Tribuna/Футбол/Блоги/«Арсенал-Київ» LIVE/Олександр Біба: «У планах «Арсеналу» створення команди U-19 вже в наступному сезоні»

Олександр Біба: «У планах «Арсеналу» створення команди U-19 вже в наступному сезоні»

Інтерв’ю з директором ДЮСШ «Арсенал» - про майбутнє клубу, розвиток академії та реформування ДЮФЛ.

Автор — Олег Барков
31 декабря 2019, 10:47
Олександр Біба: «У планах «Арсеналу» створення команди U-19 вже в наступному сезоні»

Директор ДЮСШ «Арсенал-Київ» Олександр Біба в інтерв'ю прес-службі «канонірів» підвів підсумки року, розповів про зміни в структурі клубу, реформу ДЮФЛ та новинки, які чекають вихованців Академії в 2020 році.

- У цьому сезоні у «Арсеналу» нема професійної команди. Як клуб проходить процес перебудови і які цілі ставить перед собою?

- З жовтня 2019 року «Арсенал» розпочав співпрацю з ДЮСШ «Локомотив» (Київ). Це дитячо-юнацька спортивна школа, яка знаходиться в підпорядкуванні Київської міської державної адміністрації. Її директор - Сергій Володимирович Кучеренко. Тепер він бере активну участь в житті «Арсеналу», допомагає матеріально, консультаційно, кадрово, а також надаючи можливість користуватись інфраструктурою на території міста Києва. Зокрема, наші футбольні команди тепер можуть проводити тренування на базі «Місто спорту» в Гідропарку. Ми почали користуватися фітнес-центром і легкоатлетичним манежем, який недавно був відкритий після реконструкції. Дуже вдячний як Сергію Кучеренко так і всьому колективу ДЮСШ «Локомотив» за надану посильну допомогу юним футболістам ДЮСШ «Арсенал» та тренерсько-викладацькому колективу школи.

Окремо зазначу ДЮСШ «Арсенал» нещодавно уклали договір про співпрацю із центром фізичної реабілітації «Rujencev Team». В рамках цього договору юні футболісти «Арсеналу» зможуть проходити реабілітацію після травм в центрах «Rujencev Team», а так само вдосконалювати індивідуальну фізичну підготовку із фахівцями «Rujencev Team», за їх авторськими програмами.

- Як тепер ви бачите роботу клубної системи?

- Співпраця з «Локомотивом» - це не просто підписання договору. Ми бачимо в цьому глобальні зміни клубної системи, створення піраміди клубу. В її основі знаходитиметься ДЮСШ «Арсенал», де будуть займатися діти від 6 років і метою її діяльності є залучення дітей до здорового способу життя та масового футболу.

В середині піраміди – Громадська організація «Футбольна Академія Арсенал-Київ», яка буде концентруватися на підготовці дітей віком від 13 до 17 років та ставитиме перед собою високі спортивні цілі. Президентом цієї організації є Костюк Сергій Володимирович – спортивна людина із величезним досвідом громадської та політичної роботи в місті Києві, впевнений що його досвід стане у нагоді нашому спільному проекту.

 Верхівкою піраміди - юнацькі команди U-19 і U-21, а також професійна команда, яка може бути створена в майбутньому при наявності фінансових коштів. Будівництво цієї піраміди знизу, а не зверху - головна зміна в житті «Арсеналу». Це правильний підхід, адже якщо ти хочеш довгостроковий і успішний проект, то його потрібно розвивати з дитячо-юнацького сектора. Тоді це проект на довгі роки.

- Які успіхи можна виділити за ці півроку?

- Ми будуємо нову структуру, змінюємо як зміст так і форму. Зараз спільно з відомим дизайнером Дмитром Штрайсом працюємо над ребрендингом, новим логотипом і лінією одягу для наших вихованців. Хочемо зробити все якісно і красиво, щоб наші футболісти виглядали презентабельно. Щоб ми з гордістю їздили на турніри і були впізнаваними. Сподіваємося, що все, що ми робимо, сподобається і батькам, адже вони - це велика і важлива частина нашого клубу.

Користуючись нагодою, хочу подякувати батькам за підтримку, неймовірно вдячний їм за участь в житті «Арсеналу». Цими тижнями ми проводимо батьківські збори із командами усіх вікових категорій, важливо пояснити батькам футболістів наше бачення а також почути від них зворотну реакцію, взаємодія з батьками дуже важлива.

- Як оціните виступи команд «Арсеналу» в Дитячо-юнацькій лізі України?

- Я намагаюся бути реалістом, коли ставлю завдання для себе і людей, з якими працюю. Ми почали цей сезон ДЮФЛ в групі з дуже сильними суперниками, з великою кількістю виїздів. Це рішення приймалося в останній момент, адже ФК «Скала» знявся зі змагань і було повністю переформатовано групи. Для нас це було несподіванкою, адже ми готувалися до гри в групі, де всіх суперників ми знали. Нашим завданням було зіграти всі ці матчі і зіграти їх гідно. Дуже цікавий досвід, сильні суперники, з якими важко брати очки. Ми йдемо на передостанньому місці в клубному заліку. Безумовно, хотілося б бути вище, але в кожному віці при цьому у нас є досягнення. Упевнений, навесні буде прогрес.

- Головне завдання - збереження прописки в еліті?

- Рівень команд нашої групи дуже високий. Ми отримуємо дуже великий досвід, сподіваюся, ми його перетворимо в позитив. Мета - тягнутися якомога вище в плані професійного індивідуального та командного зростання. Звичайно, хочеться зберегти прописку в еліті, щоб і в наступному сезоні грати в групі найсильніших. Окремо відзначу команду «Арсенал» (U-14), якій ми всі разом пишаємося і підтримуємо. Докладемо всіх зусиль, щоб команда Олександра Демчука пробилася до фінальної частини ДЮФЛ. Але задачу обов’язкової перемоги за будь-яку ціну ми нікому не ставимо, важливіше прогрес футболістів, ніж очки і місця.

- Наскільки складно утримувати талановитих хлопчаків в такому клубі, як «Арсенал»?

- Нещодавно ми проводили нараду в УАФ, обговорювали питання розвитку ДЮФЛ. Зокрема, підіймалися питання утримання талановитих хлопців. Хлопчаки переходять в більш статусні клуби, які пропонують кращі умови. Яким я бачу вихід із ситуації? Ми намагаємося поліпшувати умови для своїх вихованців та їхніх батьків. Умови для спортивного вдосконалення, професійного зростання і тренувань. Тим самим, ми можемо залучати талановитих хлопців і конкурувати з іншими клубами. Зокрема, ми переформатували роботу всього персоналу, який в минулому році працював з професійною командою, тепер ми перевели їх на роботу зі школою. І поступово розвиваємо свій кадровий потенціал. Поки що ми робимо перші кроки в створенні якісного дитячо-юнацького футбольного клубу. Хочемо старанно працювати над реалізацією свого плану.

- Влітку команду 2003 року народження чекає випуск. Яка перспектива у хлопців?

- У нас в планах є створення команди U-19 вже в наступному сезоні. Плануємо заявити її в першу лігу і сформувати на базі якраз хлопців 2003 року народження. Також зміцнимо її випускниками «Арсеналу» минулих років і хлопцями трохи молодшого віку.

- Реформа ДЮФЛУ давно напрошувалася. Яка у вас думка з цього приводу?

- Для нас участь в групі 2 ДЮФЛ сезону 2019/20 - це і є Еліт-ліга. Там кожен матч вирішальний, з кожного поєдинку можна винести певний досвід. Нам показали прірву між нами і топ-клубами. Поспілкувавшись з тренерським колективом, ми прийняли рішення, що і в наступному році будемо прагнути грати в цій групі. Вона більш інформативна, тут ми перевіряємо себе щотижня. Те, що наші результати на сьогодні не найкращі, це теж привід для роздумів.

Що стосується реформи в цілому, то на зборах було піднято ряд цікавих питань. Це переходи футболістів з клубу в клуб, це компенсація за підготовку гравців і фінансування дитячих шкіл.

Що стосується переходів, є ідея обмежити міграцію гравців до певного віку. Це перевірка того, як ти вмієш готувати футболістів, а не займатися селекцією. Я готовий підтримати цю ініціативу. Хоча на все повинні бути винятки: у когось батьки переїжджають, хтось не може утримувати свою академію.

Також важливий перезапуск механізму компенсації за підготовку футболістів. Він зараз не працює. Моя суб'єктивна думка - це дозволить пожвавити весь футбольний ринок України. Потенційно це може перейти з дитячо-юнацького футболу на професійний. У всіх цивілізованих країнах працює механізм компенсацій за підготовку футболістів.

- Команда 2007 року народження наступного літа дебютує в ДЮФЛ. Як проходить процес будівництва цього колективу?

- Ми проводили батьківські збори зовсім недавно в цьому віці. Очолює цю групу Краснощок Валерій Миколайович. Він - старший тренер «Арсеналу» (U-13). Йому допомагають Олександр Каплоушенко і Андрій Лазор. Для нас це новий досвід, адже в серпні ми об'єднали дві групи, які займалися в різних частинах міста Києва. Процес був непростим, але станом на сьогодні ми знайшли порозуміння з батьками і тренерським колективом - вони однодумці. Наше завдання як найкраще підготувати їх до дебюту в ДЮФЛ. Є план підготовки, адміністрація сприятиме його втіленню в життя. Хлопці талановиті, у них є майбутнє.

- Які нововведення чекають наших вихованців у 2020 році?

- Уже зараз ми зайшли в легкоатлетичний манеж, де під керівництвом тренера Олександра Ястребова хлопці можуть удосконалювати свої навички в цьому напрямку - працювати над швидкісно-силовими якостями, витривалістю, технікою бігу. У нас створена науково-методична група, яка проводить тестування футболістів і контролює їх розвиток. Найближчим часом хлопці будуть займатися в гімнастичному залі, що теж важливо для юних футболістів.

Ми восени відзначали кращих гравців місяця - юні футболісти самі визначали тих, хто найкраще себе проявив. Плануємо і навесні продовжувати цю практику, а за підсумками сезону в кожній віковій категорії виберемо кращого футболіста сезону в ДЮФЛ. Хлопці отримають пам'ятні подарунки.

Ми запустили новий сайт, де висвітлюємо всі матчі команд «Арсеналу» як в ДЮФЛ, так і в інших турнірах. На своїх сторінках в соціальних мережах регулярно ведемо текстові онлайн-трансляції. Регулярно оновлюємо розділ «Інтерв'ю». У наступному сезоні одним із наших завдань є організація прямих трансляцій всіх домашніх матчів «Арсеналу» в ДЮФЛ на нашому каналі в YouTube.

У нас працює творчий колектив. Це наш маркетолог Євген Черненко, це наш прес-секретар Олег Барков. Ми разом генеруємо ідеї і намагаємося їх реалізовувати. Окрему подяку хочу висловити Директору ФК «Арсенал-Київ» Олександру Москаленко, який усіма силами підтримує Дитячо-юнацьку школу, сприяє її розвитку і направляє розвиток клубу в правильне русло, як на мене саме Олександр Вікторович уособлює собою футбольний клуб «Арсенал», адже він не дав клубу зникнути, і докладає максимум зусиль для того щоб існувала школа «Арсеналу».

Всі ці люди, а також персонал клубу, бухгалтерія, наш лікар – Наталія Зайковська, працівники бази, адміністратори та тренери – це ті люди завдяки яким існує школа «Арсенал-Київ» і саме ці люди разом із нашими юними футболістами та їх батьками, всі вони і є команда «Арсенал». Дякую усім Вам за цей чудовий, не легкий і наповнений подіями рік, Вітаю Вас із Новим роком, що наступає, сподіваюсь на Вашу підтримку в майбутньому, Щастя, Здоров’я, Миру і Злагоди Вам у новому 2020 році!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов