Tribuna/Футбол/Блоги/Бісіклєта Кобіна/Продовжуючи розвиток. Топ-10 гравців УПЛ, на яких варто звернути увагу

Продовжуючи розвиток. Топ-10 гравців УПЛ, на яких варто звернути увагу

Минулий рік дав поштовх у розвитку для чималої кількості молодих гравців, що не може не радувати перед Євро-2020. Можливо, навіть хтось з цього списку найближчим часом отримає виклик у збірну України хоча б на товариські матчі.

7 февраля 2021, 23:11
6
Продовжуючи розвиток. Топ-10 гравців УПЛ, на яких варто звернути увагу

Минулий рік дав поштовх у розвитку для чималої кількості молодих гравців, що не може не радувати перед Євро-2020. Можливо, навіть хтось з цього списку найближчим часом отримає виклик у збірну України хоча б на товариські матчі.

Звісно, не в останню чергу це ще було пов'язано з наслідками COVID-19 - подекуди в клубах УПЛ випадало більше десяти гравців основи, і клубам треба було шукати внутрішні резерви за рахунок молодіжних команд.

Особливих критеріїв під час складання списку у мене не було, просто зосередився на гравцях, що почали грати в УПЛ у 2020 році. Спеціально не згадав про Трубіна, Бондаря, Корнієнка, Нещерета, Забарного, Коноплю та Мудрика, а також Назаренка, тому що вони не мають особливої потреби у представленні.

Орест Костик

Позиція: воротар

Клуб: "Львів"

Вік: 21 рік

10 матчів у цьому сезоні, 3 сухих матчі

 

Основним воротарем поточний сезон у "Львові" починав Герман Пеньков, але зігравши лише одну гру, поступився місцем в основі досвідченому Сергію Літовченку. Втім, пропустивши 8 голів у двох матчах Літовченко втратив довіру тренерського штабу та згодом взагалі залишив "синьо-золотих".

Після цього шанс отримав третій воротар команди Орест Костик, який до того грав виключно у молодіжних командах "Львова" та "Вереса", і цим шансом скористався сповна. Перш за все, у Костику підкупляє впевненість у грі на виходах та пристойна реакція - не в останню чергу саме завдяки його "сейвам" вдалось обіграти претендентів на Топ-3 "Десну" та "Ворсклу".

На початку січня з Костиком було продовжено контракт до літа 2023 року та розірвано контракт з його дублером Германом Пеньковим, який оперативно приєднався до екскерманича "Львова" Єгіше Мелікяна у вірменському "Пюніку". Буквально за три місяці Орест пройшов шлях від гравця молодіжної команди до ледь не головного активу клубу. Далі буде.

Кирило Меліченко

Позиція: правий захисник

Клуб: "Маріуполь" (першу частину сезону грав за "Минай")

Вік: 21 рік

11 матчів

 

Після виходу "Минаю" в УПЛ закарпатський клуб зіткнувся з проблемами зі складом. Основні бровочники Максим Жичиков та Петро Стасюк по завершенні сезону залишили "лисиць" та перейшли у "Металіст 1925" та "Маріуполь" відповідно, тому клуб зіткнувся з потребою підсилення.

Вельми оперативно менеджемент "Минаю" домовився про оренду гравців молодіжної команди "Шахтаря" - Дмитра Павліша та Кирила Меліченка, і якщо Павліш поки що більше розчаровує, то Меліченко ледь не з першого матчу заграв настільки впевнено, немов грає в УПЛ вже не один сезон.

Головними чеснотами Меліченка, який виховувався в академії київського "Арсеналу" та лише у 2017 році приєднався до молодіжної команди "гірників", є швидкість та витривалість, він любить та вміє підтримувати атаку. Також проявив себе як універсал - коли головний тренер "Минаю" Василь Кобін змінював тактику та переходив на гру у три захисники, то саме Меліченко грав правого центрального захисника, і це у нього виходило вельми вдало.

По завершенні першої частини сезону Меліченко повернувся у "Шахтар" та згодом підписав повноцінний контракт з "Маріуполем" до літа 2023 року. У "Маріуполі" на відміну від "Минаю" більша конкуренція, ось і побачимо чи зможе Меліченко продовжити розвиток та виграти конкуренцію у Ігоря Кирюханцева, який вже четвертий сезон є основним правим захисником "приазовців".

Артем Бондаренко

Позиція: центральний півзахисник

Клуб: "Маріуполь" (оренда з "Шахтаря")

Вік: 20 років

13 матчів, 3 голи

 

У другій частині минулого сезону вихованець академії "Шахтаря" підпускався до основи "гірників", зігравши загалом у 5 матчах в УПЛ. Через високу конкуренцію в центрі поля менеджент "гірників" вирішив відправити його в оренду у дружній "Маріуполь", де він отримав таку потрібну ігрову практику.

Більшість матчів у першій частині сезону Бондаренко провів в основі, лише у двох матчах вийшовши на заміну. Попри 20 років та по суті перші кроки у дорослому футболі він не боїться брати гру на себе. Має гарне бачення поля та сильний удар, який часто використовує. Шукає простір та вривається у вільні зони, зміщуючись на фланг півзахисту.

За ігровими характеристиками Бондаренко ледь не копія Віктора Коваленка, який 1 лютого перейшов в "Аталанту". Нажаль, слабкі сторони також ідентичні, а саме нестабільність, але це з досвідом можна нівелювати.

Якщо розвиток Бондаренка продовжиться навесні, то можна чекати на повернення в "Шахтар" влітку. Тим паче, що як такої заміни Коваленку "гірники" не шукали, обійшовшись внутрішніми резервами.

Микита Дудка

Позиція: опорний, центральний півзахисник

Клуб:"Олександрія"

Вік: 20 років

2 матчі, 1 гол

Дудка є одним з лідерів молодіжної команди "Олександрії" (8 матчів у цьому сезоні) та коли в першій команді стався спалах COVID-19, скористався своїм шансом. В дебютній грі в УПЛ він забив один з голів "містян" у переможній перестрілці з "Інгульцем" (4:3), а в наступному турі зіграв з перших хвилин проти "Динамо" в Києві.

Попри невеликий зріст (175 сантиметрів) Дудка є дуже чіпким гравцем та свої невеликі габарити компенсує працездатністю. Його впевнена гра переконала головного тренера "містян" Володимира Шарана попрощатись з одним з старожилів клубу Олексієм Довгим та перевезти в першу команду низку гравців молодіжної команди.

Ілля Шевцов

Позиція: лівий вінгер, нападник

Клуб: "Десна"

Вік: 20 років

9 матчів, 1 гол, 1 асист

 

Ілля Шевцов дебютував на професійному рівні ще у 15 років у Другій лізі у складі херсонського "Кристалу" під керівництвом батька - екснападника низки українських клубів Сергія Шевцова.

Попри юний вік, Ілля доволі продуктивно провів два сезони у "Кристалі" (36 матчів, 4 голи) та перейшов у "Шахтар", точніше у команду U-19 "гірників". Через рік повернувся на правах оренди у "Кристал" (12 матчів, 5 голів) та привернув увагу "Десни", яка тоді лише набирала сили в УПЛ.

Перший сезон він провів у молодіжній команді "сіверян" (18 матчів, 13 голів), а у цьому сезоні Шевцов вже повноцінний гравець першої команди. Зазвичай Шевцов виходить на посилення нападу, але також може зіграти й лівого вінгера. У вересні минулого року отримав виклик в молодіжну збірну України, провівши загалом 4 матчі та забив 1 гол.

Костянтин Домарацький

Позиція: центральний півзахисник, лівий вінгер

Клуб: "Дніпро-1"

Вік: 20 років

2 матчі

 

Вихованець "Карпат" починав кар'єру в юнацьких команд "Вереса" та "Чорноморця". Перед початком минулого сезону приєднався до молодіжної команди "Дніпра-1" (11 матчів). Поточний сезон теж починав у молодіжній команді "спортклубівців" (8 матчів, 1 гол), але спалах COVID-19 в першій команді змусив головного тренера Ігора Йовічевича звернути увагу на молодіжний склад клубу.

Домарацький встиг дебютувати за "Дніпро-1" в УПЛ, провівши загалом лише 24 хвилин, але справжній прорив стався вже на зборах в Туреччині. Йовічевич перевів центрхава на лівий фланг атаки та він буквально розквітнув - дубль у ворота румунського "Металоглобуса", повна довіра тренера під час виконання стандартних положень та максимальна залученість до матчів на зборах.

"Спортклубівці" взимку добряче посилили фланги атаки, але така впевнена гра Домарацького не повинна залишитись поза увагою Йовічевича, лиш би тільки його запал не зник навесні. 

Микола Кухаревич

Позиція: нападник

Клуб: "Рух"

Вік: 19 років

12 матчів, 1 гол

 

Після сильного періоду у юнацькій команді "Волині", за яку він забив 17 голів у 31 матчі, Кухаревич в лютому 2020 року підписав 5-річний контракт з "Рухом". Пів року у Першій лізі пішли на адаптацію, але Микола встиг зіграти 6 матчів та забити 2 голи.

У цьому сезоні він витіснив з основи одного з кращих бомбардирів Першої ліги минулого сезону Данила Кондракова, але з результативністю в УПЛ поки що проблеми - лише 1 гол у 12 матчах. Інша справа молодіжна збірна України, за яку він встиг забити 3 голи у 2 матчах.

Кухаревич - це класичний центрфорвард, який в той же час багато підігрує партнерам. Перехід з U-19 до УПЛ дається йому важко, але він має повну довіру головного тренера "Руху" Івана Федика та може спокійно прогресувати.

В кінці минулого року Кухаревич був на перегляді в бельгійському "Андерлехті", навіть пройшов медогляд. Втім, умови, запропоновані бельгійським грандом не задовольними президента "Руху" Григорія Козловського, тому як мінімум до кінця поточного сезону Кухаревич нікуди не переходить.

Георгій Судаков

Позиція: центральний півзахисник

Клуб: "Шахтар"

Вік: 18 років

3 матчі, 1 гол

 

Черговий продукт академії "Шахтаря" у цьому списку. Судаков спокійно грав за молодіжну команду "гірників" (5 матчів, 4 голи), але спалах COVID-19 в першій команді надав шанс Судакову, чим він й скористався.

Дебютував в УПЛ у грі з "Ворсклою", а в наступному турі доклався до розгрому обескровленого відсутністю орендованих гравців "Шахтаря" та наслідками COVID-19 "Маріуполя", забивши один з голів у грі. Також встиг дебютувати й у ЛЧ, вийшовши на останні хвилини переможної гри з "Реалом" у Мадриді.

Оминувши молодіжну збірну, Судаков мав шанс одразу дебютувати за національну збірну України. Його разом з Сергієм Булецою та Олександром Назаренком було довикликано у збірну на гру Ліги Націй проти Швейцарії, але через всім відомі події ця гра не відбулась, а Україні зарахували технічну поразку.

Судаков грає в центрі поля, з ухилом на атаку. Це продовження історії Коваленка та Бондаренка, гравців зі схожими ігровими характеристиками. Згадуючи приклади Трубіна, Корнієнка, Бондаря та Вітао - вихідців з молодіжної команди "гірників", свої хвилин навесні Судаков буде отримувати.

Олег Очеретько

Позиція: правий вінгер

Клуб: "Маріуполь" (оренда з "Шахтаря")

Вік: 17 років

7 матчів, 1 гол, 1 асист

 

Поточний сезон Очеретько розпочинав у молодіжній команді "гірників" (2 матчі, 1 гол), але важка травма ще одного орендованого гравця "Шахтаря" Олексія Кащука змусила "приазовців" шукати підсилення. Адресат виявився звичним для "Маріуполя" останніх сезонів, і Очеретько став черговим орендованим гравцем "гірників".

Ледь не одразу Очеретько заграв в основі, не дивлячись на юний вік. Його бенефісом в першій частині сезону стала виїзна гра зі "Львовом", у якій він спочатку зробив асист, а потім голом закріпив перемогу "Маріуполя".

Очеретько не боїться брати гру на себе, має хорошу стартову швидкість, не по рокам впевнений у власних силах та вміє підтримати атаку. Дивлячись на високу конкуренцію у складі "Шахтаря" на його позиції він може спокійно розвиватись в "Маріуполі", не думаючи про зайве.

Єгор Ярмолюк

Позиція: атакувальний півзахисник

Клуб: "Дніпро-1"

Вік: 16 років

2 матчі

 

Ярмолюк дебютував в УПЛ ще в кінці минулого сезону, вийшовши на останні хвилини гри з "Ворсклою". В наступній грі він вже вийшов в основі і теж у грі з "Ворсклою", ставши на той момент наймолодшим футболістом основного складу серед польових гравців в історії вищого дивізіону чемпіонату України. На момент виходу на поле йому виповнилось 16 років та 140 днів.

Поточний сезон він починав в молодіжній команді, за яку провів 8 матчів та забив 3 голи. Втім, в першому турі УПЛ виходив на останні хвилини у грі проти "Інгульця". Далі Ярмолюк грав виключно за молодіжну команду, та лише після спалаху COVID-19 Ігор Йовічевич перевів його в першу команду. Три останні гри першої частини сезону він провів в основі, але нічим не запам'ятався, а "Дніпро-1" всі три гри програв та опустився на останнє місце.

До слова, Ярмолюк останній кого хочеться винити у такому турнірному положенні клубу. На зборах він отримував домтатньо ігрової практики, але вік та позиція в таблиці можуть змусити Йовічевича довіряти більш досвідченим гравцям, але його прогрес перенести на наступний сезон, хоча і його талант очевидний. Ярмолюк грає атакувального півзахисника, ледь не на одній лінії з нападником та любить загострювати з глибини. Восени були чутки про зацікавленість в Ярмолюку з боку італійського "Удінезе", але далі чуток справа не пішла.

Цим гравцям видані чималі аванси, і якщо хоча б половина з них реалізує свій потенціал на дорослому рівні, то збірна України отримає гідну зміну поколінь та змогу розширити можливість ротації.

UPD. Якщо когось зацікавить, маю канал у Telegram, де пишу про український футбол, звертаючи увагу не лише на УПЛ, але й на турніри під егідою ПФЛ. Заходьте в гості https://t.me/pro_ukrfootball Лайк, шер, коментар та підписка вітається.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты