Tribuna/Футбол/Блоги/Про все крім футболу/10 популярних видів спорту, про які в Україні навіть не чули

10 популярних видів спорту, про які в Україні навіть не чули

Гельський футбол, герлінг, сепактрау – види спорту, про які ви нічого не чули.

15 марта 2017, 13:04
12
10 популярних видів спорту, про які в Україні навіть не чули

Гельський футбол, герлінг, сепактрау та інші – в підбірці блогу «Про все крім футболу».

1. Гельський футбол

Гельський футбол – це національний вид спорту ірландців. Його ще називають пейл або кайд. Це суміш футболу, баскетболу і регбі. Вважається, що гельський футбол – це один із найдавніших видів спорту, у який досі грають. Гельський футбол грають на звичайному футбольному стадіоні, але з трохи меншими розмірами. До складу однієї команди входить 15 чоловік разом з воротарем. Ворота у гельському футболі схожі на футбольні, тільки штанги продовжені вверх. Забивати гол можна лише ногою, а от віддавати пас можна як ногою, так і рукою стиснутою в кулак. Гол забитий у футбольні ворота оцінюється в три очки, а якщо пробити вище перекладини, то команда отримує один бал. Матч триває 2 тайми по 35 хвилин. На Всеірландський футбольний фінал у вересні-жовтні 2016 року у Дубліні прийшло понад 82 тисячі глядачів. 

2. Герлінг

Герлінг – це ще один традиційний ірландський спорт. Але на відміну від гельського футболу, у герлінг грають ще й у інших країнах, де проживає багато ірландців: Новій Зеландії, Південній Африці, Аргентині. У герлінгу все схоже до гельського футболу: поле і ворота. Головна відмінність у тому, що у кожного гравця є ключка, а м’яч маленький, як у тенісі. Грають також дві команди по 15 чоловік разом з воротарем. Тривалість гри – 2 тайми по 30 хвилин. Очки нараховуються також відповідно до способу забиття голу: 3 очки, за гол у футбольні ворота, і 1 бал за гол між штангами і над перекладиною. Гравці грають у спеціальних захисних шоломах, адже м’яч після удару ключкою у повітрі може летіти із швидкістю 150 км/год. На фінальні поєдинки з герлінгу приходить подивитись понад 80 тисяч глядачів. Жіночий варіант герлінгу називається камоджі. 

3. Лакрос

Традиційний канадський вид спорту, який пішов від давньої гри в м’яч багатавей. У цю гру грають із спеціальними ключками – кросами, довга ручка із сіткою на кінці. Гравці грають у захисних шоломах, адже маленький м’яч викинутий із кроса летить із шаленою швидкістю. Розміри поля, як у футболі, а на різних сторонах поля знаходяться квадратні ворота із розміром 1,83 метра, у які потрібно закинути м’яч не заходячи у межі кола, яким вони обведені. Грають у лакрос 10 на 10 чоловік. Лакрос після Канади став популярним і в інших країнах: США, Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії, ПАР. Цей вид спорту навіть був представлений на Олімпіаді у 1904 і 1908 році. Ще тричі лакрос був на Олімпійських іграх як демонстраційний вид спорту. В Україні лакрос офіційно не визнаний, але є ентузіасти, які ним займаються. 

4. Сепактакрау

Волейбол ногами, який дуже поширений у Південно-Східній Азії. Також у нього грають у Канаді, США та Японії. Грають у сепактакрау спеціальним м’ячем зробленим із ротангу – висушених стебел ротангової пальми, зараз використовують інші матеріали для виготовлення м’яча. Грають сепактакрау на бадмінтонному корті. У кожній команді – по три гравці. Матч триває до перемоги у двох сетах, у кожному з яких потрібно набрати 21 очко або мати перевагу у два пункти, максимальна кількість очок однієї команди у одному сеті – 25. У третьому вирішальному сеті грають до 11 очок. 

5. Австралійський футбол

Найпопулярніший вид спорту у Австралії. Місцеві його називають просто – футі. Австралійський футбол дуже схожий на регбі, але має свої відмінності. Грають команди, що складаються і 18 чоловік, на полі овальної форми, яке нагадує регбійний м’яч. Завдання команд забити м’яч у ворота, які обмежені чотирма штангами без перекладин. Забити гол можна і ногою, і рукою. Якщо гравець ногою влучає між внутрішніми штангами, його команда отримує 5 балів, якщо ж між зовнішніми або влучає у штангу, то це тільки один бал. Також один бал можна отримати, якщо гол забитий рукою. Цей вид спорту популярний виключно у Австралії та Океанії. Незважаючи на це є вдосталь українців, які вписали своє ім’я у історії австралійського футболу. В середньому матч з австралійського футболу збирає понад 30 тисяч глядачів, а на фінальні ігри приходять 100 тисяч глядачів. Відбуваються товариські матчі між командами із австралійського футболу із командами гельського футболу за змішаними правилами.

6. Нетбол

Нетбол вигадав Джеймс Нейсміт, як різновид баскетболу для жінок. Згодом нетбол став самостійним видом спорту, але так і залишився спортом жінок. Ігри змішаних команд також влаштовують, але вони не такі популярні, як жіночі поєдинки. Хоча придумали нетбол у США, але найпопулярнішим цей вид спорту став у Австралії та Новій Зеландії. Саме ці дві збірні майже постійно потрапляють у фінал чемпіонату світу. Також нетбол популярний у Англії, Ямайці, Тринідад і Тобаго. Гра відбувається на майданчику, схожому на баскетбольний. Грають у нетбол 7 на 7 гравців. Нетбол менш контактний, аніж баскетбол, тут гравці не мають права переміщатись із м’ячем, а лише віддавати паси. Гра триває 4 періоди по 15 хвилин. Завдання команд – набрати якнайбільшу кількість очок, закинувши м’яч у кільце, яке прикріплене до довгої палиці на висоті 3 метри. У 1995 році МОК навіть визнав нетбол Олімпійським видом спорту, але у програму Олімпіади спорт так і не потрапив. В Україні нетбол також грають: все розпочалось із того, що його ідею привезли українські переселенці у Австралії.

7. Крікет

Одна із найпопулярніших ігор у Індії, Пакистані, Австралії, країнах Карибського Басейну. Крикет – це гра із битою і м’ячем, головним завданням якої є збити перекладину із дерев’яних ворітець. Крикет дуже схожий на бейсбол, принцип гри приблизно такий ж. Бали нараховуються за кількість пробіжок після відбиття м’яча. Гра відбувається на овальному полі. На полі стоять дерев’яні малі ворота, перекладину з яких стараються по черзі збити обидві команди. У складі кожної команди грає 11 гравців. В Україні крікет практично не відомий. Хоча деколи можна побачити індійських та пакистанських студентів, які грають у свій національний вид спорту.

8. Крокет

Крокет не потрібно плутати із крікетом. Це абсолютно різні види спорту. Цей вид спорту був винайдений у Франції для проведення дозвілля, але згодом він набув серйозного розголосу і став дуже популярним у США та Англії. У крокеті грають спеціальним молотком і м’ячем. Головне завдання команди - прокотити м’яч через спеціальні встановлені малі ворота, розміри яких 25 на 25 см. Гра відбувається на трав’яному або земляному покритті. Найсерйозніші матчі із крокету називаються тест-матчі і тривають п’ять днів. Такі матчі складаються із двох інінгів.

8. Велобол

Винайшов велобол Нік Кауфман, велофігурист німецького походження, який проживав у США. Він показав у рідному місті нову гру, яка поширилась по США, а також по Європі. Існує весела легенда, що ідея створення цього виду спорту Кауфманові прийшла під час прогулянки, коли він колесом велосипеда відсунув малого песика. У велоболі дуже багато різновидів, але найпопулярніший різновид цього виду спорту, коли гра відбувається в залі, а команди складені із двох гравців. Гра триває 2 тайми по 7 хвилин. Забити гол у велоболі можна переднім або заднім колесом велосипеда, а також головою чи тулубом, але при цьому не торкаючись землі після удару. Велобол найбільш популярний у Німеччині, Чехії, Швейцарії, Австрії, Франції, Данії, Японії, Словаччині. Кожного року проходять чемпіонати світу та кубки світу з цього виду спорту. Є також різновиди велоболу, де грають 6 на 6 і 5 на 5 на половині футбольного поля чи на футзальному майданчику, але вони не такі популярні.

9. Кабадді

Якщо усі попередні ігри схожі на інші види спорту, то кабадді не схоже ні на що. Цю гру придумали у Азії і вона дуже популярна в Індії, Пакистані, Ірані. Але на чемпіонатах світу виступають і команди Німеччини, Великобританії, Іспанії, Норвегії, Аргентини, Канади. Ця гра із 1990 року постійно представлена на Азіайських іграх. У кабадді грають команди по 12 чоловік, семеро з яких – безпосередньо на майданчику. Гра відбувається на двох половинах поля розмірами 12,5 на 10 метрів. Гравець команди, що атакує переходить на чужу половину поля і кричачи постійно «Кабадді! Кабадді!» повинен рукою або ного доторкнутись до суперника і втекти на свою частину. Команда, що захищається в свою чергу повинна зловити гравця, якщо він припинить кричати, а зробить вдих. Гравець, якого зловили вибуває з гри. Гра проходить до тих пір, поки одна з команд не втратить всіх гравців. На чемпіонатах світу з кабадді постійно перемагає Індія.

10. Слембол

На відміну від решти ігор слембол дуже молодий вид спорту. Слембол придумав Мейсон Гордон, він хотів створити суміш різних видів спорту, який буде схожий на відеоігри. Слембол схожий на баскетбол, але із тією відмінністю, що біля обох кошиків є 4 батути, по яких скачуть спорстмени і забивають м’яч в кільце. Гра триває 4 четверті по 5 хвилин. У кожній команді грає 4 спортсмени. У слемболі можна набрати 2 або 3 очки. 2 очки гравець набирає, якщо не доторкається кільця, якщо гравець виконує слемданк, або попадає з-за триочкової лінії, то отримує 3 очки. На відміну від баскетболу, у слемболі дозволяється силовий контакт. Слембол популярний у США, де створена ліга, у інших країнах в слембол практично не грають.

 

А ще є фістбол, пушбол, корфбол, алтимат, поло на конях, велополо, петанк та інші захоплюючі види спорту.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов