Tribuna/Футбол/Блоги/Апельсинова кава/Відлуння скандалу з Зозулею. Репер бажав літаку «Бетіса» розбитися, тепер його судять за цей твіт

Відлуння скандалу з Зозулею. Репер бажав літаку «Бетіса» розбитися, тепер його судять за цей твіт

Пабло Хасель ностальгує за СРСР і співав про війну на Донбасі.

Автор — Ірина Козюпа
21 мая 2021, 21:49
109
Відлуння скандалу з Зозулею. Репер бажав літаку «Бетіса» розбитися, тепер його судять за цей твіт

Пабло Хасель ностальгує за СРСР і співав про війну на Донбасі. 

Скандал навколо Романа Зозулі вибухнув в Іспанії ще у 2017 році. Якщо раптом ви все пропустили, то ось вам короткий зміст. «Бетіс» підписав контракт з українським форвардом, а через півроку футболіст перейшов у «Райо Вальєкано» на правах оренди. Угоду зірвали ультрас команди з лівими поглядами. Вони назвали Зозулю нацистом за його підтримку української армії і зробили все, щоб він не грав за їхню команду. Згодом фанати навіть зірвали матч «Райо» проти «Альбасете» Романа.

Ця історія давно перейшла з футболу в соціальну та політичну площини. Наприклад, два роки тому лідер місцевої лівої партії «Подемос» Пабло Іглесіас назвав українця неонацистом і звинуватив у расизмі. Романа підтримав президент України Володимир Зеленський, а минулого року в Іспанії з футболістом зустрічався міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

А цього тижня в Іспанії триває судовий процес над репером Пабло Хаселем за його скандальні твіти. Він бажав, щоб літак з «Бетісом» розбився після того, як клуб підтримав Зозулю. Самого Романа він називав нацистом і засуджував за його допомогу «українським ополченцям, які бомбили і вбивали дітей на Донбасі». «Бетіс» просить для Хаселя два з половиною роки ув’язнення.

Хасель виступає проти монархії і фанатіє від СРСР

В лютому цього року весь світ облетіли кадри затримання репера та революціонера. Він забарикадувався в приміщенні університету свого рідного міста Лериди, звідки його вивела поліція. Пабло підняв кулак і крикнув: «Смерть фашистській державі». Після його арешту Іспанією прокотилася хвиля протестів з вимогою звільнити Хаселя. В Мадриді та Барселоні акції переросли в масові заворушення, в яких постраждали протестувальники та поліцейські.

За нього вписалися діячі культури, серед яких режисер Педро Альмодовар та актор Хав’єр Бардем. Вони просять не прирівнювати критику короля до тероризму та переглянути законодавство. Зараз Пабло перебуває у в’язниці, де відбуває 9-місячне покарання.

Хасель – каталонець, йому 32 роки. Справжнє ім’я – Пабло Рівадулло Дуро. Він народився у заможній сім’ї, батько був президентом футбольного клубу в Лериді. Хлопець ще у школі захопився комуністичною ідеологією. Одним зі своїх улюблених поетів він називає Володимира Маяковського. В 17 років випустив свій перший трек про те, що капіталізм – це не рай, а корінь багатьох проблем. Зараз Пабло популярний (особливо серед молоді) репер, поет, письменник та політичний активіст.

Хасель сповідує ультраліві погляди. Тексти його пісень та дописи у соціальних мережах сповнені радикальних закликів, погроз та гніву. Його світ чітко поділений на чорне і біле. Репер різко виступає проти монархії, капіталізму, державної влади та поліції. Натомість він оспівує соціалізм, більшовиків та російську революцію 1917 року.

Пабло вже кілька разів затримували і засуджували за пропаганду тероризму та образу іспанської корони. Радикалізм зробив його зіркою місцевого репу, а судові процеси – жертвою політичних репресій, наступом на свободу слова та символом боротьби за незалежність Каталонії.

Співав про Сталіна та війну на Донбасі

В інстаграмi Хаселя чимало картинок з цитатами Леніна, серпом та молотом. У твіттері він писав: «Сталін – видатний вождь, який відправляв корупціонерів в ГУЛАГ», «СРСР повернеться, повернеться неодмінно, оскільки без соціалізму не має майбутнього». А в кліпах репер-комуніст показує, яким прекрасним, на його думку, було життя в Радянському Союзі.

Наприклад, на трек «СРСР повернеться» репер зробив нарізку з цитат Леніна та інших радянських діячів, помістив хроніку з Гагаріним, піонерами, щасливими робітниками та солдатами Червоної армії. 

Також у нього є пісні – «Туга за Сталіним», «Вся влада радам», «Комуніст», «Кров Маркса», «Смерть Бурбонам». А у 2014 році Пабло написав трек «Gritan no pasaran», де згадав про війну на Донбасі і виклав свою версію подій. Зокрема, там є такі слова:

«Міліціонер-антифашист в Луганську кричить: «Вони не пройдуть». Гірник на Донбасі кричить: «Вони не пройдуть».

За інформацією ЗМІ, репер навіть організував кілька концертів в Іспанії на підтримку так званих ДНР та ЛНР і відправив сепаратистам зібрані кошти.

Бажав, щоб літак «Бетіса» розбився з командою на борту через підтримку Зозулі

Коли скандал навколо Зозулі та ультрас «Райо» вже палав, Пабло залетів у твіттер і побажав, щоб літак з командою «Бетіса» на борту, який прямував на виїзний матч, не добрався до місця призначення. Так репер відреагував на те, що клуб підтримав Романа у ситуації з фанатами.  

«Команда «Бетіс» захищає нациста. Якби не той факт, що пілоти та стюардеси також загинуть, я б хотів, щоб їхній літак розбився», – написав Хасель у 2017-му.

Гравці «Бетіса» вийшли на матч проти «Валенсії» у футболках «Ми всі – Зозуля»

Також Пабло ретвітнув дописи користувачів, які писали нібито український нападник пов’язаний з ультраправими угрупованнями, які вбивають антифашистів, розпинають і спалюють людей на Донбасі. За п’ять днів «Бетіс» повідомив, що подасть позов на репера за його слова проти клубу. Хасель відразу відповів у своїх соціальних мережах.

«Мені щодня погрожують тисячі людей, але я не скаржусь і не повідомляю про це. Наскільки вони чутливі, коли справа йде про них особисто. Те, що клуб переслідує та криміналізує тих, хто не терпить нацизму, відкриє очі багатьом людям. У справді демократичній державі скарга була би спрямована проти «Бетіса» за захист нациста. Жертви українських нацистів не можуть скаржитися, бо вони вже мертві. Вперед, подавайте до суду. Ви від мене не отримаєте жодного євро».

Зараз усі ці твіти недоступні на його сторінці, а репер пояснює у судді, що метою його постів була критика футболіста, а не заклик до дії. У такий спосіб він хотів розповісти про «злочини, які відбуваються в країні гравця».

Кримінальний суд Севільї почав слухання у справі цього понеділка. «Бетіс» наполягає на ув’язненні репера на два з половиною роки та штрафі у розмірі 5400 євро за злочин на грунті ненависті. А також штрафах на 6000 на 1200 євро за образу честі та перешкоджання футболісту займатися його діяльністю. Прокуратура просить виправдати Хаселя. Мовляв, твіти є жорстокими, але це не злочин.

Пабло давав свідчення по відеозв’язку з в’язниці Лериди, де він перебуває з середини лютого.

«Існує незліченна кількість доказів того, що Зозуля – відомий нацист, який підтримував українських ополченців, які бомбардували та вбивали дітей. Я лише хотів засудити цей контекст злочинів в Україні та співучасників цього нацизму», – сказав підсудний під час судового розгляду справи, в якому він відповів лише своєму адвокату.

Хасель додав, що до його твітів вже були «численні скарги на гравця та клуби, за які він грав».

Адвокат «Бетіса» у свою чергу заявив, що Пабло звів наклеп на цілий клуб, звинувачуючи його у захисті нацизму. Також через його заяви Зозуля «не зміг здійснювати свою професійну діяльність після повернення в команду».

Прихильники репера знову говорять про обмеження свободи слова. Мовляв, висловлення своїх поглядів та позиції автоматично вважають злочином.

Зозуля і «Бетіс» поки ніяк не коментують суд над Хаселем.

Фото: Getty Images, REUTERS, DIARIO ASPublico, інстаграм Пабло Хаселя

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты