Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Winter Skills/Норіакі Касаї - легенда, яка надихає

Норіакі Касаї - легенда, яка надихає

Порох у порохівницях японський спортсмен точно має - безсумнівно.

Блог — Winter Skills
Автор — Ryan William Cherry
10 января 2022, 17:51
2
Норіакі Касаї - легенда, яка надихає

Історія японського стрибуна-рекордсмена - у сьогоднішній розповіді блогу "Winter Skills".

Становлення величі

Норіакі Касаї народився у червні 1972-го року - усього за чотири місяці після того, як його знаменитий співвітчизник Юкіо Касая на Зимових Олімпійських іграх у Саппоро став першим олімпійським чемпіоном в історії Країни вранішнього сонця.

Досить рано дебютувавши на етапах Кубка світу - у віці 16 років (символічно, що трапилося це також у Саппоро) - він зробив собі ім'я в Європі, вперше стартувавши на Олімпійських іграх в Альбервілі 1992 року, де допоміг Японії посісти четверте місце в командному заліку.

А за місяць він здобув перший значний тріумф у своїй кар’єрі. Сталося це на чемпіонаті світу з польотів на лижах, який тоді приймав чеський Гарахов. Варто відзначити, що місцевий трамплін "Чертак" мав досить кепську репутацію. Чому? Річ в тім, що раніше стрибунам для виконання спроби на ньому, потрібно було підійматися на висоту 12 метрів. Завдяки таким особливостям, будь-який різкий порив вітру чи помилка спортовця могли закінчитися досить фатально. І дійсно, жахливих падінь там не бракувало - лише за період 1983-1985 років на чеському трампліні було зафіксовано чотири подібні випадки. На щастя, все обійшлося без летальних наслідків.

З 1989-го по 1992-ий "Чертак" реконструювався, але все ж його репутацію добре пам’ятали. Але наш герой, попри все, виступив на ньому доволі рішуче, за що згодом отримав прізвисько - "Камікадзе Касаї". Норіакі став першим стрибуном-переможцем в історії польотних ЧС, який не представляв європейський континент.

Пізніше японець згадував, чому отримав такий нікнейм: "Багато хто вважав чеський трамплін досить небезпечним. Але під час того чемпіонату, я не побоявся стрибати з нього. Люди вірили, що я, як і пілоти-камікадзе у Другій світовій війні, насправді нічого не боюся".

Наступний сезон став для Касаї ще ліпшим: він посів друге місце після австрійця Андреаса Голдбергера на "Турне чотирьох трамплінів" 1992/93 років, включно з перемогою у німецькому Гарміш-Партенкірхені. Зарекомендувавши себе як одного з найкращих стрибунів світу, Касаї поїхав до Ліллегаммера на Зимову Олімпіаду 1994 року.

Однак, норвезькі Ігри склалися для японця суперечливо: 14-те місце на великому трампліні, потім командне "срібло", і нарешті 5-та позиція на нормальному трампліні. Можливо, наступна кампанія Кубка світу 1994/1995 років стала б успішнішою для Касаї, однак його планам завадила травма плеча, через яку японець повністю пропустив той сезон.

Норіакі повернувся до активних виступів якраз напередодні “Турне” 1995/96, але на подіум КС він повернувся тільки в лютому 1997-го року на етапі в Хакубі - тестовому івенті перед Олімпіадою-1998 у Нагано. Зрештою, він взяв участь у домашніх Іграх, де посів 7-е місце на нормальному трампліні. Такий результат не дозволив йому позмагатися ані в змаганнях на великому трампліні, ані в командному турнірі, перемогу в якому, до слова, здобули саме господарі.

Однак відносне розчарування тільки надихнуло Касаї: невдовзі він знову був активною частиною японської збірної, яка на чемпіонаті світу-1999 в німецькому Бішофсгофені завоювала срібну нагороду. А потім японському стрибунові у запеклій боротьбі зі своїм земляком Кадзуйосі Фунакі підкорився "Nordic Tournament" - змагання, котре впродовж деякого часу входило до програми КС (1997 - 2010). Для звитяги, Норіакі вистачило двох перемог із 4-ох можливих - на трамплінах Тронгейма та Осло.

Нове ХХІ століття, Касаї розпочав у статусі невід’ємної складової “Team Japan”. Так у 2003-му році на чемпіонаті світу з лижних видів спорту у Валь-ді-Ф'ємме (Італія), він завоював дві індивідуальні "бронзи", доплюсувавши до них "срібло" командної першості. Ну і не можна забувати, що в 2002-му, 2006-му та 2010-му роках японський стрибун змагався й на "білих" Олімпіадах - у Солт-Лейк-Сіті, Турині та Ванкувері, відповідно. На італійському трампліні Касаї не вдалося пробитися до чільної десятки, а в Канаді став восьмим, хоча в обох випадках він лідирував за підсумками кваліфікації. Однак, тоді ніхто не знав, що все різко зміниться на ОІ-2014, які тоді відбувалися у Сочі.

Хоча передумови для позитивних сподівань були: про це, зокрема, говорила перемога Норіакі на польотному трампліні в Таупліці (Австрія), до якої він додав “бронзу”. На Іграх все почалося з високого сьомого місця на нормальному трампліні, де чемпіоном став поляк Каміл Стох. А от на великому, боротьба розгорілася ще та: після першої спроби Касаї та Стох йшли лижа до лижі, стрибнувши на 139 метрів. Все з’ясувалося у спробі № 2: польський стрибун взяв друге “золото”, в той час як японському до омріяного тріумфу не вистачило всього лиш 1,3 бала. Втім, не надто радісні емоції не завадили Касаї ефективно допомогти рідній збірній, яка у командному турнірі зуміла стати третьою.

За чотири роки була ще одна Олімпіада - в Пхьончхані. Для Касаї вона стала вже восьмою поспіль (вдумайтесь у це число!), єдине чого йому забракло на ній - медалі. Однак, варто сказати, що попри результати на ОІ в Південній Кореї (21-ше і 33-тє місце), Норіакі було важливо насолоджуватися виступами, що японцеві точно вдалося. Бо хіба ж отримувати задоволення - то не найголовніше в улюбленому занятті?

Рекорди

Перелік досягнень та вершин, які вже підкорились Норіакі Касаї досить і досить значний. Зупинимось на найосновніших. Ось вони:

  • З1 сезон Кубків світу (1988/89 - 2019/20);
  • 569 (640 - включно з командними виступами) індивідуальних стартів на КС;
  • 21 старт на Зимових Олімпійських іграх;
  • 42 старти на чемпіонатах світу з лижних видів спорту;
  • 13 стартів на чемпіонатах світу з польотів на лижах;
  • найбільш віковий переможець етапу Кубка світу - 42 роки і 5 місяців;
  • найбільш віковий спортсмен, який піднімався на подіум етапу Кубка світу - 44 роки і 9 місяців;
  • найбільш віковий олімпійський медаліст - 41 рік і 254 дні;
  • учасник 8 Зимових Олімпійських ігор (1992 - 2018)

Ставлення до статусу легенди та розгадка спортивного довголіття

Якщо ви раптом гадаєте, що довга відсутність на великих стрибкових стартах означає, що Касаї завершив кар'єру, то це зовсім не так. Він й досі активно виступає та вірить у можливість виступити на Зимовій Олімпіаді-2026, яка відбудеться у Мілані й Кортіні д'Ампеццо. Його найбільша мрія - "білі" ОІ 2030 року, яку може прийняти японське Саппоро. Хоч на той час самому Норіакі, буде 57, але не думайте, що це стане мінусом - якраз навпаки. Сила духу помножена на працьовитість - ще та комбінація!

Стосовно того, що його часто називають живою легендою, Касаї відповідає на це так: "Гадаю, що називати легендою мене почали закордонні ЗМІ, десь незадовго до [Олімпіади-2014] Сочі. Тоді я почувався трохи збентеженим, оскільки це слово було для мене надто гучним. Але вдома в Японії тепер є багато спортивних легенд. Думаю, що нині я справжня легенда, оскільки все почалося за кордоном. Наразі мене це більше не бентежить.

Я дуже пишаюсь, що маю честь бути знаним як легенда. І я наполегливо тренуватимуся, оскільки хочу відповідати даному статусу".

Що ж стосується відповіді на його спортивне довголіття, Норіакі Касаї відказує просто: немає у мене жодної загадки чи таємниці. Після Олімпіади в Пхьончхані-2018, японський спортовець поділився рецептом того, як саме він підтримує себе у належному тонусі: "Щодня я прокидаюсь досить рано, і вирушаю на пробіжку. Ще намагаюсь якось візуалізувати та медитувати. Гадаю, що в мене є певні особисті якості, порівняно з рештою людей. Однак якоїсь окремої, виняткової дієти чи чогось іншого, я не маю".

А знаєте, що найбільше спонукає співпереживати нашому героєві? Щира любов до свого ремесла, те чим він займається з дитинства. Ось висловлювання самого Касаї: "Стрибки з трампліну дозволяють мені почуватися прекрасно. Це дещо настільки неймовірне, що я ледь здатен вимовити словами".

На Олімпіаді-2022 у Китаї, яка стартує менше, ніж за місяць, Норіакі Касаї, не зумівши потрапити до складу команди (все ж він не встиг набрати необхідної форми на внутрішніх турнірах), не сидітиме склавши руки - знаменитий спортовець працюватиме співкоментатором та експертом на японському телебаченні. Нова роль, новий виклик, з якими у Норіакі, знаючи його старанність, проблем не виникне. І, звісно, він й надалі старанно викладатиметься на тренуваннях, адже олімпійська мрія однозначна варта спроби.

Норіакі Касаї ще не сказав останнього слова. Він ще не закінчив. 

Фото: fis-ski.com, magazynsportowiec.pl, guinnessworldrecords.com, wsj.com, Asahi Shimbun/Getty Images.

Другие посты блога

Все посты