Tribuna/Футбол/Блоги/Увага! Увага!/Золота рибка. Чому опальний голкіпер потрібен «Динамо»

Золота рибка. Чому опальний голкіпер потрібен «Динамо»

Автор — Роман Бебех
3 ноября 2013, 14:09
7

Роман Бебех не погоджується з тими, хто вважає трансфер Рибки зайвим, і пояснює, чому 26-річний гравець із динамівським бекграундом і унікальним життєвим досвідом принесе користь «Динамо».

У звичайного трансфера є два мірила – ціна і віддача. Перша, як правило, цілком конкретна, друга – більш абстрактна і невловима. Однак є переходи з чистим виграшем, які приречені вийти в плюс незалежно від суми витрат. За Олександра Рибку «Динамо» не заплатило нічого, але на виході матиме набагато більше, ніж від багатьох багатомільйонних трансферів. Цього разу Ігор Суркіс не віддавав шалених коштів, як за Мбокані, Ленса чи, не дай бог, Андре, і не вкладав чергових 200-300 тисяч в молодих та зелених на кшталт Олексія Шевченка.

Колега Литвинов це рішення розкритикував як помилку біло-синіх, однак я впевнений у зворотньому. Це буде найкращий трансфер Суркіса за останні роки.

Саме поняття трансфера – це як риболовля. Рибу можна купити і в магазині, але тут є питання ціни. А можна рибу просто впіймати – вудкою, сіткою, руками. Не важливо як, це питання самого відчуття від полювання. Останнім трансфером президент має бути задоволений. Мбокані і компанію Суркіс купував, а Рибку – дістав. Останній сам був не проти повернутись в рідне водоймище.

Це буде найкращий трансфер Ігора Суркіса за останні роки

Тим, хто впевнений, що у «Динамо» немає проблеми з воротарями, треба уважно поглянути на гру київських голкіперів останнього сезону. Шовковський часто травмується, і якщо все йтиме так далі, то влітку перейде на іншу посаду у клубі динамівських сердець. Щоправда, це ще під питанням – можливо, в нього будуть сили продовжувати кар’єру.

Коваль, незважаючи на усю перспективність та цікавість багатьом грандам європейського футболу, поки не може впоратись з багажем відповідальності для воротаря «Динамо». Для Запоріжжя він суперклас, місцевий Акінфеєв – але до Києва поки не доріс. Для мене ключова історія про воротарів в таких клубах – це коли у матчі на твої ворота може бути дві атаки, і в них ти маєш зіграти максимально корисно, інакше вийде «ефект Вальдеса» у «Барселоні»: 3 удари за гру, 2 пропущених м’ячі. Коваль поки не пропустив свій мішок м’ячів, а в «Динамо» його ніколи пропускати.

Не впорався з напругою і Бойко. В «Дніпрі» витіснив Лаштувку, але, як бачимо, теж не без гріхів.

Тим, хто впевнений, що у «Динамо» немає проблеми з воротарями, треба уважно поглянути на гру київських голкіперів останнього сезону

Тому Рибка стає саме тим, хто потрібен киянам. Воротар з сталевими нервами: скільки б не було винятків неігрового характеру, але у грі він спокійний, як удав.

В Рибки є три обличчя, три агрегатних стани, три картини, що розкривають його з певного боку, хоч і не повністю. Перший – це його видатний дебют у Лізі чемпіонів з «Реалом», коли із струсом мозку він був найкращим на полі. Другий – коли він з червоними, як у бика, очима молотив захисника київського ЦСКА Матюка у матчі за «Динамо-2» на базі у Конча-Заспі. Третій – це неймовірна Ліга чемпіонів з «Шахтарем», коли гірники крутились від скромного «Апоела» та не найпереконливішого «Зеніту». Навіть Боярський розумів, що таких рибок «Шахтарю» не вистачало.

Донеччани дуже просто відпустили Рибку з своєї сітки. Сергій Палкін запевняв, що «Шахтар» підтримає Рибку у непростій ситуації з дискваліфікацією. Як вийшло насправді, можливо, сам герой колись розповість. Наскільки я розумію, з урахуванням усіх обставин змінилась сума його контракту, і це не могло не вплинути на рішення воротаря полишити Донецьк. Ви можете уявити, з якою він мотивацією гратиме проти «Шахтаря»? Ніколи не забуду, як Рустам Худжамов, теж вихованець киян, виграв у «Динамо» Суперкубок. Тут реакція буде вдвічі більшою. Проти біло-синіх часто вистрілювали власні вихованці – останнім був Павло Ксьонз, що зробив непоганий внесок у перемогу «Металіста» над командою Блохіна.

Донеччани дуже просто відпустили Рибку з своєї сітки – наскільки я розумію, через дискваліфікацію змінилась сума його контракту

Так, Рибці потрібно буде налагодити контакт з ультрас, але вони, я впевнений, пробачать йому усі показані пальці. Більшого ворога, ніж Владислав Ващук, у київської торсиди немає. І навіть від’їзд одного з улюблених персонажів останніх років Огнєна Вукоєвича до «Спартака» пройшов поза увагою. Ми дарма гадаємо, чи будуть вони згадувати попередні образи.

Насправді головною загрозою вдалій кар’єрі Рибки у «Динамо» буде сам Рибка. Адже так сталось і в попередній раз у «Динамо», і в «Шахтарі». Йому треба буде розібратись звідки ж виникає його зайва вага і як з нею впоратись без заборонених речовин. Та за дворічну паузу він мав все це гарно обдумати і зрозуміти, що це таке: бути без зарплати і нікому не потрібним. Більшість футболістів замислюються про це, тільки коли кар’єра вже завершена і нічого не повернути. Рибка – той рідкий випадок, коли тобі 26 і ти в топ-клубі, а відчуття того, що все має свій кінець, тобі вже дуже добре знайомо.

Тому Ігор Суркіс просте не міг відпустити такого персонажа. Золоті Рибки на дорозі не валяються, їх не купити за гроші – їх просто треба вчасно ловити.

Фото: shakhtar.com

Другие посты блога

Все посты