іншої країни. Так, для прикладу, біатлоністи з СРСР стріляли з гвинтівки Мосіна (трьохлінійка). Килимків тоді теж не було, тому спортсмени лягали просто на сніг, а при стрільбі стоячи знімали лижі для покращення стійкості. 

На тому чемпіонаті відбулась всього лиш одна гонка - індивідуалка на 20 кілометрів. В тодішньому розумінні ця дисципліна була майже ідентична сучасній - тільки за промах спортсменам нараховували 2 хвилини штрафу.

Перші чемпіони

2 березня 1958 року відбувся перший Чемпіонат світу з біатлону. Не дивлячись на те що відбулась лише одна гонка - розігрувалось два комплекти нагород. Окрім індивідуальних нагород також були й командні: результати 4 спортсменів однієї країни сумувались і отримували результат збірної загалом. Проте офіційною була тільки індивідуальна дисципліна.

Відразу невеличка римарка - відомо, що в першій офіційній гонці взяло участь близько 30-ти спортсменів, проте точні результати всіх не збереглись, тому будемо відштовхуватись від тих, які опубліковані IBU. 

Першим чемпіоном став швед Адольф Віклунд. Він пробіг 20 кілометрів з трьома промахами за 1:33:44. Другим став його земляк Олліл Гуннеріусон, який з аналогічною стрільбою програв 23 секунд, а третім - представник команди СРСР Віктор Бутаков: 6 промахів і 1:02 програшу.

В командних змаганнях золото відправилось теж у Швецію, другими стали радянські біатлоністи, а бронзу вибороли норвежці. Загалом у командних змаганнях брали участь також збірні Польщі, Австрії та США. Були й представники однієї "екзотичної" країни за біатлонними мірками, Великобританії.

Так і відбувся перший Чемпіонат світу з біатлону. Через два роки цей вид спорту дебютує на зимовій Олімпіаді в Скво-Веллі.

БОНУС!!!

Вдалось відшукати раритетні відеоматеріали з того самого першого Чемпіонату світу!