Tribuna/Футбол/Блоги/Lega Calcio/Етріт Беріша – яблуко розбрату Лаціо та Кьєво

Етріт Беріша – яблуко розбрату Лаціо та Кьєво

Наприкінці серпня – на початку вересня минулого року в Італії розгорівся скандал між столичним Лаціо та Кьєво. Яблуком розбрату став молодий албанський голкіпер Етріт Беріша, який спершу підписав контракт із веронцями, а за два місяці (ніби-то незаконно) перейшов в стан орлів.

Блог — Lega Calcio
Автор — Lviv1256
7 февраля 2014, 19:35
3

Наприкінці серпня – на початку вересня минулого року в Італії розгорівся скандал між столичним Лаціо та Кьєво. Яблуком розбрату став молодий албанський голкіпер Етріт Беріша, який спершу підписав контракт із веронцями, а за два місяці (ніби-то незаконно) перейшов в стан орлів. 

Щодо самого Беріши, то цей молодий албанський талант зумів засвітитися у шведському Кальмарі, за який грав із 2008 року. Вже за два роки Етріт зумів пробитися в основу команди й своєю впевненою грою звернув на себе увагу багатьох європейських клубів. В 2013 році стало очевидно, що албанець покине Кальмар коли в нього завершиться контракт – 31 грудня 2013 року. І вже 30 червня 2013 року ніби-то з'ясувалась подальша доля Беріши: на офіційному сайті Кьєво з'явилась офіційна заява клубу, що Етріт Беріша з 1 січня 2014 року стане гравцем веронців:

Футбольний клуб Кьєво Верона оголошує, що придбано Етріта Берішу з 1 січня 2014 року. Цей албанський воротар, який зараз перебуває в складі шведської команди Кальмар, перйде в стан жовто-синіх вільним агентом по завершенні свого контракту 31 грудня 2013 року. Контракт розрахований на 3 роки.

Здавалось, що тут все зрозуміло й очевидно. Кьєво був потрібний хороший молодий голкіпер і Етріт Беріша був би для веронців правильним вибором. Проте далі ситуація стає абсолютно незрозумілою: на передній план вийшли амбіції або Кальмара, або Беріши (а можливо їх двох разом). По-перше, на сайті Кальмара не було ніяких згадок про домовленість Етріта із Кьєво (проте такий договір справді був). А вже в серпні починають ходити слухи, що албанець перейде в Лаціо, незважаючи на підписаний контракт із Кьєво. В цей же час агент Беріші робить заяву, що угода із Кьєво недійсна, оскільки (!!!) гравець не знав ні італійської, ні англійської мови й не мав змоги дізнатись про що йдеться у контракті.

Ця ситуація взагалі здається незрозумілою, адже будь-яка свідома людина не підписуватиме контракт, не знаючи його змісту. Проте Етріт Беріша, як бачимо, потрапив під цю категорію людей. Чи можливо не потрапив й тут є відверта махінація з боку гравця та його колишнього клубу Кальмар? Власне їм обом був вигідний контракт із Лаціо, а не Кьєво. Римський клуб запропонував за Етріта (контракт якого завершувався у Кальмарі за 4 місяці) 300 тисяч євро, що, мабуть, змусило шведський клуб здійснити цей підступ. Та й для самого Беріши перехід в Лаціо був більш привабливим, ніж можливість грати за Кьєво.

28 серпня 2013 року римські ЗМІ засікли албанця у столиці Італії, а враховуючи, що орли шукали заміну своєму голкіперу Альбано Біссарді, то персона Етріта Беріши викликала неабиякий ажіотаж. Представники веронської команди ж почали непокоїтись (ще враховуючи всі ці заяви агента албанця) і почали погрожувати подати в суд на Берішу та Лаціо, якщо столичний клуб таки зуміє підписати албанського портьєре.

29 серпня Беріша підписав новий контракт із Лаціо. Враховуючи його "контракт-невидимку" із Кьєво, то дії римського клубу та голкіпера були незаконними. Тому Кьєво подало позов у суд ФІФА, в якому оскаржувалась законність підписання контракту Берішою із Лаціо (останні заперечують незаконність своїх дій і аргументують, що саме контракт Беріши з Кьєво незаконний). До сьогодні арбітраж ФІФА ще не виніс рішення, а Етріт Беріша тим часом при новому алленаторе орлів Едуардо Реї зумів потрапити в основу команди. Вчора, 6 лютого, спортивний директор веронської команди Джованні Сарторі даючи інтерв'ю, дещо просвітлив ситуацію у трикутнику Беріша - Кьєво - Лаціо: "Для Кьєво всі розмови щодо Беріши закриті. Для команди це вже перевернута сторінка". Ці слова можуть означати лише одне – очевидно, що рішення суду буде на користь Лаціо...

Власне, аналізуючи ситуацію, можу сказати, що скоріш за все в даній ситуації Кьєво стало жертвою амбіцій Етріта Беріши, Кальмара та Лаціо. Не знаю який вердикт винесе суд, але за словами Сарторі ніби-то стає все очевидним і албанець зуміє уникнути покарання (італійські ЗМІ говорили про 2-4 місяці дискваліфікації). 

Звісно, що всі мої гіпотези залишаються поки що гіпотезами. Проте, надіюсь, що найближчим часом ситуація стане більш зрозумілою.

© Василь Федевич

Другие посты блога

Граф Антоніо Конте
16 июля 2014, 17:22
2
Grazie, Antonio!
16 июля 2014, 00:13
1
Все посты