Tribuna/Футбол/Блоги/Взгляд на Запад/Чемпіонат Бразилії у розпалі – зараз там 23 екс-гравця УПЛ, двоє колишніх наших збірників. А ще Каштру

Чемпіонат Бразилії у розпалі – зараз там 23 екс-гравця УПЛ, двоє колишніх наших збірників. А ще Каштру

Розповідаємо про всіх.

Автор — Роман Темный
23 июня 2022, 09:26
13
Чемпіонат Бразилії у розпалі – зараз там 23 екс-гравця УПЛ, двоє колишніх наших збірників. А ще Каштру

Розповідаємо про всіх.

Європейські чемпіонати пішли на паузу – саме час звернути увагу на першість Бразилії. Вона у самому розпалі, але особливу цікавість викликає велика кількість гравців, які зовсім не чужі українському уболівальнику. Окрім багатьох колишніх легіонерів клубів УПЛ на бразильських полях нині виступають навіть два екс-гравці нашої збірної. Представництво також не обмежується лише футболістами, є знайомі люди і у тренерському корпусі.

В грудні, після завершення сезону, ми вже згадували гравців бразильської першості, які мають стосунок до УПЛ. З того часу їх стало лише більше, навіть попри те, що, наприклад, Дуглас Коста перебрався в МЛС, Жадсон залишився без клубу, а Дієго Соуза із «Греміо» тепер змушений грати в другому дивізіоні.

На жаль, причина збільшення гравців із українським минулим сумна – через війну клуби УПЛ залишилися без легіонерів, багато з них опинилися у Бразилії. Очікувати на їх повернення з оренд поки не доводиться, особливо у світлі дозволу ФІФА на призупинення контрактів із українськими клубами до червня 2023 року. 

Пробіжимося по списку, підемо з півночі на південь. 

«Сеара»

Одразу три колишні гравці УПЛ опинилися у цьому клубі. Найбільший (хоч і досить неоднозначний) слід в українському футболі серед них залишив Дентіньо, який просидів у «Шахтарі» 10 років з від’їздами в оренду. Зараз йому 33, за «Сеару» він майже не грає – лише 30 хвилин в одному з матчів чемпіонату Бразилії в травні та тайм у Кубку Судамерікана. Це все. 

Про нападника Юрі українські вболівальники вже могли й забути. Він заїхав у «Зорю» на один сезон 2017/18, але встиг забити 11 голів у 25 матчах УПЛ. Потім у його кар’єрі були чемпіонати Саудівської Аравії, Японії, Португалії і нарешті повернення до Бразилії. У «Сеарі» він поки гравець ротації і без голів. 

Найсвіжіший з «представників» УПЛ – Матеус Пейшото з «Металіста». Фактично в українській Прем’єр-лізі він не встиг зіграти, але все ж зарахуємо його сюди. Він перебрався на правах оренди у березні, але прагне повернутися у Харків. У «Сеарі» в нього не складається – виходи на заміну і жодного голу. 

«Куяба»

Вболівальники «Динамо» досі пам’ятають перспективного бразильця Андре, який так і не заграв у київському клубі. Було це в далекому сезоні 2010/11. Зараз форварду вже 31 рік, він продовжує виступати в елітному дивізіоні чемпіонату Бразилії. Його минулий клуб «Спорт Ресіфі» вилетів, але він перебрався до Куяби, де є основним нападником. У 8 матчах чемпіонату забив 2 голи. 

«Америка Мінейро»

Зимовий новачок «Металіст» нападник Пауліньйо Бойа так і не встиг дебютувати за харків’ян. В березні він перебрався в оренду у новий для себе бразильський клуб (раніше він був гравцем «Сан-Паулу» і «Жувентуде». Встиг зіграти 4 матчі в чемпіонаті і ще 4 в Кубку Лібертадорес, зробив 1 асист, але з травня перестав потрапляти у заявку. 

Ще один гравець – більш знаковий для українського футболу. Це Даніло Авелар, який на початку десятих грав у «Карпатах». Він орендований із «Корінтіанса», але зараз надовго випав через травму хрестоподібної зв’язки. 

«Флуміненсе»

Колишній хавбек «Металіста» Вілліан Гомес нагадував про себе розбірками через борг за нього, який вимагала «Зоря» із досить сірою схемою передачі прав на гравця. З усім тим, він відіграв свої 5 років за «Палмейрас», взяв Кубок Лібертадорес, а нині перебрався до «Флуміненсе», де є гравцем ротації, але виходить на поле стабільно. У чемпіонаті Бразилії цього сезону 10 матчів і один асист.

«Ботафого»

Єдиний «наш» представник у тренерському штабі – Луїш Каштру. Він працює з клубом з Ріо-де-Жанейро перший сезон. Після «Шахтаря» ще встиг на сезон зазирнути у чемпіонат Катару, де із «Аль-Духайлем» виграв Кубок Еміра. Зараз «Ботафого» під його орудою іде на 7-му місці. 

Колишній півзахисник «Динамо» Че-Че розпочинав сезон за «Атлетіко Мінейро», з яким минулого року виграв чемпіонат. Але в квітні перебрався до «Ботафого», де переважно виходить у стартовому складі, але ще не встиг відзначитися результативними діями. 

«Палмейрас»

Колишній динамівець Дуду виступає за клуб з 2015 року з короткою перервою на вояж у катарський «Аль-Духайль». Зараз команда лідирує у першості, 30-річний хавбек – стабільний гравець стартового складу, в 10 матчах чемпіонату забив 3 голи і зробив 1 асист. 

«Корінтіанс»

Один із найбільш українських клубів Бразилії. Із тих, хто вже не перший рік у клубі – Вілліан, який грає стабільно, але результативністю не відзначається. Проте потрапляє у новини через погрози в соцмережах, з приводу яких він вже неодноразово звертався у поліцію. З цієї причини він навіть хоче покинути команду. 

Екс-дніпрянин Жуліано проводить другий рік у клубі, повернувшись з «Істанбула». Зараз йому 32 роки, він гравець ротації, у чемпіонаті Бразилії цього сезону 9 разів виходив на поле, відзначився одним гольовим пасом. 

Після початку війни до «Корінтіанс» приєдналися двоє гравців «Шахтаря». Жуніор Мораес став повноцінним гравцем із угодою до кінця 2023 року. Результативність поки кульгає – лише один гол після повернення в Бразилію, та й той у Кубку. 

А от Майкон перебрався на правах оренди, встигнув відіграти 8 матчів. Угода була розрахована до кінця року, але були чутки, що «Шахтар» може достроково повернути гравця влітку, щоб продати. Тепер же із призупиненням контрактів таких важелів впливу у гірників немає. 

«Атлетіко Паранаенсе»

Схоже, подібною поправкою від ФІФА вже встиг скористатися півзахисник «Динамо» Вітіньо. Він продовжив співпрацю із «Атлетіко» до літа 2023-го. Це його рідний клуб, з якого він і перебирався до Києва. Після повернення встиг зіграти 7 матчів у чемпіонаті. 

Є у складі клубу із Курітіби і українець Марлос, який покинув «Шахтар» наприкінці 2021-го. 34-річний ветеран не виходить в основі, у нього переважно пізні виходи на заміну і лише 4 матчі у чемпіонаті Бразилії. Без результативних дій. 

Є і майже забутий персонаж – Вітор Буено, який встиг відіграти 2 матчі в УПЛ в сезоні 2018/2019. Він новачок у команді, минулий сезон провів у «Сан-Паулу», поки перебуває у глибокому резерві, дуже зрідка з’являючись на полі. 

«Курітіба»

Пам’ятаєте захисника Ежідіо, який приїздив у «Дніпро» у сезоні 2014/15? Він не став, як українські гравці, миритися із затримками зарплатні і поїхав до «Палмейраса», потім дніпряни ще й програли у CAS по цій справі, коли вимагали компенсації за гравця. Після цього він ще встиг пограти у «Флуміненсе», «Крузейро» і нарешті осів у «Курітібі» цього сезону. Відіграв 5 матчів, зробив 2 асисти. 

«Жувентуде»

Бразильський захисник Рафаел Форстер три роки провів у «Зорі», по ходу сезону 2017/18 перебрався до «Лудогорця», а потім повернувся на батьківщину. Тут пограв за «Ботафого,» а тепер за «Жувентуде», з яким минулого сезону зміг втриматися у еліті. Залізобетонний гравець стартового складу. 

«Інтернасьонал»

Підсумовує наш список клуб із найбільшим представництвом колишніх гравців УПЛ. Тайсон роками просився назад до рідного клубу і у 2021-му досяг своєї мети. У 34 роки втратив місце у стартовому складі, зараз у більшості випадків виходить на заміну, у чемпіонаті Бразилії цього сезону поки без результативних дій. 

З 2018 року за клуб з Порту-Алегрі виступає колишній захисник «Металіста» Родріго Моледо. Через травму у нього повністю випав минулий сезон, але він зміг повернутися, хоча й отримує мало ігрової практики. 

З новачків після війни – на повноцінний контракт перейшов уругвайський півзахисник «Динамо» Карлос де Пена. 30-річний хавбек не мав до цього досвіду виступів у Бразилії, але впевнено залетів у стартовий склад, у 10 матчах чемпіонату двічі забив і віддав 2 гольові передачі. 

Інший повноцінний новачок – екс-півзахисник «Шахтаря» Алан Патрік. При цьому гірники ще й нічого не отримали за цей перехід, оскільки мали борг перед «Інтернасьоналем» по трансферу Вінісіуса Тобіаса. Для Патріка це не перший захід у команду з Порту-Алегрі, він вже виступав тут у 2013-14 роках. Вже встиг по разу забити і асистувати, стабільно виходить з перших хвилин, але на весь матч його не вистачає. 

А от захисник «Шахтаря» Вітао перейшов на правах оренди. В чемпіонаті встиг зіграти 6 матчів, навіть забив, став гравцем основного складу. Не дивно, що «Інтернасьонал» прагне повноцінно викупити контракт гравця.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты