Tribuna/Футбол/Блоги/Найскандальніші матчі ЧС/Хто мав проходити далі?

Хто мав проходити далі?

3 дні тому пройшла річниця завершення ЧС 2018, який проходив в Росії. Однак і він не обійшовся без скандалів: футболістів господаря турніру звинувачували у вживанні допінгу. Однак скандал не набув статусу гучного. А які ж моменти є найбільш суперечливими? Давайте розглянемо.

18 июля 2019, 20:42
15
Хто мав проходити далі?

1. Поява шейха

Матч: Франція - Кувейт (4:1) 1982 рік

Ця подія вважається першою появою шейхів в футболі. Коли Ален Жіррес забив у ворота Кувейту четвертий м'яч, до радянського арбітра Мирослава Ступара кинулися футболісти програючої комнади, доводячи, що вони явно чули свисток і гол не повинен бути зарахований. Положення загострилося, коли на полі з'явився кувейтський шейх Фахд аль-Сабах з аналогічним проханням. Ошелешений тим, що відбувається, Ступар після двадцятихвилинних умовлянь відмінив взяття воріт, зневаживши тим самим канони суддівства. Вже на наступний день суддя з СРСР отримав від ФІФА довічну дискваліфікацію.

 

2. Договірний матч

Матч: Аргентина - Перу (6:0) 1978 рік

Аргентинці легко розгромили збірну Перу з рахунком 6:0, що дозволило їм випередити на другому груповому етапі бразильців і вийти до фіналу. Дивна безвольність перуанських гравців породило версію про матч договірного характеру . Письменник з Великобританії Девід Яллоп присвятив цій події книгу "Як вкрали гру". У ній стверджувалося, що рішення про підкуп приймалося на найвищому рівні - главою аргентинської військової хунти генералом Хорхе Віделою. Троє гравців збірної Перу згодом зізналися, що отримали за той матч по 20 тисяч доларів. У фіналі господарі турніру аргентинці перемогли голландців з рахунком 3: 1 і стали чемпіонами світу.

 

3. Плювок Райкарда

Матч: ФРН - Нідерланди (2:1) 1990 рік 

Відносини між опорним півзахисником Франком Райкардом і нападаючим Руді Феллером не склалися з самого початку гри. Перманентні сутички призвели до епізоду на 18-й хвилині, коли Райкард грубим прийомом атакував супротивника, а,заробивши жовту картку, ще й плюнув німцеві в потилицю. Той намірився відповісти кривдникові, але, побачивши "гірчичник", відійшов в сторону. На 22-й хвилині обидва зійшлися в  рукопашній бійці і були видалені з поля. Наостанок голландець вдруге плюнув в Феллера - цього разу в обличчя.

 

4. Рука Бога

Матч: Аргентина - Англія (2:1) 1986 рік

 

Інцидент за участю Тофіка Бахрамова неодноразово негативно «повертався» англійцям,які нерідко страждають від суддівських помилок. У чвертьфінальному поєдинку чемпіонату світу в Мексиці в 1986 році аргентинець Дієго Марадона забив гол, який назавжди увійшов в історію під назвою «рука Бога».На 51-й хвилині матчу за рахунку 0:0 Дієго рукою переправив відскочивший від захисника англійців м'яч у ворота. Суддя не помітив порушення і зарахував гол. Коментуючи інцидент, пізніше Марадона заявить: «Це була рука Бога».В результаті Аргентина домоглася перемоги з рахунком 2: 1. Гостроти цього пам'ятного матчу додав ще й той факт, що інцидент трапився в той момент, коли відносини між Лондоном і Буенос-Айресом були вкрай натягнуті, оскільки минуло всього лише чотири роки після закінчення війни між Аргентиною і Великобританією за Фолклендські острови.

 

5. Бойові мистецтва від Гаррінчі 

Матч: Бразилія - Чилі (4:2) 1962 рік

На 80-й хвилині півфіналу видатний бразильський нападник Гаррінча, змучений постійними ударами по ногах від свого опікуна Еладіо Рохаса, наздогнав кривдника і завдав йому кілька стусанів, які з боку здавалися, скоріше, комічними, ніж серйозними. Однак суддя Ямасакі відреагував з максимальною суворістю і видалив Гаррінчу з поля. Далі сталося те, чого ніколи раніше в світовому футболі не траплялося. ФІФА отримала лист від прем'єр-міністра Бразилії Танкредо ді Алмейди з проханням не дискваліфіковувати форварда у фінальній грі. Футбольні чиновники задовольнили прохання високопоставленої особи -  обійшлося без дискваліфікації.

 

6. Шалені аргентинці

Матч: Англія - Аргентина (1:0) 1966 рік

Під кінець першої півгодини гри капітан "альбіселесте" Антоніо Раттін вилаявся на адресу арбітра з ФРН Крайтляйна. Останній все зрозумів, оскільки знав іспанську мову, і вийняв з кишені червону картку. Але Раттін відмовився покинути поле, заявляючи, що нічого не говорив. Десятихвилинні сперечання увінчалися бійкою, в якій брали участь і судді, і футболісти. Аргентинці  діяли відверто грубо, а по завершенні матчу почали громити роздягальню, на підмогу довелося викликати поліцію. Головний тренер збірної Англії Альф Рамсей після гри назвав аргентинців тваринами, що спровокувало масові заворушення на тлі антибританських настроїв в Буенос-Айресі.

 

7. Зламані кінцівки

Матч: Бразилія - Чехословаччина (1:1) 1938 рік

Збірні Бразилії та Чехословаччини не змогли виявити переможця в чвертьфіналі і за діючими тоді правилами призначили перегравання. Але саме перший матч між цими командами увійшов в число самих грубих в історії змагання. Внаслідок постійних бійок, що спалахували на полі, були видалені двоє бразильців (Зезе Прокопіо, Машадо) і один чех (Ржига). Провідним футболістам збірної Чехословаччини - нападнику Неєдли і голкіперу Франтішек Планічка - зламали ногу і руку відповідно. Не дивно, що в переграванні сильнішими виявилися південноамериканці.

 

8. Розбиті мрії Девіда Бекхема

Матч: Англія - Аргентина (2:2, пен. 3:4) 1998 рік

Третій та останній в цьому списку матч між цими збірними. За рахунку 2:2 на самому початку другого тайму аргентинець Дієго Сімеоне звалив на газон Девіда Бекхема. Півзахисник "бульдогів" не залишився в боргу і поставив аргентинцеві підніжку, після чого Сімеоне взявся кататися по землі. Закриваючи обличчя руками, він кричав, що травмував коліно і хребет. Бекхем отримав червону картку, Англія поступилася в серії пенальті, а після повернення додому Спайс Бій був чи не загальнонаціонально визнаний головним винуватцем поразки.

 

9. Найдивніший незарахований гол

Матч: Швеція - Бразилія (1:1) 1978 рік

Рішення валлійського арбітра Клайва Томаса принципово на результат Мундіалю не вплинуло, проте менш дивним воно від цього не є. Збірна Бразилії на чемпіонаті світу 1978 року стартувала поєдинком групового раунду зі Швецією. За рахунку 1: 1 на останній хвилині матчу біля воріт європейців був призначений кутовий. Після прекрасної подачі на ближній стійці всіх випередив Зіко і ударом головою забив м'яч у ворота. Пролунав свисток, бразильці підкинули руки вгору, святкуючи перемогу, проте арбітр не зарахував гол. Клайв Томас заявив, що під час польоту м'яча закінчився час матчу, тому в момент голу він просвистів про закінчення гри.

 

10. Найбільш спірний гол в історії футболу

Матч: Англія - ФРН (4:2) 1966 рік

 Родоначальники футболу англійці мають в активі лише одну перемогу на чемпіонаті світу. І за цей єдиний великий успіх англійці повинні дякувати не тільки своїх легенд футболу, а й радянського арбітра Тофіка Бахрамова.У фіналі домашнього для англійців ЧС 1966 суперником британців була збірна ФРН. У перші 90 хвилин матчу футболісти обох збірних переможця не виявили, забивши один одному по два голи. Розв'язка наступила в овертаймі.На 11-й хвилині додаткового часу Джеффрі Херст невідпорно пробив по воротах німців, м'яч ударився об поперечину, а потім відскочив по стрічці воріт і вилетів в поле. Куди саме він відскочив - за лінію або потрапив в неї, - все ще велике питання. Головний арбітр Готфрід Дінст не взяв на себе відповідальність і віддав рішення на відкуп радянському лайнсмена Тофіку Бахрамову, який без найменших вагань зарахував гол. Збірна Англії вийшла вперед і незабаром закріпила перевагу, вигравши фінал з рахунком 4: 2.Довгі десятиліття не припиняються суперечки про те, чи правильне рішення прийняв Тофік Бахрамов. Навіть після того, як британський телеканал Sky Sports змоделював на комп'ютері момент взяття воріт, «довівши» правоту судді, німці не погодилися з цим вердиктом.

 

11. Провокація Матерацці = голова Зідана

Матч: Італія - Франція (1:1, пен 5:3) 2006 рік

На 109-й хвилині фінального матчу між Італією і Францією кращий гравець гальських півнів Зінедін Зідан буцнув головою в груди захисника суперників Марко Матерацці. Арбітр з Аргентини Орасіо Елісондо не бачив епізоду, але, порадившись з резервним суддею іспанцем Медіною Канталехо, видалив француза з поля. Лють Зідана викликав пасаж Матерацці, великого майстра провокацій, шепнувшего на вухо Зізу: "Я вважаю за краще таких повій, як твоя сестра". Пізніше звучали думки про те, що Зідан, мовляв, показав себе мужиком, але прославлений спортсмен насамперед поступив непрофесійно. По-перше, на полі багато чого говорять, і півзахисник за довгу кар'єру міг би до цього і звикнути. По-друге, хто в підсумку підняв над головою кубок світу?

 

12. Непомічений гол Лемпарда

Матч: Німеччина - Англія (4:1) 2010 рік

                             

    У 2010 році німці зусиллями уругвайського арбітра Хорхе Ларріонда розплатилися з англійцями за 1966 рік. В 1/8 фіналу в матчі Англія-Німеччина за рахунку 2:1 на користь німців півзахисник англійців Френк Лемпард з лінії штрафного витонченим «парашутом» запустив м'яч «за шиворіт» Ноєра. М'яч вдарився об перекладину і відскочив за лінію воріт, майже в метрі від неї, а після вискочив в поле. Однак ні головний арбітр, ні його помічники, не зафіксували взяття воріт. Вони зажадали, щоб гра продовжилася.Той матч англійці програли з рахунком 4:1 і в черговий раз «на щиті» покинули чемпіонат світу. Як би закінчилася гра, якби рахунок став 2:2, залишається тільки здогадуватися.                         

     

 

13. 3 жовті картки         

Матч: Австралія - Хорватія (2:2) 2006 рік

Навіть найавторитетніші арбітри під час найвідповідальніших змагань здатні допускати грубі помилки. Свідченням цьому є матч збірних Австралії та Хорватії, який в рамках ЧС-2006 обслуговував англієць Грем Полл.У заключному поєдинку групи F Хорватія і Австралія розігрували між собою другу путівку в плейф-офф, і матч вийшов по-справжньому спекотним. Грем Полл, судячи з усього, не витримав напруження боротьби і допустив грубу помилку. Він не відправив до роздягальні хорвата Йосіма Шимунича, незважаючи на те, що останній отримав дві жовті картки. І лише тоді, коли футболіст заслужив третій «гірчичник», арбітр виправився і зажадав, щоб гравець покинув поле.Відзначимо, що Грем Полл на ЧС-2006 був одним з головних кандидатів на суддівство у фіналі. Однак груба помилка не дозволила йому це зробити. Більше матчі Мундіалю він не обслуговував, а в фіналі довірили працювати аргентинцеві Орасіо Елісондо. Грем Полл ж незабаром і зовсім завершив суддівську кар'єру.          

                         

 

14. Сенсаційна поразка Угорщини

Матч: Угорщина - ФРН (2:3) 1954 рік

   

Неймовірна команда Пушкаша в 1954 році переважала всі збірні за класом та підбором виконавців, і закономірно мала стати чемпіоном світу. Однак не судилося, забивши двічі протягом 9 стартових хвилин, мадяри пропустили 3 голи. Однак більшої гіркоти в цій поразці додає той факт, що арбітри відмінили чистий гол того ж Ференца Пушкаша на 86 хвилині, завдяки чому німецька збірна здобула свій перший трофей, а на груповому етапі угорці не залишили шансів своєму супернику, розбивши їх з рахунком 8:3

 

15. Очевидна допомогу збірної-господарю турніру

Матч: Південна Корея - Іспанія (0:0, пен 5:3) 2002 рік

На домашньому чемпіонаті світу збірна Південної Кореї грала самовіддано, грамотно і дисципліновано. Але в матчі з іспанцями корейцям цього не вистачило,і в потрібний час на допомогу прийшов арбітр.Подолавши групову стадію і не без допомоги арбітра обігравши в 1/8 фіналу Італії, в чвертьфіналі Корея зустрілася зі збірною Іспанії. Основний час матчу завершився з рахунком 0:0, а в серії пенальті господарі виявилися сильнішими. Але все могло закінчитися ще в перші 90 хвилин зустрічі, якби не єгипетський арбітр Аль-Гандур. Спочатку він не зарахував автогол корейців, а після відмінив взяття корейських воріт іспанцями, зафіксувавши сумнівний фол.

 

16. Нефарт команди Лобановського

Матч: СРСР - Бельгія (3:4) 1986 рік

Показавши неймовірну гру протягом групового етапу, команда розгромила Угорщину 6:0, розписала мирову із діючим чемпіоном Європи Францією 1:1, експерементальним складом обіграла Канаду 2:0. Збірна СРСР вважалася одним із фаворитів на звитягу, а в перемозі над бельгійськими "червоними дияволами" ніхто не сумнівався, та на заваді став арбітр. В матчі 1/8 фіналу проти Бельгії судді зарахували 2 голи з метрового оффсайду спочатку Енцо Шіфо, а потім Яна Кулеманса. На сьогоднішній день й досі точяться суперечки щодо цього матчу, а бельгійці вважають, що за правилами обіграли радянських колег.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты