Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольне Полісся/Зроблено на Житомирщині

Зроблено на Житомирщині

Житомир відомий тільки шкарпетками, морозивом і ласощами. Виправляємо ситуацію і розповідаємо про гравців, що підкорюють футбольні вершини, а починали на Поліссі. Від «Шерифу» до «Манчестер Сіті».

Автор — SuperSting
30 июля 2019, 08:05
2
Зроблено на Житомирщині

З 2006 по 2016 Житомирщина залишалася єдиною областю, що не була представлена професійною командою на мапі українського футболу. Проте навіть цей факт не завадив появі на Поліссі якісних, а іноді навіть топ гравців, серед яких знайдемо представників кращих європейських чемпіонатів та Чемпіонів Світу.

Данило Сікан

Позиція: Нападник

Клуби: "Полісся" Житомир, "Карпати" Львів, "Шахтар" Донецьк, ФК "Маріуполь" (оренда)

Чемпіон Світу U-20 та володар срібної бутси турніру, гравець "Шахтаря", котрим цікавляться великі європейські клуби — все це ще тільки 18-річний вихованець футбольної академії житомирського "Полісся" Данило Сікан. За свій юний вік уродженець Житомира вже змінив 3 клуби Прем'єр Ліги, проте зараз, після вдалої гри на ЧС у Польщі і якісній грі на предсезонних зборах отримав місце у заявці оновленого "Шахтаря". А нещодавно, з'являлася інформація про предметну зацікавленість в гравці "Феєнордом". Якщо не стане заміною не молодому Мораєсу, можливо вдасться стати заміною старині Ван Персі?

Одразу після тріумфального турніру на полях Польщі, Данило завітав на багатостраждальний стадіон "Полісся" у Житомирі та, поміж іншого, показав свою срібну бутсу. Зустрітися та подякувати своєму першому тренеру теж не забув.

Олексій Кащук

Позиція: Вінгер

Клуби: "Шахтар" Донецьк, ФК "Маріуполь" (оренда)

Ще один чемпіон світу, ще один гравець "Шахтаря". Хоча 19 річний уродженець Новоград-Волинського не так яскраво провів турнір, виходячи переважно з лави запасних, вважається не менш перспективним гравцем ніж Сікан. Олексій потрапив в академію "гірників" у 2012 і за час перебування у ній заслужив статус однієї з головних зірок свого випуску. Через перенасичення гравцями даного амплуа в Донецькій команді відправився за практикою до "Маріуполя". Сподіваємося, що так як і земляк за рік зможе вибороти місце у складі команди, що володіє правами на нього.

Олексій Кащук на зустрічі з фанатами у рідному Новограді-Волинському

Артем Челядін

Позиція: Півзахисник

Клуби: "Скала" Стрий, "Ворскла" Полтава

Являється сином відомого у Новограді футболіста Геннадія Челядіна (грав на аматорському рівні в різних клубах Житомирщини). 27-го липня цей уродженець Новограду-Волинського дебютував в УПЛ, а до цього 7 років провів в системі "Скали". Крім цього феноменального стрибка в самому початку кар'єри, можна відзначити лише що агентська компанія Артема лінується прогуглити його місце народження. Kaban, bratiwka, bolwe tak ne nado

Андрій Ткачук

Позиція: Півзахисник

Клуби: "Полісся" Житомир, "Карпати" Львів, "Арсенал" Київ (оренда), "Ворскла" Полтава, "Акжайик" Казахстан, "Атирау" Казахстан, "Чорноморець" Одеса

Розбавляємо молодь досвідом. Справжній ветеран УПЛ, що провів у лізі понад 200 матчів. Розпочинав професійну кар'єру Андрій в рідному "Поліссі" у 2004, ще до його розформування. У тому же році перейшов до львівських "Карпат", де провів наступні 9 років життя (з піврічною перервою на гру в "Арсеналі"). Крім останніх двох сезонів був залізним гравцем основи. Як часто буває з "левами", піти спокійно не зміг. Потім були 3 сезони у Полтаві, проте і там почалися проблеми фінансового характеру та житомирянин переїхав до Казахстану, де за 2 роки у 2 різних клубах заслужив звання справжньої зірки чемпіонату. Від того ще дивніше виглядає повернення 31-річного в Україну до... "Чорноморця", що буде грати як мінімум у цьому сезоні в Першій лізі.

Адерінсола Есеола

Позиція: Нападник

Клуби: "Полісся" Житомир, "Арсенал" Київ, "Чотири клуби з серії D назви яких вам нічого не дадуть" Італія, "Десна" Чернігів, ФК "Олександрія", "Зірка" Кропивницький, "Акжайик" Казахстан (оренда), "Кайрат" Казахстан

Футбольний шлях цього одіозного форварда дуже нагадує типовий голлівудський сюжет спортивних драм — з вершини на дно, а потім навпаки. Син українки та нігерійця довгий час займався легкою атлетикою у рідному Житомирі аж поки батько не відвів його в академію "Полісся". Пізніше переїхав до столичного "Арсеналу", до якого ще не раз і не два повернеться. Дуже яскраво проявив себе на юнацькому рівні, за що спочатку отримав виклик до збірної U-17, а згодом до київського "Динамо". Там, на жаль не склалося та провівши лише одну товариську гру за першу команду відправився підкорювати низи футбольної Італії. Після 3-х років у серії D не міг знайти собі клуб і просидівши пів року без футболу, повернувся до "канонірів", що виступали тоді за аматорів. І вже звідти почався його шлях повернення до прем'єр-ліги. У 2018, Володимир Мазяр збирав український легіон в "Акжайику", і здається за місяць роботи в Житомирі так полюбив місто, що немов вибачаючись за швидкий ухід взяв з собою не тільки Ткачука, а й Есеолу. Як і Андрій, Адерінсола теж став зіркою в Казахстані де демонструє найкращу результативність у дорослій кар'єрі (майже 30 м'ячів за півтора року) та грає по сьогоднішній день.

А ще, доволі можливо, що ви вперше читаєте про такого футболіста, проте вашій жінці чи тещі добре відоме це ім'я — деякий час роман 28-річного українця з російською співачкою Іриною Дубцовою був героєм багатьох світських хронік.

Павло Оріховський

Позиція: Півзахисник

Клуби: "БРВ-ВІК" Володимир-Волинський, "Динамо" Київ, "Чорноморець" Одеса (оренда), "Арсенал" Київ (оренда)

Перший в матеріалі уродженець з-поза Житомира і Новограда-Волинського. Павло народився у селищі Пулини з населенням 5 тисяч чоловік. Почав займатися футболом у Володимирі-Волинським, де і був помічений київським грандом. Приблизно тоді ж почав викликатися у юнацькі збірні. Пройшовши майже всі рівні академії киян, дебютував за дорослу команду у 2016-му році. Після цього, як часто буває з вихованцями головних українських клубів почалося скитання по орендах. І хоча в минулому році Павло був признаний одним з найбільш прогресуючих гравців Вищої ліги (граючи за безутішний київський "Арсенал"), шансів в Динамо йому більше не дають і, по останній інформації, наступний сезон скоріш за все 23-річний гравець проведе в складі дебютанту УПЛ "Колосі" з Ковалівки.

Андрій Блізніченко

Позиція: Вінгер

Клуби: "Металург" Запоріжжя, ФК "Дніпро", "Карабюкспор" Туреччина, "Шериф" Молдавія

Якщо ви грали в Football Manager приблизно п'ять років тому, скоріш за все, ви купували цього пацана з Новограду-Волинського у свій клуб, яким би статусним він не був, і спостерігали як за кілька років він перетворюється в Коноплянку на максималках. В житті, як це часто буває, все не так кольорово. Але почнемо з початку. Андрій — син екс-гравця аматора і дитячого тренера Валерія Блізніченко. З самого раннього дитинства його доля була вирішена, тому Андрій вже в 13 років був відправлений в одну з кращих академій країни — запорізьку. Там він з неймовірною швидкістю прогресував і вже у 15 років викликався в збірну країни на 2 роки старших. Проте приблизно у тому віці, разом з амбіціями на полі почали проявлятися фінансові амбіції. Все це призвело до того, що у 2011 році Андрій на рік залишився без футболу у клубі, і виходив на поле лише у футболці юнацьких збірних, аж поки й там не травмувався. У 2012 році у перспективного гравця завершився контракт і найспритнішим виявився клуб з Дніпра. Вже у 2013-му, у 19-річному віці юнак дебютував у дорослому футболі та й одразу у Лізі Європи. Взимку гравця хотіли орендувати "Карпати", проте клуби не домовилися по умовах. Згодом стало зрозуміло, що новоградець не може виграти конкуренцію у вінгерів команди (Коноплянки та Матеуса) і було вирішено ще раз спробувати відправити гравця в оренду за досвідом, проте був проти сам гравець, а Мирон Маркевич пояснював небажання комфортними умовами в контракті. Ситуація виплеснулася у відкритий конфлікт тренера та гравця, а потім була сумнозвісна історія падіння дніпрян. Гравець майже перестав грати за першу команду та лише у 2017 році покинув команду, відправившись до аутсайдера турецької ліги. Зараз гравцю 25 і він грає в Молдові. Здається, це ще одна історія невикористаного потенціалу.

Іван Зотько

Позиція: Захисник

Клуби: "Металіст" Харків, "Валенсія" Іспанія, "Ельче" Іспанія, "Льєйда" Іспанія

Історія Івана віддалено нагадує історію Есеоли. Яскравий початок в юнацькому футболі, запрошення до молодіжних збірних і гранду УПЛ, маринування в дублі, вояж в Європу, де справи йдуть тільки гірше. Проте є дві суттєві різниці:

1) Уродженець Чуднова починав Європейську кар'єру в клубі вищого дивізіону, на відмінно від житомирянина нігерійського походження і лише згодом опустився на дно (Зотько зараз грає за клуб третього дивізіону Іспанії)

2) Івану лише 22 і ще невідомо як може повернути його кар'єра.

Як би ж там не було — усе ж приємно дивитися на земляка у формі такого великого клубу.

Владислав Вакула

Позиція: Нападник

Клуби: "Сталь" Кам'янське, ФК "Маріуполь"

Один з найяскравіших гравців минулого сезону УПЛ, один з найбільш прогресуючих гравців ліги, кращий гравець "Маріуполя" в сезоні за думкою вболівальників — народився у Бердичеві. 20 річний Владислав встиг змінити безліч академій на терені усієї країни, аж поки не потрапив до "Сталі" у 2016-му році, а вже за рік дебютував в УПЛ. Згодом клуб розвалився, а гравця підписав "Маріуполь", де він відразу став безперечним гравцем основи. Чекаємо в "Шахтарі"?

Руслан Маліновський

Позиція: Півзахисник

Клуби: "Шахтар" Донецьк, ФК "Севастополь" (оренда), "Зоря" Луганськ (оренда), "Генк" Бельгія, "Аталанта" Італія

І не бреши, що не кричав від радості, коли "Маліна" нарешті перейшов до Аталанти?

Тут і далі — майже нічого не потрібно розповідати про "велику" кар'єру гравців, ви і так все знаєте, буду коротко інформувати лише про початок шляху. Руслан народився в Житомирі, в родину музикантів. Разом зі старшим братом починали грати в "Полісся". Брат (Олександр), до речі ще не давно грав у чемпіонаті житомирської області, а у свій час навіть встиг пограти в першій лізі за житомирський клуб, до того як він був розпущений. Руслан вже зростав у час коли професійного клубу в Житомирі не було, тому, коли йому не запропонував контракт Шахтар після закінчення академії (так, було і таке) він був змушений грати пів року в чемпіонаті області. Звісно із братом. Згодом, він розповідав, що йому робило пропозицію "Динамо", проте треба було постійно їздити до Києва, що батьки майбутнього гравця збірної не могли собі дозволити.

Перехід у "Аталанту" за приблизно 14 мільйонів євро робить Маліновського найдорожчим гравцем з Житомирщини в історії. Хоча є один нахабний хлопець, що може побити рекорд вже найближчим часом.

Олександр Зінченко

Позиція: Ходять легенди, що півзахисник Захисник

Клуби: "Шахтар" Донецьк, "Уфа" Росія, "Манчестер Сіті" Англія, "ПСВ" Голландія

Улюбленець лисого шарлатану народився в Радомишлі, місті з населенням 15 тисяч. Батько — Володимир Зінченко, у минулому професійний футболіст, грав в "Зорі", "Кривбасі", київському "ЦСКА", тощо. Він і став першим вчителем Олександра та саме він відвів сина в місцеву футбольну академію. В 16 років "Зіна" був запрошений до Шахтаря, а як він залишав гірників вам має бути відомо...

Бонус

Юрій Вернидуб

Так, він наш теж. Юрій Миколайович народився у Житомирі, де виріс і де розпочинав свій футбольний шлях. Дебютував у 1983 році за житомирський "Спартак" (згодом "Полісся"), провів 2 роки в футболці клубу, але потім дістав повістку і був змушений поїхати з міста. Потім була успішна гра в запорізькому Металурзі, російському "Зеніті" та, може не успішний, проте навіть рік в Німеччині (в другій Бундеслізі). Про тренерську кар'єру годі згадувати.

Увага!

В матеріалі присутні лише дійсні гравці (та тренер), що хоча б за останні три роки грали на професійному (дорослому) рівні. Тому в матеріалі немає, наприклад, Дмитра Антонюка, екс-гравця "Шахтаря", що зараз грає у нищих дивізіонах Німеччини та навіть не гуглиться. Якщо когось підпадаючого під ці критерії пропустив/забув, прошу писати.

P.S. Це мій другий матеріал в блозі, прошу залишати побажання/критику. Також буду дуже вдячний за підписки, плюси й коменти не тільки тут, а й під першим матеріалом. Активність під першим дуже засмутила :(

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты