Tribuna/Волейбол/Блоги/Апельсинова кава/Жіноча збірна України вийшла з групи Євроволею-2021. Такого не було 20 років

Жіноча збірна України вийшла з групи Євроволею-2021. Такого не було 20 років

Головне про топове досягнення українок.

Автор — Ірина Козюпа
27 августа 2021, 23:55
14
Жіноча збірна України вийшла з групи Євроволею-2021. Такого не було 20 років

Головне про топове досягнення українок.

Фінальна частина волейбольного Євро стартувала 19 серпня, а триватиме турнір до 4 вересня. Матчі проходять у чотирьох країнах – Сербії (фінал у Белграді), Болгарії, Хорватії та Румунії. Матчі українок у прямому ефірі можна подивитися на каналах XSPORT, Спорт 1 та Спорт 2.

Чемпіонат зібрав 24 найсильніші збірні Європи. Україна оформила вихід на першість у травні – посіла друге місце у своїй відбірковій групі, де змагалася разом зі Швецією, Португалією та Грузією. У вирішальному матчі наші дівчата не залишили шансів Португалії – красива перемога 3:0.

Учасників Євро розбили на чотири групи по шість команд. Україна потрапила у компанію до Туреччини, Румунії, Нідерландів, Швеції та Фінляндії. За регламентом чемпіонату у наступну стадію виходять по чотири збірні з групи.

Для України це третє поспіль Євро з волейболу (і дев’яте в історії). У 2017 та 2019 роках наша команда не змогла вийти з групи.

Найбільша наша зірка – бомбардир Олеся Рихлюк

На Євро тренер Володимир Орлов повіз бойовий склад. Хоч і не обійшлося без втрат. Одна з лідерів Анна Степанюк на початку липня стала мамою, тому болгарський фахівець не зміг на неї розраховувати. До речі, чоловік Анни – капітан чоловічої збірної з волейболу Олег Плотницький. У пари народився син.

Загалом у заявку потрапили 14 волейболісток. Найбільше дівчат делегував чемпіон України «Прометей» (Кам’янське) та віце-чемпіон «Хімік» (Южне). Є також легіонери з Туреччини, Румунії, Казахстану та Росії.

Найбільша наша зірка – бомбардир Олеся Рихлюк. У травні вона змінила «Галатасарай» на іншу турецьку команду «Кузейбора».

«Уся гра збірної тримається на ній. Якби не Рихлюк, то вилетіли б ще на груповому етапі. Це як Ягупова для баскетбольної збірної – просто наше все», – каже Tribuna.com головний редактор сайту «Суспільне спорт» Олексій Мандзій.

Збірна України з волейболу:

Зв’язуючі: Ольга Скрипак («Хімік»), Дар’я Великоконь («Хімік»)

Ліберо: Анастасія Карасьова («Волинь-Університет»), Кристина Нємцева («Хімік»)

Центральні блокуючі: Діана Мелюшкина («Прометей»), Марина Мазенко («Прометей»), Юлія Герасимова («Карайолларі», Туреччина), Ірина Трушкіна («Тирговіште», Румунія)

Діагональні: Анна Харчинська («Прометей»), Олеся Рихлюк («Кузейбора», Туреччина)

Догравальниці: Катерина Дудник («Прометей»), Богдана Анісова («Уралочка-НТМК», Росія), Юлія Бойко («Хімік»), Надія Кодола («Жетису», Казахстан)

Стартували з двох поразок фаворитам, але достроково вийшли з групи

Українки стартували на Євро з двох поразок по 0:3. У першому матчі поступилися чвертьфіналісткам минулого Євро та одному з фаворитів групи Нідерландам. А далі не змогли нічого протиставити збірній Туреччини – чинним віце-чемпіонкам Європи та чвертьфіналісткам Олімпіади-2020.

Перша перемога на Євро прийшла у зустрічі з фінськими волейболістками – 3:1. У цьому матчі вже наша команда була фаворитом. Найрезультативнішою в українок традиційно стала Рихлюк – на її рахунку 20 очок. Ця перемога мала додаткову цінність – вона не тільки принесла нам перші три очки на поточному Євроволей, але й стала другою за 18 років на чемпіонатах континенту.

У наступному матчі українки здолали міцну Швецію – 3:0. Цікаво, що два попередні матчі у відборі на це Євро наша команда програла шведкам.

Ще до завершення групового етапу збірна України вийшла у плей-оф Євро. Все завдяки регламенту та результатам суперниць. Фінляндія перемогла Румунію і вибила її з турніру, а разом з тим вивела в 1/8 фіналу Україну та Швецію. Останній матч в групі проти румунок вже нічого не вирішував. Але українки ефектно завершили груповий етап – перемога з рахунком 3:0.

Україна на Євро-2021: 5 матчів, 3 перемоги, 2 поразки, 9 очок (9:7 за партіями), третє місце у групі і перший за 20 років вихід у плей-оф Євро. Востаннє таке траплялося ще у 2001 році. На тому чемпіонаті українки дійшли до півфіналу і зайняли четверте місце.

Перемога над Польщею стане несподіванкою

Далі на українок чекає матч проти збірної Польщі. Зустріч пройде у болгарському Пловдиві цієї неділі (29 серпня). На минулому Євро польські волейболістки стали четвертими, але не змогли вийти на цю Олімпіаду та два останні чемпіонати світу.

Україна і Польща грали на Євро-2019. Тоді наша команда поступилася 1:3.

«Вихід у плей-оф збірної України – це не щось супер дивне. У жіночому волейболі величезна прірва між топ-6 або 8 в Європі та усіма іншими. Наші волейболістки – команда-середняк, яка не буде тягатися з топами, але своє може забрати. Група була доволі рівна, якщо не взяти двох лідерів, тому з неї мали виходити. Круто, що зробили це з третього місця, бо обіграти Швецію – це сильно. У кваліфікації не було Рихлюк, тому проходили її зі скрипом. Тут приїхала Олеся і команда винесла шведок, яким двічі програла у відборі.

І Польща в 1/8 плей-оф – це легше, ніж Болгарія чи Німеччина. Але навряд чи до снаги для наших дівчат – навіть з Рихлюк у складі. Якщо обіграють Польщу, тоді це буде велика несподіванка. Мені здається, що у 2019 році наша команда виглядала цікавішою, але там був тренерський фактор і група сильніша. Тоді дівчата вилетіли з групи. А зараз нарешті взяли те, що мали зробити ще два роки тому», – каже Мандзій.

Якщо збірна України пройде Польщу, то в 1/4 фіналу Євро зустрінеться з переможцем пари Туреччина – Чехія.

«Завдання-мінімум для нас – це вийти з групи. А як буде у плей-оф, покаже час», – сказав ще перед стартом чемпіонату Орлов. 

Фото: EuroVolley 2021

Другие посты блога

Все посты