Tribuna/Футбол/Блоги/Увага! Увага!/Хуанде, вамос! Чому матч з «Металістом» буде вирішальним для тренера «Дніпра»

Хуанде, вамос! Чому матч з «Металістом» буде вирішальним для тренера «Дніпра»

Автор — Роман Бебех
6 октября 2013, 12:58
6

Цього вечора на нас очікує головне дербі країни. «Класичне» потроху програє свої позиції – і, мабуть, вже програло, стало не таким смачним і гострим. Справа не в тому, що «Динамо» і «Шахтар» зараз нижче у турнірній таблиці. В «класичному» є гарний азарт, комбінаційний футбол, цікавість преси, проте немає шаленості навколо самої гри, немає тієї принциповості та палаючого повітря. За самою атмосферою – всі, хто побуває на матчі «Дніпро» – «Металіст» зрозуміють, про що я. Це буде «м’ясо» на трибунах, розрив мозку для міліції, адреналін для футболістів. І кому яка різниця на якому команди місцях? Навіть якщо «Дніпро» та «Металіст» вилетять до першої ліги, протистояння нікуди не зникне. Однак сьогодні саме ці команди очолюють таблицю прем’єр-ліги. Я багато років чекаю на те, щоб гегемонію «Динамо» та «Шахтаря» хтось порушив. Такого тепленького «Динамо» не було в часи незалежності, такого незіграного та нестабільного «Шахтаря» теж не було давно. Коли, як не зараз? Поки темні сили не вийшли на авансцену, поки не пішли розмови про «Даміра і його однодумців».

Сьогодні й саме дербі буде особливе. Для Хуанде Рамоса, для його подальшої кар’єри у Дніпропетровську. Цей рік буде вирішальним для іспанця, і цей матч зокрема. З точки зору подальшої стратегії, набуття нарешті психологічної переваги – чи навпаки, втрати її. Не забуваю, що за перемогу навіть над «Металістом» дається лише три очки, так само як і над перемогою над умовної «Таврії». Навіть якщо дніпряни переможуть і не вийдуть на перше місце, за різницею забитих і пропущених, все одно це перемога-надія та підніжка для суперника, що набрав стрімкий хід та стабільний переможний настрій після ігор з «Динамо» та «Шахтарем». Цей матч має показати, що собою являє команда Рамоса. Будівництво, яке він розпочав чотири роки тому, вже має завершуватись. Цей проект вже має приносити задоволення, як це було в минулий Лізі Європи. Якщо порівнювати цей процес з будівництвом будинку, то вже час доробити його та заставити меблями і запрошувати друзів на відпочинок та шашлик.

Цей рік буде вирішальним для іспанця, і цей матч зокрема

Йде останній рік контракту Хуанде Рамоса з «Дніпром». Як казав іспанець на початку свого шляху, результатом чотириріччя має стати чемпіонство дніпропетровців. Іспанця можна критикувати, підкреслюючи багато мінусів. Мовляв, приїхав заробляти гроші, не дає шанс молодим, загнав у дубль гравця національної збірної, не дуже близький з командою. Не надто сильний психолог, у тих, хто грав у нього, можуть бути питання до його людських якостей.

Але ми не про це. Зверність увагу на командну гру «Дніпра», на його колективну взаємодію на полі. Неозброєним оком видно, що у команди Рамоса є свій стиль. Футболісти розуміють, що від них хоче тренер і прагнуть це виконувати. Не завжди виходить, тому Рамос дозволяє після поразки публічно назвати своїх футболістів хлопчиками, а в роздягальні навіть сказати, мовляв, ви не вмієте грати у футбол. Ви тільки можете пресингувати, битися та заважати супернику. Вітчизняному тренеру гравці б такого, мабуть, не пробачили.

Коли він тільки-но прийшов до «Дніпра», то не надто навантажував футболістів фізично, попросив менше бігати з м’ячем та віддавати більше передач, оскільки м’яч переміщається набагато швидше, аніж футболіст може пробігти. Потім прийшли серйозні фізичні навантаження. В команді навіть сміялись: хтось передав Рамосу конспекти Лобановського. Хоча, як би він їх читав? Мову іспанець так і не вивчив.

Як казав іспанець на початку свого шляху, результатом чотириріччя має стати чемпіонство дніпропетровців

Я думав, що Рамос швидко піде. Або не витримає власник команди. Спочатку результатів не було, але іспанець продовжував гнути свою лінію. Ніколи не забуду розгромну поразку від «Фулгема» у Лондоні, після якої Рамос сказав: «Ви думали, ми можемо грати на рівних з командою англійської прем’єр-ліги?» В тому матчі дніпряни виглядали хлопчиками для биття, яким англійці провели урок. Здавалося, як можна після такої гри та резонансного зізнання продовжувати працювати? Тоді на шляху з Лондона до Дніпропетровська колеги навіть розіграли мене: ти чув, Рамос подав у відставку? В це важко було не повірити. Після того газети вже складали нові рейтинги претендентів на місце іспанця, де був розхвалений хорват Біліч і навіть Андрій Вікторович Стеценко, що незадовго до цього отримав тренерську ліцензію.

Рамос спокійно парирував критику. Мовляв, я працював у «Реалі», там тисячі людей виходили на площу вимагати моєї відставки. А тут якісь розмови навколо. Дон Хуанде – дуже впевнена у собі людина. Настільки, що іноді на біле може сказати чорне, і навіть не кліпне оком. Англійські журналісти жартома казали, що він нічого не досягнув з «Тотенгемом» – лише виграв «кубок Міккі Мауса», як в народі називають Кубок Ліги. На що Рамос відповів: «Я прийшов і виграв з ними трофей. До цього вони десять років нічого не вигравали і після мене нічого не виграють».

Неозброєним оком видно, що у команди Рамоса є свій стиль. Футболісти розуміють, що від них хоче тренер і прагнуть це виконувати

Ліцензія тренера не знадобилась Стеценку, а Біліч провалився в московському «Локомотиві». «Дніпро» з часом заграв, окремі футболісти почали прогресувати. Хоча були і зворотні випадки. Для чого купували Самуеля Інкума, який частіше крутить діджейський пульт і оновлює інстаграм, аніж грає у футбол?

Можливо, футболісти, які є наразі в «Дніпрі», не до кінця влаштовують Рамоса. Його цитата: «Якщо ми хочемо мати велику команду, то в ній мають грати великі футболісти», є однією з головних цитат на сайті фанів «Дніпра». У нападі у іспанця проблем не виникає, а от захист часто провалюється.

Найважче – винести загальну оцінку періоду Рамоса, це досі нескінченний ряд «за» і «проти». Пройшли в весняну стадію Ліги Європи – але провалили чемпіонат і знову четверті. І при Протасові та Безсонові це було місце «Дніпра». Взяти хоча б останній матч з «Динамо»: розриваючи команду Блохіна в першому таймі, повністю відійшли на свою половину поля і лишились задоволені нічиєю.

Окремі футболісти кайфують від його тренувань, однак всі чекають результату. Якщо його не буде, Рамос так і лишиться одним з тренерів, що зупинились на проклятому місці із шаленими за мірками Дніпропетровська трансферами. Коломойський може просто стомитись чекати. І не запропонувати новий контракт. Багато в чому залежатиме від матчу в неділю. В якому буде молоко з кров’ю і трохи м’яса. По-іншому ці дербі не проходитимуть. Хто б не очолював команди.

Фото: metalist.ua

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты