Tribuna/Футбол/Блоги/Взгляд на Запад/Салах і Сон розділили «Золоту бутсу» АПЛ – але хто з них був ефективнішим?

Салах і Сон розділили «Золоту бутсу» АПЛ – але хто з них був ефективнішим?

Продемонструємо додаткові показники, а вирішувати вам.

Автор — Роман Темный
24 мая 2022, 11:03
11
Салах і Сон розділили «Золоту бутсу» АПЛ – але хто з них був ефективнішим?

Продемонструємо додаткові показники, а вирішувати вам.

Сезон АПЛ 2021/22 завершився із двовладдям у таблиці найкращих бомбардирів ліги. У представника «Ліверпуля» Мохамеда Салаха та «Тоттенгема» Сон Хин Міна по 23 голи. Невидатний результат, але його вистачило, аби взяти «Золоту бутсу» чемпіонату Англії. Втім, хотілося б все ж таки визначити того, хто більш гідний звання найкращого снайпера АПЛ цього сезону. 

Як виявилося, зробити це все одно непросто, адже кожен з гравців має свої аргументи та переваги. І тут, звісно, ми не будемо враховувати, що Салах майже вдвічі перевершив опонента за кількістю асистів (13 проти 7) – це справи не стосується. Будемо відштовхуватися від реалізації гравців та важливості їх голів. 

Салах і Сон зіграли однакову кількість матчів, але кореєць відбігав більшу кількість хвилин. За цим параметром перевага на боці Мохамеда, який в середньому витрачав майже на 10 хвилин менше на гол. З іншого боку, Сон може похвалитися тим, що його удари набагато частіше ставали гольовими. Ще один аргумент – оверперфоманс гравця «Тоттенгема» в плані xG. У Салаха приблизна рівність за показником голів і прогнозованих голів, Сон забив на 10 більше, ніж мав би, за статистикою Wyscout. Багато в чому причиною цього стало те, що Салах виконував пенальті – 5 голів, у Сона – жодного. 

Але у єгиптянина є потужна відповідь у вигляді впливу його голів на результати команди. Його м’ячі частіше ставали переможними, своїми голами він приніс більше очок у доробок команди (приносили перемогу або нічию). Також у нього трохи більше голів у ворота команд, що за результатами сезону потрапили до єврокубкової зони. Контрвідповідь Сона в цьому аспекті може бути в тому, що він забив по голу в кожному матчі АПЛ проти «Ліверпуля» цього сезону, а Салах промовчав у очних зустрічах. 

А кому б ви віддали «Золоту бутсу» АПЛ, якби довелося обирати лише одного? Голосуйте та пишіть у коментарях.

Фото: Clive Brunskill/Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты