Tribuna/Футбол/Блоги/Забігали!!!/Тарас «Гладік» Павлів: Будь-який президент буде кращий за Димінського

Тарас «Гладік» Павлів: Будь-який президент буде кращий за Димінського

Про «Карпати», управління народною командою та фанатське життя.

Блог — Забігали!!!
Автор — Playmaker1994
24 декабря 2018, 18:54
4
Тарас «Гладік» Павлів: Будь-який президент буде кращий за Димінського

Мабуть немає людини у Львові, яка бодай кілька разів відвідала домашні матчі "Карпат" і не знала Тараса Павліва більш відомого під псевдо "Гладік". Він тривалий час був лідером фанатського руху львів'ян. В 2012 р. Тарас разом з громадською організацією "Завжди вірні" увійшов в управління клубу, що стало прецедентом в українському футболі. Всі найцікавіші запитання вдалося поставити безпосередньо Тарасу.

-Ти зараз сім'янин, на скільки це впливає на твою активність в фананському житті?

- Насправді вона могла б не впливати, але на це потрібно дивитись ширше. Після того як закінчилась так звана "народна команда" моє фанатське життя поділилось на "до" і "після". Коли я побачив все з середини, як відбувається управління, то зрозумів, що там не тільки нема за що фанатіти, там нема за що навіть приходити на стадіон. Можливо, якби у нас був нормальний менеджмент я б відійшов від управління і продовжив далі вболівати, фанатіти за команду. Але я розумів, що при Петру Петровичу нас чекає тільки дно.   

-В якому стані зараз ГО «Завжди Вірні»?

- Громадська організація є, але... З початком бойових дій багато хто з хлопців пішов воювати, дехто відійшов... Тому всі наші соціальні проекти, наша регбійна команда "Батяри", все зупинилося. Комусь здається, що війна не внесла жодних змін в життя, а у нашому випадку зміни виявились серйозні.

- Давай повернемось в 2012 р. Тоді в "Карпат" падіння тільки починалось і в народній команді бачили можливе спасіння. Як виник варіант з народною командою?

-  Петро Петрович через Дедишина, який, мабуть, був куратором цієї справи, ще десь в середині 2011 р. запропонував нам очолити команду. Всі розуміли, що Димінський специфічна людина і напевно нічого не вийде. Але ми б теж не змогли жити з думкою, що нам пропонували очолити клуб і ми не спробували. Ми спробували.

Як довго тривали перемовини?

- Активні перемовини тривали не менше півроку. Зрозуміло, що обговорювались наші думки і думки клубу. Клуб погоджувався, що робиться ставка на своїх вихованців – українських гравців. В Димінського був період, коли він сам завжди говорив про «Атлетік» Більбао і наші бачення тоді зійшлися. Мої думки і не змінились, я впевнений, що з власними вихованцями, якщо взятись серйозно за школу, при теперішньому чемпіонаті, були б в середині точно, навіть в 3–4-ку входили б спокійно.

Зрозуміло, коли велись перемовини ми домовились, що з нашої сторони не буде розмов про 17 гектарів землі, які йому місто прямо винне. Про всілякі податкові пільги та інші схожі речі, які він собі уявляв.  Його питання було 17 гектарів землі. Але думаю цю мрію він самостійно перекреслив. Тому що був момент, після Євро-12, коли сюди прилітав міністр, були представники міста, області і «Карпат». Вони обговорювали питання Арени Львів.

Ми могли перейти на цей стадіон, утримувати, добудувати його, тому що він по сьогоднішній день є недобудованим. Але «Карпати» хотіли ще 17 гектара землі біля стадіону «Україна». Щоб побудувати там дитячу інфраструктуру, частково готель для дітей, та спорткомплекс, адже тоді йшла  мова про проведення Євробаскету. Тоді нам були готові піти на зустріч і передати цю землю, але на наступний день з`явився список з 13 об’єктів по всьому Львову, які захотів Димінський і мрія була перекреслена.

- Серед «завжди вірних» були категоричні противники того, щоб йти в управління?

- Ні, це було одноголосне рішення. Ми нічого не втрачали, але був шанс, щось змінити.

- «Завжи вірні» в «Карпатах» отримували зарплатню?

- Ні. Ще в студентські роки я працював в клубі у відділі роботи з вболівальниками. Це було ще до підписання управління.

- Але ти витрачав на це все багато часу.

- Так, то триндєц просто(посміхається). Мені б зараз той час, я б мільйони складав (посміхається). Але я не шкодую, бо це в першу чергу досвід який маю зараз можливість використати в своєму бізнесі.

- Який бюджет тогочасних «Карпати» ?

12 мільйонів доларів.

Ви могли впливати на розподілення бюджету?

- Ми з Ігорем Михайловичем в його кабінеті обговорювали питання бюджету. При формуванні бюджету був представник Коломойського і ми говорили, затверджували бюджет. Але насправді в ФК «Карпати» все дуже просто – все вирішує Петро Петрович Димінський. Можливо зараз, коли Димінський в «бєгах» , щось може вирішити Смалійчук. А так завжди було, що нам говорять одне, а потім на зустрічі з Петром Петровичем,  в залежносі як йому спалось, зовсім інше.

- Назви конкретні речі які ви зробили за період управління?

- Якісь дрібні речі, наприклад клубний магазин «Карпат». У нас були люди, які мали досвід роботи в магазинах топових спортивних брендів і вони запропонували свою концепцію магазинів. Навіть зараз я бачу, що та папочка з ідеями, яку ми їм вручили,  вона втілюється у життя.

Також намагались купити автобус. На стадіоні ми палили і ламали все підряд, самі розуміючи що це абсурд. Ми нищимо той стадіон в кожному місті, в себе і з клубом домовились про покупку для нашої дитячої школи автобуса. А фанати інколи його братимуть на виїзди. Нашим завданням було скорочення суми штрафів і ми скоротили з 2 млн. до 100 тис. Ну але клуб нас в черговий раз кинув.

 А щось на вищому рівні… Розумієте, сьогодні Петро Петрович сказав, завтра перекреслив, після завтра ще щось інше. Треба розуміти, що це все приватні клуби, забаганка власника – закон.

Як працювалось з Дедишином?

- Мені докоряють, що ми не дотиснули Дедишина і не поставили когось хто міг би все нормально впроваджували. Чи могли ми вигнати Дедишина? Та напевно могли. Але інше питання кого туди поставити. Я вважаю, що Ігор Михайлович найкращий наш менеджер за останніх років 15.  До нього є запитання, але він вмів правильно говорити з Петром Петровичем.

- Як часто ти зустрічався з Димінським?

- Не дуже часто, але коли виникали запитання, ми зустрічались і вирішували. Були певні поточні питання, я навіть одного разу в Туреччину їздив на зустріч. Але  це тривало не довго.

- Ти говорив, що працюючи в управлінні Карпат тобі розповідали, про підкуп матчів, хто розповідав?

- Дячук-Ставицкий. Розкажу як все було. Ми сиділи в Ігора Михайловича (Дедишина) в кабінеті. Він щось говорив на балконі по телефону і був присутній його заступник Балуєв. Ми просто чекали Дедишина і чомусь Дячуку-Ставицькому захотілося розповідати такі речі. Я спершу не міг зрозуміти жартує він чи що? Але там дійшло до такого брєду… Проте Юрій Михайлович не бачив якоїсь проблеми, розповідав це, як звичайні речі.

-   Він називав конкретні прізвища, матчі?

- Ні.

-  Хто ініціював запрошення Вацка і  як з ним працювалось?

- Не ми ініціювали. То давній друг І.М. Дедишина, він його привів на фоні цих змін. Для Вацка "Карпати" теж не чужий клуб, він напевно також повірив, що можна щось змінити. А Вацко нормальний, адекватний. Нормаль працювалось.

- Чому він так швидко пішов?

 - Хтось розуміє за 2 дні, що в нього нічого не вийде, хтось посидить під кабінетом тиждень і розуміє, що нічого не вийде. Кожен має свій поріг розчарування.

- Як відбулось ваше відсторонення від управління?

- Наша співпраця припинилась через питання стадіону, тих 17 гектарів землі, того всього. Петро Петрович не довго мучився і коли ми йому пропонували якісь речі стосовно даного питання, він відповідав: «Якщо ви такі мудрі то шукайте гроші, я грошей не дам»  На цьому все закінчилось. Далі ми вже розуміли, що з цього нічого вже не буде.

- Димінський вас використав?

- Намагався використати. Вони вже запустили процес: «Ну якось вийде» - думали вони. Зрозуміло, що нас і грошима заманювали і різні речі пропонували. Якби все вийшло, тоді вони і ми були в шоколаді. Але в них не вийшло. Як би ми потім в очі один одному дивились? Ніяк.

-Останній раз "ЗВ" фігурували в ЗМІ коли було опубліковане звернення до Козловського з проханням врятувати клуб. Продаж - єдиний вихід для Карпат?

- Абсолютно єдиний вихід. Петро Петрович після Ліги Європи, і кількох вдалих сезонів, втратив інтерес. Тому що ні вболівальники, ні фанати, ніхто не подякував йому за Лігу Європи. Він це сприймає як свою заслугу, адже він запросив Кононова, Кононов футболістів і т.д. Димінський хотів визнання, а ніхто йому дякую не сказав. От і залишилася така образа.

- В тебе є інформація стосовно можливих покупців?

- Ну напевно всі чули, що німці хотіли купити клуб, приїжджали люди, цікавились. Тільки було постійне "да-да-да ми продамо", а потім в один момент, "ааа, не продамо". Були чутки про Герег. Козловському Димінський 2 роки обіцяв продати команду.

- Козловський щось відповів на ваше прохання?

- Бачите, не врятував (посміхається). Ні, нічого не відповів.

- Після цього було спільне звернення активних фанатів в якому вони заявили, що це було звернення однієї людини і воно не є позицією всіх вболівальників.

- Ми зустрічалися, говорили про це. Я впевнений і знаю, що клуб впливає на лідерів теперішніх фанатів

- В тебе є конфлікт з кимось із середовища львівських фанів?

- Ні.

- "Якщо ППД все-таки продасть команду, то ноги Смалійчука тут не буде, то ясно. Як всіх тих, в кого язик з дупи не вилазить що в одного, що в другого" і "Коли бухаєте з тими красавцами подумайте в у що ви вмазуєтесь. Явно щось не чисте, коли команда попадає 1:6, а чудак йде до трибуни б'ється в груди і не получає в рило, а і йому плещуть в долоньки. Я щось не розумію, чи щось помінялось в неписаних істинах околофутбола"

Кому ти це адресував?

- Кожному хто плескав. Я не потрапив на той матч, їхав але не встиг. Хотів би побачити як то виглядало. Мені потім розказували, що їм плескали за кубок... ну то взагалі...

Не можу сказати, що в мене з кимось є конфлікт, але я не переношу таких речей. Команда програє 6:1, як можна...? Такими обводками, подзвонили йому сказали підходь і всі плескають... В країні не найкраща ситуація, в футболі не найкраща і так само на трибуні.

- Ти думаєш, що лідери фан-руху отримують гроші від керівництва «Карпат»?

- Не буду відповідати.

- Чому ти перестав регулярно ходити на матчі?

- Я зараз не регулярно ходжу на футбол, не «заряджаю», тому що всім кажу, що не вірю в ту команду. Не можу вам щось говорити коли сам в то не вірю. Зараз я не часто потрапляю на футбол, бо і робота, інші справи. Кажу чесно. Якщо в мене є якась робота, то скоріше займуся нею, а не так як колись кидав все і біг на футбол.

На грі з "Десною" були присутні 1361 глядач, чому такий слабкий інтерес до команди?

- В першу чергу через обман. Нам цього року обіцяють Лігу Європи, хтось вірить? Я думаю навіть Смалійчук не вірить. Але він з піною біля рота доводить, що буде. В нас з ним була одна зустріч і я його 10 разів питаю: «За рахунок  чого?» а він: «Ми одна команда, гребем в одній лодці і разом догребем»

Чому зараз маємо порожній стадіон? Люди не розуміють що відбувається, то ми покладаємось на своїх вихованців, то беремо-виганяємо 25 футболістів невідомо звідки, які навіть на поле не виходять. Люди мають розуміти куди ми пливемо, що робимо. Не озброєним оком видно, щось не так.

Як тільки зміниться президент ще мінімум тисяча людей прийде. Я знаю багато людей, котрі казали, що як тільки відбудеться зміна – вони прийдуть.

- Віце-презедент "Карпат" Смалійчук після гри сказав: "Сама головна проблема сучасних "Карпат" - це вболівальники..." і продовжив "...Міняйте презедентів, віце-президентів, генеральних директорів і тренерів, але ви завжди будете вівцями, допоки не станете вмирати за вашу віру в зелено-біле серце".

- Як ти вважаєш, що є головною проблемою сучасних "Карпат" ?   

- Смалійчук – головна проблема сучасних «Карпат». Послухайте всю фразу, про мою хату скраю. Люди які на революції вмирали, які на війну перші йшли, а він говорить про хату скраю. Я взагалі не можу адекватно то сприймати. Але мені здається, що нас так перевіряють. От доки? Скільки можна лізти на голову і яку купу можна навалити на голову людям які ще приходять?! Добре, я знаю на 100%, що самого Смалійчука не було на матчі. Він теж вівця?

- Як вважаєш, чому Димінський не звільнив людину яка своїми словами відлякує  незначну кількість вболівальників?

- Ніколи, навіть коли була Ліга Європи, не стояло питання глядачів на стадіоні, тільки проблеми через них. Їм пусті стадіони було би супер.

- Як ти оцінюєш роботу віце-президента Карпат?

- Яка робота? Команда нікуди не рухається. Думаю, Петро Петрович не раз вже його сварив, що він рот відкриває про Лігу Європи.  Подивіться на результати, на обіцянки, на трансфери, подивіться на все. Смалійчук то остання людина яку може поствити Димінський. Я думав, що Дячук-Ставицький остання людина, а Димінський ще витягнув з рукава агента Смалійчука.

Він трохи заробив грошей Димінскькому і тому його поставили на найвищу посаду. Зрозуміло, що коли Петра Петровича нема і Смалійчук може якесь рішення прийняти самостійно. Він не дає інтерв’ю, але в розмовах не приховує, що його завдання – заробляння бабла. Ніяким футболом там не пахне. На початку говорив, що його завдання досягти швидких результатів, Тому в команду і набирається той весь шлак. Зараз можна почути, що він омолодив команду. Де він говорить правду, тут чи тут? Про перспективу скількох років ми говоримо?

- Карпати зараз прибутковий клуб?

- Так.

- В сучасних умовах?

- Дивіться, минулої зими ми з Смалійчуком зустрічалися і  він казав, що бюджет «Карпат» 2 млн. доларів, а сподівається заробити 3 млн. доларів.

- Чому не вдалось втілити в життя народну команду?

-  Через Петра Петровича. Це була його ініціатива. Ми до нього не прийшли і сказали «давай зробим так і так». Але потім дійшло до того, що він сказав, щоб ми шукали гроші, бо він їх на наші ідеї виділяти не буде.

- Маючи теперішні знання, ти б ще раз погодився на таку ж пропозицію?

- Звичайно, що ні.

 - Те, що ППД через відомі причини не має можливості фізичного впливу на команду, впливає на теперішні результати?

- Думаю ні. Стоїть питання заробітку грошей. Все.  Працює Смалійчук чи не працює, показує місячний звіт по фінансах.

- Як оціниш потенціал теперішніх «Карпат»?

- Я свято вірю, що при теперішньому футболі «Карпати» зараз могли бути в 3-ці, мати півстадіону кожен матч і тішитися. Конкретний приклад  це «Верес», який створив менеджмент «Карпат», тобто люди Копитка, щоб показати Димінському, що не тільки він один на Західній Україні вміє робити футбол. Вони створили команду і яке місце вони зайняли в минулому сезоні?

- Останнім часом в Українському футболі були два цікаві інформаційні приводи:

1. О. Гай в інтерв’ю на запитання чи є агресія Росії, відповів: «Я свічку не тримав».

2. Молоді українські гравці були спіймані на тому, щов соцмережі лайкали фотографії на яких був зображений Путін.

Чи мають фанати впливати на такі речі?

- Розумієте, тут різні світи. Фанати – люди які воюють, допомагають своїм друзям, що воюють і дибіли які ставлять Путіну лайки. Про що тут говорити. Звичайно, що фанати повинні на них впливати. Дати їм… підзатильників і потім всі будуть казати які погані фанати. За такі штуки треба виганяти зразу. В Збірній скільки на представленні співали російську попсу і вже коли пішов вплив, вони почали співати «Червону руту» і т.д. Я коли спілкувався з Петром Петровичом, мені здавалося, що я не знаю де живу і що роблю(сміється), а футболісти взагалі в «космосі літають»

- В тебе є дружні зв’язки з теперішніми або колишніми футболістами?

- Ми колись спілкувалися. З тих, що зараз є це Артем Федецький, але ми жорстко посварилися, коли він переходив  в «Дніпро»

- Як оціниш ситуацію, коли Федецкий підійшов заспокоювати фанатів і отримав по обличчю?

- Все нормально получив(посміхається). Ні, я негативно оцінюю. Звичайно, що його там бити не треба було. Але Артем прекрасно розумів, що його тролять після переходу в «Дніпро». Він то знав і лізе.

Вперше на 16 сектор ти потрапив в 2004 р. Можеш згадати моменти, що найбільше запам'яталися за ці роки?

- В мене погана пам'ять, я мав багато струсів мозку (сміється) Дуже добре пам’ятаю, коли ми в «Шахтара»  вигравали 1-0 (1/8 Кубку України, 2005 р.) і атмосферу і все що робилося. «Борусію» пам’ятаю.

- Хумельс тоді хвалив львівських вболівальників.

- Приємно чути такі слова від людини, яка грає на одному з найкращих стадіонів в себе вдома, яка сама поїздила по Європі.

- На скільки важливий для фаната сам футбол?

- У фанатському житті футбол займає може 10%, але футбол є початком всього. А вже від того пішли виїзди, бійки, активна підтримка і все інше.

Можеш згадати, коли останній раз ти «кайфанув» від того, що ти вболіваєш за Карпати?

- Давно, дуже давно… Напевно ще Ліга Європи, виїзні матчі. Але в мене залишається татуювання на грудях. Я завжди говорю, що  фанат «Карпат». Але те, що я фанат не означає, мою підтримку клубної адміністрації. Вважаю, що тому я і є фанат бо роблю те, що роблю, щоб щось змінити.

Скільки в тебе виїздів?

- 101.

- Можеш згадати щось пам’ятне.

- Та всякого було(сміється) Одного разу їхали на виїзд, ще навіть межі Львова не покинули, заїхали заправлятися і взяли вогнегасник,  ростом як людина. Хотіли на стадіоні використати, але він покриває 100 м2, боялись що не тільки  матч зупинять але і взагалі буде все печально. А взірвали його ми на дні народженні одного з фанатів.

- Траплялись випадки коли було страшно?

- Була історія в Одесі, коли у Львові зібралося 300 чоловік і не поїхало по незрозумілих причинах. В результаті 20 чоловік сіли в поїзд і поїхали. Ми в Одесі пробували пробратися до стадіону і вже коли я підходжу до каси купити квиток, з-за повороту виходить 100 фанатів «Чорноморця». Я просто стою і в вікні каси відбивається як вони проходять повз мене. Жінка вже дає білети на футбол, я їй кидаю білети назад і кажу: «Ще чучуть-чучуть-чучуть». Коли вони пройшли  я видихаю, розумію, що там би кожен хотів  копнути, пройтися по моїй голові. Добре, що мене тоді ще так не знали.

Але якщо говорити про бійки, то коли там була повага до людей, було все адекватно. Ми розуміли, що коли виходимо 10 на 10, потім можемо потиснути один одному руку. Була повага між собою, все було по спортивному інтересу і все чесно. Я поважаю тих людей і ми нормально з ними спілкуємось досі.

- Розкажи історію про "Хто вкрав в Гладіка мопед"

- Так співпало, що перед виїздом в Одесу в мене вкрали скутер. Я про то написав в соцмережах, що може хтось побачить. А одесити підхопили цю історію, зробили банери, наробили купу мемів, дзвонили мені, що знають де мопед, казали він в Одесі, приїжджай.

То круто, такі історії якраз запам’ятовуються. Зараз, в час перемир’я, я з одеситами спілкуюсь ледь не найбільше серед всіх фанатів.

В тебе ще є надія, що "Карпати" в найближчі роки стануть  командою якою можна пишатися?

- Звичайно є, Смалійчук говорив, якщо не буде Ліги Європи то він піде. Піде він, надіюсь хтось таки дожме Димінського і… Зараз така ситуація як на виборах, що голосуємо не «за», а «проти». Будь-який президент буде кращий за Димінського.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов