Tribuna/Футбол/Блоги/Бісіклєта Кобіна/УПЛ 2020/21. Прев’ю до сезону. Частина друга

УПЛ 2020/21. Прев’ю до сезону. Частина друга

Два тижні тому розпочався новий сезон УПЛ, але зважаючи на фактичну відсутність міжсезоння внаслідок пандемії коронавірусної інфекції команди комплектуються вже по ходу сезону. Тож, скориставшись міжнародною павзою команди продовжили активну підготовку до сезону. Про зміни в командах, нові обличчя та інші цікавинки читайте в цьому матеріалі.

7 сентября 2020, 22:35
2
УПЛ 2020/21. Прев’ю до сезону. Частина друга

Два тижні тому розпочався новий сезон УПЛ, але зважаючи на фактичну відсутність міжсезоння внаслідок пандемії коронавірусної інфекції команди комплектуються вже по ходу сезону. Тож, скориставшись міжнародною павзою команди продовжили активну підготовку до сезону. Про зміни в командах, нові обличчя та інші цікавинки читайте в цьому матеріалі.

Ворскла

Фіналіст Кубка України добряче додав у грі та результатах після приходу до команди Юрія Максимова. Водночас почала прогресувати молодь “ворсклян”, і тепер Різник, Кане та Ндіайє є активами клубу на недалеке майбутнє. Окрім них вже під основою знаходиться низка гравців молодіжного складу, а саме Павлюк, Кравчук, Челядін, Ісенко та Власов. Як мінімум за майбутнє клубу переживати не варто.

За коротке міжсезоння “Ворскла” точково підсилилась. Прийшов центрбек “Маріуполя” Яворський, а також два вінгери – Татарков зі “Львова” та хорват Пешич з казахстанського “Шахтаря”. Крім цього пішли гравці, які мали обмаль ігрового часу та на яких не розраховував Юрій Максимов. В Мартиненка, Артура, Габелка, Баєнка та Шехича завершились контракти, а Луїзао повернувся з оренди в “Порту”.

Після впевненої домашньої перемоги над “Рухом” Юрій Максимов наголошував, що розчарований грою резервістів, і буде активніше підтягувати молодь, яка в минулому сезоні приємно здивувала грою. Наразі єдине слабке місце в команді це позиція лівого захисника, де вже немолодий Сапай просто немає альтернативи.

Попри часті експерименти з грою в три захисники, думаю, що базовою схемою залишиться 4-2-3-1. Збереження та точкове підсилення разом з талановитою молоддю дозволяють замахнутись на зону Ліги Європи з вельми непередбачуваним результатом.

Оптимальний склад

Різник – Пердута, Чеснаков, Ндіайє, Сапай – Скляр, Пуцлін – Васін, Кане, Степанюк – Кулач

Маріуполь

Після невиходу в Лігу Європи, приазовці добряче омолодили склад та змінили тренера з прицілом на активніший розвиток молоді. Так команду залишили Яворський, Полегенько, Федорчук, Танковський, Чурко та Фомін, а замість Олександра Бабича, в якого завершився контракт команду очолив Остап Маркевич.

Син легендарного для українського футболу тренера Мирона Маркевича раніше працював з молоддю “Вільярреалу” та мав локальні успіхи в Першій лізі з “Агробізнесом”, але пішовши звідти через конфлікт з керівництвом пропрацював в “Чорноморці” лише в зимову перерву, залишивши “моряків” перед продовженням сезону. Прихід в “Маріуполь” серйозний виклик для нього та можливість показати на що насправді він здатен.

Підсилення приазовців відбулось по звичному сценарію – молоддю “Шахтаря”. Виключенням став лише прихід одного з кращих лівих захисників Першої ліги Стасюка, який вирішив не продовжувати контракт з “Минаєм”, з яким вийшов в УПЛ.

Суто по іменам підібрався доволі цікавий склад, який здатен грати яскраво та результативно. Але велике питання чи здатен Остап Маркевич розвивати цих гравців. Зважаючи на різке омолодження складу та силу конкурентів “Маріуполь” повинен фінішувати в районі 9-го місця без особливих шансів на зону Ліги Європи.

Оптимальний склад

Гальчук – Кирюханцев, Чоботенко, Биков, Стасюк – Ігнатенко, Мишньов – Кащук, Бондаренко, Топалов – Кулаков

Дніпро-1

Незважаючи на слова Дмитра Михайленка на протязі минулого сезону, що завданням “спортклубівців” була лише адаптація на рівні УПЛ поразка “Колосу” в півфіналі плей-оф за Лігу Європи інакше як сенсацією не сприйнялась. Тому розмови про зміну тренера були не дивними. Все ж попри чутки про Віктора Скрипника командою продовжив керувати Дмитро Михайленко.

Але зміни зачіпили склад, який добряче змінився. Залишили “спортклубівців” Кліщук, Папа Гуйє, Польовий, Лопирьонок, Сніжко, Шаповал та Сабатіні, повернулись з оренди в “Динамо” Супряга та Булеца. Посилення вийшло не таким масовим, але майже всі новачки прийшли під основу. Зі “Львова’ прийшов Сарнавський, що повинен дозволити забути про численні помилки воротарів “Дніпра-1” минулого сезону, після двох років у Данії повернувся в Україну нападник Довбик, також повернувся з оренди в естонській “Левадії” Сафронов та орендували лівого захисника “Динамо” Дубінчака (минулий сезон відіграв в “Карпатах”), а вже під час міжнародної павзи продовжили оренду Булеци та підписали колишнього центрбека ще того “Дніпра” Дугласа, з яким бразилець доходив до фіналу Ліги Європи. Менеджмент “спортклубівців” вів перемовини зі ще однією зіркою того “Дніпра” Матеусом, але він вирішив залишитись в Китаї.

Крім власне трансферів Дмитро Михайленко аби зменшити огріхи в обороні змінив схему гри на 3-4-3, де велика роль віддається бровочникам Тейлору та Дубінчаку. Наразі виходить не надто вдало – нічия 1:1 в першому турі з “Інгульцем”, але після міжнародної павзи команда може змінитись в кращу сторону, правда, тут вистачає скепсису.

Зважаючи на перебудову команди та активні чутки в міжсезоння про звільнення Дмитра Михайленка, не здивуюсь, що саме він стане першим звільненим тренером в сезоні. Ця непевність з майбутнім тренера не може не вплинути на команду, тому й з єврокубковими амбіціями слід зачекати до наступного сезону.

Оптимальний склад

Сарнавський – Адамюк, Логінов, Дуглас – Тейлор, Батагов, Вакулко, Дубінчак – Хобленко, Довбик, Булеца

Олександрія

Ще одна команда з єврокубковими амбіціями, яка також пролетіла повз них. Попри невихід в Лігу Європи “містяни” зберегли склад, позбувшись лише від глибоких резервістів Рудика і Протасова, а також повернувся з оренди в “Динамо” Вантух. Незрозумілим поки що залишається майбутнє багаторічного лідера та капітана “Олександрії” Запорожана, який перед поновленням минулого сезону отримав важку травму та за словами Володимира Шарана завершив кар’єру. Пізніше Запорожан спростував цю інформацію та надіється ще пограти коли відновиться.

Головним трансфером “містян” є викуп контракту кращого бомбардира минулого сезону Третьякова, що грав в оренді зі словацького ДАКу. Крім викупу контракту Третьякова новачків  наразі немає, лише тренується з командою вінгер Янчак, що останні роки грав у Словаччині, але поки що до підписання контракту справа ще не дійшла. Перед початком сезону в спарингу проти “Дніпра-1” важко травмувався основний центрбек Бухал, і це вагома втрата для “Олександрії”. Але продовження контракту з Дуброю та прогрес власних вихованців Бабогла та Мельника має нівелювати цю втрату.

Володимир Шаран поки що відмовчується про плани на сезон, але зіграний склад та збереження лідерів говорить, що його команду не варто списувати з рахунків в боротьбі за Топ-5.

Оптимальний склад

Паньків – Пашаєв, Бабогло, Дубра, Мірошніченко – Гречишкін – Лучкевич, Ковалець, Банада, Третьяков – Сітало

Колос

Сенсаційний дебютант минулого сезону. Команда з селища Ковалівка Київської області з населенням у 1,5 тисячі людей з першої ж спроби вийшла в єврокубки. “Колос” - це приклад тренерської команди. Підопічні Руслана Костишина добре використовували свою зіграність, а такі гравці як Волинець, Гавриш, Смирний, Морозко та Оріховський стали відкриттям сезону. Разом з Вільхамссоном та приходом взимку Богданова команда набула потрібного балансу. Вражаюча кінцівка сезону з перемогою над “Динамо” та перемогою у фіналі плей-оф Ліги Європи лише додала сторонніх симпатій ковалівцям.

Скориставшись міжнародною павзою було відкрито новий, суто футбольний стадіон місткістю 5000 глядачів, який може приймати навіть матчі кваліфікації єврокубків.

Перед дебютом в Лізі Європи “Колос” суттєво підсилився. Продовжено оренду Смирного, також з “Динамо” орендували воротаря Кучерука, правого захисника Кравченка та нападника Ісаєнка, з македонського “Вардара’ прийшов центрбек Новак, який грав в Македонії останні п’ять років. Але все ж окремо стоїть підписання колишнього нападника “Шахтаря”, “Дніпра” та збірної України Селезньова, що останні роки провів в Туреччині, граючи за “Карабюкспор”, “Акхісар Беледієспор” та “Бурсаспор” і маючи там хорошу статистику та пресу.

Все ж без втрат не обійшлось. Залишив ковалівців один з лідерів команди Вільхамссон, а також Єфремов, Бондаренко та Сорокін. Команда не стала слабшою, але фактор другого сезону та гра в Лізі Європи має дещо опустити ковалівців в середину таблиці.

Оптимальний склад

Волинець – Кравченко, Гавриш, Новак, Ємець - Мілько – Антюх, Оріховський, Смирний, Морозко – Селезньов

Далі буде…

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты