Tribuna/Футбол/Блоги/Увага! Увага!/Коноплянка – в «Шахтарі»? Це провал

Коноплянка – в «Шахтарі»? Це провал

Про можливий чудо-трансфер «Шахтаря» взимку говорять все частіше – і українські, і німецькі джерела. Роман Бебех переконує Євгена не робити помилку.

Автор — Роман Бебех
5 января 2018, 23:12
41
Коноплянка – в «Шахтарі»? Це провал

Про можливий чудо-трансфер «Шахтаря» взимку говорять все частіше – і українські, і німецькі джерела. Роман Бебех переконує Євгена не робити помилку.

В європейських топ-чемпіонатах багато хорватів та сербів – Ракітіч, Модріч, Ковачіч, Матич. Можна пояснювати це гарною роботою футбольних шкіл та наявністю паспортів євросоюзу у хорватів. Але справа швидше в менталітеті футболістів з Балкан. Коли я запитав у одного зі скаутів «ПСЖ», чому так мало українців у Європі, він перепитав  – а скільки з наших гравців змогли добре проявити себе на топ-рівні? Шевченко – у «Мілані», Воронін та Скрипник – у Німеччині, Лужний – в Англії. І це все за 26 років існування України? Це мізер у порівнянні з кількістю футболістів з Балкан.

Браніслав Іванович, граючи у «Челсі», розумів: якщо щось складеться не так – доведеться повертатись на Батьківщину. Це буде не мільйонний контракт, який він мав в Англії, а скромні кілька тисяч євро. Більше у Сербії ніхто не запропонує. Проста психологія і арифметика – ходу назад немає. Натомість, українські футболісти нової генерації в наших топ-клубах мали мільйонні контракти і нікуди не поспішали. А якщо і йшли, то розуміли, що зможуть повернутись додому в комфортні умови. Це підкладене сіно на випадок падіння.

Євген Коноплянка, будучи зіркою «Дніпра» та прикладом для нового покоління, завжди говорив, що хоче спробувати себе у Європі. Це була його мрія. Отримати шанс, як колись Шевченко. І шлях, як вирватись туди, був дуже непростим. В одне міжсезоння він, навіть, проходив медичний огляд у «Ліверпуль», в Україну приїхало керівництво клубу. Узгодили усі фінансові запити власника «Дніпра» Ігоря Коломойського. Але він його все ж не відпустив.

Для Жені це було великим розчаруванням, хоч Коломойський і сказав потім, що веде переговори про перехід Коноплянки до «Тотнема». Женя, на відміну від Андрія Ярмоленка, не продовжив контракт зі своїм клубом і вільним агентом подався назустріч мрії. Він ризикнув і пішов проти Коломойського та комфортних і звичних умов.

Перший рік у «Севільї» не можна називати невдалим. 52 матчі за сезон, 8 забитих голів та 9 асистів. Гра на Суперкубок УЄФА проти «Реалу» та ще й перемога у Лізі Європи.  Так, Коноплянка не став головною зіркою команди Емері, але, як демонструє практика адаптації у «Севільї», мало хто з легіонерів феєрить там у перший сезон.

Євген відверто поспішив з переходом до «Шальке». Люди, які були в той момент поруч з ним, переконали прийняти таке рішення. Хоча на мій погляд, німецький чемпіонат, як і сам стиль життя у країні, менше підходить для нього. Після зміни тренера «Шальке» у міжсезоння Женя почав більше грати – тому просто взяти і повернутись до України – означитиме дати задню, здатись і зрадити мрії. Визнати свою слабкість та продемонструвати, що не витримав тиску, не зміг пристосуватись до життя за кордоном і втекти назад у комфортні умови.

Українські уболівальники та журналісти будуть дуже раді бачити його в УПЛ.  Підписати одного з найпозитивніших персонажів українського футболу – потужний маркетинговий хід для «Шахтаря». Від цього трансферу виграють майже усі – «Шальке», «Шахтар», збірна, але не сам Коноплянка.

Повернення до нинішнього чемпіонату України стане великою депресією для самого гравця. Порожні стадіони, низький середній рівень команд та незрозумілі перспективи.  В таких умовах прогресувати будуть Шапаренко та Лунін, але не Коноплянка, Ракицький чи Гармаш.

Подивіться, як «Шахтар» добре виглядає у Лізі чемпіонів на фоні «Наполі» та «Манчестер Сіті» і як буксує у чемпіонаті з «Олександрією» та «Сталлю». Гравці банально не можуть налаштуватись на матчі. І увіть, наскільки тяжко буде самому Євгену після заповнених стадіонів бундесліги знайти мотивацію грати на напівпорожньому ОСК «Металіст».

Це якраз той приклад, коли з поверненням Коноплянки в УПЛ український футбол не виграє, а отримає чергове фіаско. Якщо навіть один з найсильніших українців не став своїм у Європі, то хто зможе? 

Фото: globallookpress.com/Alex Gottschalk/DeFodi.de/imago sportfotodienst

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты