Tribuna/Биатлон/Блоги/Український спорт/Зимовий олімпійський сезон набирає оберти — цілі, перспективи та ліцензії

Зимовий олімпійський сезон набирає оберти — цілі, перспективи та ліцензії

На Олімпійських Іграх у Пхьончхані 2018 року Україну представляли 33 спортсмени. Через 3 місяці вже нова зимова Олімпіада, на якій українців може виступити набагато більше. Короткий сезон починається трішки раніше ніж зазвичай, тому спортсмени мають зібратись і виповнити свою мрію — потрапити на Олімпіаду. Хтось вже отримав ліцензію, комусь її треба просто не втратити, а іншим серйозно за них поборотись. Тому прийшов час у всьому розібратись.

13 ноября 2021, 19:52
5
Зимовий олімпійський сезон набирає оберти — цілі, перспективи та ліцензії

На Олімпійських Іграх у Пхьончхані 2018 року Україну представляли 33 спортсмени. Через 3 місяці вже нова зимова Олімпіада, на якій українців може виступити набагато більше. Короткий сезон починається трішки раніше ніж зазвичай, тому спортсмени мають зібратись і виповнити свою мрію — потрапити на Олімпіаду. Хтось вже отримав ліцензію, комусь її треба просто не втратити, а іншим серйозно за них поборотись. Тому прийшов час у всьому розібратись.

UPD: керлінг та хокей не розглядаються — у першому жодних шансів, у другому відбір завершився, а наші клуби закінчили виступ у Єврокубках.

Біатлон

Ліцензій на даний момент: 10 (5 чоловіків/5 жінок)

Біатлон все ще залишається зимовим видом спорту №1 в Україні, правда останнім часом позитивних результатів не так вже і багато. Зараз збірна проходить передсезонні збори в Шушені. Заявка на старти має такий вигляд: Юлія Джима, Олена Білосюк (відтепер Підгрушна буде з'являтись у титрах під таким прізвищем), Анастасія Меркушина, Дар'я Блашко, Віта Семеренко, Валя Семеренко, Ірина Петренко (Варвинець), Ольга Абрамова, Катерина Бех, Надія Бєлкіна. У свою чергу контрольні тренування чоловічої команди були заплановані на 16-17 листопада в Бейтостолені, однак у світлі останніх подій склад команди на Кубок світу буде визначено тренерським рішенням.

«У ситуації, що склалася, ми не плануємо проводити контрольні, оскільки частина команди поки що знаходиться на самоізоляції. Радітиму, якщо перед початком сезону зможу вибрати 4-5 повністю здорових спортсменів. Зараз ми змінили стратегію, за якою на початку сезону 4 спортсмени мали вирушити на Кубок світу, і 4 на Кубок IBU. Ухвалено рішення, що на першому етапі Кубка IBU виступлять спортсмени команди «Б», а Кубок світу закриє основа», — сказав Санітра.

До тренерського штабу повернувся Урош Велепец, який готував дівчат до ОІ в Пхьончхані. Спроба №2? Подивимось, чи вдасться.

За результатами минулого сезону і дівчата і чоловіки зберегли квоту у 5 осіб. Через покоцаний минулий сезон, кваліфікаційний період розширили зі звичного одного сезону до півтора — включаючи першу половину Кубка світу 2021/22, який стартує 27 листопада в Естерсунді. Шість із семи передолімпійських етапів підуть у залік олімпійського рейтингу, і остаточно квоти будуть розписані лише 16 січня у Рупольдингу. Вже зараз можна констатувати, що на Олімпіаду поїде 10 біатлоністів і навряд чи ситуація зміниться, і хоч би в не гіршу сторону.

Найбільші очікування на відмінний виступ у жіночій естафеті, всім хочеться повернення титулу на Батьківщину, а також боротьбу за медалі лідерів збірної Юлії Джими та Дмитра Підручного. Артем Прима планує завершити кар'єру після цього сезону, тож тримає кулаки на етапах КС, він як ніхто заслужив на особисту медаль. Знаючи наших біатлоністів, важко робити ще якість прогнози. Ми вже звикли до будь-яких поворотів ц сюжеті під назвою «Виходимо на пік сезону у Пекіні».

Бобслей

Ліцензій на даний момент: 0

Україна має хорошу нагоду вперше виступити у жіночому бобслеї та новій дисципліні монобоб. Наш екіпаж Лідія Гунько/Ірина Ліщинська вже на повну змагаються за квотний рейтинг. Виступ у Ліллегаммері дасть право виступити на етапах Кубка світу, де кожне взяте очко буде для нас важливе. Один екіпаж на Іграх може представити лише 6 країн, точніше 5, адже Китай автоматично отримує ліцензію. Серед наших конкурентів –  Румунія, Австралія, Великобританія, Франція, Бельгія, Італія, Польща, Південна Корея та Словаччина. Список лякаючий, правда? У монобобі одного учасника може виставити 12 країн (включаючи Китай), список суперників майже такий самий.

Розклад КС 21/22:

- 21.11 — Інсбрук (Австрія);

- 28.11 — Інсбрук (Австрія);

- 05.12 — Альтенберг (Німеччина);

- 12.12 — Вінтерберг (Німеччина);

- 19.12 — Альтенберг (Німеччина);

- 02.01 — Сігулда (Латвія);

- 09.01 — Вінтерберг (Німеччина);

- 16.01 — Санкт-Моріц (Швейцарія).

Що стосується правил набору очок в олімпійський рейтинг, то там все складно. Простіше кажучи, до рейтингу зараховують очки за результатами 8 найкращих гонок (Кубок світу, Кубок Європи, північноамериканський Кубок) на яких кожен спортсмен брав участь до 16 січня. Ще є загальний рейтинг, до якого входять залік і з двійок і монобобу. Якщо Лідія кваліфікується у двійці, а в моно бобі ні, то є шанс отримати квоту саме через цей рейтинг. До слова в збірній з’явився новачок – розганяюча Наталія Жилюк.

Скелетон

Ліцензій на даний момент: 0

Один з лідерів команди України серед зимових видів спорту Владислав Гераскевич продовжує наполегливу підготовку до сезону. Місяць стартів на треку в Пекіні як лакмусовий папірець – час виправити помилки та надолужити у деяких напрямках. Вже давно відомо, що Влад виступить на Олімпіаді, адже давно входить до топ-15 найкращих скелетоністів світу. Завдання на сезон не змінюється – попадання кожної гонки у десятку найкращих і боротьба за медаль. Минулого року 9-а позиція була найкраща, тож на цей раз треба додавати, щоб в Пекіні на щось претендувати.

Розклад КС 21/22:

- 19.11 — Інсбрук (Австрія);

- 26.11 — Інсбрук (Австрія);

- 03.12 — Альтенберг (Німеччина);

- 10.12 — Вінтерберг (Німеччина);

- 17.12 — Альтенберг (Німеччина);

- 31.01 — Сігулда (Латвія);

- 07.01 — Вінтерберг (Німеччина);

- 14.01 — Санкт-Моріц (Швейцарія).

На неофіційних змаганнях на олімпійському треку Влад фінішував 13-м, загалом за тренувальні старти час розгону від лідера не перевищував 0,2 с, а час заїзду – 2 секунди.

Склад збірної поповнився двома спортсменами – 15-річна Єва Красовська та 14-річний Ярослав Лавренюк, який вже дебютував на двох етапах Кубка Європи. Чекаємо на хороші виступи.

Санний спорт

Ліцензій на даний момент: 0

Минулого сезону наші санкарі потужно виступили на Кубку світу, а на Чемпіонаті світу закріпили успіх новими рекордами та кращими результатами за останні роки. Дуже хочеться побачити ще більший прогрес, ще кращі результати, адже збірна рухається у правильному напрямку та планомірно розвивається.

Олімпійські ліцензії формують за результатами цього сезону Кубка світу. Найкращі збірні, чиї спортсмени матимуть найвищі позиції в рейтингу отримають по 3 ліцензії у чоловіків та жінок і 2 у двомісних санях. Решта країн отримають по 1-2 ліцензії. Україна одна з найкращих країн-середнячків, тому ми розраховуємо на 2+2+1 ліцензії, і звичайно командну естафету. Серед чоловіків все зрозуміло – Антон Дукач та Андрій Мандзій поїдуть на Ігри. А от у жінок –  конкуренція. Хтось опиниться зайвим серед тріо: Юліанна Туницька, Олена Стецьків та Олена Смага. Можу спрогнозувати, що це буде остання. Серед двійок перевагу мають досвідчені Ігор Стахів та Андрій Лисецький.

Сезон КС складається з 9 етапів, 2 з яких відбудуться в Сочі. Там же проходив чемпіонат світу у 2020 році, тоді наша збірна відмовилась від виступу, як буде цього разу – невідомо. Моя думка наступна – треба їхати і змагатись. На Кубку в Казані українські фехтувальники заробили важливі очки для олімпійського рейтингу Важкоатлет Дмитро Чумак виграв чемпіонат Європи у Москві. Чому спортсмени із зимових видів спорту не повинні їхати на відповідальні старти?

Розклад КС 21/22:

- 20.11 — Яньцин (Китай);

- 27.11 — Сочі (Росія);

- 04.12 — Сочі (Росія);

- 11.12 — Альтенберг (Німеччина);

- 18.12 — Інсбрук (Австрія);

- 01.01 — Вінтерберг (Німеччина);

- 08.01 — Сігулда (Латвія);

- 15.01 — Обергоф (Німеччина);

- 22.01 — Санкт-Моріц (Швейцарія).

Фігурне катання

Ліцензій на даний момент: 6 (3 чоловіків/3 жінок)

Фігурне катання – перший вид спорту, де Україна остаточно отримала ліцензії. Першу з них отримав 19-річний Іван Шмуратко, встановивши найкращий результат для України на чемпіонаті світу за останні 10 років – фінішував 21-м. І цього все-таки виявилося достатньо для здобуття ліцензії. Відповідно, Україна буде представлена у чоловічому фігурному катанні на сьомій Олімпіаді поспіль. Шмуратко змагався на Юніорській Олімпіаді, але ще ніколи на дорослій. На тому ж чемпіонаті ліцензію здобула досвідчена пара у складі Максима Нікітіна та Олександри Назарової кваліфікувалися у довільну програму з останнім 20-м результатом. Зрештою, фінішували на 20-у місці – і завдяки цьому результату відібралися на Ігри.

Ще одну ліцензію 15-річна Анастасія Шаботова виборола на турнірі Nebelhorn Trophy, що проходить у німецькому місті Оберстдорф. Турнір Nebelhorn Trophy – остання можливість країн здобути ліцензію для виступів на Олімпійських Іграх. У жіночому фігурному катанні їх розігрувалися лише шість. Відповідно, за підсумками виступів Шаботова мала потрапити у топ-6 найкращих фігуристок, що вона успішно і виконала.

На додачу Україна кваліфікувалась у командні змагання, тобто ще 2 ліцензії автоматично дістались парі.

Ковзанярський спорт

Ковзанярський спорт я ніколи не розглядав у блозі, а змагання, де виступають наші юніори, не брав до уваги. Нарешті знайшовся привід цей вид спорту згадати. 17-річна Дар'я Гуржій вже давно вважається нашим ковзанярським майбутнім. Останні роки вона брала участь у різноманітних юнацьких кубках та челенджах, де частіше виступають країни "другого ешелону". Цієї осені у Мінську та Томашів-Мазовецькому вона виконала нормативи юніорського Кубка світу на дистанціях 500, 1000, 1500 та 3000 м, встановивши показники 42.72 с, 1:29.07 с, 2:22.00 с та 5:17.19 с. Тож вже починаючи з цього сезону Катерина стартуватиме на етапах ЮКС. Дівчина дуже талановита і працелюбна, тож, цілком можливо, через 2 роки ми бачимо прізвище Гуржій у фінішних протоколах Кубка світу.

Шорт-трек

Ліцензій на даний момент: 0

Пів сезону Кубка світу пройшло у шорт-треці. Неочікувано, але українські спортсмени на повну борються за олімпійські ліцензії. Система відбору на Ігри наступна: за результатами очок за 3 з 4 найкращих етапів цього сезону кваліфікуються 32 жінок та чоловіків на дистанціях 500 та 1000 м та 36 чоловіків та жінок на дистанції 1500 м. Топ-8 НОК в естафети та топ-12 НОК у змішану естафету. До того ж є ще багато нюансів, які точно заплутають читачів, тож їх згадувати не будемо.

Найближчими до ліцензій є Олег Гандей на дистанції 500 м (поки він з 56 очками посідає 34-е місце в рейтингу) та Уляна Дуброва, яка зараз знаходиться у кваліфікаційній зоні – 29-е місце та 181. Найбільшу кількість балів українці заробили на першому етапі, а на другому – погіршили становище. Як би там не було, наступні два пройдуть в рідній Європі на знайомих та звичних аренах. Для закріплення позицій в рейтингу Олегу та Уляні треба проходити в чвертьфінали, а для всіх інших це просто обов’язково, якщо вони хочуть поїхати на Ігри. Останній раз представника з шорт-треку ми мали в Сочі – Софія Власова посіла 26-е місце на дистанції 1000 м. Тож настав час переписувати історію.

Розклад КС 21/22:

- 21-24.10 — Пекін (Китай) – завершився;

- 28-31.10 — Нагоя (Японія) – завершився;

- 18-21.11 — Дебрецен (Угорщина);

- 25-28.11 — Дордрехт (Угорщина).

Гірськолижний спорт

Ліцензій на даний момент: 2 (1 чоловік/1 жінка)

У гірськолижному спорті у нас занадто молода команда, тому про виступ на Кубку світу можна забути, принаймні до наступного сезону. Для таких країн МОК виділяє по одній ліцензії чоловікам і жінкам. Орієнтовно в Пекіні виступлять Анастасія Шепіленко та Іван Ковбаснюк, але, звичайно, все буде залежати від їх виступу на Кубку FIS.

Лижні перегони

Ліцензій на даний момент: 6 (2 чоловіків/4 жінок)

У лижах останні роки нема на що дивитись – ми програємо спортсменам з Румунії, Туреччини, Ісландії та ін. Не дивлячись на огидні результати кожного сезону, на Олімпіаду МОК виділяє нашим жінкам 4 квоти, а чоловікам 2. Багато на що вплинув виступ на Чемпіонаті світу на Кубок націй минулого сезону.

Попередній склад жінок наступний: Валентина Камінська, Марина Анцибор, Юлія Кроль та Вікторія Олех. У чоловіків за 2 ліцензії поборються Руслан Перехода, Олексій Красовський, Дмитро Драгун та Олександр Лісогор. Дуже сподіваємось у цьому сезоні побачити хоча б невеличкий прогрес від лижників. За високі місця на Іграх і мова ти не може, лише Міністр молоді і спорту Вадим Гутцайт вірить у медальні перспективи. Або ми чогось не знаємо, або міністр не цікавиться зимовими видами спорту.

Фрістайл

Ліцензій на даний момент: 6 (3 чоловіків/3 жінок)

Минулі Ігри подарували Україні нового олімпійського чемпіона Олександра Абраменка в дисципліні повітряна акробатика. За 4 роки багато чого змінилося — склад збірної суттєво розширився разом з тренерським штабом, збільшилася кількість зборів, адже трамплін в Україні так і на збудували. Олександр Абраменко та Ольга Полюк пропускали сезон 19/20 і якраз можна було оцінити виступ збірної без лідерів. Важливої подією тоді була перемога на останньому етапі Надії Мохнацькою. Вже наступного сезону своє повернення міг відсвяткувати наш чемпіон, але якісь десятки балів залишили його без медалі. На етапах Кубка та чемпіонаті світу потужно виступили молоді Олександр Окіпнюк та Дмитро Котовський. Юніор Кузнєцов збирав подіуми на Кубку Європи і у підсумку виграв загальний залік. Тож молоді в нас достатньо.

Олімпійські ліцензії формуються за результатами минулого сезону і етапів Кубка світу до 16 січня. На старт олімпійського циклу у квотному списку серед українців 3 чоловіків та 3 жінок: Олександр Абраменко, Олександр Окіпнюк, Дмитро Котовський, Ольга Полюк, Анастасія Новосад та Надія Мохнацька. Олександр Окіпнюк поза рейтингом, однак цілком може піднятись у топ-25, якщо виступить відносно вдало.

Розклад КС 21/22 (лижна акробатика):

- 02.12 — Рука (Фінляндія);

- 03.12 — Рука (Фінляндія);

- 10.12 — Рука (Фінляндія);

- 11.12 — Рука (Фінляндія);

- 05.01 — Ле Реле (Канада);

- 12.01 — Дір-Веллі (США);

- 26.02 — Ярославль (Росія) - постолімпійський;

- 05.03 — Москва (Росія) - постолімпійський;

- 13.03 — Алмати (Казахстан) - постолімпійський.

На Іграх в Пекіні вперше пройдуть змагання змішаних команд. Щоб отримати ліцензію нашій збірній потрібно потрапити у топ-8 кращих країн, чиї спортсмени мають достатньо очок олімпійського рейтингу, що цілком реально.

Також ми можемо взяти участь ще в одній новій дисципліні – біг-ейр. Взагалі від України ще не було представників у слоупстайлі. Історію можуть переписати бронзовий призер юнацької Олімпіади у 2020 році Орест Коваленко та Катерина Коцар. Вони вже виступили на першому етапі цього сезону в Курі – 23-е місце Коцар та 30-е Коваленка.

Олімпійський рейтинг формується за результатами 4 етапів КС зі слоупстайла, 2 етапів КС з біг-ейру та Чемпіонату світу 2021 року. На змаганнях «світу» виступала лише Катя, тому зараз має в активі більше очок (41) ніж в Ореста (лише 1 очко) і положення в рейтингу зручне – 42-е місце. Тож Коваленку прийдеться зараз знатно поборотися за путівку, ще й конкуренція у чоловіків вища. Будемо сподіватись що наш тандем вдало пройде кваліфікацію і виступлять у Пекіні.

Розклад КС 21/22 (слоупстайл та біг-ейр):

- 22.10 — Кур (Швейцарія) – завершився;

- 20.11 — Штубай (Австрія);

- 04.12 — Маммот (США);

- 08.01 — Маммот (США);

- 16.01 — Фон-Роме-Одейо-Віа (Франція);

- 05.03 — Бакуріані (Грузія) - постолімпійський;

- 12.03 — Тінь (Франція) - постолімпійський;

- 26.03 — Сільваплана (Швейцарія) - постолімпійський.

Що стосується могулу, то в Тернополі будується трамплін для проведення міжнародних змагань.

«Комплекс відповідатиме сертифікаційним вимогам Міжнародної Лижної Федерації (FIS) для проведення змагань в дисципліні «Лижний фрістайл (біг-ейр)». Тому розраховуємо, що ця локація стане не лише ще однією базою для тренувань української збірної, а й чудовим місцем для проведення змагань всеукраїнського та континентального рівнів. Адже завдяки облаштуванню споруди сучасним штучним покриттям і надувним елементом для приземлення, тут буде забезпечено належні умови для круглорічного тренувального процесу, а змагального – в штатному зимовому режимі», — пояснив міський голова Сергій Надал.

Сподіваємось новий комплекс дасть змогу підняти рівень наших спортсменів, адже у Пхьончхані пам'ятаємо останнє місце Петрової. У Пекін серед могулістів скоріш за все ніхто не поїде. Минулого сезону вони виступали на Кубку Європи, а очки в олімпійський рейтинг зараховують за Кубок світу та чемпіонат світу. На цих змаганнях вони нічого не здобули, можливо в цьому сезоні зміниться положення. На ситуацію може вплинути перерозподіл понадлімітних ліцензій таких країн як США і Канади. Можливо нам щось перепаде.

Лижне двоборство

Ліцензій на даний момент: 1 (1 чоловік)

Українські спортсмени періодично виступають на етапах континентального кубку. Взагалі представників країн у цьому виді спорту не так вже і багато. Тому МОК виділила нам одну ліцензію. Уже не секрет, що Дмитро Мазурчук поїде на Олімпіаду, тож змагання на КК буде як репетиція виступу на Іграх. Будемо сподіватись, що федерація лижного спорту допустить українця на етапи Кубка світу, це значно покращить його підготовку.

Шанс скласти компанію Дмитру може екслідер збірної Віктор Пасічник. У Пхьончхані він показав 23-й результат, що буде досить непогано. Зараз Віктору треба піднятись на 10 позицій в рейтингу, щоб претендувати на путівку у Пекін.

Стрибки з трампліна

Ліцензій на даний момент: 2 (2 чоловіків)

Вперше за 12 років Україна може повернутись на змагання стрибків з трампліну. У лютому цього року відбувся значний прорив наших спортсменів – Віталій Калініченко посів 29-е місце у фіналі, а командою виступили вперше з 2009 року. Сезон налічує безліч етапів і змагань в рамках Кубка світу.

Українці вже встигли взяти участь у континентальному Кубку та Гран-прі: найкраще місце у Віталія 23-е, у Євгена – 13-е. За високі місця там можна отримати солідні очки, яких вистачатиме для закріплення позицій в олімпійському рейтингу, де 65 найкращих поїдуть на Ігри. Поки у зону ліцензій потрапляють Євген Марусяк та Віталій Калініченко.

Сподіваємось їх побачити і на КС. Не так далеко від зони знаходиться Васкул. Він виступатиме точно на КК, тому нам будь-які зароблені бали будуть важливими. Якщо йому вдасться кваліфікуватись на Олімпіаду, наша збірна може претендувати на 4 квоту для участі в командному змаганні, якщо міжнародна федерація не назбирає відповідну кількість НОК за рейтингом.

Наші жінки, точніше дівчата-юніорки будуть боротись за рейтингові очки на континентальному Кубку. Найбільше шансів потрапити у квоти у Тетяни Пилипчук. Наразі вона на 4-у непрохідному місці, Шанси на ліцензію, а їх 40, мізерні, але вони є. Можливо, вдача нам посміхнеться і тепер дівчата дебютують.

Сноубординг

Ліцензій на даний момент: 1 (1 жінка)

Для тріумфаторки Чемпіонату світу 2019 року Аннамарі Данчі Олімпіада в Пекіні може стати останньою. Не відібратись на неї буде прикро і безглуздо. Шанси дуже високі, адже українка посідає не останнє місце у світовому рейтингу – 25-а позиція з 32-х ліцензійних. Усі інші наші сноубордисти навіть відсутні у квотному листі, де зараховують очки за Кубок та чемпіонат світу. Окрім Данчі ніхто не може похвастатись хоча б одним здобути балом. Все ще можна змінити до 16 січня. Єдиний нюанс – перші два етапи КС пройдуть у Росії, від поїздок у яку спортсмени намагаються уникати. Як вже було мною зазначено вище, треба їхати і боротись за бодай якісь очки.

Розклад КС 21/22 (слалом):

- 11.12 — Банне (Росія);

- 12.12 — Банне (Росія);

- 16.12 — Карецца (Італія);

- 18.12 — Кортіна-д'Ампеццо (Італія);

- 08.01 — Шкуоль (Швейцарія);

- 11.01 — Бад-Гастайн (Австрія);

- 14.01 — Зімонхі (Австрія);

- 26.02 — Москва (Росія) - постолімпійський;

- 05.03 — Рогла (Словенія) - постолімпійський;

- 12.03 — П'янкавалло (Італія) - постолімпійський;

- 19.03 — Берхтесгаден (Німеччина) - постолімпійський.

Чекаємо також на виступ сноубордкросерів на Кубку Європи. У складі збірної Роман Александровський, Максим Колосніченко, Іван та Павло Мальованні проводять збори та підготовку до сезону.

Новий зимовий сезон має бути інтригуючим та захоплюючим. Бажаємо нашим спортсменам успіхів на стартах, вдалих виступів, побільше медалей та ліцензій. Ну і, звичайно, будемо намагатися нічого не пропустити, щоб стати свідками нових спортивних звершень!

Другие посты блога

Все посты