Tribuna/Футбол/Блоги/Увага! Увага!/Гарантований максимум. Чим не задоволені легіонери «Динамо»?

Гарантований максимум. Чим не задоволені легіонери «Динамо»?

Автор — Роман Бебех
3 октября 2013, 11:42
12

Фото: fcdynamo.ru/V. Rasner

У Блохіна реальні проблеми. Я не про результат і не про гру команду, тут і так все зрозуміло. Я про легіонерів. Це історія в якій гроші, що заплатив клуб, починають грати проти нього. Мбокані відкрито висловив незадоволеність відсутністю у старті і додав, що приїхав сюди не сидіти на заміні. Заявив це декільком виданням – тому сумніватись в достовірності цих цитат важко. Мовляв, йому обіцяли місце в старті. Щоправда, виникає питання: а чи мав такий гарантійний талон чи, радше, квиток у старт Мбокані у «Андерлехті»? Дивує ситуація в якій «Динамо» ніби гарантує місце серед 11-ти. Нонсенс! Хоча навіщо Мбокані брехати? Раніше можна було говорити суто про конкуренцію. Мбокані справді форвард для «Динамо», однак були матчі, в яких його ми особливо не бачили. Де він був з «Шахтарем», «Металістом», «Чорноморцем»? Тому не варто йому бути таким категоричним.

Схожа розмова з Блохіним була у Бельханда. Поняття роздягальні у сучасному футболі ніхто не відміняв. Проте наразі у «Динамо» з цим можуть бути проблеми. Викликані вони не тільки кількістю перекладачів, що наразі відповідає кількості помічників Блохіна.

Виникає питання: а чи мав такий гарантійний талон чи, радше, квиток у старт Мбокані у «Андерлехті»?

Головний тренер змушений випускати легіонерів куплених за великі гроші. Можливо не все настільки прямолінійно та прямо залежно, однак цього не приховати. Іноземці не завжди виграють свою боротьбу. Макаренко зараз не гірший за Тремулінаса, Сидорчук – за Вукоєвича, Безус – за Бельханда. Навіщо українцям вбиватись, якщо гратиме інший? За нього заплатили серйозні гроші, а ти чекатимеш, поїдеш в оренду. Це не непрофесіоналізм, а проста психологія того, що думає футболіст.

Чув одну історію, як на весні біло-сині тренувались на весняному полі. Всі, в підкатах в багнюці, кров з носу, як просить тренер. Тренувальну форму усіх, як і самих футболістів можна було одразу закидати до пральної машини. Однак, один з легіонерів пішов з тренування чистим. На наступну гру він вийшов у стартовому складі – і ви розумієте, як це сприймають інші.

Я згоден, що бували люди, яким не потрібно було їздити на п’ятій точці по полю. Але це радше виключення з правил. Вбиваєшся на тренуванні, бігаєш тести, а в старті виходять ті, хто ходив пішки. Якщо він реально грає як Зідан, питань немає. Мігеля Велозу рік тому всі сприймали як майже Зідана. Ігрове та іміджеве придбання. В результаті він видав кілька відмінних матчів, кілька гарних, декілька звичайних. А зараз це вже і не скажеш, що це гравець збірної Португалії, та навіть та сама людина, яку так зустрічали. Цікаво буде подивитись на решту київського підсилення з інших чемпіонатів за рік. Яким буде цей прогрес?

Якщо нинішнє «Динамо» не візьметься за роботу з легіонерами, то в Києві буде не команда–зірка і не команда зірок

Ми говоримо про тих, хто ніколи не бігав київських тестів, ті, хто ніколи не був на заїздах за два дні до матчу, а можливо навіть і за матч. А з іншого боку: ви уявляєте стан іноземця, який приїхав і отримав такі навантаження – фізичні і психологічні – яких ніколи не відчував у своїй кар’єрі. Зараз навіть не про адаптацію у новій країні чи нових умовах, а про футбольні вимоги, які зовсім незнайомі Ленсу, Беланда, Мбокані та іншим. У «Металісті» та «Шахтарі» навчились приймати іноземців, створювати їм комфортні умови. І в Харкові, і в Донецьку обрали вектор, за яким йдуть. Один з гравців, який пройшов систему «Динамо» підписав контракт з «Металістом», пройшов тренування Маркевича, після якого запитав: «Це все – чи лише розминка?» В футболі люблять говорити, що такі тренування чи збори проходять пішки. Але мета одна – не потрібно вбиватись на тренуваннях. Виходьте і все показуйте у грі.

Киянам потрібно серйозно попрацювати з легіонерами. Щоб вони не робили таких гучних заяв, усвідомили що це чемпіонат, у якому вони грають. Це не Бельгія, не Нідерланди і навіть не Франція. Тут вони мають зрозуміти, що проти них не так гратимуть у футбол, як їм заважатимуть.

А я зараз зрозумів слова Лобановського про те, що в його «Динамо» не потрібен був Роналдо. Ці слова завжди сприймались з іронією. Тепер бачу: не підійшов би він не за ігровими характеристиками, а передусім за тим, що це могло просто розвалити колектив. Створити ситуацію схожу до Халк – Денисов у пітерському «Зеніті». Якщо нинішнє «Динамо» не візьметься за роботу з легіонерами, то в Києві буде не команда – зірка, і не команда зірок. В «Динамо» не залишиться ані зірок, ані команди.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты