Tribuna/Футбол/Блоги/Все что касается футбола/«Динамо» - «Ольборг» - 2:0. Тактичний огляд матчу. Домашнє завдання

«Динамо» - «Ольборг» - 2:0. Тактичний огляд матчу. Домашнє завдання

Динамівці провели «роботу над помилками» після поразки в Данії, але спрацювало це лише у другому таймі матчу в Києві.

7 ноября 2014, 16:26

Після першого матчу тренерський штаб "Динамо" визнав свої помилки допущені при підготовці до матчу. Ці помилки стосувалися гри у захисті, але не вирішували питання подолання зонної оборони данців. Більше того, надто обережна гра десь обмежувала атакуючий потенціал команди Реброва, хоча зважаючи на тиск данців по лівому флангу захисту киян, особливо у першій третині матчу - була виправдана.

 

В цілому не змінюючи формації Ребров вніс корективи у дії команди індивідуальними завданнями футболістам. Також була зміна у стартовому складі: замість Бурди вийшов Віда. Домагой мав додати руху в атаках, але стосовно захисту, то ця ділянка поля залишилась найуразливішою у динамівців. Це також пов’язано з тим, що на правому крилі "Ольборга" швидкісні характеристики виконавців вищі. Під час підключень Віди у атаки данці досить просто через довгі передачі переводили м’яч за спину хорвату, а Андреас Брун використовував цей простір. Вже знайома зв’язка Брун - Геленіус інколи у трикутнику з підтримкою правого захисника - Дальсгора. З цього флангу прийшли дві гострих атаки гостей на початку матчу в Києві, та й у грі в Данії звідти йшла основна загроза.

Зміни щодо тактики стосувалися також розташування Сидорчука і Беланди. Якщо у Ольборгу обидва працювали високо, над Рибалкою, то у Києві у першому таймі в багатьох епізодах, один з двох восьмих номерів розташовувався нижче. Фактично тактична система змінювалась на "4-2-3-1", з намаганням краще покривати опорну зону і зміщувати коробку команди ближче до лівого флангу захисту, де були проблеми у першій грі. Хоча, як вище ми вже написали, не можна сказати, що такий варіант стовідсотково убезпечив "Динамо" у цій зоні. Можливо, зменшилася кількість гострих атак суперника.

Другий момент: під час пресингу, а ми знову ведемо мову про перший тайм, здебільшого активно працювали чотири виконавця. Обов’язково - високе розташування від трійки форвардів з підтримкою Сидорчука. У Данії пресинг активно підтримували п’ять виконавців. По перерві "Динамо" діяло більш агресивно, чітко витримуючи формацію "4-1-4-1".

Кент Нільсен також вніс зміну, пов’язану з місцем розташування коробки. Якщо вдома двійка нападників розташовувалась на центральній лінії, а вся коробка захисту, відповідно, була піднята вище на 10 метрів, то у гостях "Ольборг" опустився на 10 метрів нижче "4-4-2-0". Дуже чітко побудовані лінії. Якщо переглянути тактичні малюнки з інших матчів, то фактично всі команди, так чи інакше не витримували настільки чітких лінії у захисті. Це пов’язано з орієнтацією захисту, яка у "Ольборга" націлена на обмеження простору та партнерів по команді. А двійка форвардів - це повноцінні гравці оборони, які приймають активну участь у захисних діях, скорочуючи простір для суперника.

Особливо показовим буде порівняння з останнім матчем "Динамо" проти "Дніпра". Двійка нападників підопічних Маркевича працювала окремо від решти команди, що створювало зону між півзахисниками і форвардами, з чого користались динамівці. У данців краща організація, і Геленіус і Еневольдсен чітко формували трикутники у захисті, постійно створюючи чисельну перевагу над киянами на власній половині поля. Зверніть увагу на двох верхніх малюнках на гравців, що перебувають з м’ячем. У них є лише один партнер з яким можна обігратись, і трійка суперників, що їм протидіють.

Не достатня активність при зміщеннях на фланги у атаках була від Сидорчука, і Кравець переважно не встигав насичувати зони на флангах своїми зміщеннями. Нижній малюнок - це трійки "Ольборга" і ширше розташування від півзахисників у відношенні до оборонців. Очевидно більш широке розташування від хавбеків дозволяло працювати у коридорах між ними, але маленькі зміни, пов’язані з рухом від Беланда і Сидорчука, про які ми написали на початку матеріалу, не дозволяли з цього користатись. 

Щоб розтягувати зонний захист зорієнтований на обмеження простору і партнерів, необхідно дві речі: швидкий рух м’яча з флангу на фланг і активні підключення від крайніх захисників у атаки. Швидкий рух м’яча може бути виконаний як через короткий пас, так і через довгий. Якщо до перерви "Динамо" працювало досить повільно, що дозволяло данцям встигати зміщуватись по флангам, то у другому - завдяки довгим передачам, кияни знаходили простір на флангах.

Вище на малюнку показані три епізоди. На першому данці розташовані у формації "4-4-2-0", але висока позиція у атаках від Сілви у перспективі дозволяє розіграти трикутник на фланзі, який і був доведений до кросу від Даніло у штрафний майданчик. Другий епізод - це високий пресинг, проте у даному випадку варто звернути увагу на досить пасивну гру киян. Фактично є можливість пресингувати суперника "п’ять в п’ять", але цього не сталось через пасивну гру від Сидорчука і Беланда, котрі були розташовані нижче, ніж у Данії. І третій епізод показує, як "розтягується"побудова "Ольборга" при швидкому переведенні м’яча на фланг. У "Динамо" відразу є варіант зіграти "два в два", або "три в три" на фланзі.

Підсумки

Більш обережна гра до перерви від двійки Сидорчук - Беланда, звуження від двох крайніх форвардів - Ярмоленка і Ленса, не достатня активність у плані займання високих позицій у нападі від двійки крайніх захисників і повільний рух м’яча - це чотири критерії, які працювали на користь суперника. Збільшення швидкості руху м’яча через довгий пас, широка позиція у атаках від Ленса і більша активність у атаках від Сілви у другому таймі - це вже ті чинники, що дозволили киянам створити тиск на ворота Ларсена. У підсумку це дозволило "Динамо" виграти у даному матчі, але це радше той випадок, коли робота над помилками допущеними у першій грі, була виконана не до кінця.

Материал взят с сайта:<a href="http://matchday.ua/home.html">Matchday</a>

Лучшее в блогах
Больше интересных постов