Tribuna/вид спорта не определен/Блоги/Український спорт/Скасована Олімпіада в Токіо. Хто з українців здобув ліцензії та які подальші перспективи?

Скасована Олімпіада в Токіо. Хто з українців здобув ліцензії та які подальші перспективи?

Цього літа увесь світ чекав на головну подію чотириріччя – Олімпійські ігри. На жаль, у зв’язку з останніми подіями змагання перенесли, вони відбудуться з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Це вже четверті Ігри в Японії, які переносяться. Перші дві у 1940 році були скасовані через Другу світову війну. Треті все ж таки відбулися, але восени, оскільки влітку в Токіо була аномальна спека.Для молодих спортсменів перенесення Олімпійських Ігор тільки на користь – за рік вони стануть ще сильнішими, поліпшать свої навички, відточать майстерність, морально підготуються. А от для «ветеранів» навпаки....

4 мая 2020, 17:27
1
Скасована Олімпіада в Токіо. Хто з українців здобув ліцензії та які подальші перспективи?

Цього літа увесь світ чекав на головну подію чотириріччя – Олімпійські ігри. На жаль, у зв’язку з останніми подіями змагання перенесли, вони відбудуться з 23 липня по 8 серпня 2021 року. Це вже четверті Ігри в Японії, які переносяться. Перші дві у 1940 році були скасовані через Другу світову війну. Треті все ж таки відбулися, але восени, оскільки влітку в Токіо була аномальна спека.

Для молодих спортсменів перенесення Олімпійських Ігор тільки на користь – за рік вони стануть ще сильнішими, поліпшать свої навички, відточать майстерність, морально підготуються. А от для «ветеранів» навпаки. Для багатьох із них Олімпіада мала стати «лебединою піснею», остання спроба завоювати медаль для тих, у кого ще жодної немає. Їм доведеться ще рік тримати форму, адже молодь дихає у спину. 

У статі ми розповімо, хто вже отримав олімпійську ліцензію, хто ще буде за неї боротись та які медальні перспективи України в Токіо наступного року.

Водні види спорту

У синхронному плаванні Україна зібрала всі можливі ліцензії – дует і команда. Показовим був Чемпіонат світу з водних видів спорту, який проходив у Кванджу (Південна Корея). Дует у складі Марти Федіної і Анастасії Савчук здобули дві «бронзи» у технічній і довільній програмі, а група у складі Марини та Влади Алексєєвих, Марти Федіної, Яни Наріжної, Катерини Резнік, Анастасії Савчук, Аліни Шинкаренко, Єлизавети Яхно, Вероніки Гришко та Валерії Апрєлєвої привезли «золото» та три «бронзи». На жаль, як би наші дівчата добре не виступили на Олімпіаді, медалі вже давно розподілені: «золото» - Росії, «срібло» - Китаю, а за бронзову нагороду з нашими дівчатами побореться Японія – господарі змагань, тут судді зроблять свою «справу». Лише при не допуску російською команди Україна гарантує собі медаль.

На цей час у стрибках у воду в нас чотири ліцензії. Перші дві ліцензії в Олега Колодія та Вікторії Кесар на трампліні 3 метри, яку вони здобули на ЧС 2019, потрапивши у фінальну дванадцяту, а третя – у Софії Лискун на платформі, яка вона отримала за перемогу на Чемпіонаті Європи у Києві. Про медальні перспективи на ОІ тут нічого не скажеш, для всіх трьох вихід у фінал буде достойним результатом. Єдиний, хто може «вистрілити» - це Олексій Середа. Влітку у Кванджу він змусив весь світ про себе говорити - у 13 років посів 4-е місце у фінал Чемпіонату світу! А потім у Києві став наймолодшим чемпіоном Європи за всі часи. На олімпіаді на платформі 10 метрів перші дві сходинки зайняті китайцями, бали яких просто недосяжні для інших спортсменів, а от за «бронзу» Олексій точно зможе поборотись. Поки у нас немає ліцензії у синхронних стрибках, їх разом з усіма можна буде здобути на Кубку світу. 

У плаванні здобуто наступні вісім ліцензії:

Владислав Бухов (50 м вільним стилем)

Сергій Фролов (800 м і 1500 м вільним стилем)

Михайло Романчук (800 м і 1500 м вільним стилем)

Микита Коптієлов (200 м брасом)

Денис Кесіль (200 м батерфляєм)

Дарина Зевіна (200 м на стилі)

Прогнозують, що Михайло Романчук на двох дистанціях буде змагатись за «золото» з італійцем Грегоріо Пальтріньєрі. Також великі шанси за медаль зачепитись у Сергія Фролова та Андрія Говорова, однак останній ще не виконав олімпійський норматив.

Стрільба з лука

Ще у 2008 році Віктор Рубан ставав олімпійським чемпіоном, а у командному наші чоловіки посідали 4-е місце. З того часу в наступних Олімпіадах наші лучники результатами не вражали. У Токіо в нас одна путівка, здобута жіночою командою у складі Лідії Січенікової, Вероніки Марченко та Анастасії Павловою. В індивідуальних дисциплінах ще можна буде отримати перепустку на європейських кваліфікаціях.

Легка атлетика

За даними НОК України 26 спортсменів виконали олімпійський норматив – 5 чоловіків і 21 жінка. Однак за моїми підрахунками не вистачає одного чоловіка, проте це не суттєво, ще багато наших легкоатлетів готуються до змагань, де виконають належні нормативи й отримають олімпійську ліцензію.

На даний час ліцензію мають: Наталія Прищепа та Ольга Ляхова (біг 800 м), Анна Рижикова (400 м бар’єр), Олександр Сітковський (марафон), Іван Банзерук (ходьба 50 км), Вікторія Хапіліна та Ольга Скрипак (марафон), Едуард Забуженко (ходьба 20 км), Інна Кашина, Марія Сахарук, Олена Собчук, Людмила Оляновська, Надія Боровська (ходьба 20 км, на Олімпіаду поїдуть тільки 3 кращих), Михайло Кохан (метання молота), Марина Бех-Романчук (стрибки у довжину), Ольга Саладуха (потрійний стрибок), Ірина Геращенко, Юлія Левченко, Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Ірина Климець та Ірина Новожилова (метання молота), жіноча естафета 4х400 м.

Єдина дисципліна, де одразу три спортсмени претендують на перемогу – це стрибки у висоту. Так, навіть Геращенко. Усі троє показують достойні результати, особливо на останньому Чемпіонаті світу. Ярослава встановила новий світовий рекорд у категорії до 20 років і здобула «срібло», прикро, що Юлія лише 4-а. Головна конкурента наших дівчат росіянка Марія Ласіцкене не факт, що виступить на Олімпіаді. Тому побачити повністю український п’єдестал цілком реально.

Ще одна срібна призерка ЧС у Досі Марина Бех-Романчук одна із головних претенденток на перемогу у стрибках у довжину. Труднощі Марині може завдати потужна конкурентка німкеня Мігамбо Малайка, однак це спорт, може відбутися що завгодно.

У метання молота головні сподівання на молодого спортсмена Михайла Кохана. 5-місце на Чемпіонаті світу восени як для 18-річного спортсмена відмінний результат. За рік він точно стане ще сильніше і на Олімпійських іграх буде явним претендентом на «бронзу» як мінімум. У жінок аналогічно – Ірина Климець теж посіла 5-е місце, однак вона вже більш досвідчена і ця Олімпіада вже буде друга у її кар’єрі. Вона зараз активно тренується до Токіо і сподівається піднятись на п’єдестал на головних змаганнях чотириріччя.

Серед інших на медалі можуть претендувати Анна Рижикова, Олена Собчук, Ольга Саладуха. Також не забуваємо про Андрія Проценка та бронзового призера минулої Олімпіади Богдана Бондаренко, який відновлюється після травм. Головна задача для обох – виконати олімпійський норматив, а там вже з прицілом на Токіо виправляти всі помилки та ретельно готуватись.

Бадмінтон

Цей вид спорту не в пріоритеті українців на Олімпіаді. У нас ніколи не було високих результатів, зазвичай наші спортсмени завершували виступ на ранніх стадіях. Олімпійські ліцензії формуються по загальному світовому рейтингу спортсменів. Серед наших у «зоні кваліфікації» Артем Почтарьов. Скоріш за все на Олімпіаді він буде єдиним нашим представником. Ще є малесенькі надії на Марію Улітіну. Навесні мав відбутися Чемпіонат Європи у Києві, де б роздавали високі бали за результати й тут Марія повинна була показати свій максимум і «заскочити» до «зони ліцензій», однак першість скасувати по відомим нам причинам. У цьому виді спорту ми ні нащо не претендуємо, тому буде, що буде.

Баскетбол 3х3

У класичному баскетболі ми представлені не будемо, а от у новій дисципліні баскетбол 3х3 – можливо так. Українська жіноча збірна представлена у непоганому складі, показує хороші результати на міжнародних змаганнях. На олімпіаді виступлять 8 збірних – чотири країни вже відомі (Росія, Китай, Монголія та Румунія), а чотири інших визначаться на двох кваліфікаційних турнірах у Бенгалурі та Будапешті. Будемо тримати кулаки за наших!

Бокс

Скільки тільки наших боксерів ми бачили на п’єдесталі Олімпійських Ігор, особливо на першій сходинці. Минула Олімпіада в Ріо для наших боксерів видалась ну зовсім провальна, і тут річ зовсім не у самих спортсменів, так можливо хтось не допрацював, не розрахував сили, або ж почував себе на всі сто відсотків під час бою. Але те що «намудрили» судді – це шок. Після безліч різноманітних скандалів після Олімпіади Міжнародна асоціація боксу відсторонили від змагань 36 суддів. Однак українським вболівальникам душу ця новина не гріє. Усі чекають на тріумф наших хлопців, особливо на золоті медалі, які нам вони «заборгували». Зараз у нас потужна збірна: Олександр Хижняк, Микола Буценко, Євген Барабанов. У цьому списку мав бути чемпіон Європейських Ігор Віктор Вихрист, однак він перейшов у профі з невеличким скандалом. Федерація покладала сподівання на його олімпійське чемпіонство, але на жаль. 

Олімпійські ліцензії роздавались на кваліфікаційному турнірі в Лондоні під час розпалу пандемії по всій Європі. Микола Буценко встиг отримати ліцензію, а Дмитро Замотаєв і Тетяна Коб за день до скасування змагань вилетіли з плей-офф. Ну чому його не відмінили на день раніше, або взагалі навіщо почали проводити під час стрімкого поширення вірусу?....... Так би Дмитро й Тетяна залишись в основній сітці, а потім коли все відновиться продовжили б з новими силами. Тепер їм потрібно буде виборювати ліцензії на Всесвітньому кваліфікаційному турнірі у Парижі, а там кількість квот набагато менше.

Хай там як, на Олімпіаді наша боксерська збірна буде представлена сильним складом, спроможна назбирати купу медалей.

Веслування на байдарках і каное

Не менш успішний вид спорту в Україні, у якому минулої Олімпіади каноїст Юрій Чебан здобув другу золоту медалей у скарбничку нашої збірної і ставши абсолютним дворазовим олімпійським чемпіонам на дистанції 200 м. Зараз він готує молоду збірну до Токіо. Результати на головних стартах сезону скромні, однак все прийде з досвідом.

На минулих Іграх у нас було 7 ліцензій, зараз поки 6. Результати в Ріо: «золото», «бронза» та 3 чотири місця. Зможемо ми повторити тодішній успіх? Я не впевнений і зараз все поясню на результатах Чемпіонату світу та Європейських іграх у 2019 році.

Чоловіки. Байдарка-одиночка 200 м: Дмитро Даниленко на ЧС у фінал не пройшов, у втішному фіналі В виграв з часом 35.45, у головному фіналі – це 7-е місце. На ЄІ він у фіналі посів останнє 9-е місце. Для європейців ще є 3 квоти, можна поборотись, однак буде складно.

Байдарка-одиночка 1000 м: на ЧС був представник Віталій Цуркан, він залишився у кваліфікації. У цій програмі раніше Україну представляв Олег Кухарик, на ЧС 2017 він був третім, однак тепер зосередився на «двійці».

Байдарка-двійка 1000 м: Олег Кухарик та Олександр Сиром’ятников на ЄІ виграли «срібло», програвши німцям долі секунд. На ЧС німці також перемогли, а от наша двійка  у фінал не пройшла. Щоб поїхати на Олімпіаду хлопцям доведеться вигравати Європейську кваліфікацію, оскільки квота лише одна. Скоріш за все Кухарик спробує кинути всі сили на індивідуальну дисципліну, там шансів трішки більше.

Байдарка-четвірка 500 м: Кирило Черноморов, Іван Семикін, Дмитро Даниленко, Денис Лакманов будуть дивитись Олімпійські Ігри по телевізору. У півфіналі ЧС вони йшли в трійці, що давало можливість вийти у фінал, однак на останніх метрах дистанції віддали 3-е місце Франції. У цьому виді програми ліцензії більше не розігруються.

Каное-одиночка 1000 м: на ЧС Павло Алтухов, який у Ріо був 4-ий, у півфіналі три десяті долі секунди поступився французу і не вийшов у фінал. Ще є 2 вільні ліцензії, тому ще можна спробувати поборотись.

Каное-двійка 1000 м: на ЄІ Юрій Вандюк та Андрій Рибачок здобули «срібло». На ЧС Юрій виступив разом з Едуардом Шеметило. У фіналі вони посіли передостаннє 8-е місце – цього було достатньо, щоб отримати ліцензію.

Так у наших чоловіків поки що тільки одна ліцензія. Ще є невеличкі шанси у деяких приєднатись до олімпійської збірної. Тепер про жіночу команду, там у нас положення краще – 4 ліцензії.

Байдарка-одиночка 200 м: Марія Кічасова-Скорик здобула ліцензію, потрапивши у фіналі ЧС у п’ятірку найкращих. 5-ою вона була і на Європейських Іграх. Шанси на олімпійську «бронзу» є. До речі, ця квота не персональна, НОК України має право відправити на Олімпіаду іншого спортсмена, якщо будуть деякі зміни у збірній.

Байдарка-одиночка 500 м: Тетяна Єднак на ЧС виступила у втішному фіналі С, де посіла останнє 9-е місце, тому про ліцензію у цій дисципліні мова взагалі не йдеться.

Байдарка-двійка 500 м: Марія Повх та Людмила Кукліновська на ЧС посіли 6-е місце і отримали ліцензію. 6-е місце вони посіли і на ЄІ, а також «золото» на дистанції 200 м, однак цього заїзду на Олімпіаді немає. Для покращення результату не вистачає досвіду Людмили, тому за рік вона разом із Марією поліпшить свої навички та кондиції.

Байдарка-четвірка 500 м: Марія Кічасова-Скорик, Інна Грищун, Марія Повх та Анастасія Тодорова здобули ліцензію, потрапивши у фінал на Чемпіонаті світу, де посіли передостаннє 8-е місце.

Каное-одиночка 200 м: Анастасія Четверікова на ЄІ посіла 4-а, програвши польці на одну соту секунди, а на ЧС вона знову їй програє одну соту секунди й посідає 7-е місце. Ліцензії отримує тільки шістка найкращих. Прикро, правда? Однак є ще 2 вільні квоти, можна боротись.

Каное-двійка 200 м: Людмила Лузан та Анастасія Четверікова на ЄІ були 5-і, а на ЧС лише 7-і, там п’ять двійок претендували на «бронзу». Однак у вісімку потрапили – ліцензію отримали. Ще є рік, щоб виправити усі помилки.

Сьому ліцензію отримала Вікторія Ус у слаломі, на Олімпіаді вихід у фінал буде для неї гарним результатом. В цілому наша збірна зібрала не максимально можливий комплект ліцензії, однак вболівати є за кого і це дуже добре.

Велоспорт

Тут є про що поговорити. У нас є велогонщики, які показують достойні результати на міжнародних змаганнях, з останніх – це «золото» Ганни Соловей у гонці за очками та «срібло» Олени Старікової у гіті на Європейських Іграх 2019, «срібло» та «бронза» Олени Старікової у спринті і гіті та «бронза» Ганни Соловей у гонці за очками на Чемпіонаті Європи 2019. Однак переломним моментом став Чемпіонат світу у Берліні у лютому цього року, адже тут розігрувались ліцензії. Тому спортсмени мали кинути всі сили на цей чемпіонат, але точно не наші. Одразу зазначимо, що коронні дисципліни Соловей і Старікової (гонка за очками та гіт) не включені до програми Олімпіади, тому вони боролись за путівки в інших дисциплінах.

Чоловіки: у спринті, командному спринті, кейріні та медісоні українці не були представлені – залишаємось без ліцензії; у командному переслідуванні наша четвірка у складі Володимира Джуса, Романа Гладиша, Віталія Гриніва та Максима Васильєва посіли останнє 13-е місце у кваліфікації – залишаємось без ліцензії; в омніумі Володимир Джус не фінішував у фіналі – залишаємось без ліцензії. На 99,9 % наші чоловіки-велотрекери будуть дивитись Олімпіаду по телевізору.

Жінки: у командному спринті українці не були представлені – залишаємось без ліцензії; у спринті Олена Старікова на стадії 1/8 програла майбутній чемпіонці й взяла лише 1 ліцензію, замість двох – це значить, що Любов Басова не буде представлена у спринті на Олімпіаді; у кейріні Любов Басова у своїй коронній не пройшла кваліфікацію з двох спроб, однак ми отримали олімпійську ліцензію; у медісоні Ганна Соловей та Ганна Нагірна у фіналі 12-ті – залишаємось без ліцензії.

У командному спринті Олена Старікова та Любов Басова не пройшли кваліфікацію. Басова під час гонки відстала від Олени і передача естафети затрималась на пару секунд, для гонки з двома колами, де вирішують долі секунди – це провал. Через це олімпійська ліцензія вислизнула з наших рук. До ЧС Україна у світовому рейтингу посідала 9-е місце, щоб заскочити у топ-8 треба було проходити кваліфікацію.

Ну і фінальна крапка – омніум. У цьому виді ми не були представлені, так к за підрахунками тренерів ми мали отримати ліцензію за світовим рейтингом, навіть без виступу на ЧС. Однак тренери прорахувались і нашу ліцензію перехопив Гонконг. Як зазначила Ганна Соловей: «Я їх [тренерів] попереджала і наголошувала, що нам не вистачить очок, а вони не слухали. Сподіваюсь вони понесуть покарання. Так, я не їду на Олімпіаду, в мене немає очок в шосейних стартах. Немає сенсу їхати на Ігри, навіщо туди їхати просто так. Я не хочу тратити час, свої сили та здоров’я на те, де мені нічого не світить. Я реаліст».

У нас ще є дві ліцензії у жіночій та чоловічій групових шосейних гонках. Також має отримати ліцензію у маунтінбайку Яна Беломоїна. Вона претендент на подіум Олімпіади.

Кінний спорт

Зараз в нас дві ліцензії в індивідуальній виїздці та конкурі, хоча раніше була ще ліцензія у командному конкурі. З яких причин її у нас забрали, не відомо.

Фехтування

Медальний вид спорту, де наші спортсмени приносили Україні дві золоті медалі і мали принести три, однак у Ріо у командній шаблі суді зробили свою «справу».

Поки ліцензії роздали чоловічій та жіночій командним рапірам, наших у цьому списку немає, оскільки в Україні рапіра слаборозвинена, немає сильних фехтувальників. Інші ліцензії отримають після завершення передолімпійського циклу змагань, коли остаточно сформуються світові рейтинги по кожній дисципліні. У шпагах зараз у цій кваліфікаційній зоні знаходяться Ігор Рейзлін та Богдан Нікішин, Роман Свічкар за межами попадання, однак шляхом набраних очок може піднятись. Рейзлін та Нікішин останнім часом на висоті, Ігор на Чемпіонаті світу 2019 здобув бронзову медаль, а у командній разом з Анатолєм Гереєм, Нікішиним та Свічкарем – «срібло», мінімально поступившись потужним французам. Однак на Олімпіаді Богдану буде 41 рік, а Ігорю 37. Чи дотягнуть вони? У командному ми точно з ліцензією, однак чи виступлять вони цим складам на Іграх, не відомо.

Серед українських жінок-шпажистів у зоні кваліфікації знаходиться Олена Кривицька (на ЧС 2019 вона була третьою), олімпійська чемпіонка Яна Шемякіна та Ксенія Пантєлєєва за межами, можуть боротись, однак, дивлячись на їх форму в останні роки, у це слабко віриться. У командному все складно – треба обходити Німеччину та сподіватись, що Єгипет не попаде у топ-16. Про рапіру вже сказали, там в індивідуальному рейтингу наші спортсмени далекі навіть від зони потрапляння. Олімпіаду вони будуть дивитись по телевізору. Аналогічно із чоловіками-шаблістами. У жінок проходять шестиразова чемпіонка світу Ольга Харлан та Аліна Комащук. Мабуть, ви спитаєте: «А що з командною шаблею?». А нічого. На 99% відсотків на Олімпіаді команди не буде, при цьому двічі поспіль на ОІ ми були на подіумі (у 2012 році не було цієї дисципліни). Ні повернення Кравацької, ні відмова Харлан від індивідуальних змагань задля концентрації у командній не допомогли.

Провал стався на етапі Кубка світу в Афінах 8-ого березня.  Жіноча збірна України вела боротьбу за ліцензії з Італією та Угорщиною і за два етапи до кінця кваліфікаційного періоду поступалася суперницям 18 і 9 очок відповідно. В Афінах потрібно було мінімізувати відставання, а краще відіграти його, але наша жіноча збірна України вже в 1/8 фіналу поступилася Польщі 43:45. Що найприкріше в поразці, що лідер команди Ольга Харлан на останню битву з полькою Мартою Пудой виходила за рахунку 40:31 на користь нашої команди, але програла дуель 14:3. Оля, ну як так можна?(((…Таким чином, до чвертьфіналу Кубка світу вийшла Польща. Туди ж пробилися і конкурентки України - Угорщина та Італія. Відставання ще збільшилось і відіграти його просто не можливо. Однак, є одна умова, яка просто фантастично врятує нашу команду: якщо Туніс як представник Африки не потрапить до топ-16 світового рейтингу, то ця африканська ліцензія повинна перейти першій вільній за рейтингом команді. Станом на травень Туніс 17-а у рейтингу, їх на останньому змаганні перед карантином випередила Венесуела на 4 очки. Залишається лише один етап Кубка світу і треба, щоб все так і залишилось, щоб ми, якщо нам випаде Туніс, або інші суперниці їх вбили на перших стадіях. Якось так.

Гімнастика

Гімнастика в Україні завжди на висоті. Чотири роки тому Олег Верняєв привіз додому золоту медаль разам із прикрим сріблом, тоді судді зробити гарний подаруночок японцю Хокею Учімурі. Однак тоді ми всі були впевнені, що в Токіо в Олега не буде конкурентів у багатоборстві, він точно візьме «золото». На жаль, ми помилились. Конкуренти показували все кращі й кращі результати, в той час як у Верняєва травма на травмі, однак як їздив на міжнародні змагання – повертався із медалями. Минулого року два «срібла» на Європейських Іграх, а на Чемпіонаті світу здобув «бронзу» - першу в кар’єрі медаль в абсолютній першості на ЧС.

За рік Олег остаточно одужає від усіх травм і на Олімпіаді буде серед фаворитів у багатоборстві та на брусах, тоді як Ігор Радівілов традиційно претендує на медалі на кільцях і опорному стрибку. Восени на Чемпіонаті світу приємно здивувала наша команда, що стала четвертою в кваліфікації і отримала командну ліцензію. І хоча трійка країн-лідерів була далеко, до Олімпіади все може змінитися. Китай зараз фаворит у цьому виді, країна-господарка Японія буде вигризати «золото», судді точно їм будуть допомагати. Ще один претендент на подіум Росія, однак у зв’язку із різними санкціями ми їх можемо не побачити у Токіо, тоді наша команда зможе розраховувати на нагороди.

У жінок ліцензію здобула Діана Варінська, яка за рік зможе підтягнути свою програму і гідно виступити на Олімпіаді. Ще попереду багато турнірів, де розіграють останні путівки, так що наші гімнасти ще зможуть позмагатись за поїзду у Токіо.

У художній гімнастиці у нас три ліцензії у командній першості та в абсолютній першості у Влади Нікольченко та Христини Пограничної. Наші сподівання на Владу, яка зможе нав’язати боротьбу сестрам Аверіним із Росії.

Єдине в нас немає ліцензії у батутистів, однак вони точно їх доберуть на майбутніх ліцензійних змаганнях.

Дзюдо

Не дуже медальний вид спорту для України, лише три нагороди за всю історію  («срібло» і дві «бронзи»), дві з яких здобув Роман Гонтюк. Дві Олімпіади поспіль ми без подіуму у цьому виді спорту, однак є величезні шанси на медаль у Токіо та ще й на першу золоту в українській олімпійській історії! Мабуть, ви вже здогадались по кого йде мова. Правильно, про Дар’ю Білодід. Неймовірно талановита спортсменка, наймолодша дворазова чемпіонка світу в історії, взяла учать у 28 змаганнях, де 23 рази ставала переможницею, 3 рази другою й один раз третьою. І ці всі результати у 19 років!

Японська збірна сподівалась на золоту олімпійську медаль Фуни Тонакі, однак українка руйнує усі плани – Білодід двічі поспіль перемагала її на Чемпіонатах світу 2018 та 2019 років. Японці які тільки їй «солодкі» пропозиції не висували, аби вона тренувалась у Токіо. Тренери Даші зрозуміли план японців – вони хотіли бачити процес підготовки, спаринги із японськими дзюдоїстами, аби вивчити її хитрі прийоми та тактику, тому вони завжди їм відмовляли. У 2019 році Білодід єдина українська, яка потрапили у топ-12 кращих спортсменок року у світі. Тому олімпійське «золото» вже чекає на Дашу.

Ще один претендент на подіум Олімпійських Ігор – Георгій Зантарая. Перспективний дзюдоїст, який так і не розкрив свій потенціал. Дві Олімпіади поспіль він «відлітав» на першій стадії, хоча йому прогнозували високі місця. І ось здавалось кар’єра потроху йде до свого завершення, однак у 2019 році Зантарая «вистрелив» - здобув два «золота» на Чемпіонаті Європи та Європейських Іграх у Мінську, довівши, що є ще порох у порохівницях. Зараз він плідно готується до головного старту, щоб нарешті здобути омріяну медаль.

Олімпійські ліцензії в дзюдо отримують по завершенню сезону за пару місяців до Олімпіади на основі світового рейтингу. Наші дзюдоїсти, які на цей момент знаходяться у зоні ліцензії: Дар'я Білодід (-48 кг), Яків Хаммо (+100 кг), Георгій Зантарая (-66 кг), Єлизавета Каланіна (+78 кг), Богдан Ядов (-66 кг), Артем Лесюк (-60 кг), Галина Тарасова (+78 кг), Марина Черняк (-48 кг), Артем Хомула (-73 кг) та Анастасія Турчин (-78 кг). Ще недалеко від зони знаходяться Кеджау Ньябалі  (-90 кг), Олександр Гордієнко (+100 кг) та Марина Скора (-57 кг). 13 можливих ліцензій – це дуже добре (у Ріо було 7, у Лондоні 10, у Пекіні 9, в Афінах 8). Сподіваємось у Токіо нарешті ми зупинимо смугу невдач.  

Карате

Цей вид спорту дебютує на Олімпіаді 2020. Анжеліка Терлюга перший в історії України каратист, який отримав ліцензію на олімпіаду (триразова чемпіонка Європи і срібна призерка Європейських Ігор). Слідом за нею ліцензію отримав Станіслав Горуна – чемпіон Всесвітніх Ігор та Європейських Ігор, бронзовий призер Чемпіонату світу. Обидва спортсмени претендують на олімпійські медалі, при чому навіть на золоті. Зараз Анжеліка лідер світового рейтингу у своїй ваговій категорії, Станіслав четвертий. Також є шанси на олімпійську ліцензію у Галини Мельник та Валерія Чоботара. Віримо у них!

Пентатлон

Поки у цій дисципліні ми без ліцензій. Срібний призер минулої Олімпіади Павло Тимощенко не зміг отримати її на Чемпіонатах Європи та світу торік. Однак він ще зможе отримати ліцензію на змаганнях та за світовим рейтингом. У жінок ситуація складніше, скоріш за все на Олімпіаді ми без них у цьому виді спорту.

Академічне веслування

Тут у нас зовсім печаль. З моменту історичного «золота» нашого жіночого екіпажу в ОІ 2012 року в академічному веслуванні в нас ще гірше і гірше. Тоді у Лондоні ми мали п’ять екіпажів, у Ріо вже два, а у Токіо, мабуть, взагалі жодного. Усі головні ліцензії розігрувались, як і в багатьох інших видах спорту, на Чемпіонаті світу минулого року. 21 спортсмен, 8 екіпажів – жодної завойованої путівки на Олімпіаду. Лише наші паралімпійці здобули собі, однак це вже інша історія. У деяких видах програми є ще квоти, які будуть розігруватись пізніше. Їх кількість мінімальна, боротьба буде жорстокою, нам залишається тільки підтримувати нашу збірну.

Вітрильний спорт

Ще на перший для України літніх Олімпійських Іграх ми спостерігали тріумф наших вітрильників, на наступних змаганнях чотириріччя були срібні та бронзові нагороди. Після Афін 2004 українські спортсмени більше нас не радували своїми виступами, а тепер взагалі можемо вперше в історії не виступити у цьому виді спорту на Олімпіаді. Ліцензій поки нас немає, а вільних залишилась мізерна кількість. Нашим спортсменам буде важко їх відіграти у конкурентів. Не хочеться лізти поперед батька в пекло із не втішними прогнозами, однак факт є факт.

Стрільба кульова

Медальний вид спорту для України. На кожній Олімпіаді наші спортсмени ставали на подіум, тому і в Токіо ми сподіваємось побачити їх із медалями. 2018 рік, Чемпіонат світу, Олег Коростильов та Олена Костевич беруть по «золоту», Олена отримує звання спортсменки року в Україні, далі на Чемпіонаті Європи Костевич з Олегом Омельчуком посідають перше місце. І тут ми плавно підійшли до Європейських Ігор, де наші стрілки провалились. Так взяли дві медальки, однак це точно не той результат, який від них очікували. У багатьох дисципліна спортсменка року Костевич разом з іншими навіть не пройшла до фіналу. Поганий результат був списаний на пошкодження, яке отримав інвентар під час перевезення. Добре, забули цей виступ, нічого страшного, буває. Головне Олімпіада.

Що по ліцензіях? Не густо – лише шість, для порівняння: у Ріо та Лондоні було по 16, у Пекіні 19, в Афінах 20. Як бачимо тенденція йде не спад. Поки не будемо панікувати, ще попереду купа ліцензійних турнірів, а поки квоти мають: Олег Царьков (10 м гвинтівка), Олександр Петрів (25 м пістолет), Павло Коростильов та Олег Омельчук (10 м пістолет), Олена Костевич (25 м пістолет), Ірина Маловічко (скіт). Якщо говорити про медальні перспективи на Олімпіаді, то тут у кожного є шанс, головне щоб зірки зійшлись.

Скелелазіння

Ще один вид спорту, який дебютує на Олімпіаді. Була у нас надія побачити у Токіо  чемпіона світу та срібного призера Всесвітніх Ігор Данила Болдирєва, однак він не зовсім вдало виступив восени на Чемпіонаті світу та ліцензійному турнірі. Для європейців залишився останній квиток на ОІ, який дістанеться чемпіону Європи. Зможе Данило його забрати? Подивимось.

Настільний теніс

Цей вид спорту в контексті Олімпіади не в пріоритеті. Кожні чотири року у нас пару представників, які «вилітають» на перших стадіях, лише у Ріо Коу Лей дійшов до 1/8 фіналу. Тетяна Біленко в інтерв’ю розказувала про ретельну підготовку до командного кваліфікаційного турніру у січні, однак добути ліцензію не вийшло. За індивідуальну ліцензію ще можна поборотись. Для європейців є 8 вільних квот: 5 у турнірі у Москві (прийдеться їхати), 2 у Досі та одна за світовим рейтингом для чоловіків, і 4 у Москві, 2 у Досі та 8 за світовим рейтингом. У Тетяни шансів більше, ніж у Лея, однак віримо в усіх!

Тхеквондо

На Олімпійських Іграх у Лондоні 2012 року ми останній раз були представлені у цьому виді спорту, і скоріш за все так і залишимось. Представники є, однак вони явно не рівня таких змагань як Олімпіада. Пару ліцензій залишилось для європейців, черга за ними величезна, наші в ній пасуть задніх.

Теніс

Коли чуєш щось про теніс, одразу в голові Еліна Світоліна. Багаторазова переможниця різноманітних змагань, переможниця Підсумкового турніру у 2018 та фіналістка у 2019 році, півфіналістка Вімблдону 2019. У Токіо нам є за кого вболівати. Все ще у пам’яті матч Еліни із Сереною Вільямс у Ріо – це було не перевершено. Вона разом із Даяною Ястремською скоріше за все представлять Україну на Олімпіаді. Більше претендентів серед українських тенісистів на ліцензійну зону немає.

Тріатлон

У цьому виді спорту на Олімпіаді Україну зможе представити Юлія Єлістратова. Тільки треба трішки поліпшити положення у світовому рейтингу шляхом зайняття високих місць на майбутніх змаганнях.

Важка атлетика

Останнім часом у важкій атлетиці було стільки скандалів, що представлення цього виду спорту на Олімпіаді було під сумнівом. Проте, все обійшлося обмеження учасників на ОІ для країн, які найчастіше попадались на допінг-скандалах, серед них і Україна. Нещодавно Олексія Торохтія позбавили олімпійського золота Лондона за вживання допінг, до цього у нас забирали «срібло» Ольги Коробки та «бронзу» Наталії Давидової Пекіну 2008, «бронзу» Юлії Каліна Лондона 2012. Ліцензії роздадуть трохи пізніше, однак наперед зазначимо, що на високі місця у Токіо претендують Ірина Деха та Дмитро Чумак.

Боротьба

Останній вид спорту, де Україна розраховує на медалі. На Чемпіонаті світу 2019 у Нур-Султані розігрувались перші олімпійські ліцензії, п’ять з яких здобула Україна. Представник греко-римського стилю Жан Беленюк (-87 кг) виграв золото, вільник Олександр Хоцяновський (+125 кг) – бронзу, а у дівчат без медалі, але з ліцензіями залишилися чемпіонка Європи 2019 Оксана Лівач (-50 кг) і чемпіонка світу 2018 Алла Черкасова (-68 кг). Ще одну ліцензію виграв у греко-римській боротьбі Ленур Теміров (-60 кг). Звичайно це не всі, хто поїде у Токіо. Обов’язково доберуть чотири останні квитки чемпіонка Європи та Європейських Ігор Юлія Ткач-Остапчук, Аліна Акобія (на ЧЄ приємно вразила), Юлія Хавалджі, а також Соломія Винник, Ангеліна Лисак, Ірина Коляденко та Аліна Бережна, якщо перейдуть в олімпійську вагову категорію. Хочу зазначити, що ліцензії не іменні, можливі заміни не відміняємо, наприклад замість Жана Беленюка, який вирішив піти в політику взяти Семена Новіка, який вразив усіх на Чемпіонаті Європи у лютому, здобувши золото.

Примітка. У список не потрапили види спорту, де Україна остаточно не буде представлена: водне поло, бейсбол, софтбол, хокей на траві, гандбол, футбол, гольф, регбі, скейтбординг, серфінг, волейбол.

Зараз в українській збірній 68 ліцензій, у перспективі можемо добрати ще 40. У підсумку маємо такий приблизний результат: 14 золотих, 7 срібних та 22 бронзових медалей. Одразу зазначу, що такий розклад лише при умові, що усі спортсмени нашої збірної будуть психологічно налаштовані, без травм, під час змагання будуть показувати всі свої найкращі здібності та не страждатимуть від суддівського свавілля.

Для кого перенесення Олімпіади на користь: Бондаренко і Верняеву, які відновляться від травм; Середа, Нікольченко, молоді легкоатлети, веслувальники, борці та боксери наберуться досвіду, покращать навички.

Для кого перенесення Олімпіади не на користь: Беленюк і Харлан планували завершити кар’єру після ОІ, тепер їм потрібно ще рік тримати форму; Саладуха, Зантарая, Басова, Нікішин та Рейзлін вікові спортсмени, не відомо в якій формі вони підійдуть до головного старту наступного року; боксери, які планували після ОІ перейти у профі.

Ось такий вийшов розбір. Так, багато вболівальників українського спорту засмучені перенесенням, однак, чотири роки чекали, значить і ще один рік зможемо потерпіти. Зараз головне разом перебороти клятий вірус, а все інше потім. Сподіваємось наступного літа у Токіо буде велико свята великої перемоги над усіма людськими негараздами.

 

 

 

 

Другие посты блога

Все посты