Tribuna/Футбол/Блоги/Бісіклєта Кобіна/За крок до Євро-2023. Розбираємо молодіжну збірну Словаччини

За крок до Євро-2023. Розбираємо молодіжну збірну Словаччини

До матчів плей-оф відбору на Євро-2023 (U-21) ще майже три місяці, але з суперником команди Руслана Ротаня варто ознайомитись вже зараз аби розуміти що з себе представляє молодіжна збірна Словаччини

26 июня 2022, 15:54
2
За крок до Євро-2023. Розбираємо молодіжну збірну Словаччини

До матчів плей-оф відбору на Євро-2023 (U-21) ще майже три місяці, але з суперником команди Руслана Ротаня варто ознайомитись вже зараз аби розуміти що з себе представляє молодіжна збірна Словаччини.

На груповому етапі кваліфікації на Євро-2023 суперниками словаків були збірні Мальти, Литви, Північної Ірландії, Іспанії та росія, яку дискваліфікували після 6 туру через віроломний напад на Україну. Ледь не одразу Іспанія відірвалась від інших команд групи, завершивши відбір з відривом від другого місця у 9 очок. Що ж до словаків, то вони спокійно завершили відбір на другому місці, зазнавши лише трьох поразок - двічі програли Іспанії (двічі по 3:2), а також на виїзді Північній Ірландії (1:0).

Очолює словацьку молодіжку 48-річний Ярослав Кентош, у минулому центрбек, що без особливого успіху пограв на Батьківщині за "Татран", "Дуклу", чеський "Богеміанс", ізраїльські "Маккабі" Хайфа та "Хапоель" Кфар-Саба, а завершував кар'єру у команді словацької Другої ліги "Подбрезова". Саме у останньому клубі Кентош почав тренерську кар'єру, очоливши молодіжну команду "Подбрезови".

Згодом він також попрацював з молодіжними командами "Дукли" і "Жиліни", поки не пішов на підвищення та у сезоні 2018/19 не очолив першу команду "Жиліни". У словацькому гранді він затримався на півтора роки, поки після піврічної павзи не прийняв молодіжну збірну Словаччини.

Базовою схемою Кентоша є 4-3-3. Однак у кваліфікації він експериментував, переходячи на класичні 4-4-2 та навіть на 3-5-2. Звертає на себе увагу гостроатакувальний стиль гри Словаччини - у 8 матчах кваліфікації словаки забили 18 голів. Але такий атакувальний футбол позначився на грі в обороні - 10 пропущених за ті ж самі 8 матчів є доволі великою цифрою. Тож цією вразливістю захисту словаків варто активно користуватись, використовуючи високий пресинг.

Якщо говорити по персоналіям, то головною зіркою команди є 19-річний центрбек Адам Оберт, який попри відносно юний вік встиг зіграти 6 матчів у минулому сезоні Серії "А" за "Кальярі". Після вильоту сардинійців у Серію "Б" варто очікувати на збільшення ігрових хвилин для гравця, адже у молодіжній команді "Кальярі" він був одним з лідерів.

Також звертає на себе увагу капітан збірної, опорник молодіжної команди "Реал Сосьєдада" Петер Покорни, який в минулому сезоні був гравцем ротації у Сегунді (24 матчі загалом).

Щодо атаки словаків, то тут вирізняється атакувальний хав "Тренчина" Якуб Кадак (15 голів та 8 асистів у 33 матчах минулого сезону), його партнер по центру поля Ян Бернат (13 голів та 6 асистів у 33 матчах минулого сезону за бельгійський "Вестерло"), а також кращий бомбардир збірної (6 голів та 1 асист у кваліфікації), нападник чеської "Вікторії" Матей Труса.

Ну й окремо варто згадати вінгерів, Адріана Капраліка, який діє справа (3 голи та 2 асисти у 8 матчах кваліфікації) та лівого вінгера Патріка Ілко (1 гол у 4 матчах кваліфікації). Обидва гравці є вихованцями "Жиліни" та наразі є чи не головними активами клубу.

Підсумовуючи вище написане, вважаю саме команду Руслана Ротаня фаворитом плей-оф, особливо відштовхуючись від сильних чеснот наших центрхавів Бондаренка, Криськіва та Судакова. Крім цього до плей-оф відновиться після травми Назаренко, і є надія, що Олександр Петраков відпустить у молодіжку Мудрика, який починав відбір саме у молодіжній збірній. Зважаючи на вересневі матчі Ліги Націй, яким Петраков приділяє менше уваги, поміж рядків натакаючи на товариський статус турніру такий хід подій є цілком логічним, тож окрім Мудрика у молодіжній збірній можна очікувати й на Сироту.

Матчі плей-оф відбору на Євро-2023 (U-21) пройдуть 19 та 27 вересня. Перша гра відбудеться у Словаччині.

UPD. Повернув до життя свій канал у Telegram. Тож кому цікавий український футбол від УПЛ до аматорів ласкаво прошу на канал. Останні новини та власні роздуми без зрадоньки та упередженості👇👇👇

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты