Tribuna/Футбол/Блоги/Увага! Увага!/Капітан човна. Чому Максимов був приречений в донецькому «Металурзі»

Капітан човна. Чому Максимов був приречений в донецькому «Металурзі»

Керівництву «Металлурга» варто було шукати причину невдач на старті сезону не у головному тренері, а у власній трансферній политиці, впевнений Роман Бебех.

Автор — Роман Бебех
6 августа 2013, 01:13
7
Капітан човна. Чому Максимов був приречений в донецькому «Металурзі»

Така от непередбачувана тренерська доля. Місяць тому ми зустрічались з Юрієм Максимовим як з героєм і переможцем на риболовлі, а сьогодні його відправили у відставку. Тоді, з вудкою у руках, він посміхався і жартував, хоча ще не продовжив угоду з клубом. Порівнював футболістів з рибою, що шукає де краще підкормка, а тренера – з капітаном корабля, який обирає напрям. Сьогодні його попросили звільнити місце – наголошую, бо сам він заяви не писав.

Його останнім матчем міг стати непрохід албанського «Кукесі». Не вигравши двораундову дуель, Максимов точно подав би у відставку, але керівництво клубу зіграло на випередження. Минулого року Володимир П’ятенко залишив клуб, програвши протистояння «Тромсьо», – але то був закінчений провал в єврокубках, а тут – лише його можливість. Результат гри з «Кукесі» – це сором Максимова, сором, який він хотів виправити, але не отримав шансу.

Донецький «Металург» – специфічний клуб. Це стосується як підписання гравців, так і роботи тут тренерів. Багато хто пропрацював тут так мало, що й не згадаєш, чи був взагалі. Максимов же недопрацював всього три тижні до року. Для «Металурга» це довго. Міг піти набагато раніше, щойно як прийшов – але тоді був результат, а в українському футболі це основний показник.

Максимов недопрацював всього три тижні до року. Для «Металурга» це довго

Може, б результат був і зараз, однак шансу показати його тренер не отримав. Звільняти чи давати працювати – це, звісно, компетенція керівництва, однак говорити про результат можна лише по завершенні певного цикла. Який цикл завершив Максимов? Чемпіонат? Коло? Етап єврокубкового турніру? Фактично тренера звільнили після одного лише першого тайму.

За Максимова билася команда – це видно навіть по останньому матчу з «Чорноморцем». У нього був гарний контакт з футболістами, а це вже немало. Інша справа, як зараз виглядає «Металург». Кожен, хто бодай одним оком стежить за командою, скаже, що там банально не вистачає гравців. Якщо в середині поля її гра ще більш-менш в’яжеться, то провали у захисті і нападі все нівелюють.

Селекція в «Металурзі» – це вічна тема для обговорення. Від Йорді Кройфа і Яя Туре до єгиптян з малійцями, не вистачає хіба що приїзду колишніх сомалійських піратів. Хоча історій про те, які «пасажири» часом приїздили на перегляд, повно. Темношкірими гравцями без взуття та форми тут нікого не здивуєш: коли після першого тренування стає зрозуміло, що до професійного футболу вони не мають жодного стосунку, починають просити, щоб їх залишили в Україні на будь-якій роботі. Навіть без зіркових та одіозних козачків Дмитра Селюка є про що згадати. Цього року замість того, щоб підсилюватись під єврокубки, в «Металурзі» роблять зовсім протилежне: клуб поповнюють молодий Насонов, гравець третього дивізіону Бельгії і ірландський рейнджер з Канади. Натомість з команди пішло двоє ключових гравців – Траоре та Воловик. Чекали на підсилення за гроші, виручені з продажу останнього, однак жодного трансферу так і не відбулось. Максимов мав пошити весільний костюм з матеріалу, якого в кращому випадку вистачило б на жилетку.

Кожен, хто бодай одним оком стежить за командою, скаже, що там банально не вистачає гравців

В сучасному футболі існує два підходи: коли тренер обирає гравців і йому їх купують, або коли наставнику дають, з ким він має працювати. В «Металурзі» був типовий другий варіант. Варіанти, запропоновані Максимовим, – а це були Валєєв, Прийомов, Олійник, Самодін – з тих чи інших причин «Металургу» не підійшли. Половина з них, дякуючи краху «Крибаса», були безкоштовні.

Неможливо складати «Мерседес» з деталей від «Деу» і розраховувати на швидку та комфортну їзду. Десь щось обов’язково відвалиться. Перед тренером «Металургу» поставили завдання увійти в трійку. Вимагай неможливе і отримай максимум? Я згоден! Але щоб цей максимум був хоч трохи схожим на омріяний ідеал, мають бути якісь передумови. Давати шанс молодим? Тоді не треба тоді вимагати результату вже зараз. Уявіть, що «Металіст», вийшовши в Лігу чемпіонів, не підсилюватиметься, а навпаки – втратить Папу Гуйє і Девича. А Маркевичу тоді ще поставлять завдання боротись за чемпіонство. Я не з тих, хто впевнений, що селекція дорівнює результату, проте команда з незакритими позиціями – це човен з дірками. Який би не був капітан цього човну і який напрям не обирав би, результат не важко передбачити. В керівництва «Металургу» хочеться запитати одне: а нащо взагалі було в черговий раз виходити в ті єврокубки?

Починати сезон не з підсиленим, а з ослабленим «Металургом» не було сенсу. Максимову треба було йти на піку

Максимов вголос говорив про кадрові проблеми команди. Мовчати він не міг, бо від нього вимагали результату. Контракт тренера – це білет на мінне поле, вибухнути може після будь-якої невдалої дії і залишається лише уявляти, в чому может бути справа. Кучук казав, що стомився півроку підряд думати після кожної гри, чи не буде вона останньою. У Максимова ж був підхід «тренер живе від матчу до матчу» – можливо, тому і в контракт він особливо не заглядав.

Його головною помилкою було те, що він продовжував працювати без нової угоди для себе і без якісного поповнення для команди. Починати сезон не з підсиленим, а з ослабленим «Металургом» не було сенсу. Максимову треба було йти на піку, коли він вивів команду у єврокубки. Саме так зробив Кучук з «Кубанню». Тепер Максимов йде з команди, що провалила старт сезону, без пропозицій про підвищення, але з головою піднятою так само високо. Ну і мабуть тепер якийсь час частіше буватиме на риболовлі.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты