Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Winter Skills/Пекін-2022. Щоденник XXIV Зимових Олімпійських ігор. Епізод 2

Пекін-2022. Щоденник XXIV Зимових Олімпійських ігор. Епізод 2

Огляд подій 5 лютого на ОІ - сьогодні на «Winter Skills».

Блог — Winter Skills
Автор — Ryan William Cherry
6 февраля 2022, 03:03
Пекін-2022. Щоденник XXIV Зимових Олімпійських ігор. Епізод 2

От і минув перший медальний день на Олімпіаді. Всього вчора було розіграно 6 комплектів нагород. Логічним чином почнемо з того, хто їх виграв:

Як бачите, найбільше "золотого" врожаю осіло у сховищах збірної Норвегії. І якщо перемога Терези Йогауг очікували (відомо, що ця лижниця полюбляє сходження на високих трасах), то змішана естафета могла закінчитися інакше, якби не ривок молодшого Бо у фінішному створі. Це дозволило перекрити невдачі чинної володарки Кубка світу Тіріл Екгофф, яка й "заробила" усі три штрафні кола. 

Але загалом то не треба надто сварити норвежку, бо більшість збірних "мазала", причому дуже багато - умови на олімпійській трасі, так би мовити, "сприяли" цьому. Франція і Чехія теж тричі бігали штраф (останні схопили його на 3-ому, чоловічому етапі), про чотири кола нашої команди було вже сказано достатньо і вчергове сварити українських біатлоністів не треба. Ліпше варто спокійно сісти, проаналізувати помилки та підготуватися до нових гонок, тим паче, що вони не за горами.

Єдина ж збірна, котра уникла штрафних забігів були шведи, але якщо на другому і третьому етапах вони демонстрували пристойну швидкість, то Себастьян Самуельссон тільки на лижні поступився Йоганнесу Бо понад 46 секунд, що врешті й не дозволило "Тре Крунур" втрутитися у боротьбу за нагороди.

З решти тих, фінішував в одному колі з лідерами з нулем в графі штрафних кіл був Китай, от тільки бігли господарі явно повільно і вище 15-ої позиції не підійнялися. Проте помітно, що запрошення Дарії Домрачевої та Уле Ейнара Бйорндалена певний ефект таки мало - хоча б у частині стрільби.

Підсумок - маємо заслужену перемогу "Team Norge", з якої вони пораділи досить яскраво:

Що ж до успіху Йогауг, то вже можна говорити, що тактика пропуску етапів Кубка світу (зокрема, "Тур де Скі") мала необхідний ефект. В усілякому разі, півхвилинна перевага на фініші над найближчими опонентками, красномовніша за будь-які слова. По ходу гонки, особливо після зміни лиж, гандикап часом доходив до 50 секунд. Домінація, просто домінація.

Факт дня: перемога в скіатлоні дозволила Терезі Йогауг вибороти своє перше особисте "золото" на Олімпіадах. До того воно підкорилося їй лише в командній естафеті на Іграх-2010 у Ванкувері. Не дивно, що емоції після у норвезької лижниці були такими щирими:

Тим часом на олімпійських овалах триває гегемонія Нідерландів. То давно відомо, але вчергове переконуємося, що "помаранчеві" народилися у ковзанах. Протягом 3-х із 4-х попередніх ОІ, на 3-кілометровій дистанції у жінок вигравали нідерландки: двічі Ірен Вюст (2006, 2014) і Карлейн Ахтеректе (2018). Нічого не змінилося і в Пекіні, де перемогла Ірен Схаутен. І хоч на останньому колі довелося трохи поборотися, золота медаль від неї нікуди не поділася.

Факт дня: окрім тріумфу, Ірен Схаутен встановила новий олімпійський рекорд, побивши попереднє досягнення німкені Клаудії Пехштайн. Символічно, що легендарна ковзанярка, яка виступає на своїй восьмій Олімпіаді, побачила це на власні очі. Нові цифри тепер показують 3:56,93 сек.

Стартували змагання і у ще одному ковзанярському виді - шорт-треці. Сильна команда Нідерландів до головного фіналу тут, не пробилася, змагаючись у втішному забігу, у якому вони легко випередили казахів.

У фіналі "А" розгорілася гостра битва, котра велася до останніх метрів, у буквальному сенсі: китаєць У Дацзін випередив італійця П'єтро Сігеля лише на 0,016 секунди. А от "бронза" дісталась угорській команді, але вони не змогли заробити її безпосередньо на ковзанці. Все через інцидент за кілька кіл до фінішу, коли абсолютна дебютантка Ігор Флоренс Брунель відправила у борт Жофію Конью.

Цікаво, що на першому колі канадська шорт-трекістка теж опинилася залученою до серйозної колізії, збивши з ніг іншу угорку Петру Ясапаті та серйозно завадивши італійці Мартіні Вальчепіні. Якщо у першому разі, рефері обмежилися рестартом, то у другому вони покарали Брунель та її збірну дискваліфікацією. Хочеться сподіватися, що Флоренс, яка на Юнацькій Олімпіаді у Лозанні два роки тому здобула дві бронзові медалі, спокійно поставиться до такої прикрості і продовжить свій прогрес у спортивних виступах.

Факт дня: китайський шорт-трекіст У Дацзін завоював свою п'яту нагороду на Олімпійських іграх. За даним показником він є найтитулованішим серед нинішньої заявки збірної КНР.

Фристайліст з Канади Мікаель Кінгсбері мав шанс стати дворазовим олімпійським чемпіоном, але Король могулу в суперфіналі поступився шведові Вальнеру, який у Пхьончхані навіть не подолав кваліфікації. Олімпіада - те місце, яке часто дарує дивовижні історії, і для нового тріумфатора вона теж настала. Випередити найуспішнішого могуліста усіх часів (за кар'єру Кінгсбері підкорилося 9 Кубків світу, 6 світових чемпіонських нагород, etc) - чим не історія?

Факт дня: наймолодшим учасником суперфіналу був американець Нік Пейдж. На старт він виходив, маючи повних 19 років. Його дебют на Олімпіадах видався суперовим - 5-те місце. Далі буде?

Позитивний ковідний тест позбавив лідерку сезону в стрибках з трампліна, Маріту Крамер надії на омріяну олімпійську нагороду. На фоні великого спортивного розчарування для австрійської стрибунки, відкрилися можливості для її головних конкуренток, передусім словенок, які забігаючи наперед, наданим шансом скористалися майже сповна.

Чому майже? Усе через німкеню Альтгаус, яка дещо розбавила словенський дует своїми далекими стрибками на 105,5 і 94 метри, відповідно. Але й без цього, Словенія продемонструвала фантастичний виступ: окрім призерок Богатай та Кріжнар (чинна володарка Кришталевого глобуса), п'ятою стала Ема Клинець, а дев'ятою - Шпела Рогель. Шикарно? Не те слово!

Факт дня: середній вік жіночої команди Словенії у стрибках з трампліну на ОІ-2022 - 24,5 роки. Наймолодша учасниця збірної, Ніка Кріжнар - 21 рік. Якщо все складеться добре і теперішні тенденції розвитку команди продовжаться, то 2026 рік може стати для Словенії не менш успішним за рік нинішній. Чом би й ні?

Поки розігрувалися нагороди, змагання в інших видах тривали. Санкарі вже від'їздили дві спроби - лідирує німець Йоганнес Людвіг; в командному турнірі фігуристів "відкатали" тільки три спроби, зведену таблицю очолюють американці; також тривають змагання в керлінгу та хокеї.

Україна 5 лютого залишилася без нагород, але ще надто рано розчаровуватися і скрушно хитати головою. То лише перший день і не все склалося, як хотілося, проте попереду досить стартів, аби показати гідний виступ. Чи потрібно чекати медалей взагалі? Як кажуть: "Ніколи не кажи ніколи".

Фотохайлайти дня :

Бонус. Невелика добірка світлин з церемонії відкриття, яка відбулася у п'ятницю:

До зустрічі на олімпійських просторах!

Фото: olympics.com, Reuters, Getty Images, AFP, AP.

 

 

 

Другие посты блога

Все посты