Tribuna/Футбол/Блоги/Мій український футбол/Чорний листопад. «Металіст Харків»

Чорний листопад. «Металіст Харків»

Блог «Мій український футбол» підводить підсумки року срібного призера минулого сезону.

20 декабря 2013, 22:44
8

 

Очікування

Срібло, яке «Металіст» здобув у минулому сезоні, давало привід для великих сподівань на цей сезон. У Харків вперше в історії завітає ЛЧ, що є грандіозною подією для всього міста. Також команда дозріла для нових висот у чемпіонаті, після здобутого срібла ніхто не збирався зупинятися на досягнутому, а навпаки, головним завданням на сезон у Прем’єр-лізі, з вуст керівництва, - є золоті медалі.

Влітку команду поповнили якісні, висококваліфіковані гравці, що підтвердило всі амбіційні заяви керівництва клубу. Тому на цей сезон весь Харків та й вся Україна чекали, затамувавши подих.

Реальність

У листопаді жодної перемоги у трьох матчах, і як результат - на зимові канікули команда пішла із дефіцитом у 5 очок від «Шахтаря», а повинна була б навпаки лідирувати з запасом у ці ж 5 очок мінімум

«Металіст» провів відмінну підготовку до історичного сезону і на старті просто всіх змітав на своєму шляху. З перших турів харківський клуб захопив лідерство в УПЛ. Команда впевнено пройшла перший кваліфікаційний раунд ЛЧ, не залишивши каменя на камені від грецького «ПАОКа». Але почути гімн ЛЧ Харкову, на жаль, не судилося. Не втішна новина прийшла з Лозанни, «Металіст» відсторонили на один рік від єврокубків за договірний матч з «Карпатами». Ця справа розглядалася не один рік, і дивно, чому рішення винесли саме у той рік, коли команда досягла незнаних успіхів і вийшла добросовісно до ЛЧ.

Ця новина на якийсь час навіть згуртувала ображений колектив, і «Металіст» на фоні злості продовжував нарощувати оберти і відриватися від суперників. Проте після вдалої серії у чемпіонаті у деяких футболістів змінилося ставлення до гри, почалися зайві балачки про те, що деякі гравці хочуть покинути команду. Все це залишило слід на якості гри, а коли ще ФФУ у справі про Дішленковича підлило масло у вогонь, «Металіст» зовсім розкис. Та і зняття з чемпіонату «Арсенала» теж вплинуло на гравців, три тижні без матчів, звичайно що розбалансовують колектив. У листопаді жодної перемоги у трьох матчах, і як результат - на зимові канікули команда пішла із дефіцитом у 5 очок від «Шахтаря», а повинна була б навпаки лідирувати з запасом у ці ж 5 очок мінімум.

Перспективи

Важко розмірковувати про перспективи «Металіста». І у світлі того, що в команді зараз відбувається справжній переворот, багато хто хоче залишити команду, і невідомо як вона буде виглядати у березні. Але точно стверджувати можна одне – «Металіст» гратиме у наступному році в єврокубках, не можу сказати в якому саме турнірі, але гратиме.

Мирон Богданович Маркевич досвідчений, якісний та висококваліфікований тренер, який дуже давно з командою, і нижче свого рівня харків’яни точно не впадуть. Чи вистачить цього, щоб конкурувати за зону ЛЧ, складно сказати, але те, що команда буде на хорошому рівні, - це точно. Взимку тренер розбереться із проблемами, які накопичились, і ми знову побачимо той «Металіст», до якого всі звикли.

Лідер

Ніякий новий гравець не зможе замінити такого харизматичного майстра, яким є Хосе Ернесто Соса

Хосе Ернесто Соса є справжнім лідером нинішнього «Металіста». Його вклад у результат та прогрес команди важко переоцінити. Капітан завжди веде команду за собою, і у самий складний момент саме він є вожаком, який може підняти моральний дух команди та переломити хід непростого матчу або добити суперника у потрібний момент. Матчі з «Шахтарем», «Динамо», «Карпатами», «Металургом З», «Арсеналом» та «Іллічівцем» це яскраво підтвердили. Та і в інших матчах Соса був одним з кращих і розпочав далеко не одну гольову атаку своєї команди.

Зараз є інформація, що заради потрапляння на ЧС Соса бажає піти у оренду до кінця сезону, щоб бути у полі зору тренера збірної Аргентини. Якщо це станеться, це буде надзвичайно болючий удар по амбіціям «Металіста». Ні в якому разі не можна втрачати свого капітана у ключовий момент сезону. Ніякий новий гравець не зможе замінити такого харизматичного майстра, яким є Хосе Ернесто Соса.

Відкриття

Павло Ксьонз провів вражаючу першу частину сезону, починаючи цей чемпіонат в «Карпатах» і провівши навіть два матчі за левів, він перебрався у «Металіст». Одразу ж Мирон Богданович довірив місце у старті українському футболісту, і той своєю відмінною грою просто витіснив залізобетонного гравця основи Крістьяна Вільягру. Ксьонзу був не потрібний час на адаптацію, він одразу зрозумів в який футбол грає команда і чого вимагає від нього головний тренер. У складі «Металіста» Павло провів 13 матчів у чемпіонаті - 10, із яких він починав із перших хвилин. У його активі дві результативні передачі, неодноразові гострі підключення до атаки і небезпечні удари по воротам суперників.

Не зрозуміло тільки одне, чому Ксьонза ще не викликали до національної збірної України, його рівень гри зовсім не поступається тим гравцям, які грають на позиції правого захисника. 

Розчарування

Крістіан Вільягра несподівано став головним розчаруванням першої частини сезону. Усього п’ять матчів чемпіонату в основному складі провів Крістіан після появи в команді Павла Ксьонза. Спочатку здавалося, що Вильягру бережуть на важливі ігри, і він сидить на лавці через ліміт на легіонерів, проте в тих матчах, в яких він з’являвся з перших хвилин, його рівень гри, м’яко кажучи, зовсім не вражав. На жаль, від того Вільягри, до якого всі звикли за останні три сезони, не залишилось ні сліду. І він реально на разі поступається за рівнем гри Павлу Ксьонзу.

Трансфер

Дієго Соуза – найкращий літній трансфер «Металіста». Багато хто скептично віднісся до цієї покупки, мовляв немолодий, нестабільний, довго не затримується на одному місці. Проте Соуза спростував своєю грою всі сумніви.

Маркевич традиційно кинув свого новачка одразу в бій, було помітно, що він ще далекий від оптимальних кондицій, проте з кожним наступним матчем Дієго все більше розумів партнерів і згодом став просто незамінним гравцем у складі «Металіста». Він  виконує великий об’єм роботи та цементує центр поля, і веде майже всю гру харків’ян. Також на його рахунку три голи і три результативні передачі.  

Найкращий матч

15-е вересня 2013 року. «Металіст» - «Динамо» - 3:0. Саме матч з «Динамо» був найкращим, на той момент здавалося, що у «Металіста» просто немає конкурентів у чемпіонаті. «Металіст» не залишив жодного шансу «Динамо», після більш-менш рівного першого тайму, у другому підопічні Маркевича не дали нічого створити киянам, а вкінці матчу просто надіслали їх у тотальний нокаут, тим самим підтвердивши реноме лідера.

Цікаво, що саме після цього впевненого тріумфу у команди якийсь механізм вийшов із ладу, і почалися неприємності. Цілком можливо, що гравці у якійсь мірі спіймали зіркову хворобу або зайву самовпевненість.

Найгірший матч

10-е листопада 2013 року. «Металург Д» - «Металіст» - 3:0. Матч  у Донецьку остаточно запевнив, що з командою не все в порядку, точніше зовсім не в порядку. Самовпевненість деякої групи гравців, розмови про ймовірні трансфери та неприємна ситуація з Дішленковичем негативно позначились на мікрокліматі команди та явно підкосили і її головного тренера, який зізнався, що такої жахливої гри за його часів у «Металісті» ніколи не було, і ціла група гравців покине команду взимку. 

Кадр

У важливий момент замість того, щоб бути з командою, він своєю поведінкою просто зрадив всіх, починаючи від Маркевича, закінчуючи звичайним вболівальником «Металіста»

Бурхливий сплеск негативних емоцій, адресований головному тренеру та всій лаві запасних, яскраво продемонстрував ставлення Гомеса до «Металісту». У важливий момент замість того, щоб бути з командою, він своєю поведінкою просто зрадив всіх, починаючи від Маркевича, закінчуючи звичайним вболівальником «Металіста». Цей показовий епізод доводить, що Гомеса турбують тільки власні амбіції і аж ніяк не командні. З такими футболістами чемпіонат не виграти – це однозначно

Цитата 

«Посеред сезону змінюють пункт у регламенті, щоб Дішленкович потрапив під ліміт на легіонерів. Не приймають рішення, яке буде діяти, скажімо, з наступного сезону, а повністю змінюють пункт у регламенті по ходу чемпіонату. У мене таке враження, що у нас в футболі влади взагалі немає. Хто там нагорі виносить свої вердикти, незрозуміло. Просто комусь щось в голову прийшло і все» - саме так відреагував Маркевич на ситуацію з Дішленковичем.

З тренером важко не погодитись, тому що на його команду всі біди навалилися одразу: спочатку Лозанна відлучила на один сезон від єврокубків,саме у той рік, коли харків’яни пробилися до ЛЧ, потім неоднозначне рішення по Дішленковичу. Такі речі дуже сильно впливають на команду і залишають негативний відбиток на її грі, що ми і побачили у листопаді. Важко пояснити, про що думали у ФФУ, коли складався регламент Прем’єр-ліги на сезон, і куди взагалі вони дивилися. Але рішення прийнято, і воно явно в деякій мірі вплинуло на моральний дух команди.

Цифра 

30 матчів «Металіст» не знав поразок у УПЛ, до зустрічі з «Металургом Д». Доволі солідний показник довжиною в цілий чемпіонат покорився харків’янам. Остання поразка була аж 3-го листопада 2012 року в матчі проти «Дніпра». Тоді «Металіст» поступився з рахунком 2:0.

Рекорд же належить «Шахтарю», який не програвав 55 матчів поспіль. На другому місці йде «Динамо» із показником у 33-матчі. Як бачимо, зовсім трошки не вистачило підопічним Маркевича, щоб наздогнати киян.

Фото: metalist.ua

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты