Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Аматор/Фрістайл. Що це за вид спорту?

Фрістайл. Що це за вид спорту?

В Україні фрістайл не є настільки популярним видом спорту, як футбол чи біатлон. А дарма, він не менш видовищний.

Блог — Аматор
Автор — Alya
14 февраля 2021, 19:59
7
Фрістайл. Що це за вид спорту?

В Україні фрістайл не є настільки популярним видом спорту, як футбол чи біатлон. А дарма, він не менш видовищний.

Трохи історії.

Фрістайл – молодий, зимовий вид спорту.

В середині 20 століття в деяких країнах Центральної Європи гірськолижники стали захоплюватися у виконані різних технічних елементів. Вони цим займалися від нудьги. Навіть не підозрюючи, що їхнє екстремальне хобі, з часом, стане олімпійським видом спорту.

Захоплення фрістайлом, за короткий час охопило весь лижний світ.

У 1966 році фрістайл вперше серйозно заявив про себе як вид спорту, коли в США в місті Аттіташ були проведені великі змагання з фрістайлу. Надалі змагання стали проводитися все частіше за участю спортсменів інших країн Європи і Америки.

У 1988 році фрістайл був вперше представлений на зимових Олімпійських іграх, але тільки в якості показових виступів. Лижна акробатика офіційно була включена в програму Олімпійських ігор в Ліллехамері в 1994 році, скі-крос дебютував на Олімпійських іграх у Ванкувері в 2010 році, а хафпайп і слоупстайл в Сочі в 2014 році.

 Про дисципліни.

Фрістайл включає в себе різні напрямки – лижна акробатика, біг-ейр, скі-крос, хафпайп, слоупстайл, могул.

Тепер про кожну дисципліну по порядку. Тексту буде мало… Бо як говорить народна мудрість: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути.»

І так…

Лижна акробатика – дисципліна, яка складається з виконання двох різних акробатичних стрибків, з підготовлених для цього трамплінів. Оцінюють стрибок за політ, стиль і точність виконання та приземлення.

Біг-ейр – дисципліна, в якій лижник розганяється і стрибає з великого трампліна, виконуючи у польоті різні трюки.

Скі-крос – гонка спеціально гірськолижною трасою зі сніговими перешкодами.

Слоупстайл складається з виконання серії акробатичних трибків на трамплінах, пірамідах тощо, розташованих послідовно по всій трасі.

Хафпайп – спуск на лижах або сноуборді спеціально облаштованим схилом.

Могул — змагання зі спуску з гори на лижах спеціальною горбистою трасою, що має нахил 27 градусів, із виконанням акробатичних стрибків.

В Україні є досить багато титулованих спортсменів у цьому виді спорту. Про них ми поговоримо трохи згодом. Але напевно кожен український вболівальник пам’ятає той неймовірний стрибок на Олімпіаді 2018 в Пьончхані у виконанні Олександра Абраменка.

Сподіваюся, що в найближчому майбутньому фрістайл набере більшої популярності серед українців.

Другие посты блога

Все посты