Tribuna/Футбол/Блоги/Увага! Увага!/Лишитися в живих. Чому прихід в «Таврію» Христопулоса – помилка?

Лишитися в живих. Чому прихід в «Таврію» Христопулоса – помилка?

Грецький фахівець, можливо, має непоганий потенціал, однак легкого життя в Україні у нього точно не буде. Роман Бебех пояснює, чому «Таврії» буде дуже непросто з Хрістопулосом.

Автор — Роман Бебех
24 июля 2013, 14:52
3
Лишитися в живих. Чому прихід в «Таврію» Христопулоса – помилка?

Не хочеться згадувати успіхи Янніса Христопулоса у Греції чи слухати рецензії Дмитра Селюка, що це найперспективніший тренер країни – бо чому ж його тоді так просто відпустили? Я не про це.

Хочеться говорити про те, що ми вже побачили з його роботи в Україні. Після відставки Олега Лужного будь-який наставник би влаштував футболістів сімферопольської команди. Реально – майже будь-хто. Головне було позбутись Лужного, а далі будь що буде. Вийшло так, що гравці перейшли з морозу в жар. Після крикливого варіанту керівництва – демократ Янніс Христопулос. Перспективний тренер, який вчиться, прогресує і вже чогось досягнув, хай і в чемпіонаті Греції. Тим паче вже опинявся в схожій ситуації, коли трансфери були заборонені. Христопулос зробив у Елладі щось подібне, як Кононов в свій час з «Карпатами».

Приїзд Христопулоса в чемпіонат України – це авантюра. І для клубу і для нього самого

В «Таврії» він змінив порядки – ніхто ні на кого не має права кричати, ніякого «піхалова» на полі та за його межами, музика в роздягальні та велика кількість теорії. Із забороною порад старших молодшим можна сперечатись, оскільки «Таврія» опинилась у ситуації, коли півкоманди тільки дебютує у прем’єр-лізі, а інша половина вже багато чого досягла. Їм є що підказувати, зрозуміло, в межах коректності. Щодо музики у роздягальні, то це для того щоб трохи розслабити хлопців, щоб вони відчували себе не зажатими перед грою. Про теорію взагалі питань не виникає. Грек розповідає дуже правильні речі: як будувати оборону, як розвивати атаку, чого при Лужному не було. До речі, прививає команді культуру короткого пасу, що на мій погляд, головна його помилка. В умовах, яких сьогодні опинилась «Таврія» культура короткого пасу неприйнятна. У нього є тільки два футболісти, які можуть грати при такій концепції – це Назаренко і Калініченко. Хоча вони в останній час не квітнуть. Всі інші – це робочі конячки типу Гуменюка. В умовах трансферної заборони, повернення останнього це додатковий рятувальний круг, який неодмінно знадобиться. Я не хочу стверджувати, що «Таврія» йде на дно, проте якщо продовжувати в такому ж темпі, то все до цього наближається.

Приїзд Христопулоса в чемпіонат України – це авантюра. І для клубу і для нього самого. Я розумію, що таке приходити в умови «купувати та будувати». Але тут все навпаки. Він прийшов в незнайому країну та клуб. Не знав нічого про реалії нашого футболу. З одного боку, а що тут знати треба, всі ж по правилам грають? А з іншого – купа нюансів, з якими греку поки впоратись не вдається. Це як їздити в метро: здається все зрозуміло, а ви так одразу після київського метрополітену зануртесь у лондонську підземку.

Грек прививає команді культуру короткого пасу, що на мій погляд, головна його помилка. В «Таврії» так можуть грати лише два футболісти – Назаренко і Калініченко

Христопулос розраховував на академію, але в умовах розвитку її в останні роки вона не дає особливого підсилення для команди. Від дебютантів важко вимагати результату.

Греку дісталась команда, яка вимагає змін, але зовнішнього резерву немає. Вода застоюється, якщо її закрити в посуді. Навіть в болото треба кинути пляшку, щоб воно не застоювалось. В умовах сьогоднішньої «Таврії» ми бачимо застій з яким Христопулос поки не розібрався. Важко змусити футболіста грати через силу, через неможу, якщо гравець розуміє, що альтернативи йому все одно немає. Якби не зіграли гравці, вони розуміють, що їх ніким замінити. Конкуренція в «Таврії» лише за позицію воротаря.

За ці 19 турів, які треба зіграти у першій половині чемпіонату, у «Таврії» має бути головний девіз: «Вижити будь-якою ціною»! Я не про зовнішні втручання та махінації, а про боротьбу, навіть війну на полі. Сьогоднішній «Таврії» потрібен був не Христопулос, а свій Кварцяний. (Лужний ним не став). Ці пів року потрібна не «Барселона», а «Волинь». Де красу та техніку замінять на самовіддачу, а демократію на тоталітаризм. За інших умов «Таврію» може перетворитись на головного претендента у боротьбі за виживання. А тренер в таких умовах теж надовго не затримається.

Фото: sctavriya.com

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты