Tribuna/Футбол/Блоги/Мій український футбол/Коли краще забути рік. «Динамо Київ»

Коли краще забути рік. «Динамо Київ»

Блог «Мій український футбол» підводить підсумки року найтитулованішої команди України.

9 декабря 2013, 20:47
8

Очікування

Напередодні нового сезону на «Динамо» покладалися дуже великі надії. Олег Блохін вже оговтався від проблем зі здоров’ям, провів повноцінну підготовку до сезону і був готовий вивести клуб на новий рівень.

Влітку «Динамо» навіть витратило на трансферному ринку майже 50 мільйонів євро. Всі очікували побачити класну команду європейського рівня, яка буде грати у видовищний футбол та давати результат, як на внутрішній арені, так і в Лізі Європи. Прийшли якісні гравці, які мають провідну роль у своїх збірних та досягали значних успіхів на клубному рівні у провідних європейських чемпіонатах.

Напередодні старту УПЛ кияни навіть перемогли у об’єднаному турнірі, показавши дійсно симпатичний, амбіційний футбол, давши привід вболівальникам з оптимізмом дивитися у майбутній чемпіонат.

Реальність 

Як і очікувалося, Блохін дійсно вивів «Динамо» на «новий рівень», але на жаль не у хорошому сенсі цього словосполучення. З першого туру УПЛ у киян розпочалися серйозні проблеми і втрати дорогоцінних очок.

А в матчах із лідерами «Динамо» виглядало просто розгублено. Дитячі помилки в обороні стали неприємною, але стабільною тенденцією нинішнього «Динамо».

Гра команди нагадує одну цікаву тварину, яка має окрас із чорних та білих смужок. Звичайно, що мова йде про зебру. Тільки здається, що футболісти  нарешті зігралися і з’являється якийсь малюнок гри та потрібний результат, динамівці знову ошелешують всю Україну ганебною грою та катастрофічним результатом.

Ще на початку жовтня «Динамо» відчайдушно боролося з «Ворсклою» за п’яту сходинку, проте досить непоганий жовтень, листопад і грудень вивели киян на звичну другу позицію у чемпіонаті, також кияни мають хороші шанси продертися у 1/16 ЛЕ. Треба сказати, що календар у підопічних Блохіна був відверто нескладним, та й основні конкуренти просто провалили останні місяці, втративши величезну перевагу, яка була ще у вересні місяці.

Тож, як бачимо, результат у команди цілком робочий, проте зараз непокоїть не так результат, як відсутність гри у команди. 

Перспективи

Чесно кажучи, важко говорити про перспективи команди з нинішнім наставником.Очевидно для всіх, що в динамівському колективі немає цілісності та повного взаєморозуміння, як між командою та тренером, так і в середині команди. Футболісти розбиті на окремі групи легіонерів та українців.

Але на те є і свої цілком об’єктивні причини. Всі 5 новачків не проходили передсезонні збори з командою, тому що куплені вони були вже після зборів під саме відкриття трансферного вікна. А трансфери Тремулінаса і Драговича були оформлені тільки після офіційного відкриття цього самого трансферного вікна.Саме 1-го липня відкривається вікно в Європі, а вже 12-го стартував наш чемпіонат.

Особисто мені не зовсім зрозуміло, навіщо так рано починати сезон, майже всі команди купляють гравців саме в липні, і гравці не встигають пройти збір і повноцінно адаптуватися в команді.Тому зараз, під час зимової паузи, у гравців буде можливість нарешті притертись один до одного, а у тренерського штабу награти різні ігрові моделі та створити взаєморозуміння в колективі. Цілком можливо, що цими речами вже буде займатися новий тренер. Не здивуюся, що Ігор Суркіс та Олег Блохін розіграють виставу під назвою «пішов з команди за станом здоров’я »Проте, хто б не тренував «Динамо»: чи то Блохін, чи то новий тренер, шанси у команди хороші на всіх фронтах, і все залежить тільки від гравців. Якщо команда не зміниться, то про ЛЧ можна забути і готуватися до нового анти рекорду. Якщо ж після зимової перерви ми побачимо інше «Динамо», то цілком можливо навіть чемпіонство та вдалий виступ у ЛЕ. Перші 4 матчі навесні все яскраво покажуть. А поки що дуже важко робити прогнози на рахунок «Динамо», ця команда зовсім непередбачувана.

Лідер

Напевно єдиний, хто може занести в актив собі 2013 рік, - це Андрій Ярмоленко. Важко уявити на якому б місці були динамівці у чемпіонаті та ЛЕ, не будь у команді Ярмоленко. Дуже точно на тему Андрія висловився відомий коментатор та прекрасний експерт Юрій Розанов: «У «Динамо» наркотична залежність від Ярмоленко».

З його словами важко не погодитись, варто лише поглянути на статистику цього гравця: 8+3 у чемпіонаті, 2 голи у Кубку України, та 5+3 у ЛЕ. Коли забивав Ярмоленко, «Динамо» майже ніколи не програвало, лише одна поразка від «Генка».

До того ж він єдиний футболіст у команді, хто не боїться обігравати один в один свого суперника та постійно нагнітати у чужих воріт. Звісно, що інколи буває перебір, але якщо не обігравати, не загострювати, не створювати зони для партнерів, результату не буде. Прикро, що у більшості випадків все це він робив сам.

Але на одному Ярмоленко далеко не заїдеш, що яскраво підтвердили матчі з лідерами. В таких матчах на полі повинна бути команда, лише коли всі 11 гравців будуть вмирати на футбольному газоні, будуть плоди. А коли половина гравців просто розгублені і не знають, що робити м’ячем, звичайно, що для таких класних виконавців, які є наприклад у «Шахтаря» і «Металіста», не має жодної проблеми, щоб розібратися із одним чи двома гравцями, які намагаються щось створити.

Відкриття

Справжнім відкриттям, до того ж зовсім неочікуваним, став Євген Макаренко, який не пішов до оренди, вперто чекав на свій шанс, а коли дочекався, просто витіснив з основного складу зіркового новачка Бенуа Тремулінаса. Звичайно, що Євгену отримати свій шанс допомогла також прикра травма Євгена Селіна.

З появою Макаренко хоч якась позиція в обороні стала більш-менш надійною. Може він не так часто підключається до атаки, але якщо вже іде вперед, то робить це досить якісно. Саме з появою в основі Макаренко у «Динамо» значно покращились результати, лише одна поразка за його присутності на полі з перших хвилин.

Цікавий факт, що Євген Макаренко лише другий корінний киянин після Олександра Шовковського, який став гравцем основного складу «Динамо Київ».

Впевнений, що не за горами і виклик до лав національної збірної України.

Розчарування

Якщо абстрагуватися від головного тренера і розглядати лише гравців, то це звичайно ж Бенуа Тремулінас. Від кращого лівого захисника минулорічної групової стадії ЛЕ, чемпіона, володаря Кубку та Суперкубку Франції, гравця національної збірної Франції, чекали набагато кращої гри.

Провівши класний дебютний поєдинок проти «Севастополя» і віддавши гольову передачу, надалі Тремулінас був просто не схожий на себе. З кожним матчем все більше запитань викликала його гра, особливо у захисті. Як підсумок нерви головного тренера не витримали, і після першої поразки від «Генка» він посадив Тремулінаса у глухий запас.

Від гравця із зарплатою біля двох мільйонів євро всі чекали значно більшого, крім декількох гольових передач. А останній провальний матч із «Генком» тільки яскраво підтвердив слабкі сторони француза

Найкращий матч

6 жовтня 2013 року. «Динамо» - «Металург Д»- 9:1. Раз у рік і «Динамо» грає, - саме так можна охарактеризувати цю перемогу. Залітало все, що можна і не можна. Забивали просто всі, Беланда навіть зробив хет-трік та віддав гольову передачу. Судячи з останніх двох місяців, це був справжній зірковий час марокканця, більше він жодного разу не забивав і не віддавав гольових передач.

До речі, всі лідери втрачали очки з «Металургом Д», який на разі демонструє досить якісний та цікавий футбол, лише «Динамо» вдалося перемогти донеччан двічі у Кубку та чемпіонаті. 

Найгірший матч

11 серпня 2013 року. «Динамо» - «Чорноморець» - 1:2. Напевно найкращий матч для одеситів та навпаки найгірший для киян. Абсолютно нічого не виходило у «Динамо», не було жодної осмисленої атаки, шалений гол Сидорчука з 30-ти метрів - яскраве підтвердження беззубої гри в атаці. Розраховувати на інші можливості забити кияни просто не могли. «Чорноморець» майстерно переграв всі зони і бездоганно контратакував, було помітно, що Григорчук досконально вивчив гру суперника, чого не скажеш про Блохіна. Саме після цієї поразки розпочалися серйозні розмови про відставку головного тренера «Динамо», які не в чухають і по сьогоднішній день. 

Кадр

А ось і славнозвісне підтвердження відсутності порозуміння в команді. Роман Безус та Лукман Аруна не змогли поділити м’яч під час розіграшу штрафного удару в матчі на Кубок України проти свердловського «Шахтаря».

Реакція Блохіна на цей епізод очевидна: «Будемо розбиратися»

Цитата

«Що головний тренер сказав у роздягальні? Я не знаю, бо не розумію російської мови», - підсумував Джермейн Ленс втрачену на останніх хвилинах перемогу над «Рапідом».

Про яке порозуміння між гравцями та тренером, про які ігрові схеми йде мова, коли вони навіть не розуміють один одного. Сам Блохін багато разів скаржився на мовний бар’єр, неодноразово наголошуючи на тому, що йому важко працювати з такою кількістю легіонерів. Але вибачте, що це за виправдання. Іспанській фахівець Хуанде Рамос прекрасно третій рік працює з футболістами у Дніпропетровську, і всі його розуміють, ніхто жодного разу не нарікав на мовний бар’єр між тренером та футболістами. Невже у сучасному світі це проблема, яку не можна вирішити. Скажу чесно, що дуже сумніваюся в цьому.

Цифра

2 очки здобуло «Динамо» в матчах із командами, які наразі займають перші сім місць у турнірній таблиці. Тільки в поєдинках проти «Дніпра» та «Ворскли» вдалося взяти очки. Це найгірший показник серед першої сімки команд, які зіграли між собою. Цікаво, що навіть при такому жахливому показнику «Динамо» зуміло закінчити першу частину сезону на другому місці.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты