Tribuna/Футбол/Блоги/FootUAball/26 найкращих. Хто може поїхати на ЄВРО-2020(1)

26 найкращих. Хто може поїхати на ЄВРО-2020(1)

Це якщо ніхто не отримає травми і не вилетить на тривалий термін.

Блог — FootUAball
4 мая 2021, 20:42
23
26 найкращих. Хто може поїхати на ЄВРО-2020(1)

Це якщо ніхто не отримає травми і не вилетить на тривалий термін.

Шевченко минулого тижня оприлюднив розширений список гравців, які поїдуть на підготовчий збір: (тут без Коноплянки, його додали пізніше):

Тепер, коли до Євро залишилося трохи більше місяця, і головний тренер оголосив попередній склад для підготовки до турніру найкращих збірних Європи. Можна пофантазувати/припустити, виходячи з тих ігор, які були за останній рік нашої збірної, кого можна було б взяти на турнір.

Воротарі:

Бущан Георгій(Динамо)

Перший номер київського клубу, який уже встиг дебютувати за збірну та отримати як гру-бенефіс (проти Іспанії), так і матч, який хотілося б забути всім, у тому числі й Георгію (проти Франції). Голкіпер найкращої команди України, з ігровою практикою.

Анатолій Трубін(Шахтар)

Ще після минулого матчу за Суперкубок, де я писав про необхідність змін у Шахтарі, інакше - провал (так, до слова, і сталося практично через рік) і під тим постом отримував масу коментарів, "що рівень цього Трубіна - оренда в Маріуполь". Через рік критики змінили свою думку, особливо після феєричних матчів проти Інтера та матчу у Києві проти мадридського володаря "13-ти вухатих кубків". І при цьому, витіснити Пятова, який не раз, ще за часів Луческу в Шахтарі, втрачав місце у стартовому складі та доводив, що він боєць і готовий боротися за місце у складі – це ще один плюс Трубіну (не будемо поки що говорити про непідтверджений факт конфлікту Андрія із тренером).

Пятов Андрій(Шахтар)

Так, той самий, котрий зіграв за сезон у Шахтарі 7! матчів. Ігрова форма далека від ідеалу, заслужений програш конкуренції у клубі молодому голкіперу. Але як капітан збірної і як гравець, завдяки якому головна команда країни пройшла успішний відбір на ЄВРО, плюс виграла групу Ліги Націй та за всі заслуги перед збірною, за 96 матчів, заслужив отримати виклик. Ще один аргумент - можливість розширити заявку ще на + 3 особи замість стандартних 23-х, одне місце - легенді, для якого, це може бути останній виклик до лав національної команди.

Захисники:

Караваєв Олександр(Динамо)

Гравець, який вже знає вимоги тренерського штабу збірної ( особливо його функції на позиції правого захисника), плюс форма, яку футболіст набрав при Луческу в Динамо досить пристойна. І взагалі, просто інших варіантів, кращих, ніж Караваєв на позицію правого захисника зараз немає.

Ілля Забарний(Динамо)

Футболіст, про якого рік тому могли знати мінімум футбольних людей, хіба що ті, хто вивчає молодіжні першості України. Ще рік тому деякі тренери молодіжки ДК відзначали його ігрові якості (хороша перша передача, високий відсоток виграних єдиноборств), але залучався Ілля лише до тренувань першої команди. Але після приходу Луческу Забарний став лідером оборони київського клубу, і навіть викликався Шевченком раніше і встиг дебютувати за збірну. І як на мене, на даний момент - один з найкращих молодих футболістів України.

Матвієнко Микола(Шахтар)

Основний футболіст збірної України, донецького Шахтаря, має ігрову практику, знає вимоги штабу Шевченка, єдине, що хвилює – спад форми як донецького клубу, так і всіх його гравців, зокрема, футболістів оборони.

Кривцов Сергій(Шахтар)

Все те саме, що й було написано вище про Миколу, ось тільки тут одне питання. Особисто моя думка - це футболіст середнього рівня, але аж ніяк не рівня ЛЧ/Євро, про що раніше вже я писав. Але на даний момент альтернатив мало, але все-таки сподіваюся, що на відбіркових матчах до ЧС заміна таки знайдеться.

Миколенко Віталій(Динамо)

Отримував ігрову практику як на позиції лз, так і на позиції цз (через травми в Динамо на початку сезону), хоча форма "Миколи", як його часто називають одноклубники, викликає питання. Тому не думаю, що його місце у стартовому складі гарантовано. Хоча з усіх футболістів, на позицію лз він навіть за своєї не топової форми він - найкращий.

Попов Денис(Динамо)

Через травми провів не так багато матчів, хоча якби не було проблем зі здоров'ям, зіграв би набагато більше. З усіх 4-х центральних захисників, за формою, ігровою практикою він все-таки четвертий, але має всі шанси, що б у майбутньому бути одним із основних центрбеків України, абсолютно в цьому впевнений.

Михайличенко Богдан(Андерлехт)

Почав отримувати ігрову практику у другій половині сезону, хоча після дебютних матчів за збірну у мене були двоякі емоції: є класна стартова швидкість, особливо - на великій дистанції, що для крайніх захисників/фулбеків зараз дуже важливо мати "при собі", але є великі питання щодо гри в обороні. Ймовірність потрапляння у список 26-ти невисока, але якщо покаже себе на зборах - зможе поїхати на свій перший великий міжнародний турнір.

Корнієнко Віктор(Шахтар)

Якби не травма, отримана у матчі з Динамо, то був би як основним захисником у Шахтарі, так і одним із кандидатів у збірну. Те, як він увірвався до складу, у зв'язку з ковідом у донецькому клубі у період єврокубкових матчів(плюс чемпіон світу U-20) і маючи усі характеристики для лз - це саме той гравець, який дуже потрібен для нинішнього футболу( в атаці активний, і в захисті відпрацьовувати не забуває, плюс - наш, українець, для ліміту важливо). Єдине питання - його форма, так що ймовірність того, що він входитиме до 26-ти, які поїдуть на Євро – невеликі, але все залежить від роботи на зборах.

Центральні півзахисники:

Зінченко Олександр(Манчестер Сіті)

Один із трьох футболістів, без яких збірна зараз – вже не та. Плюс, багатофункціональний футболіст, здатний зіграти як у центрі поля, так і на лівому фланзі захисту, але в збірній він потрібен у центральному трикутнику.

Маліновский Руслан(Аталанта)

Другий футболіст із нашого "золотого трикутника в центрі поля". Футболіст, який набрав просто неймовірну форму в одній із найскладніших ліг Європи - Серії А, і не забуваймо про тренера - неймовірно вимогливий тактик і в якого є принципи, заради яких готовий відмовитися від свого ключового футболіста півроку тому.

Степаненко Тарас(Шахтар)

Останній футболіст із цього списку трьох найважливіших футболістів збірної. Єдине, що бентежить – хронічна травма коліна, яка турбує Тараса вже кілька років, і через яку він не грав близько 10 матчів за Шахтар, де донеччани саме примудрилися провалити та програти усе, що тільки можливо у цьому сезоні(натяк на неймовірну залежність від Степаненка в Шахтарі та у відсутності гідної йому заміни). Головне - щоб ця травма не турбувала його ані під час Євро, ані на зборах, бо проблем і без цього у Шевченка буде вистачати.

Сидорчук Сергій(Динамо)

Футболіст, як і багато хто в київському клубі після приходу Луческу, покращив свою гру. При тому, що у збірній він використовувався на позиції Степаненка, все-таки його беруть як екстрену заміну Тарасові.

Буяльський Віталій(Динамо)

Ніхто не знає, через що Шевченко не викликав футболіста, який став одним із лідерів київського клубу цього сезону: хтось каже, що не підходить для тактики, дехто - що в тренера та футболіста конфлікт, але факт залишається фактом - заявка велика і треба брати найкращих. Буяльський - один з таких.

Шапаренко Микола(Динамо)

Рік тому футболіст грав у дублі, а зараз – основний в клубі, який гратиме у групі ЛЧ. Його легкість у поводженні з м'ячем, рухливість, досить непогана швидкість як для півзахисника в центрі, хороша гра в пас - все це дає можливість у майбутньому стати одним із лідерів збірної, і у разі неможливості будь-кого грати з нашого "тріо в центрі", він - один із претендентів на потрапляння у стартову 11-ку.

Бондаренко Артем(Маріуполь/Шахтар)

Можливо, одного-двох футболістів Шевченко зможе взяти когось з перспективної молоді на Євро, якщо хтось з них себе зможе довести, що вони вартують місця в заявці. Після зборів Шахтаря минулої зими всі відзначали Бондаренка, плюс у хлопця дуже хороша статистика в Маріуполі - в клубі, який ближче був до вильоту, ніж до єврокубків. І взагалі, характер хлопця показав те, що він може себе проявити на тренувальному зборі збірної і, можливо , відвоювати своє місце у заявці.

Коваленко Віктор(Аталанта)

Практики у другій половині сезону - 7 хвилин. Сказати, що збірної без нього складно - це навряд, він не є ключовим футболістом, а на заміну лідерам є кого поставити (Шапаренко, Буяльський). Він добре фізично підготовлений гравець та тактично розумний футболіст, але практики у нього дуже мало(немає), але більш ніж упевнений, що його Шевченко візьме з собою, аргументуючи, що Віктор розуміє принципи гри збірної. Готовий у коментарях навіть поставити парі з кимось).

Флангові півзахисники:

Зубков Олександр(Ференцварош)

Зараз у всіх перед очима буде 200-відсотковий момент Саші у матчі з казахами, який було важче не реалізувати, ніж реалізувати. Але через проблеми на флангах атаки у збірній, не викликати Зубкова, який має практику в клубі групового етапу ЛЧ(не кожен і цим може хвалитися серед наших футболістів атаки) і має непогану статистику, це було б злочином.

Циганков Віктор(Динамо)

Лідер Динамо, хороша статистика(14+4), хороша форма, начебто вирішив проблему із частотою отримання травм, на чому акцентував увагу Луческу на початку сезону. У матчах збірної минулого року був одним із найкращих, тому сумнівів у тому, чи варто його брати на Євро - бути не повинно, чого не скажеш про деяких наступних кандидатів.

Ярмоленко Андрій(Вест Хем)

Зміна тренера – погані результати клубу – травма (чергова за останні 3 роки) – зміна тренера – результати клубу покращилися – тривале відновлення після травми – відсутність ігрової практики, яку Андрій до травми здебільшого, отримував лише у збірній – невизначеність у своєму майбутньому. Останні кілька років для Андрія можна описати одним словом: біль. При тому, що з двох "вічно перспективних вінгерів Західної Європи" Андрій був трудягою, чого не скажеш про Коноплянку, але травми фактично зламали йому кар'єру у Європі. Але так виходить, що якщо навіть і не грою, то як мінімум, авторитетом/досвідом/заслугами перед збірною заслуговує потрапити в заявку на ЄВРО, яке, можливо, буде останнім великим турніром у його міжнародній кар'єрі.

Марлос(Шахтар)

Це якраз той випадок, коли у футболіста є ігрова практика, і непогана статистика, але те, яким був Марлос рік тому і зараз – це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Через вік, насамперед, його в Шахтарі перевели ближче до центру поля, але й там він вже не може показувати феєрію, до якої ми усі звикли. На жаль, у Шевченка зараз не така ситуація, як була до пандемії, коли було 17-18 футболістів, які мали і практику, гарну ігрову форму, і просто було натхненні результатами та грою збірної. Тому зараз потрібно обирати з тих, яких можна, і якби був один-два вінгери, які були б кращими за Марлоса, навряд чи бразильський українець отримав би виклик, а так, швидше за все, його візьмуть на Євро.

Коноплянка Євген(Шахтар)

Спочатку всі були здивовані тим, коли побачили список тих, хто поїде на підготовчий збір збірної та не побачили там Коноплянку, згадуючи те, як Шевченко його викликав, коли той не мав ігрової практики. Потім усі пригадали, що у Жені травма, і те, що він не отримав виклик, одже, травма виявилася серйозною. Але за кілька днів все ще більше здивувалися – Коноплянку все-таки додали до списку. Тут єдиний фактор, який я бачу, і про який багато експертів кажуть – суто для підтримки позитивної атмосфери. Ми всі розуміємо, що на Євро легких ігор не буде, а з нашими проблемами, то кожна гра буде складною "у квадраті". І саме в такі моменти іноді потрібна саме та "душа компанії", яка зможе якось розрядити обстановку, підтримати морально , якщо не допомогти на футбольному полі, то робити все від себе можливе, аби принести користь за його межами.

Нападники:

Яремчук Роман(Гент)

Найкращий з форвардів на даний момент: ігрова практика є, чудово розуміє вимоги тренерського штабу, 20+6 за системою гол+пас. Тут не тільки гарантія попадання в заявку на Євро, а й 100% місце у стартові 11-ть.

Довбик Артем(Дніпро-1)

Отримав виклик, тому що набрав як для гравця середнього рівня УПЛ досить непогану форму. І вцілому, потенціал у Артема - дуже високий, треба лише знайти свою команду та свого тренера - і буде "бомба", а не гравець!

PS

Всі, в тому числі і сам тренер розуміють, що ця заявка на Євро, незалежно від того, чи візьмуть тих, кого я припустив, чи оберуть інших, це буде список більшості з якого - "за колишні заслуги і всупереч усім проблемам". Травми, спад форм, емоційна спустошеність деяких футболістів (і фізична теж) – це всі ті проблеми, з якими Шевченко зіткнеться, і йому доведеться вирішувати їх, адже всі розуміють, що це Євро для багатьох останнє – і на відборі до ЧС будуватиметься вже нова збірна, а хто її будуватиме - теж поки що невідомо, судячи з останніх заяв. І дуже не хотілося б, аби усі ці фактори зіграли з нами той самий злий жарт, що і на Євро, тільки 5 роками раніше: з трьома поразками і статистикою 0:5 за сумою трьох зустрічей. Ой, як не хотілося б.

Андріє Миколайовичу, будь ласка, зробіть так, щоб після закінчення пандемії, Вам і всьому Вашому тренерському штабу, і всім футболістам аплодував 70-тисячний Олімпійський. Країні потрібно щось позитивне в такий тяжкий час, ми у Вас віримо!

фото: УАФ, tsn.ua, football24.ua, sport.24tv.ua, glavkom.ua, ua-football.com, sport.ua.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты